icon

Rodina má o nás mylné predstavy

20. jan 2022

Je tu niekto, kto sa citi rovnako ako ja? Uz som si kvoli tomu dnes aj poplakala. Cely zivot sa snazime postavit na vlastne nohy, nestazujeme sa, pracujeme od rana do vecera, svoje strachy skryvame vo vnutri...... a nasa rodina si mysli, ako nam je fajn, ako nam nic netreba, ako si my vsetko mozeme dovolit narozdiel od nich, pricom opak je pravdou 😥 pomahaju nasim surodencom a ich detom....a na nas sa kasle, pritom pre obe rodiny sme my ti najpomocnejsi, ked nieco chcu...... pomahame kazdemu jednemu a asi preto maju dojem, ako nam je skvelo. Nemozem ani nikomu nic pozicat, lebo si to na drzovku nechaju zadarmo 😓 pritom som aktualne bez prijmu, cakame babatko, predavam aj veci po sebe, len aby som mala.....a ked vidim, ze svagrina dostane od mojej svokry celu vybavu, cestovnu postielku, detske kresielko, mechy oblecenia.... a nam nedali nic... (pritom my sme si dom kupili, vsetko sme si odmakali, nezdedili sme ho ako svagrovci), nie zeby som zavidela....ale co, mam zacat zobrat aj ja? Ju kazdy poklada za zgrlosku, takze jej kupuju osozne velke dary, aby mali... u nas sa rata s tym, ze to vsetko vzdy zvladneme a ak chcu nieco od nas, vsetko dostanu zdarma.....

Strana
z5
mariejenka
20. jan 2022

A to je ťažko povedať pravdu?
No ako Jarka? Ako sa máš?
Ked mam pravdu povedať nie dobre. Trápi ma to.to.to...
Och, a nezicias tu susicku na ovocie?
Nie, budem ju predávať aby som mala na vaničku,a teplomer do vody pre babatko co cakam, sorry nejde to .

Aha ake ľahké.

Teraz vážne, to ze s manželom zvládate sami je super, ale máš mať smútok v sebe lebo iný koná inak? No tak. Ty rob ako uznas za vhodné a najlepšie pre teba a tvoju rodinu, čiže ty , manžel a babo. Nepomozem druhemu ked na to nemám cas,peniaze, možnosti.

matovicova
20. jan 2022

Zena si dospelá, treba sa vzchopit a ozvať. Plačom do vankúša sa ešte nikdy nič nevyriešilo 🍀🍀🍀

martina1201
20. jan 2022

Ahoj. Mrzí ma že nedokážete komunikovať ako treba. Vieš ako sa hovorí? Nemému dieťaťu ani vlastná mater nerozumie.....

Ak nepovieš o svojich problémoch, môžu mať ľudia dojem, že sa máš dobré. Nehovorím o chronickom sťažovani sa ako sa vám zle žije a podobne, len na otázku ako sa vám darí povedať snažíme sa, ale je to ťažšie teraz, lebo nemám prácu a som tehotná a potrebujeme našetriť na výbavičku a máme len jeden príjem a platíme aj úvery....
Keď vy skryvate ako sa vám žije tak nečakaj, že to niekto bude vedieť. Otvorenosť a pravdovravnost je dôležitá.....
Skúste sa otvoriť voči rodine a nebojte sa aj požiadať o pomoc. Požiadať o pomoc nie je hanba.

