icon

Rodičia nám dali pozemok, sestrám nič nedali

lena0071
24. nov 2024

Dobrý deň,
Cítim sa veľmi zle lebo mám dve sestry. Obidve šli po strednej škole pracovať a nechceli ísť ďalej študovať lebo ich to nebavilo. Čo sa mňa týka bola som snaziva a snažila som sa stále niečo dokázať a šla som študovať na vysokú školu. Školu a internát mi financovali rodičia. Po vysokej som sa vydala a keďže sme čakali bábätko tak sme bývali u rodičov. S manželom sme hľadali pozemok ale nedarilo sa nám tak nám rodičia ponúkli že ak chceme tak majú jeden pekný pozemok že sa tam môžme budovať a pozemok sa nám páčil tak sme ho vzali. Postavili sme si domček a byvame v ňom s dvomi deťmi. No a prešlo 7 rokov a ďalej som ostala ako taká chudera že o mňa sa museli rodičia postarať ...aj školu platiť aj pozemok dať atď a sestrám nebolo treba nič lebo sa po strednej vydali, osamostatnili a usporiadali si život samé zo svojho .... Mamka im nedala zatiaľ nič ...majú veľký dom s veľkým pozemkom a tvária sa že im to je jedno.... Keď som to ešte na začiatku mamke povedala že tak keďže som ja dostala pozemok tak si mohla rozdeliť ďalší pozemok a dom aj sestrám nech majú aj ony
Tak mi odvrkla že ty si svoje dostala ty sa nestaraj.... Pri tom ja vlastne ani nič nechcem len som chcela dobre mozno ak aby som sa necítila blbo že ja mám a ony nie.... Teraz keby som vedela vrátiť čas tak si žiadny pozemok
od mamky nevezmem....ale tak už tu máme postavený domček a v ňom bývame... Vrátiť to neviem.... Aj manžel má z toho blbý pocit a keďže sa nám .....

Strana
z6
mamutka
24. nov 2024

@drahomirrra no ja som jej tiež naložila a my máme napr dávno rozhodnuté, že nechcem nič, brat rodicom pomáha a rada mu všetko prenechám. Vôbec ma majetky netrápia, máme sa dobre, ale tuto autorka sa teda ukázala… ona snaživá, sestry šli robiť…. Ach jaj. A domček a domček … infantilne

lienka.7
24. nov 2024

@drahomirrra práveže vôbec. Chvalabohu nemám takých vychcanych súrodencov.
Majetky sú iba rodičov, ako rozhodnu, tak bude. Ja som našim nie raz povedala, nech pokojne predaju co maju a z peňazí nech cestujú a užívajú si. Pokial by však mali dávať za života hocikomu z nás hocičo, zvyšným dvom nech dajú tiež. Prečo sa ma pomáhať len jednému? Zvyšní dvaja pomoc akoze nepotrebujú?

alickapusinka
24. nov 2024

Len aby dar pozemok dar nebol na rodičovsku starobu a nemusi byť na starobu ale aj náhle ochorie a poistili si tak starostlivosť. Penziony drahe štátne DD tých niet A čo sú preplnene. Vieš ono sa ľahko berie a ked pride k starostlivosti tak už človek až tak rád nie je.Len aby toto nebola poistka na ich starobu.

svetlonos
25. nov 2024

@gelifil
mama cakala vyplatenie sestier z hypo?? yto co je zs blbosť? Ty ako matka niečo take ocakavas?
To treba vykomunikovat riadne, zreteľne a na závisťou- matkou. Jej majetok aj rozhodnutia.
Autorka nema vestecku guľu aby videla mame do hlavy snáď, ci?

mamina7070
25. nov 2024

@svetlonos ved matka ju podpichuje nie sestry

ono najskor je autorka taky ten stazovaci / manipulatorsky typ

po skole svadba dieta isli byvat k rodicom lebo ako by platili podnajom a naklady na zivobytie, stazovala sa chceme stavat nemame pozemok nemame peniaze, tak rodicia jej pozemok dali a podporovali pri stavbe lebo chudaci chcu sa zbudovat

po 7 rokoch ma autorka dva domy dva pozemky a robi vo fabrike za pasom a mama to komentuje lebo jej platili naklady na VS (ale tak vo mohla ist robit bez praxe) a lebo ma dva pozemky a dva domy pritom rodicia jej jedinej dali a podporovali ju roky

