icon

Riešenie komplikácií s nákupom a rekonštrukciou bytu

dj1616
22. apr 2025

Ahojte, opíšem jednu situáciu a zaujímal by ma Váš pohľad na to.
Muž 36 rokov, nemá na vlastné bývanie našetrené ani cent. Býva v sociálnom byte. Keďže sa mu ale príjem zdvihol tak v sociálnom byte ho už nenechajú. Niežeby sa mu ten príjem zvýšil nejak radikálne. Z 1200 eur mesačne zarába 1400 teraz (v čistom). Pred rokom mohol mať tento dotyčný prerobený 3-izbový byt za 90 000 eur. že len nasťahovať a bývať. odmietol a jeho rodičia tiež protesty jak svet. o rok neskôr čiže teraz je v hre 2-izbový, neprerobený byt po 90-ročnej babke (ale v mieste bydliska rodičov) čiže tam treba investovať hromadu peňazí. Plus bytovka aj zvonka je v katastrofálnom stave a isto do 5 rokov bude treba nová strecha, fasáda. Je to len 4-bytovka čiže viete si predstaviť že tým pádom sa na to budú skladať 4 rodiny! Dotyčný stále nemá našetrené ani cent , čiže si musí zobrať celých 90 000 pôžičku. Preplatí ju na 156 000!!!!! minulý rok to bolo 145 000 eur! ibaže minulý rok mohol mať za 145 000 väčšie a rovno bývať v podstate. Teraz preplatí na 156 000 a dalších 30 000 treba do rekonštrukcie a to ešte teda sa nerieši strecha a fasáda. Nijako mu neviem vysvetliť, že to je blbosť. Aspoň za mňa. Navrhovala som kúpiť menší dom (65 000 eur) a ten opraviť...ani počuť...poprípade nadstaviť u našich rovnako ani počuť. Odmietam do tejto somariny investovať, dať za dvojizbový malý byt zatuchnutý v malej dedine dohromady v podstate minimálne 186 000 eur!!! Ja niečo našetrené mám ale nedám to na takýto byt. poprosím názory...

Strana
z3
earlgrey
24. apr 2025

O pár rokov, keď si spraví dieťa...alebo viac detí...neplač...už teraz vidíš, že nie je finančne gramotný, keď za 16 rokov, čo pracuje, si nevedel nič ušetriť...
Ale tak pánko vie, že ty peniaze máš...ten byt vezme a bude chcieť od teba, nech svoje úspory minieš na prerábku bytu 😉 a ty ho tak veľmi ľúbiš, že to pre neho spravíš....
Nie som z tých, ktoré hladia na materiálne veci, ale prepáč, muž, čo má skoro 40 rokov už by mohol mať svoje vlastné bývanie...takto bude splácať do dôchodku..a ty s ním...