zaba88
Autor odpoveď zmazal
brankovamama
20. jan 2022

Su proste také typy ľudí... My to máme v rodine tiež tak, z manželovej strany. Jeho brat ma 43, ale keď ide k zubárovi, pýta peniaze od mami. Keď jeho dcéra potrebuje topánky, pýta od mami. My sme si kupovali sami. Niežeby sme nič nedostali, lebo prvé, posledné by nám dali. Ale my sme s manželom takej povahy, že sa nesťažujeme. Keď sme sa zobrali, musela som za oca zaplatiť dlhy a žili sme 2 mesiace z 3€ na deň pre oboch, len aby sme sa z toho dostali. U nás je to lepšie, lebo my dostaneme tiež, aj keď menej. Proste sú takí ľudia, čo s vedia sťažovať. Moja švagriná sa má najhoršie. Má najmenší byt, najviac vecí, málo skríň, najhoršie deti, najhoršieho manžela, najhoršiu prácu, najmenej peňazí. A celý svet jej je niečo dlžný. To aj keď zo začiatku vieš, že obeť hraje, tak na konci keď ti pípne vyplata, tak rozmýšľaš, či jej nemáš poslať nejaké peniaze 😂 Keď ona chudera sa má tak zle a mňa os*ali holuby, toľko šťastia som naopak pochytala 😂 Ako píšu dievčatá, povedz si o pomoc aj ty. Neživ v sebe aj ty obeť.

autor
20. jan 2022

@mariejenka
No prave..... takato situacia nastala, popisem realne.
Pozicala som vec, kt.predajna cena je cez 100€.
Viem, ze cakaju druhe, pisala som, ze ju potrebujem vratit, uz z konverzacie som vycitila, ze si ju chce nechat (lebo mala take reci ze "a kupujuca vie ze ma toto a hento?"), tak som odpovedala, ze cenu prisposobim stavu, ale potrebujem sa toho zbavit a bazarovo kupit pre opacne pohlavie. Povedala som to aj partnerovi - ona urcite caka, ze jej to necham, vidim podla pisania.

Dnes pride chlap domov (inak byvaju daleko, aj sme im to tam doniesli vramci navstevy, dnes isiel pre to a aj dokoncit par veci - lebo ved brat, maka zadarmo) a pytam sa, kde to ma, lebo som to uz na bazari nukala a mam zaujemcu, len som chcela vidiet stav a za kolko sa to realne da predat....a on mi hovori, ze si to chcu nechat a ze mi zan da 10€ (spomenula som, ze ked to bude nefunkcne alebo pokazene, predam to hoci za 10-15€, lepsie ako nic)...... pritom je to plne funkcne a ona mi da 10.... normalne som sa rozplakala, lebo som uz ratala s tym, ze sice musim vec predat, aby som kupila obdobu v neutralnej farbe......ale ze tie peniaze akoby mam....a bum, nemam. Tak ze on pojde pre to (cize viac ako 200km). Na to uz som fakt nemala slov. Cize dalsie naklady na naftu, opotrebenie auta, cas.... mam od nej vziat 10€ a tvarit sa, ze je to v pohode? Alebo si to vypytat spat? Kedy, ked o nam pridu raz za rok (ani nie). A ja zachvilu rodim, vybavu potrebujem aktualne.

Moj chlap je manualne zdatny, pracuje rukami. Usetril jej tisice € pri zariadovani domu, zazelala so darceky pre dceru za trojciferne sumy a stale sa caka, ze je to brat.... akoze ja fakt neviem, ci ja v ociach rodiny vyzeram ako nejaka pipka co si vsetko pozhana sama? Alebo preco nas takto beru? Ze nemozeme realne dostat nic osozne, lebo ked sme chceli dar, na kt.by sa museli poskladat po 50€, realne to odmietli a od nej ako krstnej sme dostali dalsiu plastovu rachotinu za 20€. Ale my ani krstni nie sme a kupujeme na zelania albi pera, lego stavebnice atd atd? (Nas ani jeden sviatok, krst nevysiel menej ako 100€). Pritom sami sebe by sme to ani nahodou nekupili, moka dcera nema lego domcek za 60€ a ine veci....

