Rodič - narkoman
Ahojte. Aj Vam sa stalo ze ste na videli male deticky s narkomanskym rodicom? Trapi ma ked nieco take vidim, aj ked sa k dietatu na oko mozu spravat milo, neviem co sa deje doma.. co v takom pripade robit? Ked je na rodicovi vyslovene vidiet ze je nafetovany a ma so sebou male dieta… mi napadli preco s tym nerobia nieco ucitelky v skolkach, pediatri…preco im dieta este nebolo odobrate…neviem ako to funguje, je mi z toho nanic
@katarina092 prečo sa majú do toho starať učiteľky, pediatri?prioritne snáď manželka, rodičia, rodina...určite, ak by videla učiteľky zanedbané dieťa tak to riešia, ale často to je skryté dieťa nosí mama, babka...robí sa to tak, že keď to vidíš na ulici voláš políciu, keď v rodine sociálku...
Poznám takých ľudí... úprimne.. nič s tým neurobíš. Samozrejme určite také rodiny rieši sociálka najmä keď už nastúpi dieťa do škôlky/školy. Neviem akože čo by si s tým chcela robiť podľa mňa ťa moc do toho ani nie je. Samozrejme je mi ľúto takých detičiek ale to už by mala zasiahnuť ich blízka rodina alebo lekári alebo v škole/škôlke. 🤷🏻♀️
S tým neurobíš nič. Navyše naše zákony sú postavené tak, že rodič príde o dieťa len v prípade, ak sa ukáže, že je zanedbaná starostlivosť o dieťa. V inom prípade by to museli potvrdiť lekári a sociálni pracovníci.
Najlepšie by bolo, ak by lekár mohol kontaktovať ľudí zo sociálky a situáciu preveriť, ale inak sa takéto veci ťažko riešia len tak.
a niekoho aj takto pravidelne vidas alebo len "nahlas konstatujes"?
Ja viem ako to funguje, resp. nefunguje na Slovenku a žiaľ naozaj záleží od konkrétneho pracoviska na UPSVaRe a od konkrétnych zamestnancov. Rovnako ako od konkrétnych policajtov, vyšetrovateľov a sudcov...Sú takí, čo neriešia nič a sú takí, čo riešia. Sú takí, čo veľmi chcú riešiť a narážajú z každej strany na to, že počúvajú ako sa to nedá. Učiteľ a pediater má veľmi obmedzené právomoci.
@katarina092 ak vies ze je narkoman, tak kontaktovat socialku. Bezodkladne a tiez policiu. Pokial dobre viem aj konzumacia je trestny von, rovnako ako prechovavanie. Zrovna vcera som videla ako v Nemecku odoberali takej rodine tri deti, podmienky v byte hrozne, bordel, deti na matracoch, do toho podnajomca nejaky delikvent. Moju kolegynu z Nemecka takto nasli po matke narkomanke a nastastie bola dobre adoptovana. Uz ma vlastne dieta. Vraj deti boli dost dlhe hodiny same az raz matka vobec neprisla domov .
@katarina092 a teda čo robiť, ak poznáš konkrétnu rodinu, tak nahlás na bezplatnej telefonickej linke, číslo nájdeš na stránke upsvar - u.
@katarina092 čo by si ako učiteľka v škôlke robila? Môžeš pohroziť tým, že ak sa ešte raz stane, že príde pre dieťa otec alebo matka pod vplyvom nejakej návykovej látky, či alkoholu, tak ich nahlásiš sociálke, ak sa to zopakuje, tak ich nahlásiť a to je asi tak všetko, čo môže učiteľka a zrejme aj lekárka urobiť. Ak máš v okolí takú rodinu, vieš, že sú rodičia pravidelne nafetovaní, deti zanedbané, tak to nahlás ty, to by som určite urobila bez ohľadu na to, či som lekár, učiteľka, alebo predavačka.

nie este sa mi to nestalo 🤷♀️ a neviem uplne co by si chcela robit? vypytat si obciansky na identifikaciu, aby si ich nahlasila socialke, zobrat si dieta domov ci? teda ak sa bavime o cudzich ludoch, ktorych stretnes na ulici - ja teda neviem ale uplne ich neskumam a pri cloveku, ktoreho miniem na ulici, som nikdy nestihla identifikovat, ze je pod vplyvom
tym nechcem povedat, ze mame byt lahostajni voci svojmu okoliu ale uprimne si to neviem predstavit v praxi