Riešenie dovoleniek pre deti po rozvode
Dobrý deň milé mamičky,
Zaujíma ma, tie, ktoré ste rozvedené a vasi bývali partneri si založili nové rodiny a majú ďalšie deti, bravaju vaše dieťa na dovolenky so svojou novou rodinou?
Uvedomujem si,že to nie je povinnosť, ale syn má 8 rokov a je vždy smutný, že otec s jeho bratmi chodí na dovolenky a jeho nikdy nikam nevezmú. Vysvetľujem mu to, aj bývalému stále opakujem, nech to nášmu synovi nejako rozumné vysvetlí, ale on si vždy vymyslí len nejakú hlúposť a syn doma potom plače. Som samoživiteľka, po rozvode som brala hypo na byt, nemôžem si dovoliť letecky Turecko ani 4 predĺžené víkendy v roku v Tatrách. Chodievam so synom a s mojou mamou autobusom do Chorvátska každé leto. Syn je rád, teší sa, veľmi rád snorchluje. Len mu je ľúto, že ho otec nikdy nikam s nimi nevezme.
Viem, že s tým nič neurobím, nie je to jeho povinnosť, len ma zaujíma, tie, ktoré máte podobnú situáciu, či vaši bývali tiež takto selektuju deti.
Ďakujem.
Pekný deň vám všetkým.
Mam 14r syna, z predošlého manželstva. Chodí na dovolenky aj s nami aj s otcom a jeho novou partnerkou a deťmi. On by ani nešiel bez syna. Vždy sa odhadujeme kto kedy ma dovolenku a kde ideme a na ako dlho. Aby nebol ukrateny ani u nás ani u neho.
Je mi smutno, keď niekto rozvodom a založením si novej rodiny odvrhne svoje deti, ktoré za nič nemôžu. A sú veľmi zraniteľné, či majú 3, 8, alebo 15r.
@mikitilik29 nepochopím. Naprosto rozumiem tomu, že v troch deťoch sa dovolenky dosť radikálne predražujú (my máme tri deti, takže to viem celkom presne🙈) už len preto, že väčšina ubytovaní je kalkulovaná na 2+2, ale keby naozaj chceli - zvlášť, ak sa matka chce finančne podieľať - tak by sa to vždy dalo zariadiť. Oni ho proste nechcú.
Uvedomujem si,že to nie je povinnosť, = blbost, podla mna, je to jeho povinnost,kedze je to rovnako jeho syn ako tvoj a dokaze vziat jeho bratov tak by nemal mat problem aj svojho prveho.....ja by som to riesila a je mi luto syna,z hladiska otca...ty si dobra matka co sa stazi ..ja by som ani asi to chorvatsko nedala sama,... drzim palce ze sa to vyriesi
Segrin muz ma z prveho vztahu dceru a uz ju viackrat zobrali k moru plus ich vlastne mensie deti....
@tiezjedna a ja som zistila, ze sa predrazuju aj v zlozeni 1+2, kedze som rozvedena a sama s dvonmi detmi, je to fakt nefer, ked uz niekto nie je standardna rodina a musi za to priplacat. Raz som zobrala izbu pre 2 osoby, ze ved sa vyspime na manzelskej posteli a bola som tak otlcena, ze uz nikdy viac
Ak by mi to prilis vadilo a bola by som ochotna riskovat narusenie terajsich vztahov, poradila by som sa s advokatom a pripadne podala ziadost o zvysenie vyzivneho. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni oboch rodičov. Je ale viacero veci, ktore treba vziat do uvahy, preto by som konala az po riadnom posudeni pripadu a na zaklade rady advokata.
Osobne by som to takto neriesila, vztah so synom sa tym moze pokazit ovela viac, ale je to jedna z moznosti. Sama si musis zvazit. Uz som to dnes pisala v inej teme, ale toto su presne situacie, v ktorych je lepsie riesit veci skor mediacou ako sudmi, alebo sa zariadit a zmierit s tym, ako to je.
Po prečítaní mi ostalo normálne smutno. Akože co je to za otca. Tak nie aby bol rad, že maly s nim túži byť a bol by šťastný keby s nimi išiel, on sa radšej vyhovára. Totálne hlúpy človek ten tvoj ex. Čo by za to niektorí rozvedeni otcovia dali. Ja osobne by som určite navrhla naozaj vážny rozhovor s ex niekde vonku zoči voči a všetko mu vysvetlila ako je to malému ľúto. Žiadne vypisovacky, keď nad odpoveďou rozmýšľa možno aj s terajšou manzelkou.
Baby, ale on tú povinnosť zobrať ho so sebou na dovolenku nemá 😔
Je to len a len dobrá vôľa rodiča, že ho zoberie. Ani jeho nová partnerka nemusí súhlasiť s navyšovaním nákladov na dovolenku za rodinu v zahraničí, žiaľ. Má na to tiež právo.
