Riešenie konfliktných vzťahov so starými rodičmi detí
Ahojte, svokra sa veľmi tešila na svoje vnúča, mám pocit že mala vytvorenú nejakú predstavu, ktorej uverila a teraz je nespokojná.
Dcéra je veľmi náročné dieťa, má dva roky a od narodenia je to katastrofa, spí otrasné, budí sa aj 10x za noc alebo je v noci dlho hore, jedlo je veľmi obmedzené, zje pár svojích obľúbených jedál a zvyšok ledva ochutná, je uplakaná, momentálne má obdobie že je všetko problém, kúpanie, obliekanie, prebaľovanie, všetko sprevádza plač. S doktorkou som samozrejme všetko komunikovala a ona tam zatiaľ nevidí problém, proste len náročnejšie dieťa. Očný kontakt má, na meno reaguje, ukazuje veci. Snaží sa všetko robiť sama, napríklad obuť sa a keď jej to nejde tak chytí nervy, my už vieme ako na ňu ale samozrejme niektoré veci sa nezaobídu bez scény.
Svokrovci ale stále upozorňujú na to že toto v poriadku nie je, mám pocit že čokoľvek dcéra spraví je podľa nich zle. Minule sme boli u nich a dcéra zbadala vonku krhlu, chytila ju, nosila, tvárila sa že polieva a hneď svokra že no toto je už len zábava, že prečo sa nehrá normálne a toto bežne deti nerobia.
Zo všetkého vinia nás, vraj ju nezvladame, minule som dcére nedovolila vybehnúť na cestu tak začala plakať lebo som ju zachytila, hneď bol problém tiež že toto normálne deti nerobia.
Muž to s nimi riešil ale vždy sa len začnú hádať, veď oni mali tiež deti a takéto veci nerobili.
Oni majú predstavu že dieťa bude vnútri sa hodinu hrať s legom alebo proste s hračkami, vonku bude buď na odrážadle alebo v pieskovisku a zbytok je proste pre nich zle.
Svokre vadí keď dcéra napodobňuje nás, napríklad chce variť alebo s tou krhlou alebo muž kosi a dcéra tlačí detskú kosačku. Stále ju porovnávajú, lebo všetky deti vedia už poriadne vety skladať a ona nie a podobne, všade nájdu problém. Stále len ako ich deti také neboli a žiadne dieťa ktoré poznajú toto nerobí.
Nás to už nebaví, veď aj to dieťa bude tomu raz rozumieť, takže sme obmedzili stretávanie, svokrovci sa oháňajú právom na styk s vnučkou, áno viem právo majú ale návštevy kde im vadí pomaly aj to keď prvou vykročí ľavou a nie pravou nohou sú o ničom. Veľmi ma mrzí, že ju stále zhadzujú a všetko im vadí...keby aj náhodou mala nejakú diagnózu tak čo už to nebude ich vnúča? Nemali ste to niekto podobne? Zmení sa to možno keď bude dcéra staršia? Mrzí ma ako sa k nej stávajú...
Psycho svokrovci. Dobre ste urobili, že ste obmedzili kontakt. Asi sa to nezmení, môže sa len zmeniť tvoje vnímanie, že sa s tým zmieriš a nebude ti to ľúto. Máš vlastnú rodinu, zameraj sa na ňu, na dcéru. So svokrovcami sa stretnite raz za čas, zo slušnosti. Je to náročné, ale mnohé sme si prešli podobným. Ich výčitky nepočúvaj, vypovedajú viac o nich, než o tebe a tvojej dcére. Držím palce.
a svokra tvojho manzela ma aky vztah s dietatom ?
proste len neznasas svpju svokru a h;adas problem tam, kde nie je.
staci tie poznamky ignrovat.
ja by som rozhodne nemala cas si zxapisovat, kto kedy co povedal.
Máš úplne normálne dieťa, len svokra sa vymyká tabuľkám…
@nyusika normálny, často hovorí že ja aj súrodenci sme boli podobný
@nyusika nie, nejde o to že ju neznášam, ani si nič nezapisujem, je mi ľúto že každé správanie dieťaťa hodnotia ako niečo zlé
je to tvoja matka, nie si objekltivna. mozno tvoj muz pocuje nieco ine a zapamata si len tie nevhodnejsie poznamky.
jendym uchom dnu - druhym von.
vsetky matky porovnavaju svoje deti - mlade, aj starse matky. robia to podvedome, nic zle v tom hladat netreba.
