icon

Rodičia kontrolujú môj život: Čo robiť?

jauzneviemakodalej
27. júl 2024

Dobrý den , chcela by som sa s vami poradiť a vedieť vaše názory moja mama mi stale hovori do všetkého čo mam robit kam mam ist ako sa obliekať kde is pracovať načo mam a naco nie velmi ma podceňuje lebo som vo viacerých veciach slabšia mam problém s počítaním (dyskakulacia) aj ked mam 26 rokov už a aj priateľa už mam , priateľ nám veľmi pomáha zo všetkým ako môže aj tak sa mi do všetkeho stará a nič jej nie je dobre čo urobím alebo poviem (že ja nemam žiadne názory, žiadne záujmy ked doma sedím - ze len lezim stále alebo lebo doma sedim aj ked mam záujmy a končiny veľa) nechce ma nikam púštať, nech meninam veľa peňazí
ze kedy prídem domou kde som a pod. A otec to isté veľmi ma podceňuje a všetko co chcem urobiť ci práca alebo ine tak hned o mne ma pochybnosti ci to vobec zvládnem a este to ani nezačneme robiť a uz ma odhovára nech nerobim to lebo nezvládnem lebo je to hento toto a neviem to a pod. Chcela som ist bývať s priateľom nechcu ma s nim pustiť lebo podla mojej mamy není schopný sa o mna postarať ze neni podľa nej normálny a v pohode zeby so mnou žil ze bude ma obmedzovať a pod. A to je úplne normálny zdravý človek , mala som ist do práce mimo môjho mesta priateľ mi vybavil ubytovanie všetko a nepustili ma aj som sa im postavila ze idem aj tak lebo chcem pracovať a zarobiť si a aj tak ma nepustili ani nikam ma samu nechcú púšťať, prosím vas povedzte mi svojej názory názory nato alebo poraďte čo mam robiť lebo uz to psychicky nezvladam som s toho unavená, za každu radu budem vďačná.

Strana
z2
jankak055
28. júl 2024

Poznam skoro na chlp rovnako. Zbal sa a odid. Nemas 16 ale 26. Skus na pomoc vyhladat psychologa. Proste sa osamostatni cim skor. Drzim palce.

kroska18
28. júl 2024

Žasnem, že tu skoro vsetky poukazujete na jej dospelosť a právo robiť si po svojom. Rodičia sú určite obmedzovači, ale zase iste vedia, čo majú doma. Môžu ju "pustiť" k priateľovi a o pol roka im môže stáť pred dverami s bruchom.
Najviac sa mi páčia rady, ktoré ju vyzývajú k primeranej práci a k tomu aby si našla vedenie psychológa/psychiatra. Ale či nejakého ozaj dobrého nájde...

denithestrange1993
28. júl 2024

@jauzneviemakodalej prosim ta aku mas skolu? Kolko rokov mas odrobenych? Okrem dyskalkulie mas este nejaku inu diagnozu?

libusak
28. júl 2024

Nechapem slovu nepustili.
Mas 26 rokov. Oznamim odchadzam a hotovo. A keby znova zacali, ze nepustim, tak im treba povedat, ze si nepytas povelenie ale oznamujes. 🤷

milanemila
28. júl 2024

@jauzneviemakodalej tvoji rodicia su psychopati, co najskor by som sa od nich odstahovala. Mas 26r, to ci ta rodicia chcu alebo nechcu pustit je uplne jedno, ci dospela uz dost vela rokov 🙈

inuska1155
28. júl 2024

@jauzneviemakodalej to je smutné

maranco
28. júl 2024

Poznám aj 55+ ktorého doteraz mama púšťa, alebo skôr nikde nepúšťa. Slobodu má, len keď je mama v nemocnici.

dadka1997
28. júl 2024

@jauzneviemakodalej nepytala by som si povolenie, zbalim a odstahujem sa, al by mi nejaku zavazne branili volam policajtov, nie si ich väzeň, možno sa boja ze ostanú sami, a za taketho správanie určite.. tiez ma odhovarali, je to daleko, a vydierali, kto nam bude pomahat, kto nas bude voziť... odbiť som sa nedala, len som čakala na ten den D prisiel veľmi rychlo... sice snažia sa mat ma na dosah ruky aj teraz, ale nepovolím nikdy

earlgrey
28. júl 2024

@svetlonos Dosť škaredo si tu na jej rodičov ponadávala, dalo sa to napísať az bez toho, alebo? Nazvať rodičov buzerantmi? 🙄

purple_wolf
28. júl 2024

ako to ze ta nepustia??? proste sa zdvihnem a idem ... robia koniny ako zamknu dvere??? ok zavolám policajtov na asistenciu kym sa neodstahujem ... ja osobne by som sa od takychto rodicov distancovala...