autor
20. jan 2022

@martina1201
Moj chlap povedal, ze v ziadnom pripade on sam nebude zobrat od rodiny. Caka, ze daju kazdemu rovnym dielom (i ked ostatni sa napr.o rodinu nezaujimaju, pridu na navstevu raz za rok, my kazdy mesiac stovky km + im tam pracujeme, opravujeme)

mariet24
Autor odpoveď zmazal
martina1201
20. jan 2022

Autorka ja nehovorím žobrať. Ja hovorím poprosiť o pomoc. Alebo inak, nech si vypýta zaplatené za robotu. Kto nemá, nemôže rozdavat. Myslieť musí na svoju terajšiu rodinu, ktorej sa ľahko nežije a nie na bývalú, ktorá si nevie vážiť a dávať rovnakym dielom kazdemu. Na margo tvojej situácie s pozicanim. Zober telefón do ruky a zavolaj jej, že si od nej neprosis 10 €, ale chces naspäť vec, ktorú si jej požičala. A že v prípade že to nie je funkčne čakáš od nej 100€ a nie 10€ nakoľko si to požičala funkčné a také očakávaš naspäť. A prosíš si to vrátiť do stredy ďalšieho týždňa. Kľudne môže poslať aj poštou, ale tak aby sa nemohla vyhovoriť že to zničila pošta....

liljana
20. jan 2022

1.Musite komunikovat = zacat sa vsetkym stale stazovat, aky mate zly zivot 2.Preco kupujete darceky na zelanie v ramci rodiny? Kazdy darceky svojej rodine, akurat rodicom a dovi-dopo.
Rozmaznali ste si ich, stale nieco ocakavaju a teraz je zle.

loliki
20. jan 2022

No, niekde sa stala chyba. Mám aj ja podobné skúsenosti. Prestaňte kupovať darčeky každému. Ak ste niekomu niečo vyslovene požičali, pri najbližšej návšteve si to berte naspäť. A začnite si požičiavať a pýtať vy. Treba sa to naučiť.

autor
20. jan 2022

@brankovamama
Uplne rozumiem, co tym myslis ☹️ ja som si tiez musela pozicat na vodicak v case, kedy ho robili aj moji bratia a im ho platili rodicia a stari rodicia. Mne dala kolegyna a splacala som jej to (kazdy o tom vedel...) Potom obaja surodenci dostali auto, ja nie, lebo som vraj sikovna, zabezpecim sa sama (zili sme tak, ze priatel vtedy studoval, ja som zarabala 490€, 300€ stal podnajom a do prace som dochadzala 30km). Nasetrene som nemala absolutne nic, rodicia sa rozviedli, mama vsetko vybrala.
Moj chlap je jediny syn, stale sa od neho cakalo, ze urobi vsetko zdarma. Aj teraz je to tak, nie len ze maka, nakupuje im aj material za svoje, stara sa o rodicovsky dom aby nespadol, dbame na rodinne vztahy. Zatial co jeho sestra byva tiez daleko ako my, ona nepride, lebo vkuse place, ze to je daleko, oni pracuju, oni su unaveni.... (a moj chlap mal 2 roky 2 prace, VS externe + prerabal dom a isli sme za nimi kazdy mesiac aspon 1x). Nas to tiez stoji vela penazi na cestu. S 0€ na sporiacom ucte sme si kupili dom na hypoteku a uver, oni velky poschodovy zdedili.... stale nemaju peniaze a zgrlosia, keby mohli, deti do webky ukazuju nahe, aki su chudaci....ja budem celu noc sediet na bazari, ale moja dcera nikdy nebude vyzerat ako chudera...