Asi by sme si dali pauzu od návštev a hotovo
je to tvoja matka, nie si objekltivna. mozno tvoj muz pocuje nieco ine a zapamata si len tie nevhodnejsie poznamky.
vsetky matky porovnavaju svoje deti - mlade, aj starse matky. robia to podvedome, nic zle v tom hladat netreba.
@nyusika zaujímavé, že pri svojej mame vníma muž tie poznámky rovnako ako ja. Keby je to raz za čas okej, ale je to naozaj na všetko
Svokra by si mala uvedomiť ze ma svoje vnúča ľúbiť take ake je a ak nie tak byt aspon ticho. U nas nepomohlo ani obmedzenie návštev, buzeracia pokračuje cez telefon
@nyusika podvedome si to môžeš myslieť, keď to už dáš von, tak to nič podvedomé nie je ...
robila to aj moja svokra - už som to tu už niekoľkokrát písala - ja ju mám total v pipke - a potom sa dieťa vedelo brániť už aj samo ...
@nyusika a keby išlo o porovnávanie tak okej, ide o zhadzovanie dieťaťa, hovorenie že bude autista, že nie je v poriadku a podobné.
tak jej treba rovno povedat, ze si ma zakusnut do jazyka a ked nevie pochvalit, nech mlci 🙂
naozaj v tomto az taky problem nevidm.
jediny problem je zla komunikacia - obosjtranne.
ty neico ocakavas, svokra sa nevie slusne vyjadrpvat - najdite kompromis.
poznate ju, viete, ze je taka...
tak jej treba rovno povedat, ze si ma zakusnut do jazyka a ked nevie pochvalit, nech mlci 🙂
naozaj v tomto az taky problem nevidm.
jediny problem je zla komunikacia - obosjtranne.
ty neico ocakavas, svokra sa nevie slusne vyjadrpvat - najdite kompromis.
poznate ju, viete, ze je taka...
@nyusika ale ved autorka pise,ze muz sa s nimi o tom bavil, upozornoval a nezlepsilo sa...
@autorka...skus im nastavit zrkadlo a vsteko kritizovat...aj pred dcerou hovorit ze babka robi toto zle a hento zle...ci sa to svokre bude pacit...
@nyusika ale ved autorka pise,ze muz sa s nimi o tom bavil, upozornoval a nezlepsilo sa...
@autorka...skus im nastavit zrkadlo a vsteko kritizovat...aj pred dcerou hovorit ze babka robi toto zle a hento zle...ci sa to svokre bude pacit...
@mila23 pozri, komunikacia je taka ficuria...asi nezvolili spravny sposob.
nastavenie zrkadla je super tip, to by mohlo fungovat 🙂
autorka - ty si tiez to dieta za nic nepochvalila, vsetko je na dcere zle aj podla teba. 🤷🏼♀️
autorka - ty si tiez to dieta za nic nepochvalila, vsetko je na dcere zle aj podla teba. 🤷🏼♀️
@natalka13 ako mám inak opísať jej momentálne správanie?
Narozdiel od svokry to nehovorím priamo dcére alebo v jej prítomnosti.
A chválim ju za veľa vecí. Či keď som chcela opísať že je to s ňou ťažšie som mala písať pozitívne veci?
Ja by som rovnako takéto správanie k svojmu dieťaťu netolerovala. Dvojročné dieťa rozumie a keď bude staršie, bude rozumieť ešte viac. Niektoré deti sa vedia obrnit a obranit samé, niektoré si to budú pripúšťat a ich sebavedomie na tom bude zle. Teraz dieťa musíte obranit vy s manželom.
To, čo si opísala, je bežné správanie dvojročného dieťaťa. Sú deti ktoré sedia na riti a kreslia si pol hodinu a sú deti, ktoré nevydržia pri jednej činnosti viac ako 5 minút. A obe sú v poriadku. To, že dcéra napodobňuje vás - zrkadlenie. A je to úplne v poriadku. Ale vysvetľovať to tu nejdem, z toho co píšeš mi príde, že vieš, že dieťa je v poriadku a aj to co robí je v poriadku.
