icon

Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?

15. aug 2023

Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.

triss83
16. aug 2023

Opísala si bežný život v rodinách, žiadna krivda sa ti nedeje. Ty sama si sa rozhodla bývať sama, tak sa snaž. Môžeš bývať kľudne u rodičov, prípadne na internáte, čo je oveľa lacnejšie, ako platiť prenájom. Rodičia ti prispievajú dostatočne, vedia, aké máš náklady a podľa toho ti posielajú peniaze. Zdáš sa mi veľmi sebecká, máš prehnané očakávania, často nereálne. Nie si sama na svete, tvoji rodičia majú náklady na bývanie, energie, lieky, potraviny, deti, internet.....po odrátaní nákladov im určite neostáva taká suma, akú si predstavuješ ty. Viac skromnosti by ti určite neuškodilo.

domkakvet
16. aug 2023

@cacianka tak to si teda na velkom omyle a ver tomu, ze by nariadil.

gabika128
16. aug 2023

Autorka a internát by ti už teraz nedali? Viem, že v prvom ročníku je problém sa dostať podľa kilometrov, ale vo vyšších ročníkoch je to celkom reálne. Žiť v podnájme je ozaj vyšší štandard na vysokej škole, tak preto sa pýtam.

autor
16. aug 2023

@gabika128 keď som to skúšala nedali mi internát na mojej škole, no a na internátoch iných škôl by miesto bolo, ale tam sú o dosť vyššie poplatky pre študentov iných škôl. A to už sa mi viac oplatí dať + 50€ a som v byte

0kristina0
16. aug 2023

Autorka, sumu ktoru udajne zarobis sa zrejme nedozviem, asi je to prisne tajne alebo je tu este moznost ze nas klames a ziadnu brigadu nemas. Je mi uprimne luto tvojich rodicov, nevychovali ta dobre.

cacianka
16. aug 2023

@domkakvet poznáš citáciu zákona " ak by odporovalo dobrým mravom " ?
@subartic prosím ťa vysvetli jej to

autor
16. aug 2023

@0kristina0 Pýtala si sa to iba ty, síce asi 5x ale ajtak iba ty. A nie, nemám chuť ti poslať môj rozpis príjmov a výdavkov. I tak je úplne jedno aký je, ty už postoj máš aj tak .🙂

domkakvet
16. aug 2023

@cacianka rodicia jej prispievaju, cize v jej pripade nejde o odporovanie dobrym mravom a za dalsie pod tym sa mysli napriklad tyranie, ale kludne si mysli svoje, aj tak autorka riesi uplne nieco ine.

triss83
16. aug 2023

Zoberte si situáciu, koľko manželstiev je rozvedených,to každé dieťa z rozvedenej rodiny bude dávať rodičov na súd,aby získalo výhody,napriek tomu, že je zverené do opatery matky? Autorka sa pozerá ,, len,, na svoje výhody. Tie argumenty o cestovaní a podobné nezmysly sú úplne mimo misu. Jednoducho si vyberá len výhody, žiadne kompromisy, nie je ochotná pripustiť.

sidicek
16. aug 2023

Ja osobne nechápem ako môže rodič "zabudnúť " na svoje dieťa .Véd jeden ma len ju a druhý 2 deti TJ jednému s ktorým aktuálne býva dá všetko a druhému skoro nič. Otras. Autorka už to nejako výdrž a dúfam, že študuješ obor s dobrým uplatnením a zárobkom ,lebo s takí rodicia ti asi moc oporou nikdy nebudú .

gabika128
16. aug 2023

Tak skúšaj každý rok žiadosť o intrak. Ja chápem že si si už zvykla na nejaký štandard, ale ťahať rodičov po súdoch by mala byť posledná možnosť.

veronicka1901
16. aug 2023

Je vidieť, že niektoré ste tu očividne na VŠ neštudovali a neuvedomujete si, že s tými brigádami je to tiež trošku zložitejšie. Lebo pri dennom štúdiu ste hlavne študent, čiže musíte vypracovávať seminárne práce, robiť zápocty a skúšky. Nie každý odbor je taký, že si prečítate pár strán a skúšku máte len tak za nič.
Si to tu niektoré predstavujete, že asi učebnice a študijné materiály nič nestoja, ani internát, ani jesť človeku netreba... Ach jaj ☹️.
Brigáda je len brigáda, nedá sa z nej vyžiť celý rok, ani keď idete cez leto do zahraničia. Píšem z vlastnej skúsenosti.