brankovamama
20. jan 2022

Tak na mňa sa pozerá asi dosť cez prsty. Mne keď švagriná povedala, že na Vianoce mám kúpiť Barbie auto za 60€, no veru... Vybuchla som od smiechu. Lebo som neverila, že žena, ktorá plače že nemá, za ktorú platia nájomné jej svokrovci, že by mala odvahu odo mňa pýtať taký drahý dar. Môj limit je 20€ na dieťa a toho sa držím. Tento rok som kupovala 13 deťom na Vianoce. Tak kam by som došla keby som také drahé dary kupovala. Pritom keď sa im narodili deti, tiež sme kupovali do výbavy, peniaze dávali, na krstiny dar. My sme dostali zlomenú postieľku, ktorú manžel opravil a "vybývaný" vankúš na dojčenie. Aj mňa išlo rozdrapiť. Ale už sú to roky, už som predýchala. Ak sa nechcete alebo neviete sťažovať, tak to nejako v sebe uzavri. Stala sa ti krivda a je na tebe, či bude ďalej pokračovať. Buď pripravená, čokoľvek bude švagriná chcieť, už nemaaaam, predala soooom. A nič nedávať zadarmo.

autor
20. jan 2022

@mariet24
Dakujem za komentar, vidim, ze mi rozumies. Pritom napr svagrine su 2 sestry - pytame sa jednej, co ide kupovat tej druhej ako narodeninovy dar, lebo nam povedala, ze si zela financie a nieco si planuje do domacnosti kupit. Odpoved bola ze tam jej? do domu, ktory jej ani nepatri? Nic jej nedam, nasram.... aj jej nic nedala. A ta druha je blba, krstna jej dcere, samozrejme jej napcha dary take, co mozeme len my zavidiet. Ked islo o nas, na jedno odrazadlo sa skladali vsetci dokopy, asi by to nevyslo viac ako 10€....

vler
20. jan 2022

Vy ste taki sympaticki dobraci obaja s muzom nemyslim to v zlom, kiezby bolo takych ludi viac. Ale tiez sa zda ze Vas vyuzivaju, a Vy sa akoby nechate, aj ked je to cez Tvoje zatate zuby a teraz uz aj plac. Poradim asertivitu, dajte svoje potreby konecne na prve miesto, prestante kupovat dary v rodine hlavne teraz ked si bez prijmu a cakas babo. Drzim palce

selest
20. jan 2022

A to je taky problem zavolat a povedat. Moja ked som ti to poziciavala povedala som ze to chcem za stovku predat. Tu stovku potrebujem na kupu obdobnej veci v inej farbe. Tak ak to za tu stovku chces tak to predam.tebe ak nie tak mi to posli mam kupca. Bodka. A uz nepoziciavaj veci ked vies ze si to budu chciet nechat a ty ich potrebujes predat. A nekupuj cudzim detom na zelanie albi pera ak je to pre teba drahe. Snad si svojpravna a sama rozhodnes na co mas, na co uz nie, komu co darujes..

brankovamama
20. jan 2022

A keď vám niečo treba pre deti, napíš tu. Nie že žobreš, ale my sme napríklad veľa veci podostávali od mojej rodiny a keďže sa nám nedarí druhé, tak som to chcela posunúť a nemala som komu napríklad. Dnes dostaneš do daru od neznámej osoby a o 3 roky sama porozdávaš,keď budeš môcť.

interneta
20. jan 2022

off topic, ale pozeram, ze byt jedinacik je asi aj dost oslobodzujuce..inak, treba dat stopku vyuzivaniu/zneuzivaniu. jedna vec je, ze to tak u vas funguje dlhodobo. akekolvek narusenie statusu quo bude sprevadzane burlivymi emociami. Je vcelku mozne, ak nie zrejme, ze vztahy sa narusia. Zamrzi, ale co z toho mate vy? Kadeco ste pozicali (neumyselne darovali), kadeco zadarmo porobili, starali sa...podla popisu je to skor jednostranny vztah. Ak sa ukonci, tak vy vela nestratite, druha strana hej. Prinajlepsom by som zrusila tie darceky. Nekupim inemu nieco, co je nad moje pomery alebo co si nemozem dovolit pre seba. Treba sa mat rad a poznat svoju hodnotu.