Musíte sa porozprávať s mužom a svokrou, slušne, pokojne, povedz jej to, čo si napísala sem. Ci je ok s tým, že neustále zhadzuje malé dvojročné dieťa. Ak sa zamysli a zmení svoje správanie, povolila by som kontakt s vnučkou, keď nie, obmedzila ešte viac.
Mne sa tvoja dcérka podľa popisu zdá normálna 🙂 Deti majú svoje obdobia. Možno neskôr prídeš na nejakú intoleranciu, keď niektoré jedlá odmieta. A možno nie. To, že sa chce hrať s krhlou... čo je na tom divné?🙈 Naši mali ako malí hrozný spánok a teraz úplne opačne. Nič sme nesilili. Všetko sa postupne samé upravilo. Hlavne sa zbytočne nestresuj. Keby sme boli všetci dokonalí, je to nuda🙂
A svokrička sa neskôr snáď uvedomí. Asi má spomienkový optimizmus. Daj tomu čas. A obmedzte návštevy.
U takého dieťaťa je v pohode a správne, že chce pomáhať v kuchyni, polievať, kosiť. U tých, ktorí toto kritizujú, to nie je normálne. Ak rozhovor nepomáha, obmedziť styk.
Moja malá keď chcela polievať záhradu, tak som jej kúpila malú krhlu a polievala, keď chcela umývať riad moja mamina ju dala na stoličku a dala jej umývať dózy, alebo hocičo s čím si neublíži. Keď muž šróboval lišty okolo plávačky, malá ležala pri ňom a držali spolu uťahovačku a vŕtali. Za mňa normálne veci, dieťa sa učí a to že za všetko mrnčí to bolo aj u nás a pekne ju to prešlo. Síce spáva veľmi dobre, ale ja si myslím, že je tvoje dieťa úplne normálne. Teraz keď niečo pečiem sama mi pomáha, nosí mi veci, aj múku odváži. Svokrovci by sa mali dieťaťu venovať a nie sledovať čo robí a ako to robí. Nech oni vymyslia aktivitu čo budú s malou robiť a aj zabudnú niečo kritizovať.
Autorka, máš úplne normálne dieťa a z môjho pohľadu veľmi vnímavé a šikovné (chce robiť všetko sama a hrá sa imitačné/symbolické hry). To je veľmi dôležité pre rozvoj sociálnych zručností, pre rozvoj jazyka, takáto hra podporuje fantáziu a tvorivosť a deti sa učia ľahšie spracovávať aj svoje pocity a emócie. Čiže napr. tá spomenutá hra s krhličkou, s tlačením detskej kosačky alebo pomáhaním pri varení sú úplne skvelé. Deti sa učia pozorovaním, počúvaním a napodobňovaním. Podporuj ju v tom a svokra nech si niečo o tom naštuduje. Práve naopak, ak by dvojročné dieťa ticho hodinu sedelo pri jednej hračke, zaváňalo by to nejakým problémom.
Čo sa týka jedla, veľmi veľa detí má problém zjesť čokoľvek, majú svoje obľúbené jedlá, ale čím sú staršie, tým sa to mení k lepšiemu. Niektorým vadí farba, niektorým konzistencia, vôňa, niektorým ak je viac potravín pomiešaných spolu… Pri niektorých deťoch je to beh na dlhú trať, iným sa zmenia chute zo dňa na deň, pri iných musíš čakať až do puberty. Tu ti tiež môže pomôcť to napodobňovanie. Napr. krájaš zeleninu na polievku a ochutnáš kúsok mrkvy, kalerábu, začneš vychvaľovať, aká je mrkva sladká a povieš dcére, aby tiež ochutnala. A možno to spraví aj sama od seba, keď ťa bude vidieť.
K tomu spánku, keďže píšeš, že sa budí aj 10x za noc. Nekojíš náhodou ešte? Lebo v takomto veku sa častejšie budia kojené deti. Ak už nie je kojená, aký máte večer rituál? Čo pozeranie TV alebo pozeranie na akýkoľvek display? Máte v spálni úplnú tmu? Načítaj si niečo o rituáloch, presnom čase, o tých obrazovkách aj o spánku (úplná tma je dôležitá, akékoľvek malé svetlo je rušivý prvok).
A to, že je uplakaná, momentálne má obdobie, že je všetko problém - kúpanie, obliekanie, prebaľovanie, všetko sprevádza plač, to môže byť práve obdobie vzdoru. Dieťa začína objavovať svoju identitu a skúša svoje (aj tvoje) hranice. Časom to prejde. Áno, je to skúška tvojej trpezlivosti, niekdy je to asi na slučku, ale musíš to jednoducho prežiť.
