icon

Rodičia mu odhlásili pobyt, no stále ho púšťajú dnu

lucyada
3. apr 2017

Ahojte/Dobrý deň,

potrebovala by som sa poradiť, priateľ má brata, ktorý ma cez 30 rokov, niekoľko krát odsúdený za krádeže, okráda jeho, svojich rodičov a dokonca počas 4 rokov čo spolu chodíme okradol aj mňa o niekoľko stoviek eur (v hmotných predmetov aj v peniazoch) suma hraničí už aj s 500€. Jeho rodičia mu pred 2 týždňami odhlásili KONEČNE trvalý pobyt, no nič to nevyriešilo (od odhlásenia trvalého pobytu, rozbil vchodové dvere, povynášal kopu jedla a iba tu bliaka za dverami a vyhráža sa nám), od vtedy tu je skoro každý deň, jeho mama sa ho furt zastáva, otec na to nemá nervy tak ho dnu aj tak pustí, cez týždeň nám jeho mama vyvoláva jak prepnutá aby sme ho pustili dnu že sa potreebuje umyť, najesť a takto každý deň, nechceme ho púsťať dnu, lebo tu robí len bordel a sme z toho obaja (s priateľom) psychicky ničený, nechodíme nikam von, stále sme doma zavretý, aby nám nič neukradol a takto to ide stále dookola. Vedeli by ste mi poradiť či sa dá niečo s takýmto problémom robiť, máte tu niekto skúsenosti? Rodičia ho udať za krádež nechcú, kašlú na to a my si sotva pomôžeme, polícia nepomôže, čo sa týka bytovky, chcú to riešiť, ale tam to bude mať rovnaký výsledok ako pri riešení vyrazenia ho z domu. Jediné fakt čo všetci čakáme kedy ho zas zavrú. Vopred Vám ďakujem za vaše odpovede.

Strana
z3
lucibka
3. apr 2017

Nic, len dat trestne oznamenie na policii a sudom sa mu zakaze vstup do bytu. Bez sudneho rozhodnutia si nepomozete.

lorela
3. apr 2017

@lucyada Byt je, predpokladám, jeho rodičov a ty doň chodíš za priateľom? Nezmôžeš nič. Len tvoj priateľ môže mať dlhé a dlhé rozhovory s rodičmi ohľadne nepodareného brata, ktorý vám všetkým strpčuje život.

fokuska
3. apr 2017

@lucyada Pochopila som spravne, ze sa jedna o 1 byt, v ktorom byvaju priatelovi rodicia + priatel + ty + byval tam aj priatelov brat, ktoremu odhlasili trvaly pobyt?
Kto je vlastnikom bytu?

Trvaly pobyt ma len evidencny charakter, nesuvisi nijako s vlastnickym pravom a pod.

sissy27
3. apr 2017

@lucyada ak som dobre pochopila, tak ty s priateľom bývate u jeho rodičov... na toto ti poviem len jedno - vy dvaja sa zbaľte a choďte do svojho... kľudne do podnájmu. Tam vám nikto cirkus robiť nebude a otvoríte len tomu, komu naozaj chcete. Trvalý pobyt nič neznamená, podstatný je list vlastníctva a pokiaľ sú tam uvedení "svokrovci", tak si tam môžu pustiť koho chcú a rovnako tak nemusia - napr. teba. Takže šup šup sa osamostatniť.

simca06022011
3. apr 2017

preco by policia nepomohla? zacne sa dobijat dnu, treba ju zavolat... kradeze hlasit... podobny pripad poznam a policia vzdy pomoze. Ine je ak ho pustia sami a neohlasia kradeze, tvaria sa ze nic.. vtedy oni inak k tomu pristupuju, ale riadne kradeze, nicenie majetku, vyblakovanie atd.. to vsetko vyriesia. Alebo.. odstahovat sa... a rodicia nech sa s "bratom" vysporiadaju...

lenka2232
3. apr 2017

Ved sa odtial odstahujte a budete mat pokoj

simca06022011
3. apr 2017

btw co s tym ma trvaly pobyt? 🙂

alenah31
3. apr 2017

@lucyada predpokladám, že byt patrí priateľovým rodičom keďže jedine majitelia môžu odhlásiť trvalý pobyt inej osoby užívajúci byt majiteľa. Čiže ak ty alebo tvoj priateľ nemáte podiel na byte neurobíte nič. Vlastne môžete urobiť jeden obrovský krok - odsťahovať sa.

