icon

Rodičia rozhadzujú majetok kvôli kúpe auta

25. aug 2025

Pred 5 rokmi rodicia predali byt po starkej za minimalnu cenu aby kupili auto -superb za 32000...(v case ked ja som sa vydavala, zabolelo ma to lebo sme nemali kde byvat a bolo mi luto ze nemysleli na nas aby sme nemuseli platit drahypodnajom....bol to 1 izbovy ale tak bol to ich sen mat take auto prezila som, nepozicali nam dokonca ani ich stare auto kym my sme si zadovazili vlastne...aj to chatralo pretoze bolo nastartovane 1za rok....aj to som prezila, zaobstarali sme si podla svojho) lenze...za tie roky nemali peniaze normalne servisovat auto, na vsetkom setrili, zanedbali ho...doslova ho znicili pretoze vyhorelo. Znicili ho uplne ani tomu nerozumiem ak sa to nestane mojim rodicom.. Dnes mi povedali ze predaju pozemky po starkej aby si kupili nove auto. Teraz to mozno bude iba octavia....a uz ma to nasralo, pretoze viem ze to bola ich chyba a zamna je to uplne nelogicke rozhadzovanie penazi za nieco co straca hodnotu a este nato ani nedaju pozor. No neviem stym nic spravit iba sa vyrozpravat.

Strana
z4
kaca222
25. aug 2025

Bohužiaľ, nie je to tvoja vec. Môžeš s tým nesúhlasiť, ale to je tak všetko 🤷‍♀️

binarypete
Autor odpoveď zmazal
autor
25. aug 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete to mas pravdu, nie je to ich povinost ale nasralo ma ze takto vyhorelo auto za peniaze z bytu po starkej. A rovno pojdu peniaze za pozemok do riti. Napokon vsetko aj oni zdedili a ja po nich zdedim vyhorene auto. Premna zamna nech si to uziju, ale ked nemaju z dochodku na staroslivost o 50000 auto tak nech ho nekupuju. A potom v zime nekuria dom lebo nato nemaju.

simca06022011
25. aug 2025

tomu sa hovori financna gramotnost. Neries. Su proste viditelne jednoduchsi. Peniaze pominaju na auta, na ktore nemaju realne a za chvilu im neostane nic. Auto je proste spotrebny tovar, je to luxus, nemaju na to, nic im to neda... ale vies ako.. su to ich peniaze. Ja by som im tiez svoje ale povedala na to, starka sa musi v hrobe obracat ked vidi ako gazduju z majetkom.
Toto sa ani neda nazvat uzivanim si zivota :DDD uzivali by si keby predali doma a isli na cestu okolo sveta, ale nie kupit auto, na servis ani nemaju, resp. kaslu na to (pritom zase az take drahe to nie je!) a idu minat zase :D

simca06022011
25. aug 2025
@anonym_autor

@binarypete to mas pravdu, nie je to ich povinost ale nasralo ma ze takto vyhorelo auto za peniaze z bytu po starkej. A rovno pojdu peniaze za pozemok do riti. Napokon vsetko aj oni zdedili a ja po nich zdedim vyhorene auto. Premna zamna nech si to uziju, ale ked nemaju z dochodku na staroslivost o 50000 auto tak nech ho nekupuju. A potom v zime nekuria dom lebo nato nemaju.

@anonym_autor neboj za chvilu budu predavat aj ten dom, kde nemaju za co kurit.

autor
25. aug 2025
@simca06022011

@simca06022011 ten urcite nie. Len tak schatra lebo sa on nestaraju ze potom ako ho zdedim budem musiet vynalozit peniaze aby niekoho neprivalilo a zburat ho.

anonym_f6c7e7
25. aug 2025

Keď budú potrebovať nonstop opatrovanie tak nebudú mať si z čoho platiť a ešte ty im budeš prispievať ak teraz všetko prehajdákajú.

autor
25. aug 2025
@simca06022011

@simca06022011 no a nehovoriac ze moji rodicia tam prechladnu, ochoreju a moje deti tam nechcu chodit, cez leto tam je "smrad" (uz sa velmi neupratuje) cez zimu zima. Hovorime o 70+

anonym_0cccb7
25. aug 2025

Prepáč, ale máš jednoduchých rodičov

autor
25. aug 2025
@anonym_0cccb7

Prepáč, ale máš jednoduchých rodičov

@anonym_0cccb7 no ved hovorim nic nezmozem....ale nasrat ma to moze. Vzdy hovorim manzelovi ..este skor zomriem ako oni...tolko hluposti...tolko kyslosti....neviem co robit. Poziera ma to

kaca222
25. aug 2025

A mne sa to nepáči ako reaguješ. Je to ich vec. Keď si chcú kúpiť auto, nech si kúpia. Aj keby si tri autá kúpili, tak je to ich vec. Nechceme od rodičov, aby sa nám starali do života, tak to ani my nerobme. Moja mama si do novej kuchyne zmyslela dve veľké umývadlá, dve trúby a dve umývačky, a čo? Keď jej to urobí radosť...
Babka ak ti chcela nechať byt, tak ho mala rovno na teba prepísať. V túto chvíľu je to majetok rodičov a ako s ním naložia, je na nich.

anonym_d74ef3
25. aug 2025
@kaca222

A mne sa to nepáči ako reaguješ. Je to ich vec. Keď si chcú kúpiť auto, nech si kúpia. Aj keby si tri autá kúpili, tak je to ich vec. Nechceme od rodičov, aby sa nám starali do života, tak to ani my nerobme. Moja mama si do novej kuchyne zmyslela dve veľké umývadlá, dve trúby a dve umývačky, a čo? Keď jej to urobí radosť...
Babka ak ti chcela nechať byt, tak ho mala rovno na teba prepísať. V túto chvíľu je to majetok rodičov a ako s ním naložia, je na nich.