sss777
24. apr 2025
@romi0310

@sss777 tak s tym zubarom to nevidim az tak tragicky. Tak snad mu sli riesit nieco viac, ako len oprava kazu. Toto su vsetko len nase dohady. A realita moze byt ina. Co sa tyka zubarov. Ak mal naplanovane nejake vacsie ukony, tak sa nečudujem, ze potreboval dosetrit a nemal hned z fleku vysolit tisice. Ja mam sama sukromneho zubara, kde za jeden zub dam aj okolo 350€. A vela ludi ani nema na vyber ineho zubara, iba toho nezazmluvneneho. A pokial mu nejaky stary zubar dosral zuby, ze mu ich neopravoval, tak sa ani necudujem, ze mozno teraz za ne musi davat tisíce. Sa tu niektoré cudujete, ze v dnešnej dobe nema niekto na zubara. To ako keby vsetci zili nadpriemer. Treba si uvedomit, ze 1400€ zarobi. Neviem, ake ma vydaje, ale nie je to nejaky extra plat, kde moze vyskakovat. Ked ma autorka vyssi standard, nech si hlada rovnakeho partnera a nie, ze bude teraz tlacit a prerábať niekoho, komu ocividne taky zivot vyhovuje. Vsak nas je do toho nic :D kazdy nech si zije tak, aby jemu bolo dobre. Aj moja kolegyňa takto rada kazdeho pouca. Vsade strka ten svoj zvedavy nos a stara sa aj do veci, do ktorých jej nic. Mladej kolegyni nasilim hlada garsonky, pretoze v 24 rokoch este zije v rodicovskej chalupe :D dalsej kolegyni zas hlada vyzivovu poradkynu. Proste su zenske, co vsetko chcu mat pod kontrolov a najradsej by rozkazovali aj cudzim ľuďom. Ze ako maju zit, kde maju zit, kolko si maju odkladat, co si maju kupovat. Autorka sama pise, ze spolu chodia dva roky. Cize spolu neziju a pokial nemaju spolocny ucet, moze len tapat, kde idu tie jeho financie. Mne to pride, ze autorka je proste typ zeny, ktora ma potrebu chlapa riadit a rozkazovat mu. Mozno to len ja nechapem, ale ja som bola vzdy taka, ze ja som bola ta, co sa nechala muzom viest a cuduj sa svete, vzdy som mala pri sebe silnych muzov. Ja sama sa pokladam skor za tu, co nie je vobec vodcovsky typ. Proste ked sa ma muz spytal, lde chceme ist na obed, povedala som mu, ze mam chut na taliansku kuchynu a ze vyber necham na neho. Proste ti muzi musia mat pocit, ze oni su ti, co to riadia. Ked maju vedla seba zenu, co im este nadiktuje, aky byt si maju kupit a aky flek v praci zobrať, nečudujem sa, ze po case ten chlap strati muznost a zena zas zatvrdne

@romi0310
Úplne súhlasím s tým, že si má autorka hľadať niekoho iného a stále si myslím, že keď niekto nemá na zubára, nemal by sa púšťať do rodičovstva.
Mne sa autorka nezdá ako nejaká sekera, čo chce partnera ovládať, ja som to pochopila tak, že chcela zistiť, či to len ona vníma ako zlé rozhodnutie s plánovaným bývaním autora alebo to viaceré vidíme rovnako.
Za mňa je jej partner nepoužiteľný do rodinného života a držím autorke palce, aby si našla niekoho podobnej úrovne a cieľov ako je ona sama.

jaga61
Autor odpoveď zmazal
adreena
25. apr 2025

Teraz platí zubára z výplaty, nič našetrené, a čo potom, ak bude mať jedno-dve deti a bude treba zrazu zaplatiť zubára za troch ľudí naraz? Nebola by som s takým chlapom. Aj minule tu bola podobná diskusia, tiež podobne starý chlap a našetrené nula celá nula. Taký chlap je nanič. Však čo nemyslel na budúcnosť skôr, šetriť, aby zabezpečil rodinu, bývanie, rezervu...čo robil s peniazmi? Keď je sám zarába úplne priemerne, ľudia aj menej zarábaju, a stále nevie ušetriť nič, pre mňa je to red flag. Do budúcna len hádky kvôli financiám.