Nová rodina nemôže za to,že matka dieťaťa nemá na dovolenku letecky v zahraničí.
Páči sa mi nápad vyššie, že požiadať o zvýšenie alimentov, aby dieťa malo rovnakú životnú úroveň ako každý s rodičov, v tomto prípade sa asi evidentne otec má lepšie.
Ale ktovie, či sa vzťahy ešte viac nepokazia.
Asi by som netrvala na zrušení stretávania, lebo by som malému primerane veku vysvetlila, že otec ho nechce zobrať /predpokladám, že vo svojom veku to aj tak už chápe, len nevie vysvetliť, čo sa asi ani normálne vysvetliť nedá/, ale vyslovene by som nebrojila proti otcovi, ale ho ani nejako nezastávala...
Aj tak si myslím, že časom ten vzťah upadne.
Veľmi mi je smutno, keď to čítam. Môj muž má dve dcéry, momentálne už dospelé a stále chodievame spolu. Respektíve, AJ spolu, keďže oni už sú obe vydaté a chodievajú, samozrejme, aj s manželmi (predtým priateľmi).
Ešte prezraď koľko platí mesačne výživné na syna?
Teraz som si spomenul nedávno tu jedna písala, že asi manželka jeho ex jej posielala párkrát na účet extra výživné 500€ na syna a "matka" to vracala späť, lebo to od nej nechce.
Tu by matka aj syn chceli ale "otecko" je držgroš.
@ljzozv lenze tam je smutne aj to, ze ked ho maju na vikend a idu ako rodina niekde na vylet, prvorodene dieta odstrci starym rodicom a ide len on so zenou a druhymi detmi, dovolenku by som este ako tak ozelela, ale toto spravit pocas vikendu, ked mam prvorodene dieta je uz velmi cez a toto by som ex riadne vytmavila.
A ináč naozaj to "podľa kuratelky z úradu práce, ktoré zastupuje práva detí" nie povinnosť, pretoze povinnosť je postarať sa v čase určenom súdnym rozhodnutím, nie mimo toho. Takže on keď si chlapca vezme k sebe na víkend a na ďalší víkend bude bez neho a urobia si program, on do neho už nespadá. Čiže z toho mi vychádza, že chudák chlapec si odsedi u nich doma, počkajú kedy odíde aby mohli niekde ísť.
V takom prípade by som chlapca prihlásila v lete do tábora, a polovičku nech platí otec.
@h2 chodievate spolu, akoze ty, ex a deti? A co na to noví partneri?
@vyrovnanaosoba chodí ona, manžel a manželove deti
@vyrovnanaosoba Nie, on nie je ex, on je rozvedený. Ja som jeho terajšia. Chodíme on, ja, náš syn a mužove dcéry, teraz už aj s partnermi.
Normálne som ostala smutná.
Tvoj ex čistý idiot.
My sme tiež rozvedeni, na dovolenky chodievame buď všetci, alebo len my dospeláci. Ale môj ex minule vzal nášho syna a syna svojej prvej bývalej manželky, ktorého ma s iným mužom. S tou bývalou manželkou ma staršiu dcéru, ktorá bola mimo Slovensko. Teda nebolo to jeho biologické ani vyženene dieťa, iba nevlastný brat jeho najstaršej dcéry
Pozri, vysvetli synovi, že radšej pôjdete vy niekde, choďte vlakom do prahy, do zoo, do Maďarska, pobehajte hrady, kúpaliská. A na rovinu by som mu povedala, že otec a jeho nová partnerka by sa mu aj tak nevenovali, tak by bol sám. Je to smutné, ale aj pravda, skus dat návrh na zvýšenie, odkladaj daňový bonus, rodinné prídavky. A raz ročne si urobte aj vy dovolenku. Ukáž mu ze nepotrebuje na pekne zážitky otca, lebo ma teba. Treba mu už jasné takto povedať, lebo už nie je malý chlapec. Možno keď je sám s otcom, sa mu venuje, ak je aj s nou, tak ma potom vycitane že sa venuje len synovi. Sú rôzne ženy, ani si neuvedomujú, ako sa im to raz všetko vráti.
