icon

Riešenie financovania matky po odchode otca

kiksik25
5. sep 2025

Ahojte, skúsim skrátka popísať moju situáciu v rodine..
Keď som mal 19 som sa odsťahoval a osamostanil sa, nedavno som si kúpil byt a žijem sám, mám 27 rokov a mladšieho brata čo má 21.
Mám rodičov ktorý majú strasne toxický vzťah. Otec celý život financoval celú rodinu, mama nigdy nepracovala vôbec nemá návyky pracovať nemá chuť sa postarať ani o dvor. Otec odišiel do nemecka a stále posielal peniaze domov. My s bratom už nežijeme doma niekoľko rokov čiže reálne náklady na nás nemajú žiadne. Problém nastal že rodičia sa posledných 5 rokov strašné hadaju, furt iba ja počúvam ich hádky a vyvrcholilo to tým že ju otec uplne nechal a povedal že už nebude jej posielať žiadne peniaze ani sa nevráti domov. Mama ho aj nejakým spôsobom vyhnala lebo mu povedala ze s ním už nechce bývať.
Problém je v Tom že nemá kto živiť matku ktorá teraz chodi po meste a rozpráva ako nemá peniaze ani na život.
Momentálne moja situácia je taká že ledva mám na seba keďže po zaplatení hypo a účtov mi zostáva veľmi málo na život. Prečo by som ju mal ja financovat alebo ju zavolať ku mme bývať? Viem že to možno znie sebecký ale som mladý človek, ktorý si chce nájsť frajerku/ženu a má celý život pred sebou... Som zlý človek ak odmietam podporovať rodinu?
Rozumel by som keby sa toto stálo na starobu a rodičia nevládzu. Momentálne má tak vyčerpáva táto situácia že nemôžem ani spávať ani normálne fungovať ani byť v kľude ani na chvíľu...

mateson2004
5. sep 2025

@kiksik25 nie si zlý človek a nie je tvoja povinnosť financovať matku, ktorá môže pracovať

olimuc
5. sep 2025

Neviem kolko ma tvoja mama rokov … proste padla na hubu. Usiel jej vlak, ninto nie je povinny ju zivit. Bud sa zobubi alebo skonci ako homelessak. Nepracovala, nauci sa. Nema male deti, o ktore sa treba starat … moze ist makat na smeny do fabriky.

cyberk
5. sep 2025

Ak ti zas bude vesat na nos problemy, ze nema z coho zit povedz jej aj sam, ze treba ist pracovat, to ze nema zaujem je jej vina… a nadarmo sa stavia do situacie, ze ona je to chudatko, kazdy vo vasom meste davno vie, ze je leniva a za situaciu si moze sama… ;) max co jej mozes pomoct je najst jej pracu ;)

namornicka
5. sep 2025

Tvoja mama nech ide do prace, preco by si ju mal zivit? A ked uz jej teda robota smrdi, tak nemala oca vyhadzovat, co akoze cakala, ze ho vykopne a on jej bude posielat prachy? A nechapem ako sa mohli hadat, ved pises, ze otec pracoval v zahranici.

janage
5. sep 2025

@kiksik25 keď ste boli malí, postarala sa o vás z bratom? Zvládla by sa na začiatok postarať povarovať dieťa alebo pomôcť s opatrovaním niekho? to by mohol byť na začiatok zdroj jej príjmu.
Koľko má rokov? Brat žije s ňou? Pracuje, chodí do školy?
Pokiaľ nie sú rodičia rozvedení, môže ona požiadať súd o výživné na manželku - súd preskúma, ak budú dôvody bude otec povinný prispievať na jej výživu.
tak isto majú deti vyživovaciu povinnosť voči rodičom - tiež by súd preskúmal, či ona nechce alebo nemôže pracovať.
Ak nezvláda starostlivosť o domácnosť a upadá bolo by fajn vylúčiť psychické ochorenie, odprevadiť k obvodnej
. Ak je chorá a nie lenivá - povinnosť voči nej má muž aj vy deti.
Ak je iba lenivá a zdravá - ponúkni pomoc v nefinančnej forme. Popýtať sa na robotu niekde, pomôcť jej s inzerátom, že hľadá prácu, brigádu, pomôcť prihlásiť ju na opatrovateľský kurz atď a ďalej je to už na nej. Ako sa zariadi, tak bude mať

januska12323
5. sep 2025

Pokiaľ nemá žiadne zdravotné znevýhodnenie môže si nájsť prácu ako každý iný človek alebo sa aspoň prihlásiť na úrad práce. Ty nie si zodpovedný za jej blbé rozhodnutia.

