Robí toho môj muž dosť?
Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.
@inaemre bohužiaľ nie je to v našej kuchyni možné akurát sme to včera zas riešili, našli sme spôsob ako dostať do kuchyne umývačku s tým, že by to vyzeralo total hnusne a ešte by sme pravdepodobne museli zrušiť jeden spotrebič. Ja som v živote nežila bez umývačky riadu a tento byt je pre mňa nočná mora, ktorá ma nahlodava každý deň 😂 uz premýšľam že prerobím komplet kuchyňu.
@marieta777 chápem ako to myslíš, ale neviem čo je zle na tom že niekto chce použiť makeup. Z historického hľadiska to nie je nič neobvyklé, makeup nebol len vecou žien. Môj muž používa takú istú pleťovú kozmetiku ako ja, keď sa mu urobí vyrážka tak si ju normálne zakryje korektorom alebo poprosí mňa. A nemám pocit že by mal kvôli tomu menej testosterónu.
Zmier sa s tym, ze vacsina muzov je takych, ze co im narovinu nepovies aby urobili, proste neurobia. A nie preto, lebo su lenivi. Proste ich to nenapadne, inak zmyslaju ako zeny, maju ine priority. Mna napr. ako zenu tiez nenapadne, co treba poopravovat/porobit okolo domu a nepovazujem to za az take dolezite ako prace vo vnutri... co si tu popisala, robi toho v domacnosti celkom dost... Vaz si, ze to robi a trosku spomal a poľav z narokov, lebo ked budete mat deti, tak ocenis, ze Ti ma v domacnosti kto pomoct.
@inaemre to som nepovedala , make up bola len jedna stránka , ktorá ver mi nie je príjemná , keď sa ráno chystáš do roboty , dávaš si make up a vedľa teba tvoj chlap a robí to iste v zrkadle. Ja som to zažila ( žiaden pomýlený orientačne ) . V taliansku je to bežne , neboj sa my sme 10 rokov v pozadu , príde to aj tu 🤪
Nie vážne buď rada akože mne môj skoro nič , trošku s dvojičkami mi pomôže , ale on mi odpovie , že on neporiadok nerobí 😂 čiže nemusí pratať
Presne dobre si napísala , raz za čas , keď sa mu urobí vyrážka .
Ja tu píšem o štýle životnom nie o tom , že chlap si uvedomil že kozmetika jeho ženy mu pomôže vyriešiť jeho maličký problém kožný .
Moj nerobi vobec nic. Ja 3 deti, dom , zahrada, praca… Toto mas celkom dobre, co poznam, tak podstatne menej muzi pomahaju
@gabriela_obzerova pomáhajú? Však aj chlapi žijú v tej domácnosti tak nevidím dôvod prečo by mali len pomáhať.. spoločný život spoločný bordel spoločná starostlivosť o deti aj o upratovanie ..
Náhodou ja ťa presne chápem. Toto lezie aj mne na nervy, že sice chlap spraví, ale do všetkého ho musím nútiť. A ja sa potom mám ešte cítiť ako krava, že čo od neho furt chcem. Najlepšie že sa s ním bavím ako s handrou, veď robí - aj povysáva (keď poviem) aj kuchyňu sprace (keď poviem) aj uvarí (špagety, sáčkovú polievku alebo praženicu, keď som nervná už) aj prach utre (keď navrieskam) a takto si my žijeme 🤦♀️ a máme aj ročné dieťa a dokonca aj to prebalí ( keď ho donútim) aj prezlečie ( keď mu nachystám oblečenie aj dieťa a pri pančuchách sa na to vyserie lebo malý "nespolupracuje" a jemu to nejde tak si ho musím obliecť nakoniec sama)
@marieta777 a kľudne nech nosí linku a lakuje si nehty. Keby to tak chcel, nevidela by som v tom najmenší problém. Ako písem, to že je v tejto dobe makeup vnímaný ako čisto ženská vec neznamená, že to tak bolo vždy. Nad pokreslenym faraónom či nad bielou farbou a parochňou z baroka sa nepozastaví nikto, ale keď to vidia na ulici je to divné?