So svokrovcami si v kľude sadnite, vysvetlite o čo vám ide a čo sa vám nepáči a ak nepochopia, tak si nájdi materiál na internete, vytlač im to a nech si to sami naštudujú.
K tomu sa neviem veľmi vyjadriť, ale mám presne také isté dieťa, chlapec 21 mesiacov. Ja už som zúfalá, neviem čo s ním robiť. Neviete niekto povedať sú to proste také deti alebo riešiť či s ním niečo bude?
@30majka71 pozrite si profil Lepsi spanok babatiek.rozpisuje tam podrobne milniky vyvojove,regresie v kazdom veku,ake su priznaky atd.mam 3 deti a kazde si tymto obdobim vzdoru preslo.
Este odporucam knihu : Aha,ja rastiem.vsetky tieto vyvojove fazy su tam pekne vysvetlene,a viem podla nej,kedy mozem ocakavat burlive obdobie 😉
Stari rodicia trpia spomienkovym optimizmom,uz zabudli,ake to bolo.
Mas uplne normalne dieta.
A nepozeras na malinku možno v cernejsom svetle práve preto, že Teba aj dcérku neustále spochybnuju? A v čom podla nich spočívá prinos neustalej kritiky? Majú aj konstruktivne návody ako veci "zlepšiť"? Ved nech predvedu ako sa to spravne robí. Riadila by som sa primarne tým, čo je prospesne pre dieťa. Ak majú pre ňu len zlé slová a pre rodicov stres a znevazovanie, tak čo dobré do života si z toho má dcérka zobrať? Vedomie že je ona sama vadná, alebo jej rodičia?
Mala som niečo podobné, ale s mamou, tie jej nerealisticke predstavy ako bude malý hodiny a hodiny spinkať a potom sa šťastne sám hrať v ohradke, vždy ochotne na slovo posluchne, a my budeme cele dni klebetit a pít kavicku, som jej nebola schopná nikdy splnit. Vždy na mňa pred ním kričala, tiež si na nás s mužom všetko ventilovala, a aj keď malému sa zaliecala, dodnes ju nemá rád, a ešte aj za to som zlá. Niekedy je lepšie tie kontakty trochu obmedzit na nejakú dobu, aby si každý spravil sebareflexiu a vyčistil sa vzduch, a aby to casom nedošlo až k nejakej averzii.
@nyusika porovnávajú? Ze hľadajú chyby na svojom.vlastbom vnúčati? Im zrejme deti vychovali rodicia teda babka a dedko lebo nič nevedia o deťoch.
Deti sa chcú hrať a je dobre keď sa hrajú a úplne normálne keď sa hrajú s vecami co používajú dospelí hrnce,varechy, kosačky atď...nevedia si vážiť to ze majú vnučku a zdravé dieťa v rodine.Doba ide ďalej len niektorí ľudia stále ostali tam kdesi vzadu..kľudne by dali vnúča na skripec ak by vystrajalo..tak sa ich nezastavajte lebo Nie NIE JE TO NORMÁLNE..
A nepozeras na malinku možno v cernejsom svetle práve preto, že Teba aj dcérku neustále spochybnuju? A v čom podla nich spočívá prinos neustalej kritiky? Majú aj konstruktivne návody ako veci "zlepšiť"? Ved nech predvedu ako sa to spravne robí. Riadila by som sa primarne tým, čo je prospesne pre dieťa. Ak majú pre ňu len zlé slová a pre rodicov stres a znevazovanie, tak čo dobré do života si z toho má dcérka zobrať? Vedomie že je ona sama vadná, alebo jej rodičia?
Mala som niečo podobné, ale s mamou, tie jej nerealisticke predstavy ako bude malý hodiny a hodiny spinkať a potom sa šťastne sám hrať v ohradke, vždy ochotne na slovo posluchne, a my budeme cele dni klebetit a pít kavicku, som jej nebola schopná nikdy splnit. Vždy na mňa pred ním kričala, tiež si na nás s mužom všetko ventilovala, a aj keď malému sa zaliecala, dodnes ju nemá rád, a ešte aj za to som zlá. Niekedy je lepšie tie kontakty trochu obmedzit na nejakú dobu, aby si každý spravil sebareflexiu a vyčistil sa vzduch, a aby to casom nedošlo až k nejakej averzii.