mariet24
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
20. jan 2022

Už dávno som si všimla že pokiaľ sa človek nesťažuje, je v očiach ostatných bez starosti, hoc má aj rovno depresiu a ostatní mu radi dajú ešte pocítiť ako sa mu ľahko zije.. ti čo sa sťažujú sú síce pre spoločnosť otravni, avšak ľudia k nim pristupujú citlivejšie a komunikujú viac v rukavičkách..

amelie2017
20. jan 2022

Ja len tak mimo problemu, na co chces predavat jednu vec, aby si kupila tu istu len inej farby? Moj syn ma ruzovy fusak a nikomu sa nic nedeje. Stal vela, nepredam ho za 20€, aby som nasledne kupila modry za 60, ked ten isty ruzovy sluzi rovnako.
A teraz k problemu, casto sa hrame na nieco, co nie sme, ze mame to, co nemame a aj pred rodinou nepovieme, ako sa veci v skutocnosti maju, len aby sme v hanbe neostali. Mne ked pise rodina alebo kamarati, ako sa mame, kedy konecne prideme na SK tak pisem ako je. Mame sa dobre, lubime sa, smejeme sa, ale na SK prist nemozeme, lebo momentalne je pre nas cca 2000€ na pobyt vela. Opatrenia su ake su, ja nerobim, robi len muz. Zijeme slusne, ale nerozhadzujeme, radsej sme obozretni. Prideme, ked nam nebude chybat, ani keby prijem vypadol. Kazdy pochopi a napise bud nieco mile, alebp sa postazuje. Tvoja situacia mi pride ako ked sa bezdetne pary, ktore sa roky snazia o babo stazuju, ze vsetci do nich rypu, kedy bude dieta, ale namiesto toho, aby povedali, ze ked sa konecne po rokoch podari, tak povedia, ze este buduju karieru, ze este nie su pripraveni..tak jasne, ze kazdy sa stara.

jakoma
20. jan 2022

Mame to v niecom rovnako. Ja som tiez ta sikovna, aj starsi brat a mladsieho treba vzdy tahat z fin. problemov. Mladsi brat ma dieta, teda jedine vnuca mojich rodicov, o to horsie to je. Nehovori o nicom inom, len o tom ako im chybaju peniaze. Ja som s bratom prerusila kontakt, inak sa to nedalo vydrzat. Mamke uz tiez dochadza, co je brat zac, ale otec by ho najradsej dotoval asi do konca zivota. Napriklad si brat kupil zahradny nabytok za par stoviek, novy obrovsky televizor a potom nema peniaze na planovanu kupu kotla do novostavby a kurit treba. Tak navsteva u nasich, ukaze na max 3 minuty vnuca a odchadza s dalsou pozickou od nasich, ktoru nikdy nevrati :(..podotykam, ze nasi este nemaju zahradny nabytok, mamka ma dlhe roky diagnozy a nepracuje a teda vela veci si nemozu dovolit