Teoriu tigra treba pozriet
@laurajk väčšina mužov sa do tohto módu prepne v momente, keď začnú žiť so ženou ktorá im behá kolo riti. Priznávam, nejaký čas som to praktikovala aj ja, ale našťastie som si rýchlo uvedomila že toto nie je normálne. Chlap keď žije sám, vidí aj neumyty riad, aj prach po nábytku a dokonca aj špinavý záchod. A napadne ho to urobiť. Nepoznám chlapov čo žijú sami a majú vyslovene bordel. Ako možno nemajú tak ako ženy, ale vedia sa o sebe postarať bez vážnejších problémov. A potom sú takí, čo žijú ako na skládke a keď prídeš k nim domov, tak si najprv musíš upratať a umyť pohár aby si si mala kde kávu urobiť. Ale to je minimum a väčšinou sa na nich ulakomia podobne zmýšľajúce ženy
Veľa veci tá robievalo dávno , ktoré sa už dnes nerobia , neboj sa niečo na tom bude prečo sa to už nerobí 😏 skús sa nad tým zamyslieť
Ved super ze tolko pomaha...kde by moj varil...mozno tak 2x po svadbe 🤣 Za mna dost pomaha. Moj nema rad domace prace, v bytovke pomahal viac, ale v dome je vela chlapskej prace, ktoru nikto iny neurobi, takze domacnost je vacsinou na mne. Ked velmi treba, tak pomoze, ale tiez mu musim povedat Co chcem a Do kedy to chcem 🤣
Ale vytrvaj v tom ako pomaha, nech je zvyknuty.
@marieta777 v minulosti boli obdobia, kedy sa to robilo a kedy sa to nerobilo. Keď sa to za 100 rokov vráti a bude sa líčiť úplne každý, nikto sa nad tým ani nepozastaví a budú divní tí, ktorí to nerobia. Líčenie je vec vkusu a verejnej mienky, ktorá sa mení. Pred sto rokmi bolo nemysliteľné aby žena nosila nohavice a teraz nad tým nikto ani nepremysla. A tiež sa vtedy vnímali ženy s nohavicami ako niečo radikálne
Kým sme nemali dieťa tak som robila všetko ja. Všetko. Teraz zistil, že nestíham všetko ako predtým, tak po x rokoch co sme spolu začal vysavať, aj to nie vzdy. Občas umyje riad, väčšinou to robím ja. Nevari, len keď ho na hovorím, že fakt nestíham, tak niečo jednoduché ukuchti.
@kristinuhro ale ved to je normalne. Ja ked som sla do nemocnice, tak som mu nalepila papieriky ktore oblecko je na doma a ktore do skolky. A tiez som musela nachystat oblecko aby obliekol starsich a ja najmensieho....a 4r obliekol nohavice pre 2rocneho 🤣...proste chlapi 🤷♀️ ...preto rodia deti zeny, maju to v genoch, muzi maju zase ine svoje prednosti
@euka210 😂😂😂🤦♀️ bože to je celé zle. Ja stále rozmýšlam nad prednosťami toho môjho v takýchto situáciách 🤷♀️
Buď naozaj rada, že to máte takto podelené. Ja som síce na materskej a on zarába, ale doma mi nepomôže s ničím, a to keď poviem, že s ničím, tak ani s dieťaťom, o varení, upratovaní + starostlivosť o zvieratá nemôže byť ani reč. Takže buď vďačná za to, že ti aspoň takto pomáha.
ja budem zasa opačná ako ostatné 🙂 ale nedá mi to.
je to super že si takto delíte domáce práce ešte pred tým, ako ste rodina. určite lepšie, ako tie ktoré tu potom v diskusiách vyrevávajú, že chlap príde z roboty a sadne na gauč s telefonom v ruke a všetko je na tej žene. 😀 ale to nevysvetlíš týmto sudičkám modrokoníkovským.
druhá vec je - predídi týmto otázkam na koníkovi tym, že si poviete s mužom z očí do očí, čo kto chce, nechce, vie a nevie robiť a nejak si nastavíte to, kto čo bude robiť 🙂 a máš vybavené.