@kaca222 Tak je iné si kúpiť dve veľké umývadla do vysnenej kuchyne a je rozdiel predať byt pozemky na ktoré aj ta starká makala aby sa to rozflakalo za nieco čo neostane. Autorka úplne ta chapem, mna by asi rozdrapilo- ale nie z nejakej chamtivosti, ale z toho aku blbosť robia a nevážia si tazko zarobené peniaze tvojej starkej

avantime
25. aug 2025

Neviem čo tu čakáš, že niekto to vyrieši? Ich vec. Normálny človek si nekúpi nové auto, čo si na seba nezarobí svojou prevádzkou, ale stráca postupne na hodnote.

kaca222
25. aug 2025
@anonym_d74ef3

@kaca222 Tak je iné si kúpiť dve veľké umývadla do vysnenej kuchyne a je rozdiel predať byt pozemky na ktoré aj ta starká makala aby sa to rozflakalo za nieco čo neostane. Autorka úplne ta chapem, mna by asi rozdrapilo- ale nie z nejakej chamtivosti, ale z toho aku blbosť robia a nevážia si tazko zarobené peniaze tvojej starkej

@anonym_d74ef3 pointa je v tom, že tie pozemky sú ich a je len na nich, ako s nimi naložia. Autorka sa asi tešila na dedičstvo

liv1
25. aug 2025

A uz si si s nimi niekedy sadla? Alebo zobrala so sebou nejakeho poradcu, ktory im vysvetli ake sialene nezmyselnosti robia? Ze ak by niektory z nich potreboval starostlivost, to su strasne peniaze. Byt sa mohol aspon prenajat, z toho platit splatky za auto, a nie ho predavat. Nehovoriac, ze za tie roky by uz mal dvojnasobnu hodnotu. Oni by velmi potrebovali niekoho kto by im to vysvetlil dorazne, mozno ale nie teba. Ako jedna vec je, ze so svojimi peniazmi si oni mozu robit co chcu, ale druha je to, ze si ich dcera a mas pravo im minimalne razne dohovorit. Lebo tu jasne financna gramotnost 0.

sima234
26. aug 2025

@anonym_autor presne ako si napísala, nevieš s tým spraviť nič. Je to stále ich majetok a ich rozhodnutie, čo predajú a čo za to kúpia.

martinka13
26. aug 2025

Ich dedičstvo, ich vec. Teba do toho nič nie je. Urobili, uznali za vhodné. Chápem, ze Ťa to môže mrzieť....

lienka.7
26. aug 2025

@anonym_autor je to ich majetok, ich peniaze... asi vás bztah nie je bohvie aký, keď ti nepomozu ale radsej takto na " drzovku rozhadzuju "

anonym_4e0fea
26. aug 2025

Žiaľ nič iné spraviť ako s a vyrozprávať nemôžeš

vilma7
26. aug 2025

Nechápem prečo ta to zožiera...byt po.mojej staršej predala moja teta, môj otec uz bola dávno pod zemou a nedala nám z neho ani cent, aj keď tam podiel bol...starkej naslubovala ze nám da a nič. A netrápi ma to, čo nemám, mi predsa nik nevezme.
Vašim môžeš povedať len toľko, že sa.ti nepáči ako nakladajú s ich majetkom a to je akurát tak všetko.
Ešte budeš rada ak nezdedis dlhy.

simca06022011
26. aug 2025
@anonym_autor

@simca06022011 no a nehovoriac ze moji rodicia tam prechladnu, ochoreju a moje deti tam nechcu chodit, cez leto tam je "smrad" (uz sa velmi neupratuje) cez zimu zima. Hovorime o 70+

@anonym_autor tak ich nechaj tak.. vsak nech ich auto zohreje, tam mozu sediet celu zimu :D

simca06022011
26. aug 2025
@vilma7

Nechápem prečo ta to zožiera...byt po.mojej staršej predala moja teta, môj otec uz bola dávno pod zemou a nedala nám z neho ani cent, aj keď tam podiel bol...starkej naslubovala ze nám da a nič. A netrápi ma to, čo nemám, mi predsa nik nevezme.
Vašim môžeš povedať len toľko, že sa.ti nepáči ako nakladajú s ich majetkom a to je akurát tak všetko.
Ešte budeš rada ak nezdedis dlhy.