@h2 aha, tak to je potom normálna situácia, som sa zľakla že ty s ex a deťmi 😁
@vyrovnanaosoba Nie, ja s exom deti nemám, len so súčasným jedného syna. 🙂
@vyrovnanaosoba pekne napisane,,suhlasim
Môj syn má 9 rokov,s exmanželom sme rozvedení 6 rokov,už má novú rodinu a 2,5 ročného druhého syna..Keď idú na dovolenku,tak vezme aj nášho,ale pravdupovediac sa vždy snaží ísť na čo najlacnejšiu dovolenku,lietadlom s ním ešte nebol..Ale veď ok,veď nejde o to,aká je tá dovolenka draha,ale ide o zážitky a o to,že je s ním..Ale tento rok ma úplne zabilo,keď som mu povedala,že cez Veľkú noc ideme s našimi na 2 týždne k moru a on mi na to povedal,že no on by išiel rád do Dubaja na dovolenku,ale aké je to drahé a keby mal brať ešte aj nášho syna,tak by to bolo ale ešte drahšie,tak on tam teda pôjde len s novou ženou a s mladším synom kým my budeme s našimi na dovolenke 🤦🏻♀️ no normálne mi bolo trápne aj za neho,že dokázal niečo také vôbec z huby vypustiť 🤦🏻♀️ Dopadlo to tak,že nešli do žiadneho Dubaja,lebo je to drahé a on nemá toľko peňazí..Na leto tiež ešte nič nemá objednané a bohvie,kam vôbec pôjdu,lebo stále plače,ako je všetko drahé a on na to nemá 🙈
Mamičky, ja so synom a mamou na výlety chodíme, každé leto ideme na 2 týždne do Chorvátska, synovi sa tam páči, rád snorchluje. On je dieťa, vidí to, že jeho bratia idú do Turecka a viackrát do Tatier, veľa o tom rozprávajú a on je mimo toho. Vždy, keď s tým príde domov tak zmením tému, aby neplakali, prejde ho to, potom tam o 2 týždne ide k nim a opäť príde uzialeny, že bratia rozprávali o dovolenke. Do Turecka idú na konci júla a už minulý týždeň mu bratia o tom hovorili. Do júla to bude každé 2 týždne o tom. Mne je ho len ľúto. On nepotrebuje tobogány v Turecku, on by len chcel ísť s nimi hocikde. S bývalým sa o tom nedá rozprávať, my si len píšeme, nechce so mnou rozprávať. Jeho súčasná manželka už vôbec, raz tam syn ochorel, vracal
a mal teploty, nedvíhal mi polovicu dňa, neodpisoval, zľakla som sa, tak som zavolala bývalému a dvihla to jeho manželka a okrikla má, prečo volám,keď mám zakázané volať a mám len písať a zložila.
V lete mu platí vždy 2 tábory, lebo v rozsudku má polovicu prázdnin a nemá vraj toľko dovolenky. On ju má, ale vždy majú svoj program ako rodina. Tak zaplatí 2 tábory,potom je pár dní syn u nich, potom ide k bývalým svokrovcom, potom opäť pár dní je u nich a opäť ku svokrovcom.
A ked je u nich, ako sa k nemu sprava ta nova manzelka? Mam silny pocit, ze na ich dovolenke by sa chuda asi ani necitil dobre. Ale je to este dieta, casom pochopi, ze nie je vitany.. Hrozne, mne by to rvalo srdce ☹
Tak beriem späť s takým ani nemá význam sa o tom rozprávať, keď sa takto zachoval, keď bol chorý.Je to veľmi smutné, ale synovi to len rozumne vysvetliť aj, keď by mi srdce puklo.Kde je už druhá žena a spoločne deti treba veľkú dávku empatie, aby to fungovalo.Nudzou asi netrpia, ak by chcel tie Tatry mu zaplati.
@lucylaw možno čakal, že mu prispejes🙂)to je taký cestovateľ prstom po mape tuším.Chcem, ale je to drahé
Nájdi si partnera, kamaráta a choďte spolu na dovolenku. Uvidíš ako aj syn zabudne na to, že otec na neho serie.
My mame opacne, matka brani brat deti na dovolenku, najprv odmietla vydat pas, dali sme spravit novy. Potom zacala vymyslat choroby, nezbali decku veci…potom zavola matkina matka a nakrici na muza, co si to dovoluje, ze nema pravo brat dieta mimo bydliska…a tsketo srandy. Pre nas je planovat dovolenku s jeho prvym dietatom vzdy velky stres. Ale moj muz to zatial nevzdal

Tiez sa pripajam, ze je mi to velmi luto, ako sa sprava k synovi. Som rozvedena a k detom som vzdy bola uprimna, nikdy som ich otca neohovarala, ale ked sa pytali, povedala som pravdu podla ich veku, co dokazali spracovat. Moja dcera ma tolko co tvoj syn a na toto by som sa nedokazala pozerat. Skusila by som prerusit styk, ak to na dieta zle posobi a toto mu robi jeho vlastny otec. A zvysit vyzivne, ked ma tolko penazi, nech aj tvoj syn dosahuje zivotny standard jeho otca a mozete ist castejsie na dovolenky.