@miriamzba vieš čo, ja viem aká je, vidím že plače často a veľa vecí je pre ňu problém. Ja to však beriem tak ako je, proste mám také dieťa. Je zase x veci čo dokáže, napríklad pohybovo je veľmi zdatná a aj skoro začala chodiť, vie veľa vecí čo odpozorovala, ráno hneď ide do kúpeľne umyť zuby, vyhodí plienku do koša a takéto všeličo. Ich návody sú mne proti srsti, u nich platí vyplakanie, bitka/capnutie a takéto veci, za to ja veľmi nie som.
Autorka, máš úplne normálne dieťa a z môjho pohľadu veľmi vnímavé a šikovné (chce robiť všetko sama a hrá sa imitačné/symbolické hry). To je veľmi dôležité pre rozvoj sociálnych zručností, pre rozvoj jazyka, takáto hra podporuje fantáziu a tvorivosť a deti sa učia ľahšie spracovávať aj svoje pocity a emócie. Čiže napr. tá spomenutá hra s krhličkou, s tlačením detskej kosačky alebo pomáhaním pri varení sú úplne skvelé. Deti sa učia pozorovaním, počúvaním a napodobňovaním. Podporuj ju v tom a svokra nech si niečo o tom naštuduje. Práve naopak, ak by dvojročné dieťa ticho hodinu sedelo pri jednej hračke, zaváňalo by to nejakým problémom.
Čo sa týka jedla, veľmi veľa detí má problém zjesť čokoľvek, majú svoje obľúbené jedlá, ale čím sú staršie, tým sa to mení k lepšiemu. Niektorým vadí farba, niektorým konzistencia, vôňa, niektorým ak je viac potravín pomiešaných spolu… Pri niektorých deťoch je to beh na dlhú trať, iným sa zmenia chute zo dňa na deň, pri iných musíš čakať až do puberty. Tu ti tiež môže pomôcť to napodobňovanie. Napr. krájaš zeleninu na polievku a ochutnáš kúsok mrkvy, kalerábu, začneš vychvaľovať, aká je mrkva sladká a povieš dcére, aby tiež ochutnala. A možno to spraví aj sama od seba, keď ťa bude vidieť.
K tomu spánku, keďže píšeš, že sa budí aj 10x za noc. Nekojíš náhodou ešte? Lebo v takomto veku sa častejšie budia kojené deti. Ak už nie je kojená, aký máte večer rituál? Čo pozeranie TV alebo pozeranie na akýkoľvek display? Máte v spálni úplnú tmu? Načítaj si niečo o rituáloch, presnom čase, o tých obrazovkách aj o spánku (úplná tma je dôležitá, akékoľvek malé svetlo je rušivý prvok).
A to, že je uplakaná, momentálne má obdobie, že je všetko problém - kúpanie, obliekanie, prebaľovanie, všetko sprevádza plač, to môže byť práve obdobie vzdoru. Dieťa začína objavovať svoju identitu a skúša svoje (aj tvoje) hranice. Časom to prejde. Áno, je to skúška tvojej trpezlivosti, niekdy je to asi na slučku, ale musíš to jednoducho prežiť.
So svokrovcami si v kľude sadnite, vysvetlite o čo vám ide a čo sa vám nepáči a ak nepochopia, tak si nájdi materiál na internete, vytlač im to a nech si to sami naštudujú.
@sovica ďakujem za rozsiahlu odpoveď.
Čo sa týka jedla, lepší sa to ale teda stále je to len pár jedál, takto že surová zelenina alebo ovocie to nemá problém, skôr polievky, omáčky, pečivo len suché, mäso len kuracie a takto
K tomu spánku, áno ešte kojim, televízor a takéto veci pozerá minimálne, väčšinou len v aute lebo v sedačke dlhšie neobsedí, tmu máme, to vyžaduje od mala. Večer sa ide kúpať, natriem ju, dám do pyžama a ide spať. Skúsim to ešte pozrieť ďakujem

K tomu sa neviem veľmi vyjadriť, ale mám presne také isté dieťa, chlapec 21 mesiacov. Ja už som zúfalá, neviem čo s ním robiť. Neviete niekto povedať sú to proste také deti alebo riešiť či s ním niečo bude?