Robí toho môj muž dosť?
Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.
@rawenanoir Ja normálne žasnem. Takže v bežnej domácnosti v paneláku má žena robiť úplne všetko a chlap možno raz za 5 rokov vymaľovať, vymeniť záchodovú dosku a príležitostne poskladať stolík z IKEA a inak nič? Len preto aby sa cítil byť chlapom, nemusel robiť "ženské roboty" a neušiel? Radšej by som bola celý život sama, ako ho prežiť s tak prostoduchým a sebeckým jedincom. Pretože správnemu mužovi umývanie riadu či vysávanie nič z mužnosti neuberá.
A prepáč, ešte ťa opravím. Ženy sa v tejto dobe nechcú rovnať mužom, pretože žena a muž sú rovnocenné ľudské bytosti.
@ropucha6 myslím že je to trochu iné keď býva sám tak je odkázaný sám na seba a nenapísala som že nemá chlap robiť nič len už mám pocit že niektoré ženy by chceli od muža všetko...
@rawenanoir nie, vsetko od nich nechceme. Nechceme od nich aby kojili, porodime same, ale nebolo by od veci ak by v tej chvili boli s nami. Na vsetko ostatne maju dostatocne aj mentalne aj fyzicke predpoklady, takze vsetko ostane mozu (mali by) robit. Ani sporak, ani drez, ani vysavac alebo zehlicka nemaju ziaden nepriaznoivy vplyv na ich muznost. Mozno u niektorych prostoduchejsich jedincov to ma zavazny vplyv na ich ego, ale to je len ich pocit. Vedecky nebolo dokazane poskodenie ega ani vysavacom, ani prackou.
To všetko robím a robím to každý druhy deň vysavam a umyvam lebo mam male dieta ktoré 4nozkuje a všetko chytá,a okrem toho variť pre nás a variť malému zvlášť, ale to sú bežné veci ktoré každá žena robí si myslím pre mňa je to automaticky
@felicitab nepíšem že chlap nemá robiť nič v domácnosti len hovorím že niektoré ženy by už chceli všetko od chlapa..môj my tiež pomôže ale určite od neho nechcem aby robil všetko čo aj ja a stále..
@rawenanoir preco by nemohol robit to co ty? Co mu v tom brani?
@rawenanoir prečo by žena nemohla chcieť od muža všetko rovnako, ako to chce on od nej?
@viestta áno v tomto máte pravdu,sú to veci ktoré robí chlap raz za čas..ja len hovorím že netlačila by som na chlapa so všetkým,ale tak každý ma tak ako chce ako mu to vyhovuje.Mne by môj muž liezol na nervy keby chcel aj sám od seba robiť všetko čo ja...
@dominkaveronika tiež mi dosť pomáha a hlavne z malým keď ma voľno ale určite by som nežiadal aby chodil z mopom po dome a utieral prach
@rawenanoir tak to je tvoje nastavenie. Ja by som nechcela chlapa, co by kukal na mna ako pripeceny, ak ja kmitam 🙂 nastastie mojmu taketo veci trknu same od seba
Nechápem čo sa všetci do teba obuvaju . Chlap není nejaký poloboh, že sa rozsype, keď pomôže žene. A ženy ktoré takého chlapa ešte obhajujú a chvália sa, ze všetko robía same, tak aj vyzerajú. Strhane v tridsiatke ,nervózne a zhumplovane. Mne chlap keď vidí prach ,vezme vysávač a vysaje. Keď vidí nevylozenu umývačku riadu ,vyloži ju. Ked vidi ze mame obidvaja vela prace, necaka ze navarím a objedna obed.Všetko robí automaticky a sam od seba. Obidvaja pracujeme vela času, mame firmu a spolupracujeme aj pri domácich prácach. Kto má čas urobí co treba na tom nie je nič zlé. Treba si kúpiť umývačku riadu, susicku, robot vysavac ušetrí to mrte času. Kto ma v ten deň voľnejšie urobí viac, ale nevidím dôvod niekoho obskakovat do mŕtva.
... že spravodlivé delenie práce ??? Uf, ja som asi zo starej školy ale neviem si predstaviť žeby môj manžel žehlil alebo umýval WC. Ani nevarí. Keď ho poprosím, tak vyberie sušičku ale žeby to robil sám iniciatívne ... no u nás to takto teda nefunguje. Keď však treba, vie zobrať deti k doktorke či zaviesť ich na trening, ísť na nákup ... aj za to som rada, že nemusím bežať z práce ja. Ale zas keď dopije kávu, šálku neodloží zo stola nikdy 🙂 a nieto že by ju ešte umyl a uložil do police ... 🙂
No ďakujem za príbeh 😀 A samozrejme že máš absolútny nárok na oddych a aj spravodlivú delbu prác. Problém je v tom, že každý má tú hranicu inde.
A to že budeš doma na materskej je väčší záhul ako práca, takže až potom budeš ešte len pindat ako je toho na teba veľa. Nauč si ho už teraz 🤷
@viestta jedine toto vianočné robím takto😝
@fedra jasne ze chlap nemôže umyť WC, po slovensky je to totižto ZÁCHODOVÁ MISA a to je predsa ženského rodu, takže sa o ňu má starať iba zena !!
Chlapovi by sa scvrkol penis a narástli by mu prsia pri kontakte s kefou a čistiacimi prostriedkami, ako to tu vysvetlila @rawenanoir
Akože niektoré príspevky mi tu prídu ako riadny bizár, no keď ste s tým spokojne a baví vás to tak super.