anne_mary2
21. jan 2022

mila autorka…
situacia nelahka. ale povedzme si, asi ste jej dost pomohli.
Ked fakt ani jeden nepoviete ani slovo a tvarite sa ze zijete spokojne aj vsetko, co myslis, ma niekto doma vestecky gulu ze vie ako to v skutocnosti je?? 🙂) Asi nie no….
A nevidim absolutne ziadny problem v tom povedat ze fu vies co rasi by sme kupili to a to, ale bohuzial aktualne to mozne nie je. Nechapem nikto vas nenuti minat na druhych 100ky eur, ked raz nechcem tak to nerobim…
A ked nieci chcem vratit tak tiez to musim povedat! na rovinu bez hanby bez okolkov..
Chces byt za kazdu cenu s kazdym za dobre? Ze niekedy clovek povie nie, alebo neni po voli druhych neznamena ze mu na rodine nezalezi alebo chce byt zly. Ze sa niekto zo zaciarku oduje, ci urazi jeho problem, casom mu snad dojde aj do hlavy.
A ze muz nevie vlastnej rodine povedat ze ano rad pomozem co mozem ale ze nemoze material vecne kupovat on, alebo robit vsetko iba on, a zadarmo, lebo napr by mohol robit fusku cudziemu a zarobit - co by sa vam teraz dost hodilo.
A ty kludne zdvihni telefon , napis sprav jasne logicky bez vykrucania ze danu vec potrebujes / nie chces, potrebujes! naspat lebo s tymi peniazmi pocitas. Bodka.
Vobec nejde o to zacat vyplakavat a stazovat sa, ja napr tiez nie sim ten typ a neznasam takych ludi co o tom dokazu hovorit den co den, telefonat co telefonat, kazde stretnutie..
Ale ked sa ma niekti opyta alebo aj nie tak poviem aka je situacia, ako sa mame, co je dobre zle, a vybavene.
Lebo cakate zjavne ze ostatni na to pridu sami… ale tak to nefunguje. Tym problemom nijako nepomahate a dobrovolne to nechate nabalovat.

andreatytler
21. jan 2022

Tak ako radia, aj ja by som prestala pomahat inym, ale myslim ze sa aj tak nic nezmeni. Alebo to bude trvat velmi dlho, lebo to uz mate tak v rodine zauzivane. Proste su deti, ktore dostanu od rodicov celozivotnu starotlivost a podporu a ine deti su nechane sa postarat same o seba. Kasli na to z vam nepomahaju alebo ze pomahaju nerovnomerne. Sustred sa najma na seba a svoju rodinu. Som si ista ze ked ty budes mat raz viac deti, budes dbat na to aby kazde dostalo od teba rovnakym dielom.

bambi23
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
21. jan 2022

Chlap už u cudzích mohol zarobiť , načo im pomáhate stále?

staronova
21. jan 2022

Odkial si prosim? Nevies sa mi ozvat, možno ti viem pomoct s vecami pre malé.

brankovamama
21. jan 2022

Človeka v týchto situáciách zamrzí nie to, že švagriná sa zase sťažovala a dostala, ale to, že rodičia nedávajú rovným dielom.
"Mamka, potrebujem postieľku pre malé. "
"Vies čo Janka, nemám na novú postieľku, ale si nájdi nejakú na bazáre do 30€ a to ti pomôžem."
"Ako mamka nemáš, na vnúča nemáš? No dobre, však pospí aj na zemi."
"No nemám, keď dám tebe 30€, musím dať aj Jožkovi."
"Načo Jožovi, jemu netreba, to my sme bez peňazí. Však jeho Zuza nám veci rozdávala,čo toľko majú. Jožo mi tu chodí robiť na dom zadarmo, čo peňazí mu netreba."
"Nie, Janka, Zuzka ti POŽIČALA veci, lebo si potrebovala a Jožko ti chodí robiť zadarmo, lebo si jeho SESTRA."
Asi toto očakávame od rodičov. Aby videli realitu.
Ale to sú Ezopove bájky 🤭
Škoda sa vám už stala, nedovoľte, aby sa ešte zväčšovala. Už ste rodičia. Chcete svojim deťom ukázať, že zneužívanie je v poriadku? Chcete, aby jedného dňa jej deti zneužívali tie vaše? Neútočím na vás, myslím to tak, že deti si z nás berú príklad.
Konfrontácia nie je pre každého, ale už viac nedať, to je ľahšie.

janewithane
21. jan 2022

Najvyssi cas sa naučiť asertivite - nastavovat si hranice, hovorit nie.. Vyuzi tu energiu, hnev prave na toto.. To su take nase vzorce dobreho dietatka, ktore pozicia, vzdy pomoze..

spadnutaslivka
21. jan 2022

neviem, aké ti treba, ale ak by si chcela pre dievča, kľudne mi napíš ;) (Mala som aj chlapčenské, ale to som už dala bratovi)

Strana
z5