Riešenie nezhôd s manželom kvôli financiám
V prvom rade chcem sa len vyrozprávať...
S manželom sme spolu 10 rokov, z toho 7r ako manželia.
Máme 6 a 4 ročne deti. Bývame vo svojom 6 rokov, kúpili sme si starší RD a pomaly prerabame. Oplatilo sa to bola som už na RD keď sme brali hypotéku. Dom je v poriadku skoro všetko sme v ňom vymenili za nové. Je pravda že stalo to dosť peňazí a minuli sme všetky úspory. Ale máme svoje bývanie a to je hlavné.
Deti tiež nie sú lacný špás, plus zdražovanie potravín. No nazbiera sa to koľko si míňame z výplaty.
Poslednú dobu manžel má divné názory čo sa týka peniazov. Všetko ohundre keď musíme niečo kúpiť, na všetko má blbé reči že on to nechce. Príklad jedlo radšej bude držať hladovku ale mať viac peňazí. Alebo deťom obedy, veci do škôlky školy, oblečenie a pod, že prečo nám štát to nezaplatí.
Že na čo vôbec chodíme do práce a zarábame peniaze keď potom to musíme míňať.
Že on chce mať veľa veľa peňazí na účte, že sa chce a peniazmi zakrývať a podobne blbosti hovorí.
Začalo sa to odkedy sme sa dostali do situácie že sme išli úplne na nulu s financiami, no už pomaličky sa z toho dostávame. No on má stále blbé reči.
Neviem čo s tým, či to len počúvať jedným uchom dnu druhým von?
On sa nechce vrátiť k rodičom. To len také reči má že keď býval u nich veľa ušetril.
Tak pocuvaj jeho reci a nestazuj sa. Cely cas ho obhajujes, tak o com je tato diskusia? Pre nezainteresovaneho je to jeden lenivy ufnukany blb, ktory este nedozrel k zodpovednosti dospeleho cloveka, robi vo fabrike za tisicku, ale chce hypoteku, opravu domu, deti, a k tomu zit ako milionar. Zaroven nie je ochotny posnazit sa o lepsie platene miesto, lebo ci chces ci nie, 1000€ v cistom v dnesnej dobe ozaj nie je na vyskakovanie, ak ty nezarobis o dost viac.
@stanielka17 Ja ho neobhajujem len píšem čo hovorí a ako sa správa. V tom máš pravdu že možno ešte nedozrel na zodpovednosť dospelého človeka.
Hypotéku máme platíme, aj deti máme 2 len asi až teraz si všimol čo koľko stojí a ostal z toho v šoku. Alebo neviem. Plat je normálny keď sa obzriem v okolí veľa ľudí má len 700-800 eur. Ja zarábam 800
Plat moze byt normalny, ale to samo o sebe ti nic nepovie, ak si nedas plat do pomeru s vydavkami a s tym, aky chces zit zivotny styl. Financna negramotnost niektorych ludi ma naozaj obcas sokuje. Zarobit 1000€ v cistom je uplne super, ak zijes u rodicov, ktori kryju celu tvoju existenciu, nemas zavazky, nemas deti. V takom pripade by si si zila ako kraj aj z minimalky. Lenze vy ste kupili a opravili dom, mate auto a dve deti. Je jasne, ze so vsetkymi vydavkami sa vas kombinovany prijem okrese o znacnu cast. V takom pripade je jedina moznost ak mu to vadi, a sice najst si lepsie platene miesto. Kolko muzov ide za pracou do vacsieho mesta alebo do zahranicia, aby sa vedeli lepsie postarat o rodinu. Nie, on miesto toho place, ze opravu auta mu ma zaplatit niekto iny.
@stanielka17 Ja chápem čo hovoríš, len neviem ako to vysvetlit manželovi že všetko niečo stojí nič není zadarmo..
Tak ked mu nedokazes vysvetlit ani to, ze nezijeme v rozpravke, kde peniaze rastu na stromoch a vsetko je zadarmo, tak fakt neviem. Ak si nevie dat dokopy rovnicu, ze zit u rodicov ma bude stat menej, ako samostatny rodinny zivot s domom, tak fakt neviem. To sa doteraz takto neprejavoval v nicom inom?
@stanielka17 Nie doteraz bol v pohode, no je pravda že ja som mala na starosti financie a kontrolovala čo kedy odišlo z účtu, tak ani nevedel koľko máme peňazí.
Predstav si, ze vela single mamiciek takto zije. Z ruky do ust, oslavy ci Vianoce im nedavaju radost, pokoj. Vedia, ze su to vydavky, ktore tazko dokazu pokryt. Kym kompletne rodiny sa raduju z darcekov, z dovolenky, ony zufaju. Rataju kazde euro. Skus vysvetlit muzovi, ze mate dve vyplaty a musite bojovat. Ine vam uz nezostava.
Ventiluje si tak stres z toho že ste sa dostali úplne na nulu. Áno jedným ucho dnu a druhým von a keď sa z toho vyhrabete tieto jeho blbé reči začnú slabnut. Len treba vydržať.

No prosim, tak mate jednoduche riesenie. Moze ist naspat vyzierat rodicov a nechat sa obskakovat od mamky, ostane mu cela vyplata, a nebude nariekat. Ved spravne hovori, potom sa nemal zenit a mat rodinu. Ja by som mu na tvojom mieste nahodou vyhovela.