lucibka
3. apr 2017

@lucyada samozrejme to trestne oznamenie a navrh na sud musia podat rodicia/vlastnik bytu, tak ako pisu baby.

lucyada
autor
3. apr 2017

Odsťahovanie riešime, obydvaja študujeme ešte na strednej takže prácu si nájsť je trochu ťahšie.
@simca06022011 jeho otec si myslel že s odhlasením trvalého sa vyrieši všetko a že tu nebude mať čo robiť, popravde som si to myslela zo začiatku aj ja. Polícia bola privolaná niekoľko desiatok krát, dokonca raz keď jeho brat napadol fyzicky priateľa tak jediné čo nám povedali že oni s tým nemôžu nič spraviť, pokým sa mu nevyhrážal smrťou.

@lorela dlhé a dlhé rozhovory sme mali s rodičmi niekoľko krát, jeho otec na to nemá nervy to počúvať a jeho mama má vlastný svet a ide si svoje, ju nezaujíma že jej druhý syn týmto celým trpí.

lucyada
autor
3. apr 2017

@lucibka bohužial oni to nejsú schopný spraviť.

fokuska
3. apr 2017

@lucyada Nespominas svojich rodicov, preco nebyvas s nimi a ci by ste s priatelom teda nemohli ist byvat tam. Alebo mozno budete musiet ostat kazdy u svojich rodicov, kym nezacnete pracovat a bude vo vasich (aj financnych) silach byvat spolu. Mate viac ako 18 rokov?

simca06022011
3. apr 2017

@lucyada no poevdali vam hlupost, treba ist podat trestne oznamenie 1) kradeze 2) nicenie majetku 3) napr. obtazovanie.. ak by rozbil dvere a dobijal sa do nehnutelnosti, ved to je uz urcite iny paragraf :D ...ale vies, v prvom rade to musia chciet riesit rodicia, to ze on je taky aky je isto nie je len tak... trestne oznamenie mozes podat aj ty ak TEBE odcudzi nieco... ale efekt to nebude mat na situaciu... to je na "hlbsie" riesenie... vsetko pada a konci na tom, ze nakonieco ho niekto dnu "pusti"...

lucyada
autor
3. apr 2017

@fokuska s mamou nebývam a s otcom sme to už riešili, máme doma mačku a priateľ je na ňu alergický, pritom aj ja mám brata, ktorý je tiež riadny zmätok, takže tak.. Keby ide o mňa idem preč hneď, len aj priateľ ma prosil aby som ostala, lebo on to psychický nedá sám, ja tú situáciu neviem dostatočne vysvetliť a neviem či to čo píšem je pochopiteľné a neznie to divne, áno obaja máme už 18.

mirkamirko0809
3. apr 2017

Tak preco to riesis ty tu???Byvas v byte priatelovych rodicov,kritizujes tu jeho rodicov,brata!!!Zbal sa odtial prec a neries to na koni!!Mozes si spravit akurat problemy,lebo ty urcite v ich byte nemas ani trvaly pobyt!@lucyada

lucyada
autor
3. apr 2017

@mirkamirko0809 chcela som iba poradiť čo s tým, s priateľom hľadáme takto rady 🙂.

marcelatje
3. apr 2017

@lucyada ak sa s priatelom nemozete odstahovat tak neries, cakaj kym sa budete moct osamostatnit aj tak nic nevyriesis. Je to medzi rodicmi s ich synom. Aj ked sa deti nespravaju podla ocakavani svojich rodicov, ti v drvivej vacsine nedokazu prestrihnut puto a urobit radikalny krok. Stale dufaju v zazrak.

mirkamirko0809
3. apr 2017

@lucyada len tu ti baby poradia len podat trestne oznamenia na neho a to ty nemozes a rodicia sa ho zrejme zastavaju,aj ked mu zrusili trvaly pobyt,takze tam si moc nepomozes,jedine odtial odist,aby ste mali klud😞

lorela
3. apr 2017

@lucyada Však vravím, TY a priateľ nezmôžete nič. Nie je to váš byt, neničí vaše dvere, nedobíja sa k vám ale ku svojim rodičom. Oni môžu riešiť.
Iba ak ťa okradne, sama za seba ísť na políciu.

