icon

Riešenie dedičstva a závetu v komplexných rodinných situáciách

pomada12345
12. nov 2025

Zdravím Vás, chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom dedičtva _ Záveť.
Som rozvedená a môj ex rieši dedičtvo ,jedná sa o byt, nedávno sme sa rozhodli, že ex dá svoj majetok mladšej dcére a správne by bolo keby som ja dala svoje dedičstvo staršej dcére, nie celkom sa s tým stotožňujem, dôvod je ,že ani jedna nejaví záujem o svojich rodičov.Naše vzťahy niesu celkom dobré, keďže záujem o mňa nieje,.nenavštevuje ma, nezaujíma sa o mňa,. Mám priateľa ,ktorý sa o mňa stará, a veľa mi pomohol v tom najhoršom hlavne po rozvode,. Asi je to tou uponáhľanou dobou, ja som si svojich rodičov vážila ,. aj napriek tomu, že som nemala nič , žiadne majetky ani finančné prostriedky., som z toho ,.......chcem rozhodnúť správne,......

viestta
12. nov 2025

dcery je nepominutelni dedici, takze musia dedit. Vydedenie je mozne len z velmi zavaznych dovodov

anonym_5fe62a
12. nov 2025
@viestta

dcery je nepominutelni dedici, takze musia dedit. Vydedenie je mozne len z velmi zavaznych dovodov

@viestta "vydedit" sa da predsa tak, ze da akoukolvek formou byt prepisat na priatela z dedit nebude co.

pomada12345
autor
12. nov 2025
@viestta

@viestta to je mi jasne, ale je nutné aby som ten byt napisala na druhu dceru, kedže jedna bude mať byt od exa a tá druhá by mala len podiel z mojho bytu, takže zvýhodnená by bola len jedna, kedže môj majetok by sa delil,...

viestta
12. nov 2025
@pomada12345

@viestta to je mi jasne, ale je nutné aby som ten byt napisala na druhu dceru, kedže jedna bude mať byt od exa a tá druhá by mala len podiel z mojho bytu, takže zvýhodnená by bola len jedna, kedže môj majetok by sa delil,...

@pomada12345 tak to vyries za zivota, akokolvek sa ty rozhodnes tak bude

opica_skorica
12. nov 2025
@pomada12345

@pomada12345 ex jej da majetok kedy? Teraz? Za jeho zivota to na nu prepise na katastri? Alebo napise zavet? Zavet sa da zmenit.

anonym_5be500
12. nov 2025

Za života dať majetok?a také vzťahy???ojoooj no neviem
A ked zavet,presne neopomenutelny dedic obe deti
Ja by som to neriešila,ešte môže byť hocičo a svoj majetok budeš potrebovať alebo predať, zaplatiť domov dôchodcov 😅
Nehovoriac aj vzťahy sa môžu pomenit
Ty nemusíš súhlasiť s ex ,je to fajn,, že rozmýšľa ale povedala by som mu narovinu, že zatial niesi rozhodnutá a hotovo

anonym_8b62f5
12. nov 2025

Čo vám šibe obom?

anonym_fe96f3
12. nov 2025

Od 2027 by sa proces dedenia mal menit … ale kto vie. Takze ak sa neponahlas zomriet, pozri si to. Neviem, ale ci to je navrh, schvalene … nechaj si to rozlezat v hlave, ex nech robi, co chce … je ex a ty sa rozhodni ako chces

vorkola
12. nov 2025
@viestta

@viestta,kludne moze v zavete zo zakona dceru vydedit,,Moja znama takto vydedila vlastneho syna..Mala ten ten isty dovod ,ako tato mama,,,Ale vsetko ti povie notar
@viestta Vsak toto co pise su vazne dovody, ked teraz nejavia zaujem o vlastnu matku, sotva by v starobe, alebo chorobe,,,mozno by prisla dcera,ked bude na smrtelnej posteli,,ale to uz je neskoro,, Ale aj s tym priatelom by som neponahlala..Pan boh vie ,co sa v nom kluje,?

slecnazkosic
12. nov 2025
@vorkola

@viestta,kludne moze v zavete zo zakona dceru vydedit,,Moja znama takto vydedila vlastneho syna..Mala ten ten isty dovod ,ako tato mama,,,Ale vsetko ti povie notar
@viestta Vsak toto co pise su vazne dovody, ked teraz nejavia zaujem o vlastnu matku, sotva by v starobe, alebo chorobe,,,mozno by prisla dcera,ked bude na smrtelnej posteli,,ale to uz je neskoro,, Ale aj s tym priatelom by som neponahlala..Pan boh vie ,co sa v nom kluje,?

@vorkola no až také jednoduché nie je vydediť dcéru. Právnik síce môže napísať závet, veď dobre zarobí ale vydedená dcéra nemusí súhlasiť so závetom pri dedičskom konaní a všetko môže byť inak ako v závete. Viem to od právnika.

anonym_e0fda7
12. nov 2025
@pomada12345

@pomada12345 prepísať byt na dcéru ktorá o teba nemá záujem je riziko, môže v budúcnosti mať exekúciu a prídeš o strechu nad hlavou
alebo ho predá a nový majiteľ ti tak bude znepríjemňovať život že sa radšej odsťahuješ
alebo budeš potrebovať opateru 24/7 a z čoho ju budeš platiť?

