Rodičia nám dali pozemok, sestrám nič nedali
Dobrý deň,
Cítim sa veľmi zle lebo mám dve sestry. Obidve šli po strednej škole pracovať a nechceli ísť ďalej študovať lebo ich to nebavilo. Čo sa mňa týka bola som snaziva a snažila som sa stále niečo dokázať a šla som študovať na vysokú školu. Školu a internát mi financovali rodičia. Po vysokej som sa vydala a keďže sme čakali bábätko tak sme bývali u rodičov. S manželom sme hľadali pozemok ale nedarilo sa nám tak nám rodičia ponúkli že ak chceme tak majú jeden pekný pozemok že sa tam môžme budovať a pozemok sa nám páčil tak sme ho vzali. Postavili sme si domček a byvame v ňom s dvomi deťmi. No a prešlo 7 rokov a ďalej som ostala ako taká chudera že o mňa sa museli rodičia postarať ...aj školu platiť aj pozemok dať atď a sestrám nebolo treba nič lebo sa po strednej vydali, osamostatnili a usporiadali si život samé zo svojho .... Mamka im nedala zatiaľ nič ...majú veľký dom s veľkým pozemkom a tvária sa že im to je jedno.... Keď som to ešte na začiatku mamke povedala že tak keďže som ja dostala pozemok tak si mohla rozdeliť ďalší pozemok a dom aj sestrám nech majú aj ony
Tak mi odvrkla že ty si svoje dostala ty sa nestaraj.... Pri tom ja vlastne ani nič nechcem len som chcela dobre mozno ak aby som sa necítila blbo že ja mám a ony nie.... Teraz keby som vedela vrátiť čas tak si žiadny pozemok
od mamky nevezmem....ale tak už tu máme postavený domček a v ňom bývame... Vrátiť to neviem.... Aj manžel má z toho blbý pocit a keďže sa nám .....
@petracandle nie na ukor sestier. Ale to, ze si rodicia mohli dovolit jej platit vysku je aj preto, lebo sa sestry osamostatnili. Ako vyzovovaciu povinnost moze stat prikazovat, ale ked rodicia nemaju z coho lebo maju viac deti, tak to ma dieta ktore chce na VS smolika. Mat doma sestry tak mohla celu vysku mulkovat niekde v skladoch.
Chceš mať pokoj na duši? Vyplať rodičom peniaze za pozemok...tak aby o tom súrodenci vedeli.
Snaziva autorka,svojim nesnazivym sestrám dat nič nechce, keby áno, už by sa tu k tomu vyjadrila.
@lena0071 teraz ste na tom zjavne velmi dobre, dokonca ste si kupili dalsi pozemok a postavili dalsi domcek, akoze do zalohy 🙈 inak to som tiez celkom nepochopila, to tam byvate na striedacku, ci ako? Aky je teda problem ten darovany pozemok vyplatit? A bude pokoj. Iba, ze by si vlastne nechcela, len si sa prisla nechat polutovat ako na teba sestry zazeraju...
Ja sa opytam ináč. Či sa stalo,že to riešiš teraz? Není to náhodou tak,že sa rodičom zhoršil zdravotný stav alebo také niečo? (Mne to príde tak,že sa niečo mení a hľadáš tu "riešenie" ). Pretože ak tvrdíš že je 7rokov,čo sa to neriešilo, prečo teraz ťa odrazu trápia vzťahy so sestrami?
@zuzanita1609 mne sa páči ako robí zo seba chúďatko, že to zazeranie je veľmi nepríjemne 😅😀😅
Vieš autorka,ony z tvojho len vyrozprávania sa,nič nemajú. Keď Ta to trápi konaj,nekecaj
Raz pises, ze sa Ti zda, ze zazeraju a ze Ta to uraza, potom zasa, ze nechces virit hladinu, k vyplateniu za pozemok, si sa tiez nevyjadrila, to znamena, ze si chces len ulavit od zleho pocitu a nie to naozaj riesit. A to nepojde. Jednoducho druhe strany boli okratene.
Ked sa vam dari, a chces byt spravodliva, tak sestram povedz, ze ak budete dedit, co aj nemusi byt, lebo rodicia mozu majetok darovat, predat este za zivota, z dedicstva si nebudes narokovat na pozemky, aby ste vyrovnali to, ze Ty si pozemok uz dostala. Ak su to samozrejme pozemky v rovnakej hodnote a kvalite. Alebo im za pozemok vyplat nahradu, aby si mala lepsi pocit. Jednoducho povedane, daj im na javo, ze vies, ze si dostala viac a ze na to budes mysliet aj buducnosti, aby sa to napravilo. Ak to tak nechces urobit, tak sa zozieraj dalej, strkat hlavu do piesku, nepomoze
Prečo nepočúvaš mamu? Hádam je svojprávna a s vlastným majetkom si urobí čo uzná za vhodné. A čo však týka sestier nikto, hádam im nezakázal ísť študovať
Akože vôbec ale vôbec by ma to nesralo. Rodičia si zo svojimi majetkami za živá môžu robiť čo len chcu, dali ti pozemok a co? No tak ti ho dali, keby ti ho dat nechceli tak ti ho nedajú. A co si myslia sestry a podobne by mi bolo jedno, nech si to riešia s rodičmi keď ti to dali oni. Co ty s tým máš? Ja by som určite nikoho nevyplacala a podobne veci. Keď chceš zriekni sa potom zvysneho dedičstva v prospech sestier ale ten pozemok by ma absolútne už netrápil. Nechápem ze vôbec tým tak dlho žiješ a trapis sa. Mne dali tiež pozemok a bratovi nie a je mi to jedno.