bonboniera
25. apr 2025
@romi0310

@sss777 tak s tym zubarom to nevidim az tak tragicky. Tak snad mu sli riesit nieco viac, ako len oprava kazu. Toto su vsetko len nase dohady. A realita moze byt ina. Co sa tyka zubarov. Ak mal naplanovane nejake vacsie ukony, tak sa nečudujem, ze potreboval dosetrit a nemal hned z fleku vysolit tisice. Ja mam sama sukromneho zubara, kde za jeden zub dam aj okolo 350€. A vela ludi ani nema na vyber ineho zubara, iba toho nezazmluvneneho. A pokial mu nejaky stary zubar dosral zuby, ze mu ich neopravoval, tak sa ani necudujem, ze mozno teraz za ne musi davat tisíce. Sa tu niektoré cudujete, ze v dnešnej dobe nema niekto na zubara. To ako keby vsetci zili nadpriemer. Treba si uvedomit, ze 1400€ zarobi. Neviem, ake ma vydaje, ale nie je to nejaky extra plat, kde moze vyskakovat. Ked ma autorka vyssi standard, nech si hlada rovnakeho partnera a nie, ze bude teraz tlacit a prerábať niekoho, komu ocividne taky zivot vyhovuje. Vsak nas je do toho nic :D kazdy nech si zije tak, aby jemu bolo dobre. Aj moja kolegyňa takto rada kazdeho pouca. Vsade strka ten svoj zvedavy nos a stara sa aj do veci, do ktorých jej nic. Mladej kolegyni nasilim hlada garsonky, pretoze v 24 rokoch este zije v rodicovskej chalupe :D dalsej kolegyni zas hlada vyzivovu poradkynu. Proste su zenske, co vsetko chcu mat pod kontrolov a najradsej by rozkazovali aj cudzim ľuďom. Ze ako maju zit, kde maju zit, kolko si maju odkladat, co si maju kupovat. Autorka sama pise, ze spolu chodia dva roky. Cize spolu neziju a pokial nemaju spolocny ucet, moze len tapat, kde idu tie jeho financie. Mne to pride, ze autorka je proste typ zeny, ktora ma potrebu chlapa riadit a rozkazovat mu. Mozno to len ja nechapem, ale ja som bola vzdy taka, ze ja som bola ta, co sa nechala muzom viest a cuduj sa svete, vzdy som mala pri sebe silnych muzov. Ja sama sa pokladam skor za tu, co nie je vobec vodcovsky typ. Proste ked sa ma muz spytal, lde chceme ist na obed, povedala som mu, ze mam chut na taliansku kuchynu a ze vyber necham na neho. Proste ti muzi musia mat pocit, ze oni su ti, co to riadia. Ked maju vedla seba zenu, co im este nadiktuje, aky byt si maju kupit a aky flek v praci zobrať, nečudujem sa, ze po case ten chlap strati muznost a zena zas zatvrdne

@romi0310 chapem o čom píšeš len nechápem co to ma s témou. Autorka sa snaží vysvetliť finančne negramotnemu muzovi s ktorým je vo vzťahu, ze robí hlúposť ktorá ovplyvňuje AJ JEJ budúcnosť - nič mu nerozkazuje. Takisto s tou prácou, nechápem co je zle a rozkazovacne na tom, snažiť sa človeka popohnať a motivovať k jeho vlastnej lepšej budúcnosti. Keby mam vedľa seba kamosky alebo partnera, ktorí by ma nechceli odhovorit od debilnej kúpy alebo ktorí by ma nemotivovali k zlepšeniu budúcnosti keď na to mam, neboli by to ani dobre kamošky ani dobry partner.
Ano chlap by mal viesť ale koľko chlapov to robí? Myslíš ze tie ženy baví prevziať na seba celú zodpovednosť keď sú chlapi ako tu autorkin partner co sa asi teraz zobudil do sveta dospelých?
Byt sekerou, o ktorých ty rozprávaš, je niečo úplne iné …

piridoxin
25. apr 2025
@dj1616

@gejb ved práve ani mne...podobnú matiku mám...vlastne takú istú...len som tam ešte zaradila jeho 20 ročné auto do ktorého furt dáva prachy na opravy....mne to tiež nijako nevychádza...len som sa chcela utvrdiť, že nie ja som tu tá zlá a náročná poprípade.

@dj1616 rieš svoje bývanie, svoju hypotéku, svoju budúcnosť a svoje financie. V dnešnom svete má byť žena vo všetkom nezávislá. Keď budeš mať 45 a niečo sa zvrtne, budeš tu plakať, že nemôžeš odísť od mizerného chlapa, lebo nemáš kam?