Veľmi som sa haltovala ešte raz reagovať v tejto diskusii: môj pradedko platil prababke pomoc v domácnosti, aby ju odľahčil (medzivojnové obdobie). Môj starý otec perfektne varil a celý život konzervoval, čo sa dalo, bežne chodil s deťmi na výlety, aby si stará mama v nedeľu oddýchla a nemusela nič robiť. To isté môj dedko, ten sa celý život venoval záhrade a zabezpečoval zeleninu a ovocie od jari do zimy, rovnako sa bez problémov postaral o dve deti (socializmus). Všetci žili v domoch, čiže robili aj všeličo iné. Môj otec a moji strýkovia varia, perú, nakupujú a starajú sa o deti či dokonca vnúčatá celý život, nie je nič, čo by nedokázali urobiť. Sú to všetko 40-50 ročné manželstvá, kde nikto nikoho kvôli domácim prácam neopustil. Detto môj muž, čo robí v domácnosti, som už v diskusii popísala. Áno, nakoniec som ho "vycvičila" prevracať aj špinavé ponožky. Neviem, či to robí s nadšením a úsmevom na tvári, ale ani ja nie. Participáciu na domácich prácach ja považujem za rešpekt a úctu voči času toho druhého!
@banderaska29 takto nějak aj naša komunikácia prebehla, z toho vyplynulo to nastavenie aké máme. Žiadne také že ja som mu vydelila čo bude robiť. Sám si tieto práce vybral s tym, že to urobí radšej ako niečo iné. Ale časom som nadobudla pocit, že nie len že aj tak strávim dvojnásobok a ak aj nie viac času upratovaním, ale jemu treba povedať aspoň 5 krát kým niečo urobí a to už je potom človek fakt nervózny z toho. Naučila som sa aspon nestratiť nervy a neurobiť to za neho. Je ešte na čom pracovať aby sme boli obaja spokojní.
ale to je s chlapmi tak.. oni to maju takto nastavené. presne tak isto ako všetky deti raz za život ochutnajú Sudocrem na zadok, tak aj chlapom treba pripomínať 😀 to fakt ak nedávaš už teraz tak radsej sa s ním rozíd 😀 v dobrom myslené.
Ja na uvod napisem, ze bez akychkolvek diskusii som za to, aby sa na chode domacnosti podielali rovnakym/ podobnym dielom vsetci jej clenovia. Nikto nie je otrok, aby makal na ostatnych a nikto nie je panovnik, aby ho ostatni obskakovali. A tak to vidim nie len medzi manzelmi (partnermi), ale aj vo vztahu k detom. Samozrejme, kazdy primerane veku a schopnostiam, ale uz aj moj zachvilu 4 rocny syn vie co-to povysavat a rocna dcera ulozit hracky do policiek. Aj spinave pradlo dat do kosa, aj ciste poskladane dat do skrine. Manzel kedykolvek vari, vysava, umyva, pusti pracku, na dome riesi co pride, chodi s autom do servisu. Ja rovnako varim, umyvam, upratujem, nemam problem objednat prezutie pneumatik a aj s kosackou chodim casto, lebo ma to bavi…
Myslim si vsak, ze tato spolupraca a kooperaci by mala byt prirodzena a nenutena, nie v zmysle, ze si urobime rozpis a toto je moja praca toto je tvoja. Ved je to moj muz, nie niekto s kym stojim za pasom a kazdy si hladi svojho aby sme ferovo robili a mohli dostat vyplatu…
Obe tehotenstva som prelezala v posteli, nevladala som si ist ani pre pohar s vodou. Muz sa staral fakt o vsetko. Nepovedal ani pol slova, jednoducho aj vtedy kazdy z nas robil (resp nerobil) vsetko podla svojich moznosti. Ked zas on ma v praci frmol a nevie kde mu hlava stoji, tak nanho necakam s vysavacom v ruke, ze uz 3x som vysavala ja a je na rade. Myslim, ze pokial k sebe ludia maju vzajomne uctu netreba takuto delbu vobec riesit, funguje to same…
Ten kulturalny presun musí byť pomalý, pretože spôsobuje “urto” čo znamená náraz, šok .., ľudia musia byt pripravení na takéto zmeny
A veľmi ma bavia ľudia , ktorí sa robia cool na takúto tému , ale keby to bola domáca realita tak vtedy by som chcela vidieť ten cool stav .