@ariannazara a ako to berie brat? ze tebe dali a jemu nie
a k teme mam pocit ze je za tym aj nieco ine
@lena0071 sestry zjavne drzia spolu
kto pomaha rodicom z vas? ked treba okolo domu nakupy atd ?
ak sa nikto nestazuje a len zy to otvaras tak s to potom javi tak ze si chces len poistit ze dostanes aj z dalsieho dedicstva
ono sa ale zapocita hodnota daru vo si dostala a o to bude ponizeny tvoj podiel
@zuzanita1609 tak študovala som a mám Ing titul a našla som si prácu vo výrobe tak mama mi to vytika že s Ing titulom si šla robit do výroby? Alebo nemáme dokončeny domcek v ktorom bývame a začali sme stavať ďalší ako investíciu aby sme mali do budúcna pre deti alebo aby sme ho predali a mali z toho peniažky na vyplatenie hypotéky ....a počula som poznámku od mamy že niekto dostane pozemok a si ho neváži ....akože sme peniaze investovali do toho druhého domu....
@lena0071 a este byvate u rodicov? resp kolko ste tam byvali ?
Ked ta to tak velmi trapi tak zober povodnu hodnotu pozemku, predel troma a vyplat kazdej so sestier jednu tretinu hodnoty. A budete si kvit.
Platili Ti VS (len Tebe), byvala si u nich (pravdepodobne si neplatila nijake najomne) aj s manzelom a synom, de facto si nikdy asi nepracovala, darovali vam pozemok... A Ty za 7 rokov nie si schopna sa normalne porozpravat s vlastnymi sestrami? Tvoj argument jediny dokolecka, ze si to "raz nacala s mamou" je uplne scestny. Uz 100x by som to mala prebrate so sestrami. A este sama napises, ze si velmi urazliva. Tak bohvie ako to nazivo vyzera. Pravdepodobne kvoli vlastnej hluposti a neschopnosti komunikovat prides o blizku rodinu. Svojou chybou. Nie tym, ze si dostala pozemok.
Darmo ze sa ohodnotis ako najviac snaziva, a manzel strasne sikovny. Ale komunikovat evidentne neviete.
@lena0071 a sem si sa pýtať prišla kvôli akému problému? Čo ti vadí viac, zlé vzťahy,alebo...? Pretože stále nerozumiem. Ak sú problem vzťahy,tak ich už rieš, či si len prišla uľaviť svedomiu? Akože, núdzu o živobytie asi nemáte, (málokto si dovolí stavať v dnešnej dobe dva domy),pre pokoj všetkých by som vyplatila sestry a mám vzťahy,svedomie vyrovnané,ak ide len o to.Len môj pohľad.
@mamina7070 už nebyvame ,bývali sme u rodičov 3 roky kým sme si postavili dom ,teraz 4 roky sme vo svojom
pre zachovanie dobrych vztahov so setrami na to mysli pri dedicstve a vzdaj sa nejakej casti v ich prospech.povedz im o tom, nech medzi vami nie je dusno.
@lena0071 a pozemok ste dostali darovacou zmluvou alebo akym sposobom?
a sestry ti teda vycitaju alebo mama?
tak samozrejme že už nebudem chcieť pri dedictve nič viac len ide o to že je dusno a nieje to vykomunikovane ako vravite ... Nepohorsilo sa rodičom a aj keby tak samozrejme by som im vo všetkom pomohla
ale ale, keď sa majetok rozdával, blbý pocit nebol? Doteraz som nepochopila, načo staviate druhý dom, keď prvý máte nedokončený
@lena0071 porozprávaj sa so sestrami,povedz aj mamke,že ťa to trápi,ale nechápem,čo si si myslela,keď ako jedinej ti dali pozemok. Musela si čakať,že sestry budú cítiť krivdu. Mala si jej už vtedy povedať,že máš aj ďalšie sestry a zbytočne "vrazí medzi vás klin". Nad tým si nerozmýšľala vtedy, že?
Ďakujem krásne za vaše pohľady na vec ... Veľmi ste mi všetci pomohli a budem musieť si to poriešiť a vykomunikovat najprv s mamou a potom navrhnúť sestrám to vyplatenie
@lena0071 pozri
rodicia ta nechali pat rokov vystudovat VS, potom si sa vydala. isla si k nim byvat aj s rodinou (preco ste vtedy nesli do podnajmu atd) tak ti ponukli pozemok na stavanie, vzala si tri roky ste u nich byvali potom ste sa odstahovali kupili ste dalsi pozemok a staviate dalsi dom
a do toho riesis co maju tvoji rodicia urobit s ostatnym majetkom aby si sa ty necitila blbo voci sestram
nevhaj to tak vztahy uz nenapravis cakala si pridlho, neviem ci ty mas vobec pravo toto riesit s mamou ako nalozi ona s dalsim svojim majetkom
@lena0071 ako investíciu? Vy máte svoje nedorobené a chcete investovať? Nechápem. Chápem, že je dobré mať investície, aj my máme investičný byt, ale bývam tip top a nie v nedorobenom. Okrem toho predať môžeš až o 5 rokov bez platenia daní..
Keď sa cítiš zle voči sestrám, zvyšné peniaze z hypotéky si mohla dať im namiesto investície

@koniarova tak ako som písala ,raz som to spomenula pred mamou a povedala že sa nemám starať že som svoje dostala