ivetz
16. aug 2023

@veronicka1901 To je zbytočné vysvetľovať. Kto nechce nepochopí alebo nie je schopný z dôvodu absencie niečoho pochopiť. Keby som bola na mieste autorky zrušila by som diskusiu. Tu si chodia mastitlť ego čudné postavičky, ktoré nepochopili podstatu problému, ktory autorka má. Mám pocit - podľa prejavu - že dievčina je dostatočne inteligentná na to, aby urobila správne rozhodnutie. Zo ♥️ jej to prajem!!!

vevesh
16. aug 2023

@veronicka1901 vobec to nie je zlozitejsie ako kedysi, dokonca je to jednoduchsie. Za mojich cias sme museli aj do rakuska ci nemecka este viza vybavovat a aj tak cez prazdniny tam bolo v mekacoch 80% vs studentov z sk (bratia cesi mali pod palcom upratovacie sluzby). Dnes len zbalis tasku a ides a mas pracu bez cavikov... a kto chcel ci musel, stihal aj pomedzi milion seminarok a studiu, co ako tazkom. Cela tato tema je o pohodlnosti- jednoduchsie je natiahnut ruku a daj (a sudne to vymoct, vsak ide len o papier) ako sa posnazit, zamakat ci zapracovat na nejakom kompromise....

luccija
16. aug 2023

@strongi tak sa s nimi porozprávaj a uvidíš koľko mesačne minu možno budeš prekvapena

ukulela
16. aug 2023

@cacianka haloooo písala aj, že odišla už v 18. Pýtam sa preto, lebo nevieme, či sa nerozviedli skôr.

akvi
16. aug 2023

@veronicka1901 vieš čo, pokiaľ nestuduje medicínu alebo veterinu a pod., tak ozaj je smiešne vyplakavat nad tým, že musí robiť nebodaj nejaké seminárne práce a učiť sa. V živote som nemala toľko voľného času, ako na VŠ. Dnes vypracovať seminarku, keď má každý počítač a net, to je vážne ohromne náročné. Si to dnešná mládež nevie ani predstaviť, ako sme čakali týždne na knihy z knižnice, ako sme prosikali učiteľov, aby nás pustili k počítačom, aby sme tú seminarku mohli napísať. Moj otec mi na tajnasa dával kľúče od prace, kde mali PC a tlačiareň. Takže mňa vážne nepresvedcis o tom nesmierne náročnom štúdiu v dnešnej dobe. A btw mala som dvoch frajerov na VŠ, obaja ťažké technické odbory študovali, veľa kreslili ručne! a času mali aj na tú brigádu, aj v zahraničí sme boli, aj na blbosti bol čas.
Presne ako píše @vevesh , táto téma je o pohodlnosti a neochote zľaviť z vysokých nárokov na životný štýl. Autorka sa konečne vyjadrila, že nebýva na intraku a radšej zaplatí 50 éčok naviac za pohodlie. 50 éčok je pre ňu nič a presne preto má problem aký má. Ja som to sem už x-krát napísala, že chápem, že je ťažké fungovať v tej nepravidelnosti príjmu. Ale taktiež vidím, že autorka nie je ochotná zľaviť z nárokov a pôjde radšej do extrému.

luccija
16. aug 2023

@domkakvet prispievajú nepravidelne a jeden aj vôbec, lebo zabudol.Ona potrebuje vedieť s akou sumou môže mesačne rátať.
@vevesh chápem čo píšeš...áno, tiež som z tej generácie, ale to, ze dnešná generácia je pohodlnejšia, náročnejšia a nebude jesť sackove polievky a žiť na intraku je pravda.Dnes chodia gymnazisti do školy lepším autom ako učitelia🙂Ma cieľ dokončiť školu, rodičia ju v tom podporovali hypo nemajú majú partnerov...stále je to ich dieťa či je rozmaznana nesudim možno pohodlnejšia?
Asi ma dôvod prečo nešla cez prázdniny do zahraničia to nech si sama odpovie.
Na súd by som myslela ako úplne poslednu možnosť najprv rozhovor s rodičmi....