Ja sa v podstate tiež tak oddane starám o psa, jedlo mu dávam, misky mu čistim, pracem po ňom a on nič, len spokojne existuje, žiadny úžitok z neho nieje
@1andrea111 keby robí na dome a ja v dome, bolo by to v poriadku, pretože by sme sa obaja starali rovnako. Lenže on my v dome nebývame, takže sa nemá kde realizovať v "mužskej práci".
@mooonika1975 no vidis, a u nas sa ulohy prideluju priebezne, necakam ako na vianocny zazrak, ze sa pan tvorstva tiez zapoji
@rawenanoir tak keď sa chce cítiť ako chlap, nech postaví dom. A nepoviem ani pol slova na to, že nerieši domácnosť. Alebo v čom by sa mal cítiť ako chlap? Pozeranie do mobilu a vyfajcievanie je dostatočne chlapské? Keď už inú robotu robiť nemôže?
@viestta zaujímalo by ma, či bola vykonaná štúdia kde sa sleduje korelácia medzi robením "ženských" prác a poklesom testosterónu 😂 keď už sa ide niekto oháňať mužnosťou.
Autorka, ja fakt nechapem co toto su za argumenty.🙄 Obzvlast v januari roku 2023 v strednej Europe, v civilizovanej krajine. Obcas mam dojem, ze u niektorych este panuje matriarchat.
Vieš čo my máme trojpodlažný dom, sme dvaja,ale keď je ten dom prerobený, nerátam obdobie stavby a rekonštrukcie, nech ma ľudia zožerú, ale nemá na tom dome extra veľa roboty ani ten chlap.
V lete kosenie aj na to su robotické kosacky a v zime keď je sneh odhrnanie iné ma ozaj nič nenapadá u nás. Už nie sú časy že chlap rube drevo alebo niečo podobné. Predtým sme boli na byte a roboty nie je o moc viac externe zato upratovanie desaťnásobne pribudlo😂
Moj muz cez tyzden nie je doma, vsetko robim teda ja, starostlivost o dieta a domacnost. On zaraba, ja som na materskej. Cez vikend nakupi, navari, umyje riad, postara sa o dieta (da mu jest, okupe prebali, travi s nim cas, ide s nim von), porobi okolo domu co treba. Nikdy v nasej spolocnej domacnosti nepral asi nevie ani pustit pracku a susicku, nikdy nevysaval. Ked sme nemali deti a obidvaja sme pracovali tak sme moc domace prace ani neriesili, jedli sme vonku, alebo v praci a riad umyl ten co bol pri drese 🤷♀️ Byvali sme v byte, Raz za tyden som povysavala byt (to je robota na 10 minut), umyla kupelnu (10 minut) a je porobene.
@lakebabe no toto mi inak tiež nešlo do hlavy, keď niekto písal, že na dome je viac roboty. Tak pokiaľ niekto nemá zvieratá a pol hektára záhrady a sadu, nie je tam toľko roboty navyše. Pokosiť a to drevo sa robí raz ročne. Udržiavacie práce ako natieranie záhradného nábytku plotu atď je otázka pár dní a nerobí sa to ani každý rok.
Podotýkam dom mame obrovsky a starý, tri poschodia a druhý mame novostavbu na opačnom konci slovenská zatiaľ na vikendy, neskôr na trvalo. Jediná práca u nás je kosenie ,jedna záhrada menšia, jedna veľká ako šľak. Muža to baví ,je to pre neho strašný relax, lebo cely deň sedí v aute alebo na telefóne, aspoň si chváli ze ma pohyb. Ja som v živote nekosila riešila by som roboticku kosačku. V zime sneh keď nejaký je, iné u nás nič. Kúrenie mame na kotol takže žiadne drevo palety.. V lete bazén vyčistiť to je cele. Záhradu nemáme nie je čas niečo sadiť a zeleninu a ovocie si aj kúpim. Vsetko veľké sa urobilo pri stavbe a rekonštrukcii. Takže tiež veľmi nechápem pokiaľ niekto nemá farmu so zverami sady alebo tak
16 stran....
Som odpadla....
Co tu tolko riesite?
Ja uz necitam...len kazdy den vidim ,ze novy prispevok
@autorka, vidim, ze sa to tu kus posunulo smerom k tomu, ci doma robit ako chlap alebo nerobit....taka trochu hamletovska otazka na slovensky sposob. za mna ani nie je zvlastne to, ze chces aby sa podielal a aby to bolo fer ale ten styl ako to chces. Je v tom cosi striktne vojenske, take urputne, neviem to pomenovat ale tiez by som mala chut si zabojovat s tebou alebo ta ignorovat, ak by to bolo podane takto.
citujem ta: ''do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal''. Ty si v tom takto vyrastala? takto dokazes fungovat, na povely? Nieco na styl, sadni, lahni, podaj....
Nad tym by som sa zamyslala ja, vacsina ludi ak ma cosi povinne, tak maju tendenciu z toho vykluckovat a doma mat urobenie si krasneho prostredia ako povinnost je divne, pripravit si jedlo s niekym koho mam rada tiez, teda skor skus zmenit styl, ak ti to nepojde samotnej tak kukni nejake knihy o komunikacii a rozpravajte sa viac o tom, ze tomu nerozumies, ze to sam od seba nechce, ze mu to nepride dolezite, a ze zas pre teba je to natolko silna tema, ktorej sa s nim potrebujes venovat, pretoze nechces aby to boli len tvoje temy a tvoje prace ale vase spolocne a mozno aj daj priestor na vyber, co by si z toho vzal na dalsi tyzden, den na starost on. ....mozno budes aj sama prekvapena.

@rawenanoir a chlap, ked byva sam, tak mu tieto “zenske” cinnosti zabezpecuje kto?