to je taky ten plackovychcany typ a sestry take neboli tak tie a ich deti podporovane neboli a autorke vadi ze ju proste neberu a mama pinda a ona by tak chcela nech sa este aj zvysok co rodicia maju rozdeli

svetlonos
25. nov 2024

Ach Bože, slak by ma trafil keby je u nás takýto bordel koli majetku! Ja som zasiahla jediný krat ohladom majetkov - išlo o kúpu domu vnukom po dedkovi. Jedna teta, zabezpečená stara, nič nepotrebuje - povedala nech si už kludne oreraba a vyplatiť môže neskôr ostatných.
Za mňa to bola blbosť, lebo hypo mal menšiu, ltt to vyšlo i keď je veľmi šikovný a mnohé si robil sam popri vlastnej praci a rodine.
A vždy sa môže hocičo štát, zrazu peniaze nebudú a nebolo by veru z coho vyplacat ako sa čoskoro ukazalo.
A potom co? Vtedy som osobe, ktorá to celé riesila, povedala svoj názor. Najskôr tety ujov vyplatiť q potom riešiť rekonštrukcie atd.
Som objektívna, nemala som z toho narok na nič a som veľmi rada, že dom ostal v rodine. Prežili sme tam pekne detstvo prázdniny.
Tuto je situácia iná a rozhodla matka. Pokial niečo darujem tak nevyznám a obdarovaný s darom nech naloží po svojom. Pokial by autorka bola lafa, pozemok prepila/prehrala atd, no ako matku by ma neskutočne nasrala. A dospela nedostala, takú po papuli by dostala ze vy salta robila!
Ale toto??
Na jednej strane sa tu vždy riesi - majte deti mladi, po 30tke neskorooo, treba aspom 2 nehnuteľnosti, rezervu idealne k tomu VS! Autorka všetko toto ma aj tak je za kravu vychcanu?
Keď tak- chybu urobil rodic. Treba však byť hrdý a šťastný za všetky dcery. Dve zvládli všetko samy po SŠ a tretia s pomocou, noa co? Tak jeden je snaží vy v učení, druhého to nebaví ci nema na to vlohy, no Bóže, tam je toho. Každá sa dobre zariadila, sestry tiez fajn žijú vo svojom.
To ze zazeraju na sestru je len a iba chyba rodicov!
Jediná debilnost - sorry- od autorky je žiadať ID matky aby riesila sestry, lebo ona ma zlý pocit.
V tej rodine možno aj dosť iných veci nehrá.
Ale vyplatiť sestry z daru ci zriecť sa dedičstva - wtf?? Kedysi sa stavali veľké domy, co asi aj jej rodicia, o dom sa isto starajú a dom má väčšinou väčšiu hodnotu ako pozemok. Môžem sa nylit ake v dnešnej dobe to bude sotva naopak. Ten pozemok má možno 1/3 hodnoty domu s pozemkom rodicov a autorka sa ma vzdať dedičstva? To je aká blbosť?
A presne ako sa tu už spomenuli- stavať a zároveň chodit do prace, zivit rodinu, pomáhať pripadne kamosom co pomôžu muzovi na ich dome = to všetko nik nevidí, už len ten majetok.
Vôbec nemusí byť vychcana, ved rodicom devinu pri hlave nedrzala!
Rodicia môžu spísať zaveť a tam odratat hodnotu pozemku, ktorý ona dostala od zvyšného majetku - o tu čiastku nenej dostane.
Možno to pre rodičov vtedy bolo spravodlivé- oni vtedy potrebovali a mali tak dali. A co mali predať svoj dom aby vyplatili sestry este?
Autorka s mm očividne problém s hypo nemali, len sa im nedarilo nájsť pasujuci pozemok. Na hodnote nabral za ten čas každý majetok, nie len ich.
Matka by mala "mat gule" q porozprávať sa s ostatnými dcérami ako to bude riešiť ďalej, nech do toho netahaju sestru!
A keby náhodou niekoho tu napadlo, že som mamonar, tak nie.
Bývame v najme s mm, zijeme svoj zivot. Jeden rodic kúpil a hneď napísal 50/50 na nás.
Ďalší rodic ma dom q chce darovať za života.
Ja nechcem. Povedala som, nech užíva v zdraví, pripadne bude dom ako zábezpeka na starobu a jej financovanie na dôstojne, ba luxusný čas sklonku života. Každý zijeme v inej krajine, rodic nepôjde zo svojho prostredia a samy mame ešte male deti.
Nenarokujem si na dedičstvo, majetok. Nech je o rodiča dobre postarané a užije si iným spôsobom svoje peniaze v starobe. Nech mu aspom po hmotnej stránke nič nechýba!
A k davaniu súrodencov a mbe - vacsinou riesili pol na pol. Sestra mala skôr deti a jasne ze dostávali darčeky. To by som mala byt teraz ukrivdena za tie roky, ze moje deti majú "zameskane"? Jej platili svadbu, mne dali toľko koľko jej vtedy - bolo zo pred 17 rokmi. Inflácia urobila svoje. Mam sa hnevať? Krista pána, som vďačná za to co mi dali a vôbec som to neočakávali ani by som sa nikdy necitila ukryvdena, keby nevedia dat! Alebo aj nedali. Som šťastná za ich samostatnosť a šikovnosť. Sestre som raz ponukla byvat v mojom dome ako dlho bude treba aj s rodinou. Nechcela som nič len aby si platila energie.
A už nemám vlastnu nehnuteľnosť ani tóny bohatstva. Ale som Bohudik zdravá, zarobím si časom, sestra je tiež s nuzom detmi zabezpečená, neprajem po dedičstve. Je to síce Mike ake nie povinné!