zobaka
5. sep 2025

mozes jej pomoct s jedlom, ale zial musi ist pracovat

miselka257
5. sep 2025

nechápem ženy, ktoré si myslia, že budú navždy zabezpečené svojimi mužmi, nemusia robiť a podobne. 🙄 nikdy nemáš istotu, že ich partner bude živiť do konca života... potom si ako nájde prácu, keď nerobila nikdy? 😀 ak si aj niečo nájde, bude to pravdepodobne za minimálku a nadrie sa, hold aj o tom je život, keď nerozmýšľala 😀 a nie, nie si sebecký, môže si za to sama, môže ísť pracovať, má dve zdravé ruky 😁 (teda dúfam) tak ako píše zobaka, môžeš jej pomôcť s jedlom, ale nie je tvoja povinnosť nasťahovať si ju k sebe 🙂

janage
5. sep 2025

Komu patrí dom? Kde býva brat? Predať dom, vysporiadať majetok, kúpiť menšie s menšími nákladmi. Brat pokiaľ študuje musí mať podporu a bývanie.

anonym_e4ab5d
5. sep 2025

Tvoja matka, pred 89.by bola v base za prizivnictvo, zrejme rozpreda to, co ma nejaku hodnotu, naberie pozicky, stopi polku domu... Kto jej plati zdravko a socko❓lutujem vas, s darebackou nepohnete, tvoj dobry otec ju nechal dekady parazitovat a uz je neskoro, naucit ju na robotu od 6."do 14.".🤔💥

cacianka
5. sep 2025

Nie si sebecký, vôbec o sebe nepochybuj. Kto chce jesť a bývať, musí pracovať
Bez práce nie sú koláče
PS. Nedovol aby tvoja mama prišla k tebe bývat ! Nikdy sa jej nezbavíš, budeš ju musíte živiť, ak si nájdeš priateľku nebude ťa akceptovať ako muža a partnera, vhodného adepta na otcovstvo - žiadna normálna žena. Pomôcť ľuďom, rodine, matke je morálne, ale nie prizivnikom.
Riad sa aj s bratom, nedávaj ľuďom ryby do úst, ale nauč ich loviť

kaktusik007
5. sep 2025

uz si sem pisal. ak rodicia nie su rozvedeni, alebo nemaju zrusene BSM, porad mame aby dala otca na sud a ziadala o vyzivne na manzelku. AK je na tom tak, ze nie je schopna sama sa zivit, tak moze po rozvode poziadat o vyzivne na rozvedeneho manzela (do 5 rokov od rozvodu, ale teda toto je skor vreckove, fakt mala ciastka... pocas manzelstva vsak sud vychadza z rovnosti zivotnej urovne, takze tam by mohla mat to vyzivne samozrejme viac, avsak rozhodne by to nebola suma, z ktorej sa vie sama uzivit, musi si najst pracu - bez toho to fakt nepojde).

co sa teba tyka - nie si povinny si zobrat vlastnu mamu do svojho bytu, avsak sam sa potom musis vyrovnat s nasledkami toho, ak ostane na ulici.

viera012345
7. sep 2025

@kiksik25 Povinnosť/morálnu i zákonnú/pomáhať finančne matke by ste mali len v prípade, keby kvôli starobe alebo chorobe ona sama nedokázala na seba zarobiť.Nezvyk chodiť do práce nie je dôvod na to,aby ste ju financovali.Mame môžete pomôcť napr.tym,ze jej pomôžete nájsť zamestnanie,ze ju podporíte v tom,aby si našla svoju vlastnú cestu života ako samostatný človek/v každom smere/.Je dospelá,Vy nemôžete riešiť za ňu jej problémy, môžete ju len nasmerovať správnym smerom... Zároveň by som vo Vašej situácii skúsila hovoriť aj s otcom,ci by nevedel, napriek rozchodu, pomôcť matke finančne/ale len s podmienkou,ze to je dočasné, kým sa nepostaví na vlastné nohy/. Otec bude zrejme nahnevaný a bude odmietat pomoc, keď sa posekali, ale ked mu citlivo podáte fakty, tak je šanca,ze prehodnoti svoj postoj.Drzim Vám palce

anonym_641c81
10. sep 2025

@kiksik25 nech si to riesi s pravnikom a otcom
Niesi povinny robit nic