Možno by sa ti taký chlap hodil , ešte viac by ti pomáhal , možno by ťa aj česal aj líčil a všetko by bolo krásne ružové 😁
@pikachu999 suhlasim, ale realita vo vacsine slovenskych domacnosti je ina. Este zijeme velmi stereotypne, ze zena robi vsetko a muz pride z prace a daj mi veceru, ovladac a hotovo. Hlavne v mestach sa to uz meni novou generaciou muzov
Nechcem ho zastávať a nechcem ani hovoriť, že Ty robíš málo a nie je ani dobré porovnávať sa s inými domácnosťami. No ja zažívam to, že poznám, keď sa partner cíti v spoločnej domácnosti ako hosť a ešte sa uráža a hnevá na mňa, keď mu poviem, že to nie je v poriadku lebo samozrejme alfa samec, prečo on by mal robiť ženské práce. No prečo? Lebo nebývame v chalupe, kde je treba obriadiť dom a záhradu a nechodí ani kálať drevo do hory a ani loviť mamuty. Takže si myslím, že aktivita tvojho partnera prevyšuje väčšinu iných mužov. A koniec koncov, nikdy to nebude spravodlivé. Raz sa možno tebe chce viac alebo menej a raz jemu a to, že mu to musíš stále opakovať je skôr to ženské nastavenie, že by to malo nejako podľa nás byť a najlepšie aby to bolo vtedy, keď my chceme.
Vytváraš si sama stres a starosti premýšľam o deľbe práce a jej frekvencii. Ak robí to čo robí, tak buď rada. Lebo nie je to samozrejmosť. A ak budeš tlačiť na pílu ešte viac, tak prestane robiť aj to čo robí. :D
Podľa mna toho robí dosť , buď rada ze to robí ked mu to dáš rozkazom. My sme tiez dvaja , ale 45 minúť som nikdy neumyvala riad , aj ked by bol z celého dňa
Ked to takto mate rozdelene ako pises, nemyslim ai, ze tvoja poziadavka, aby robil viac, je namieste. A to nehovorim, ze chlap nic nemusi, je fajn ze to mate rozdelene, ale podla mna to je ozaj spravodlive 🤷🏻♀️ a ked ti niekto povie, ze bud rada, nezreba to brat ako narazku ze chlap nemusi. Ale ze ozaj v dobrom, bud rada, ze ho rodicia takto vychovali, lebo bohuzial u nas toto stale nie je v mode a vacsina muzov 30/40 a starsi boli vychovavani v duchu ze chlap nic nemusi.
Moj manzel napr nikdy neutieral prach a podobne veci. Nehovorim, ze nic nerobi, ale upratovanie je vacsinou na mne. On je jednak presne takto vychovani, ze nemusel ani doma, a po druhe je teosku tak spindur a spina mu ani nevadi (strasne no). Tak keby ja neupracem, mame spinu a bordel. Zas na druhej strane ja som puntickar a mne aj vadi ked niekto ini robi lebo to nie je tak, ako to chcem ja a uz mi to vadi. Tak my sme s tym ok. Aj keby nevarim a neupratujem a jedlo si objednam a zavolam si upratovacku, jemu to je sumafuk. Brala som si ho tak, ze vedela som aky je. To je asi jedina jeho chyba a som s tym ok, ale svojho syna si vychovam inak.
A ozaj ak je najvcsi problem, ze mu to treba povedat, no boze. Ano je to otravne, ale tak no, nic viac.

@marieta777 a ked sa muz o seba stara tak je to nieco negativne? 🤣 Nie vsetky chceme mat doma spoteneho drevorubaca 😉
Aj manazer ktory sa stara o svoj zovnajsok je plnohodnotny chlap.