triss83
16. aug 2023

Tu si bude 21 ročné decko rozkazovať a ťahať prachy od rodičov 🤦, lebo chce svoj štandard? Ženy, ste matky! Určite by ste svojej dcére netolerovali takéto,,chochmesy,,. Podľa všetkého je zverená do starostlivosti matky. Nech sa pekne zbalí a žije u matky. Takéto výhovorky, doslova ponižovanie rodičov, to čo má znamenať! Mám 2 vysokoškolákov, viem čo je financovať štúdium na VŠ. No odtiaľ - potiaľ! Nebude mi sopľaňa skákať po hlave!

marianini17
Odpoveď bola odstránená
vevesh
16. aug 2023

@akvi boze na tie kniznice s objednavanim uz na zaciatku semestra na knihy, ku ktorym si sa dostala o dva mesiace, aby sa stihli okopirovat a naucit do skusky a studovne s kompami na rozpis, kde si sa tyzden dopredu musela zapisat aj to len na hodinu netu, som uuplne zabudla🤪🤪🤪a este cakanie na kopirky, aby si mala vobec material na cvika, to len bolo vzruso po nociach vystavat na chodbach....🙃🙃🙃 a ze maju dnes narocne studia mladi....ano, ale akurat tak na pohodlie🙃

akvi
16. aug 2023

@vevesh presne 😅 A prednášky písané cez kopír, lebo dostať sa ku kopirke bolo pomaly ako dostať víza do Ameriky 😅😂

triss83
16. aug 2023

Dnešná mládež už nevie čo so sebou, žiaľ.

ukulela
16. aug 2023

... autorka, z poslednej odpovede vyplýva, že minimálne od otca výživné určené máš. A to ma platiť pravidelne.

ahhola
16. aug 2023

@triss83 áno, chce svoj štandart, strechu nad hlavou niečo na seba a niečo do seba. To co majú aj tvoje decka, pecene holuby do huby, keď ti mame verit... Jej tiež nasľubovali, ale sľubom neurazís. Pre nové rodiny nevidia spoločne dieťa, pribrzdení, egoisticki mamlasi.Mozno tu ani tak nejde o peniaze, ale o ten pocit, ze ju majú rodičia v pazi...
To zdrví aj silnejšie povahy. Tak fajn, ze si jej TY ešte naložila, ako nepricetna hysterka.No možno si ju nájde tvoj synacik za frajerku😄a aj svokru bude mať drbnutu▪️

ivetz
17. aug 2023

@triss83 Ty si tiež mentálny guru! 🤦‍♀️ Tvoj príspevok v Tvojom statuse svedčí i Tvojej mentálnej výbave. Staraj sa radšej o to, kde Ti má Tesco vrátiť peniaze - tie sa vracajú na účet a nie na kartu - aby si sa dozvedela, musela si riešiť na MK🫣

la_dolce_vita
17. aug 2023

@triss83 ano, som matka a preto nezabudam na dieta a umoznim jej aspon štúdium, ak nema u mna domov, kde by sa citila dobre..

kvetinka75
17. aug 2023

@ahhola lenže ona je už dospelá. Tak keď chce niečo na seba a do seba, treba si to zabezpečiť. Ak na to nemám počas štúdia, tak preruším štúdium, idem pracovať, a na ďalší rok doštudujem. Možností je veľa. Ale to asi treba vyjsť z komfortnej zony. Ako tu už niekto písal - VŠ nie je povinná. Ak je situácia taká ako je , treba sa podľa toho zariadiť.

akvi
17. aug 2023

@ahhola ak by chcela štandard, je to ok, lenže ona chce nadštandard.

cacianka
17. aug 2023

@triss83 podľa všetkého nie je dospelá osoba nad 18 rokov zverená nikomu 😵