icon

Riešenie budúcnosti so starými rodičmi

stelly652
1. dec 2025

Ahojte ľudia mam pre vás niekoľko otázok ohľadom rodičovského domu pretože dnes sme sa bavili o tom,že keď moji starý rodičia sa pominiu čo potom?......tak malý návrh taky,že za jedným stolom sme to riešili tak,že mne chcú darovať ten rodičovsky dom....ALE.....hurá dostal som ja dom som vyhral však?.....takto NE ...ale poďme k veci mne chodí na účet 395 eur mesačne čo to je utiahnem dvoj generačný dom po rodičoch??...a sam??..na účte mam uložených,ale neviem koľko presne to bi som musel pozrieť.....ide o to,že čo ja tu sam spravím utiahnem ho?....nemám manželku,deti nikoho....dá sa tak spraviť,že bi som predal dom a šiel do 1,2 izbového bytu dá sa tak spraviť????......

Strana
z2
maranco
1. dec 2025
@zuzanita1609

@maranco a nie len domu 😏. Čiže,podediť ešte neznamená,že zbohatnúť a ukľudniť sa ...

@zuzanita1609 zdediť a dostať do daru sú 2 rozdielne veci, ona tu mieša obe naraz

lukbe
1. dec 2025

Toto nedopadne dobre.

betulinka1
1. dec 2025

@stelly652 pozri vobec sa nemusis bat. Ak zdedis dom, tak vsetko vybavi notar. Aj zapis na kataster. Budes musiet zaplatit poplatky aj notárovi aj sudne. Ale to je zo zakona. Ked mali stari rodicia dom viac ako 5 rokov, dan z predaja platit nebudes, ked ho budes predavat. Myslim si, ze stari rodicia ten dom mali viac ako 5 rokov. Ked ti dom darujú teraz a budes ho mat viac ako 5 rokov, potom ho predas, zase nebudes platit dom. Proste si pamätaj tych 5 rokov. Potom, ked sa stari rodicia pominu, tak zavolaj do realitky, ze chces dom predat a kupit 2 izbovy byt. Aby ta realitka neoklamala, tak oslov advokata aby vedel vsetko skontrolovat a chranit ta. Nemusis sa bat, vsetko zvladnes.

dadis
2. dec 2025

Len aby mu peniaze z predaja domu stacili na kupu bytu. Nevieme v akom stave je ten dom. A byvanie v byte moze byt drahsie ako vykurovat si gamatkou jednu izbu v dome.. a to moze este cast domu niekomu prenajat.. ja by som do bytu nesla

anonym_3ec01d
2. dec 2025
@maranco

@doriiis nemáš pravdu, ak sa dedí po rodičoch a starých rodičoch a oni tú nehnuteľnosť vlastnili aspoň 5 rokov, tak dedič neplatí pri predaji zdedenej nehnuteľnosti

Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov).
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...

@maranco akurat, ze autor pise, ze mu ho daruju...

anonym_24f969
2. dec 2025

No autor ty máš nejakú psychiatricku diagnozu? Ak, áno tak na opatrovanie zabudni. Však ty nie si schopny opatrit ani seba.

casavina
2. dec 2025

Len kluuud lebo ti z toho prepne. Všetko má svoj čas.
@stelly652

mysicka36
2. dec 2025

Lenže ak starí rodičia neprepíšu dom na teba, alebo nespíšu záveť, je úplne jedno ako ste sa za stolom dohodli. Dedí sa podľa zákona a vždy zomrie niekto prvý (väčšinou aj pri autonehode) a tam sa berie do úvahy, že detí preživší manžel polovicu a druhú polovicu deti v pomere, koľko ich je plus manžel. A tu sa už karty zamiešajú. Takže ak dom chcú pre teba, musia ti ho ešte za života darovať a ty ho 5 rokov nepredáš, lebo oni v ňom dožijú postupne. Viem, že sa to takto blbo píše, ale je to tak.

venom19
2. dec 2025

Plus, z dedicstva sa plati iste % hodnoty dedicstva ako poplatok notarovi.