svetlonos
25. nov 2024

@mamina7070
pokial by to hypoteticky aj bolo ako píšeš, vidím potom len a jedine chybu vo výchove. My sme obe ptchli hneď po maturite a do zahraničia ešte k tomu. A mysleli sme si ze vieme jazyk 😁.
Takže nech bolo doma čokoľvek, bolo to viac menej spravodlivé. Aj mne mama chcela platit vš ale finančná podpora k tomu nestačí. Keby nasvvychovavali jednu tak a druhu onak, tiez by bol pruser. Teda aj bol. Ja som bola staršia a mladšia sa učila odo mňa, teda ona bola realne ta "sikulka" aj dodnes je. A fakt Bohu dik, ze si so sestrou rozumieme, nezávidím a ona sa za sikovnejsiu sikulku odomna nepovažuje, len niekedy nad niektorými rodicovskymi hláška mi krúti hlavou.
To len na margo výchovy ohľadom autorkinych rodicov.
Pokial z nej naozaj vychovali plačku.
Ale vôbec to tak byt nemusí, a zbytočne sa jej tu kryvdi. Mne sa takto tiez veľmi ukryvdivdilo v jednej situacii, ze som mamonar a hnusna. Nechci vedieť ako ľúto mi to bolo.
Bola to situácia, kde išlo o moju nehnuteľnosť, keby prístupom naten daný návrh, doplatila by som nato blbo. Človek, ktorý to odomna žiadal, sam mal zásadu, ze by také niečo nikdy neurobil!
Ale ja som bola za zrúdu... . Takže všetko môže byť úplne inak. Autorka mi príde skôr tak blbo úprimná, ze nedokáže byť sviňa. Hra tu s otvorenými kartami. Keby bola mrcha, nespomenie druhy dom atd. Aspom taky je môj pohľad, I ked my ti fakt do toho nevidíme a už vôbec do ich rodinných vzťahov. Ja mam už v hlave hotový film ako to u nich v rodine fungovali ale môžem sa uplne mýliť. Tak to ti ani nepisem radsej.

simca06022011
25. nov 2024

ty s tym nevies urobit nic, so sestrami ak vychadzas v pohode neries ak maju problem, tam im povedz ze ta to mrzi, ale ty si mamu ziadala aby rozdelila veci spravodlivo. Nechcela. So sestrami sa vies aj ina dohodnut, aj raz ked sa bude dedicstvo rieist, viete sa vyrovnat aj o ten pozemok ak ta to skrie, ze si vzemes nizsi podiel atd... ak sa teda ukaze, ze im rodicia nic nenadelili. Pri svadbe nedali atd (nemohli im rodicia dat financie??)
Takto vedia zlotu narobit rodicia, maju milacika, ini nepotrebuju.. ale ty za to nemozes.
A k intraku, vs = mohli ist aj sestry a mali by .. nesli, nemaju. Tu nie je co riesit.
Ale ak sa nikto nestazuje = tak to len ty v sebe mas takuto "krivdu" ? Na co to riesis? :D

mandinka
25. nov 2024

Ty sa vieš svojho dedičského podielu na dedičstve po rodičoch vzdať,ak máš výčitku voči sestrám a reálne ti už nič netreba, a mama to odmieta riešiť.

Strana
z6