nairobi
12. nov 2025

@pomada12345 počkajte do 2027, bude všetko jednoduchšie co sa týka dedenia ale aj ostatného,,,aj ja čakám a potom poriesim komu čo - podľa zásluh a nie podľa rodiny

kacena4
12. nov 2025

nerozumiem preco to riesite za zivota vsak nech dedia po smrti oba byty spolocne a potom nech sa rozhodnu ci si navzajom "vymenia" svoj podiel a nech byvaju tam kde chcu nie kde im to prikaze ex. co ked mladsia bude chciet byvat v tvojom byte a starsia v jeho (teda naopak ako si on predstavuje) nedaj sa zatlacit do nicoho, aby sa vam deti nepohadali ze ona ma "lapsi" byt ako ja...

anonym_1746f0
12. nov 2025

@pomada12345 Prepáč ale celé ste to nejako divne poňali.
Prečo ex chce dať iba mladšej dcere? Čo ak ty tej staršej nic nedas? Majú vaše byty zhruba rovnaku hodnotu, keď už to ma byt fér? Či nadozivotie medzi nimi spravíte zvadu vy vlastní rodičia, že jedna dostala druha nie/alebo menej… Prečo nedal ex obidvom rovnakým dielom obom a ty obom?

anonym_2ef74c
12. nov 2025
@slecnazkosic

@vorkola no až také jednoduché nie je vydediť dcéru. Právnik síce môže napísať závet, veď dobre zarobí ale vydedená dcéra nemusí súhlasiť so závetom pri dedičskom konaní a všetko môže byť inak ako v závete. Viem to od právnika.

@slecnazkosic ano, len tak neopomenutelneho dedica nemozes vydedit, ale PRAVE to co spomina autorka je jeden z asi 4 dovodov, kedy moze...

vorkola
12. nov 2025
@anonym_5be500

Za života dať majetok?a také vzťahy???ojoooj no neviem
A ked zavet,presne neopomenutelny dedic obe deti
Ja by som to neriešila,ešte môže byť hocičo a svoj majetok budeš potrebovať alebo predať, zaplatiť domov dôchodcov 😅
Nehovoriac aj vzťahy sa môžu pomenit
Ty nemusíš súhlasiť s ex ,je to fajn,, že rozmýšľa ale povedala by som mu narovinu, že zatial niesi rozhodnutá a hotovo

@pomada12345 este by nebolo zle,,vsak spravte si s priatelom vymenu .neviete dna ani hodinu,ktory skor odide na druhy svet,tak ty ,ked mu das v zavete majetok, aj on nech da tiez jeho majetok v zavete tebe,,,A ak by ti nemal ,co zanechat, tak to je pruser..za cely zivot hadam by mal mat aspon nasetrene, alebo trebars nehnutelnost byt ,alebo dom,...No mila @pomada12345,,bud s tym priatelom véééélmi opatrna, co sa tyka tvojho dedicstva...
@anonym_5be500 Presne ako pises ty ,teda v krajnom pripade,,Vobec by som to nedavala na priatela

slecnazkosic
12. nov 2025
@anonym_2ef74c

@slecnazkosic ano, len tak neopomenutelneho dedica nemozes vydedit, ale PRAVE to co spomina autorka je jeden z asi 4 dovodov, kedy moze...

@anonym_2ef74c dôležitý je aj dôvod, prečo ju nenavštevuje

biba_18
12. nov 2025

@anonym_1746f0 lebo je to blbec (chcela som použiť iné slovo ale tu by to neprešlo)… pravdepodobne ani on nemá so staršou dobré vzťahy, alebo mladšia si ho omotala okolo prsta - tak hádže rozhodnutie na autorku…

biba_18
12. nov 2025

autorka, ty nič nemusíš prepisovať. užívaj majetok a po tvojej smrti si ho ony dve rozdelia… to ako naložil ex so svojim majetkom je jeho vec - on uprednosťnuje jednu dcéru, to je jeho vec - a bude to aj ich vec, ako sa ony dve dohodnú…

nelili1978
13. nov 2025

@pomada12345 z vlastnej skúsenosti ti neodporúčam prepisovať čokoľvek za života.

anonym_fa03ae
13. nov 2025

@pomada12345 nech ťa ani nenapadne niečo prepisovať na dcéru, aj keby ste mali ideálne vzťahy. Čo si urobí ex so svojím majetkom, je jeho vec, nech ho prepíše na obe dcéry

anonym_b11fea
13. nov 2025

Vieš čo ja by som si nenechala diktovať od exa. Každý už jedná sám za seba. Už nie je MY ale JA a ON. A on sa rozhodol že všetko dá jednej. Čiže ON sa chystá vydediť druhú. Ty s tým nemáš nič. To ako ty nalozis s majetkom - do toho nie je exa nič. Aj ty mu môžeš povedať - NIE, rozdel si svoj majetok pre obe.

darmasiswa
13. nov 2025

bude sa menit obciansky zakonnik aj v teme dedenia. Aktualne mozes zavetom dat jednej dcere co chces a druha dcera, ak je dospela, by mala mat minimalne pol z toho, na co by mala narok bez zavete. To nie je vydedenie.

sasa1310
13. nov 2025

@pomada12345 a ty sa chystáš umrieť či ako? Keď áno, tak je reálne to riešiť ešte za života. Ale ak si životaschopná žena, ktorá má ďaleko do konca života, máš ešte kopec času to riešiť. Závet môžeš napísať, kľudne môžeš dať 1/2 majetku partnerovi a 1/4 každej dcére. Presne tak bude aj platný. Každá získa svoj zákonný podiel. A v podstate závet môžeš kedykoľvek zmeniť či zrušiť. Takže keď tak, určite závetom a nie prepisovať za života majetky. Lebo aj ten najlepší partner môže byť o rok expartner