0silvia0
28. júl 2024

@jauzneviemakodalej mas toxickych rodicov. Normalne sa zbal, vypadni z domu. Napis im listok ze odchadzas.

prasiatko30
28. júl 2024

@cacianka dovod na id to nemusi byt, ale mozno je to dovod preco rodicia su proti jej osamostatneniu a preco “kontroluju” zivot 26r dcery a hlavne - preco 26r dcera nie je schopna sa osamostatnit aj napriek rodicovskej negative. “Normalne” fungujuci 26r jedinec sa rozhodne a osamostatni aj napriek zakazom rodicov lebo v 26r uz obycajne pracujes a vies sa o seba postarat

dota6
28. júl 2024

@jauzneviemakodalej Tu ti nikto nepomôže, pomôcť si musíš ty sama. Nevieme aké sú reálne dôvody, prečo ťa rodičia takto držia pri sebe. Nevidím normálny dôvod prečo by 26 ročná dospelá žena, nemohla rozhodovať o svojom živote. V takom veku si samostatná jednotka, rodičia sú podpora, to áno. Ja tiež chodím k našim keď mám trápenie, ale len po láskavé slovo a radu. No rozhodnutia sú na tebe ako dospelom človeku.
Teraz reálne. Iste nemáš nejaké veľké našetrené peniaze. Ale to nemal nikto z nás. Ale nejak sa na nohy postaviť musíš. Píšeš tu o problémoch s počítaním, odporúčam ale manuálnu prácu, kde je fajn napr.v sklade- lieky atď. Ale aj tá pošta je fajn 😇 skúsiť treba. Neskúsiš nevieš. A toto aplikuj aj na rodičov. Skúšaj. Napr. to bývanie s partnerom. Tak nebývaj s partnerom. Nájdi si nejaké zdieľané bývanie. Ja som tak na začiatku bývalá. Nebol to med lízať :D veľa žien na jednom byte. Ale dalo sa žiť aj prežiť. Ty potrebuješ len trocha dodať odvahy. Lebo tá ti chýba. Rodičia ťa držia na ich vychodenom chodníčku istoty. Ale to nie ne dobré. Vychovali z teba osobu, ktorá sa bojí žiť vlastný život. Mladosť máš len jednu a tá nepatrí tvojím rodičom. Dali ti život a výchovu (takú makovú) ale v dospelosti sa bez výčitiek môžeš pohnúť sama dopredu a naozaj, rodičia nemajú na tvoje rozhodnutia žiaden dosah.
Napr. ja som rodičom oznamovala. Nepýtala sa :D hej? To je moja rada. Alebo ich postavila pred hotovú vec. Mami vieš čo? Našla som si bývanie. Chcem to skúsiť.

tiezjedna
28. júl 2024

Akože čože??😨 Vy ste tam švihnutí všetci

svetlonos
28. júl 2024

@earlgrey
áno a poviem to v rámci srandy aj na seba! Bolo to myslene v súvislosti s buzeráciou, ze ju buzeruju! Inak ako v tejto súvislosti toto slovo ani nepoužívam. No mrzí ma ze to vyznelo inaksie, to som nechcela.

earlgrey
28. júl 2024

@svetlonos V poriadku, teraz tomu rozumiem, len ma to zaskočilo.

svetlonos
28. júl 2024

@earlgrey
jasne chápem, myslela som ze som to v zátvorke vysvetlila, ale nie.

verus3
29. júl 2024

@olimuc Ani ten psychoterapeut by jej nepomohol. Ja mám 44 rokov, muža, dvoch malých synov a aj tak do mňa moja mama rýpe akoby som bola 5 ročné dieťa. Ničím sa jej nezavďačím. To je povaha jej mami a to sa nezmení, treba sa od nej úplne odstrihnúť. Ale v dobrom. ( pre jej dušu- nie dušu jej mami). To čo má jej mama je Narcizmus.

verus3
29. júl 2024

@jauzneviemakodalej Pokiaľ máš dobrú prácu, tak si nájdite s priateľom byt ( nech je napísaný na teba, keď ti to s priatelom náhodou nevyjde, aby si sa nemusela vracať k rodičom). A odsťahuj sa od rodičov. Odstrihni sa od nich, ani im nedávaj klúče od bytu, lebo ti tam budú stále chodiť. Narcizmus tvojej mami nevyriešiš ani psychológom ani nikým iným. To je v nej. Mamu už nezmeníš.

princezna_bosorka
30. júl 2024

@jauzneviemakodalej odid.. hlavne si daj bacha na osobne veci (mobil, peniaze aj na ucte, doklady), nech sa z priatela nevykluje tyran alebo manipulator.

lennytka84
30. júl 2024

@svetlonos krajšie sa to nedalo 🥺

svetlonos
30. júl 2024

@lennytka84
ja sa teším s tebou, ze mas fajn život a dokazes ho samostatné žiť. Ta mlada zena sa potrebuje otvoriť oči a na peknejsie reci je psychoterapeut. Ked jej budú ľudia pekne rozprávať, bude o 10 rokov z takých ridicov skutočne uplne mimo a takmer života neschopna.
Toto nie je normálne co sa u nich deje. Pretoze pokial ma ona problém len s dis a opičích rodicov, tak sa musí veľmi rýchlo spamätať a odist z tak toxické prostredia. Ved oni z nej robia čistého blbca a zaroven neschopni a na nich zavislu. To nie je láska rodicov ale ich chore zmyslanie.
Aby ykristapana 26 ročnú nepustili z domu? To kde sme?

Strana
z2