evkatk
25. apr 2025

Bývanie v dome je vždy komfortnejšie ako v byte a vychovávať dieťa v bytovke je hotový horor. Zažila som v prvé roky, viem, čo to je. Dieťa nesmie plakať, lebo ruší susedov. V noci aj v zime som ho zabalila a vonku za každého počasia uspala, len aby neplakalo v byte. Keď chodilo, učila som chodiť došľapvaním na špičky, aby krok nebolo počuť dole. Všetci v bloku chodili po špičkách a rozprávali potichúčky. Išlo o staré staromeské rodiny, ktorým v centre zbúrali domy. Každý s hlučnejším správaním bol považovaný za primitívneho sedlaka z dediny, ktorý sa správa ako by žil v chlieve. Hračky sa nesmeli položiť na zem,... Dodnes je to tak. Búchanie do stropov, do radiátorov, atď. je samozrejmosťou v mnohých bytovkách. Mnohé rodiny sú však tak hlučné, že človek vo svojom súkromie nemá.
Investovať do domu sa dá aj postupne, netreba hneď väčšiu sumu peňazí a dom sa dá rôzne podeliť. Investícia do starého bytu a bytovky je naraz veľká. Do bytu aj zrekonštruovaného treba rekonštrukciu a to výmenu kuch. linky, WC, celej kúpelne. Veď tieto veci predsa po inom sa nemôžu používať. Treba všetko nové. Starý byt treba zasa celý prerobiť. Hlavne nebezpečná elekktrina kompletne, nové omietky, podlahy,... Prerábali v rodine taký 2 - izbový tiež v 4 bytovke a prerábka len bytu ich stála 145 000 a neskôr na zaizolovanie bloku (vlhko v pivniciach), výmenu všetkých elektr. rozvodov, rozv. skríň, nové omietky, nové schody, nová fasáda so zateplením, nová strecha, dažďové okapy,... stálo celú 4 - bytovku niečo vyše 600 000 Eur len na spoločných priestoroch. No blok kúpili takí, čo na to mali a kúpili to s vedomým celej prerábky tehlového bloku. Je z toho veľmi pekná bytovka, celkom nová, no každý okrem svojho bytu do spoločných priestorov investoval vlastných 150 000 Eur. Dotácie zo ŠFRB nie je možné žiadať na staré tehlové bytovky, len na paneláky v rámci odstránenia panel. závad. Ak chce v babkynom byte žiť na úrovni, mal by mať aspoň 300 000 Eur k dispozícii alebo počítať s takou hypotékou. Ak vyberiete vysokú hypotéku, ktorú budeš znášať hlavne ty, ako dlho vydrží za týchto podmienok s mamičkiným maznáčikom vaše manželstvo plné strádania? Napriek tomu, že sa budeš značne podieľať na byte finančne, vždy to nebude tvôj byt a kedykoľvek ťa svokrovci z neho môžu vyhodiť. Byt bude patriť ako dedičstvo niekomu z rodiny, do ktorého ťa nič nebude. Bude to len ich, keby si to aj sama financovala. Zákony sú také.

janamoto78
25. apr 2025

@dj1616 fíha. No to je “terno” toho sa drž! 🤣🤣 prepáč. Akú radu potrebuješ čítať? Myslím, že si dostatočne príčetná na to, aby si to s týmto týpkom ukončila.

romi0310
25. apr 2025
@bonboniera

@romi0310 chapem o čom píšeš len nechápem co to ma s témou. Autorka sa snaží vysvetliť finančne negramotnemu muzovi s ktorým je vo vzťahu, ze robí hlúposť ktorá ovplyvňuje AJ JEJ budúcnosť - nič mu nerozkazuje. Takisto s tou prácou, nechápem co je zle a rozkazovacne na tom, snažiť sa človeka popohnať a motivovať k jeho vlastnej lepšej budúcnosti. Keby mam vedľa seba kamosky alebo partnera, ktorí by ma nechceli odhovorit od debilnej kúpy alebo ktorí by ma nemotivovali k zlepšeniu budúcnosti keď na to mam, neboli by to ani dobre kamošky ani dobry partner.
Ano chlap by mal viesť ale koľko chlapov to robí? Myslíš ze tie ženy baví prevziať na seba celú zodpovednosť keď sú chlapi ako tu autorkin partner co sa asi teraz zobudil do sveta dospelých?
Byt sekerou, o ktorých ty rozprávaš, je niečo úplne iné …