sissy27
3. apr 2017

@lucyada ja neviem, ale nevysporiadal by sa priateľ ľahšie s alergiou na mačku ako s tým, kde žijete teraz? na alergie sú tabletky, resp. po čase si telo zvykne aj na ten alergén, skrátka dá sa s tým pracovať oveľa lepšie ako s bratom a rodičmi, ktorí nič neriešia...

stastnablcha
3. apr 2017

toto mam pocit ze sa to uz riesilo. a ked predtym ste na niec neprisli, pride mi ze ani sa nechce riesit. lebo alergia na macku mi nepride ako strasny dovod.

ellsa
3. apr 2017

Studujes na strednej a byvas u priatela? Toto je bud fake alebo je svet totalne naruby.

missguerlain
3. apr 2017

@stastnablcha Ja len tak pomimo, ze zit v byte kde je macka a ty mas alergiu na macku, tak to je fakt zle, takze by som to tak nezlahcovala... Teda pokial to nie je typu - mam vyrazku...

ukulela
3. apr 2017

@lucyada 18rokov - to uz ste v maturitnom rocniku? tento rok koncite? tak po mature hned brigada a po mesiaci hladajteprvu volnu zaprdenu garsonku do prenajmu. dva molitany na zemi, dvojplatnicka a najmensia chladnicka vam budu stacit ... alebo aj zdielany byt s nejakymi studentami. este lacnejsie, ako garsonka. nic, len odist. vkastnicke prava k bytu frajerovych rodicov nemate, jeho rodicia policiu riesit nechcu, jedine riesenie je odist. skusajte brigady aj teraz,cez vikend, da sa najst v hore, v hypermarketioch, ... roznasanie letakov.... zohnat prachy a aspon do vlastnej izby v nejakom prenajatom byte s inymi studakmi.

lucyada
autor
3. apr 2017

@ellsa prečo by mal byť svet naruby? Tomu nechápem. Finančne prispievam s peňazí, ktoré mám z brigády a s môjho koníčku (suma na vyžitie pre 2 osoby to nieje no), rovnako prispievam aj čo sa týka domácich práci a môžem povedať že asi aj najviac zo všetkých. Oni s tým problém nemajú, jeho rodičia mi to sami navrhli túto možnosť nejaký tých pár mesiacov späť.
@stastnablcha ono to nieje alergia typu vyrážka jak to tam písala jedna slečna/paní vyššie, priateľ ku nám dávnejšie chodil a viac ako hodinu to nevydržal.
@ukulela nie ani jeden z nás v maturitnom nieje. Bohužial nám asi ani nič iné neostáva..
@mirkamirko0809 však to, najviac priateľa hnevá to že s týmto nič nezmôže, keby je naňom tak to takto už nieje.. Len tam to funguje čo zavelí otec to platí (samozrejme to chápem).

ellsa
3. apr 2017

@lucyada a tebe sa zda normalne ze byvas bez rodicov v takom veku? Povedz mi kolko tvojich rovesnicok takto byva?

ellsa
3. apr 2017

A este mi povedz keby ze sa rozides s frajerom, nebodaj pocnete aj dieta medzitym...kde pojdes.

caroline_
3. apr 2017

@lucyada ahoj, ja som tiez v 18 byvala s priatelom u jeho rodicov a teda bohvie co to nebolo.., priatel zmaturoval nasiel si job a ja som sš nedokončila, respektíve dá sa ukončiť aj externe ak budeš chcieť, popritom budeš pracovať, my sme sa tiez osamostatnili a je to na nezaplatenie, ak mozem vedieť prečo nebyvas so svojimi rodicmi?

caroline_
3. apr 2017

@caroline_ a co sa tyka toho brata..ty s tym nic nespravis, odstahujte sa budete mat pokoj 🙂

lucyada
autor
3. apr 2017

@ellsa poznám takých dosť, z môjho okolia minimálne 3 dievčatá a 2 chalani takto bývajú u rodičov svojho priateľa alebo priateľky. Pozri, navrhli mi to oni, konkrétne jeho otec, áno je na to aj dôvod, nieje to len tak že sme chceli tak sme si to tak zariadili. Niesom v tejto domácnosti žiadny človek navyše, nenechávam sa od nich živiť. Neviem fakt, aký v tomto vidíte problém. Prečo by sme mali mať hneď aj dieťa? Neviem možno som sprostá, ale fakt nechápem.

Strana
z3