annamalaga
3. dec 2025

Pochybujem, že rebe chcú darovať rodičovský dom, tieto ústne dohody sú onicom. Navyše, keby si ho aj mal, ak je dom v onicom lokalite, nezateplneny a neprerobeny, tak ho výhodne nepredaš, take domy sa predávajú roky. A zo 400€ čo máš, žiť vôbec nie je hitparada. Riešiš zbytočnosti. Čo ostatné vnúčatá?

orisker
3. dec 2025

Zatiaľ sa vzdelávaj v tejto problematike až do toho času, kým budeš SKUTOČNE dediť po starých rodičoch.
A občas môžeš nazrieť aj do Pravidiel slovenského pravopisu.

bielasovicka
3. dec 2025

Preboha, to co je za experta? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lily8
3. dec 2025

@stelly652 ked ti dom daruju a budes vlastnit dom 5 rokov a predas ho dan platit nebudes, ak zdedis dom a vlastnici mali dom viac ako 5 rokov tiez dan neplatis

naniki
3. dec 2025
@doriiis

@stelly652 .. daňou. Z ceny, za ktorú ten dom predaj musíš odviesť daň.

@doriiis dedic v 1.rade neplati ziadnu dan - môze dom predat aj o týzden ked budw zapisaný ako vlastník.Zapičitava sa cela doba poručiteľa - tam neplati 5 ročna doba - tá platí iba u dedečov v 2.rade

doriiis
3. dec 2025
@naniki

@doriiis dedic v 1.rade neplati ziadnu dan - môze dom predat aj o týzden ked budw zapisaný ako vlastník.Zapičitava sa cela doba poručiteľa - tam neplati 5 ročna doba - tá platí iba u dedečov v 2.rade

@naniki ... Ja som reagovala na prípad, že by ten dom na neho prepísali alebo darovali. V úvodnom príspevku to autor pise

jana_eyre_2
Včera o 03:45

koľko rokov majú tvoji rodičia?

nika185
Včera o 07:04
@doriiis

@maranco ... Ale keď to na neho prepisu ešte za života a potom predá tak daň platiť bude musieť.

@doriiis božechráň, dufam že k tomu nedôjde ako čítam jeho reakcie, vôbec sa divim, že jemu to dajú, ved ho obabru a pride aj o ten dom

anonym_be7f93
Autor odpoveď zmazal
anonym_be7f93
Včera o 07:42

@stelly652
"Chceš rozosmiať Pána Boha? Povedz mu o svojich plánoch.“...
Len pozor,aby tí starí rodičia a rodičia teba neprežili,keď už to plánuješ opačne.
Myslím,že ty si skôr prípad pre psychiatra,radšej než vypisovať sprostosti si vypýtaǰ od obvoďáka vým.lístok k psych.

lomidrevo888
Včera o 08:56

@stelly652
Porcuješ prasa,ktoré ešte behá po lese...

viestta
Včera o 09:06
@bielasovicka

Preboha, to co je za experta? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

@bielasovicka snazivy, ale velmi tazko chapavy

anonym_fc9a1f
Včera o 10:14
@lomidrevo888

@stelly652
Porcuješ prasa,ktoré ešte behá po lese...

@lomidrevo888 v minulom storočí posielali v reklamnej obálke "kľúčik od výherného auta", tak niekde už boli aj hádky kto bude jazdiť, kto kde bude sedieť, alebo akej farby bude

evkatk
Včera o 21:31

A čo tak prenajať časť domu a z prenájmu žiť? Vyzerá, že sa ti robiť veľmi nechce, ak máš príjem 395 Eur mesačne. Veď normálny chlap musí zarobiť aspoň tých 2000 mesačne. Pri predaji daň podľa nového zákona bude veľmi vysoká, veľa ti nezostane.

evkatk
Včera o 21:39

Byt je drahý špás. Aj ten 1 - izbový mesačne stojí takmer 200 Eur. Platíš vodu, kúrenie, elektrinu, upratovanie spoločných priestorov, fond opráv,.... Niekedy to vyjde aj viac. Ak nezaplatíš za užívanie 3 mesiace správcovi, vyložia ťa z neho. Ostanú ti dlhy a skončíš na ulici.

Strana
z2