@bonboniera lenze autorka riesi jeho byvanie, nie spolocne. Nikde nepísala, ze to idu riesit spolu s to je dost zasadny rozdiel. Kebyze idem riesit spolocne byvanie, samozrejme to chcem prekonzultovať spolocne. Mne ide len o to, ze ked nie je spokojna, ako naraba s financiami, tak je to za mna dost zasadna vec, tak nechápem, naco je s nim. Ved ked ho spoznala vedela, ze byva v sociálnom byte. A stale nechápem ten hejt na ludi, co ziju v podnajme. Mne to pride, ze hodnotny clovek je len ten, co do 30tky kupi byt na hypoteku, ale hlavne, ze ma svoje. Pritom skoro vsade v zahranici ludia ziju v podnajmoch, dokonca aj v bytoch, kde ziju viaceri ludia, ale tu ked niekto nema v 30tke nieco vlastne je hned negramotny blb. Nie kazdy zije tak, ze si odopiera vsetko len preto, aby si za 10-15 rokov mohol kupit byt a neverim, ze vsetky, co sa tu ohanate, ste mali v 30tke nasetrebe tisice na to, aby ste kupovali nehnuteľnosť. Ale od muza to pozadujete ;) ja sa nehanbim povedat, ze s mizernym slovenskym platom by som nenasetrila ani za tych 10 rokov na barak alebo byt. Mozno ano, ale to by som musela roky zit s tym, ze iba robota a ziadna zabava. A neviem si predstavit celu mladosť setrit a v 40tke sa radovat z maleho stareho bytu, na ktory som nasetrila. Bez hypoteky funguje málokto a povysovat sa nad ludi, co ziju v podnajme a nechcu brat velke hypoteky mi pride proste nefer. Ja by som neposudzovala ludi na zaklade toho, co vlastnia. A neznamena to, ze ked byva v podnajme a nema nasetrene tisice, ked zil celu dobu SAM, ze je to nejaky blb. Ale samozrejme na MK sa lahko hned kazdeho odsudi, lebo tu sa znesie len pozlatko a majetnost :D

strelkyna1
25. apr 2025
@sisska96

@dj1616 no a ešte v primabanke.....

@sisska96 len tak zo zvedavosti, co je zle na primabanke?

bonboniera
26. apr 2025
@romi0310

@bonboniera lenze autorka riesi jeho byvanie, nie spolocne. Nikde nepísala, ze to idu riesit spolu s to je dost zasadny rozdiel. Kebyze idem riesit spolocne byvanie, samozrejme to chcem prekonzultovať spolocne. Mne ide len o to, ze ked nie je spokojna, ako naraba s financiami, tak je to za mna dost zasadna vec, tak nechápem, naco je s nim. Ved ked ho spoznala vedela, ze byva v sociálnom byte. A stale nechápem ten hejt na ludi, co ziju v podnajme. Mne to pride, ze hodnotny clovek je len ten, co do 30tky kupi byt na hypoteku, ale hlavne, ze ma svoje. Pritom skoro vsade v zahranici ludia ziju v podnajmoch, dokonca aj v bytoch, kde ziju viaceri ludia, ale tu ked niekto nema v 30tke nieco vlastne je hned negramotny blb. Nie kazdy zije tak, ze si odopiera vsetko len preto, aby si za 10-15 rokov mohol kupit byt a neverim, ze vsetky, co sa tu ohanate, ste mali v 30tke nasetrebe tisice na to, aby ste kupovali nehnuteľnosť. Ale od muza to pozadujete ;) ja sa nehanbim povedat, ze s mizernym slovenskym platom by som nenasetrila ani za tych 10 rokov na barak alebo byt. Mozno ano, ale to by som musela roky zit s tym, ze iba robota a ziadna zabava. A neviem si predstavit celu mladosť setrit a v 40tke sa radovat z maleho stareho bytu, na ktory som nasetrila. Bez hypoteky funguje málokto a povysovat sa nad ludi, co ziju v podnajme a nechcu brat velke hypoteky mi pride proste nefer. Ja by som neposudzovala ludi na zaklade toho, co vlastnia. A neznamena to, ze ked byva v podnajme a nema nasetrene tisice, ked zil celu dobu SAM, ze je to nejaky blb. Ale samozrejme na MK sa lahko hned kazdeho odsudi, lebo tu sa znesie len pozlatko a majetnost :D

@romi0310 tak opäť nechápem co ma ta debata o podnájme spoločne s touto témou, ale pri mne si sa trošku sekla lebo za prvé nechápem kde som ja niečo take tvrdila a za druhé súhlasím s tebou a ja sa praveze “ohanam” v takýchto témach a vysvetľujem ženám co brali hypo pred sto rokmi ze to dnes nie je take jednoduché a považovať človeka žijúceho v podnájme za finančne negramotneho idiota je absolútne mimo. V tom sa zhodneme 🙂

Strana
z3