@vilma7 lebo ste to tak nechali, ale to ze to u vas je tak, inde to tak nemusi byt.... ak raz su tam podiely, tak to sud vyriesi, tiez sme mali v rodine takuto chytru stvoru co majetky popredala a dalsich x dedicov sa vykaslala. Tu podiely nemaju, dedicstvo je rodicov, ale verim, ze taketo nerozumne minanie starych ludi, co vela financnej gramotnosti nemaju, hlavne ze maju hrde auto (kedze cely zivot asi nemali) ju vytaca.. kludne sa moze nieco stat pridu aj o to auto, nemaju peniaze na nic, ani na kurenie, skoncia autorke na krku bez majetku, chori,... pritom si kludne mohli dovolit bezne veci pre zivot.

sweaaa
26. aug 2025

@anonym_autor Neexistujú nejaké kurzy finančnej gramotnosti pre dospelých? Toto je neskutočné čo tvoji rodičia robia. Menia majetok s dlhodobo stabilnou hodnotou na majetok, ktorého hodnota sa bude o pár rokov blížiť nule. Máš právo byť naštvaná, bohužiaľ je to ich majetok. Skús im dohovoriť, nejak slušne aby s nemysleli že na nich útočíš, skôr to ber že ich ideš vzdelávať.

maminkadeticiek
26. aug 2025

Strasne nerozumne hospodarenie s peniazmi,absolutne.Predat pozemky kvoli autu je na gulku,ale nezmozes nic ak raz nie su financne gramotni.Rozhajdakat dedicstvo,abo aj tvoje na auta je financna samovrazda.

anonym_e02b4b
26. aug 2025

Není si sama ja to mam podobne a viem ako to naserie. Moji predali obrovský stavebný pozemok za 1/7 z ceny akú mal mat. A to v čase keď som porodila a brali hypo. Vieš ako by nám tie peniaze pomohli? Aspoň niečo mohli dat. Nedali ani cent. Predali to sestranici z tretieho kolená.

Veľmi ma to štve a mrzí doteraz aj mi je ľúto peňazí aj to ako sa zachovali. Ja teraz musím riešiť nočné aby som si to ako tak zorganizovala s deťmi a splácania byť.

Keď príde choroba kto sa o nich postará? Sestranica určite nie ta už ju ani nepozeravi.
Áno môže si robiť so svojím majetkom co chce ale nech potom nečaká ani ona nič od nás.

Keď chce vidieť vnúčatá nech jej sestra nich ukáže.

simca06022011
26. aug 2025
@anonym_e02b4b

Není si sama ja to mam podobne a viem ako to naserie. Moji predali obrovský stavebný pozemok za 1/7 z ceny akú mal mat. A to v čase keď som porodila a brali hypo. Vieš ako by nám tie peniaze pomohli? Aspoň niečo mohli dat. Nedali ani cent. Predali to sestranici z tretieho kolená.

Veľmi ma to štve a mrzí doteraz aj mi je ľúto peňazí aj to ako sa zachovali. Ja teraz musím riešiť nočné aby som si to ako tak zorganizovala s deťmi a splácania byť.

Keď príde choroba kto sa o nich postará? Sestranica určite nie ta už ju ani nepozeravi.
Áno môže si robiť so svojím majetkom co chce ale nech potom nečaká ani ona nič od nás.

@anonym_e02b4b predpokladam ze sesternica lamentuje vsade ako draho jej to predali, mohli jej to aj darovat :DDD

anonym_73de43
26. aug 2025

Sú strašne nerozumní, to je pravda. Ale ak nezaberá im dohovoriť, tak sa jednoducho s tým musíš zmieriť a pre svoje psychické zdravie si predstav, že žiadne pozemky ani nejestvovali a ži si svoj život, lebo to ťa môže srať do smrti a ešte si privodiš nejaké zdravotné problémy tým zozieranim sa.

minenkaa
26. aug 2025
@anonym_autor

@simca06022011 ten urcite nie. Len tak schatra lebo sa on nestaraju ze potom ako ho zdedim budem musiet vynalozit peniaze aby niekoho neprivalilo a zburat ho.

@anonym_autor preco to riešiš?

luccys
26. aug 2025

Na jednej strane su to ich peniaze a mozu si s nimi robit, co chcu. Ale cloveka to tak nejak stve, ked vidi, ako sa rozhadzuje do vetra majetok. Ved dobre, nech si dopraju, ale takto??? Nemat na kurenie, ale kupovat si auto? Takymto stylom sa im kopka penazi za chvilu minie, potom predaju aj tu Octavku, nebodaj zacnu spekulovat so svojim domom...potom zacnu vyplakavat dcere, aki su chudobni. A dcera- staraj sa😐

bambulkaaskatulka
26. aug 2025
@anonym_e02b4b

@anonym_e02b4b omg ľúbim takto vychcanych ľudí. Rodičia sa zrejme do dospelosti nestarali, neprebalovali ťa, neutierali sopliky, nedávali všetko čo vedeli... Podľa teba ťa zrejme majú zabezpečiť aj v dospelosti. A keď nie, treba sa vyhrážať že ani vnúčatá neukazes 🤮

Strana
z4