Rodina má o nás mylné predstavy
Je tu niekto, kto sa citi rovnako ako ja? Uz som si kvoli tomu dnes aj poplakala. Cely zivot sa snazime postavit na vlastne nohy, nestazujeme sa, pracujeme od rana do vecera, svoje strachy skryvame vo vnutri...... a nasa rodina si mysli, ako nam je fajn, ako nam nic netreba, ako si my vsetko mozeme dovolit narozdiel od nich, pricom opak je pravdou 😥 pomahaju nasim surodencom a ich detom....a na nas sa kasle, pritom pre obe rodiny sme my ti najpomocnejsi, ked nieco chcu...... pomahame kazdemu jednemu a asi preto maju dojem, ako nam je skvelo. Nemozem ani nikomu nic pozicat, lebo si to na drzovku nechaju zadarmo 😓 pritom som aktualne bez prijmu, cakame babatko, predavam aj veci po sebe, len aby som mala.....a ked vidim, ze svagrina dostane od mojej svokry celu vybavu, cestovnu postielku, detske kresielko, mechy oblecenia.... a nam nedali nic... (pritom my sme si dom kupili, vsetko sme si odmakali, nezdedili sme ho ako svagrovci), nie zeby som zavidela....ale co, mam zacat zobrat aj ja? Ju kazdy poklada za zgrlosku, takze jej kupuju osozne velke dary, aby mali... u nas sa rata s tym, ze to vsetko vzdy zvladneme a ak chcu nieco od nas, vsetko dostanu zdarma.....
Tak jej zavolaj nech ti to poštou pošle späť. Príde mi že to v tebe vrie ale nič pre to nerobite- načo tam muž vkuse chodi?
Tak zdvihni mobil a zavolaj jej a nekompromisne jej povedz v telefóne že buď ti doplatí 90€ alebo ti pošle danú vec naspäť domov a ty si to predaš za koľko chces. Požičať dráhu vec sa neoplatí. Zvlášť keď si niekto myslí, že na to dávať pozor nemusí. A ak to je poškodené tak, že to nepredas za koľko chces, nech ti rozdiel doplatí. Je to férové..... Len musíš ten mobil zdvihnúť a zavolať. Na druhej strane ona stratí viac ako ty ak sa rozhadate. Stratí pracovníka zadarmo. A to asi riskovať nebude. Aj keď najlepšie by bolo keby si tvoj manžel s ňou urobil poriadok.....
Tak ale za túto situáciu si môžete samy s mužom, nikto iný. Ľudia si dovolia iba toľko, koľko im dovolite. Ak nezačne muž a ty konať, tak môžeš celý život iba plakať aké krivdy sa u vás dejú. Nepoziciam, nepomôžem, neprídem. Znie to drsne a hnusne, ale to, že je to rodinná a máte spoločnú krv ešte neznamená, že máte zo seba robiť sluhov. Chce vec za 100€ a vlastne dieťa nemá ani za 60?prikyvnem a kupim vec do 20€. Prečo musíte kupovať, pomáhať a platiť všetko vy? Jeden jediný dôvod prečo to musíte urobiť alebo kúpiť. Je zbytočné plakať keď potom muž bude utekať kúpiť materiál a zadarmo pomôže prerobiť. Ale pokiaľ tvoj muž a ty nič nezmenite, bude to takto stále a budú neskôr na to doplácať aj vaše detí. Ja som názoru, že spoločná krv ma nerobí zodpovednou ani ma nenúti robiť veci ktoré nechcem. Mňa ujo sklamal raz, urobil obrovskú chybu ktorú som mu nikdy neodpustila, správa sa celý čas jak totálny idiot a tým aj pre mňa je, čo nikto z rodiny nechápe a stále hovorí, že je to naša krv. Nuž, s takým človekom by som sa nikdy v živote nezapodievala tak prečo by som mala, lebo máme rovnaké DNA? Napríklad, keby je na ulici a na ulici je aj moja najlepšia kamarátka, prichýlim kamošku a na DNA a krv a rodinu sa môžem z vysoká vysrat. Keď niekto niekoho zneužíva a nespráva sa ako rodina, nebudem sa tak správať ani ja a žiadna krv ma nedonúti. Musíte sa konečne postaviť za seba, svoje deti, svoje šťastie, svoju rodinu (ty, muž, deti)..ked nezmenite nič vy, oni samy od seba nezmenia tiež nič. A úprimne, keď sa na vás naseru a začnú vás ignorovať, nepadol by ti kameň zo srdca?
Prepac, ak som sa ta dotkla. Vobec neviem o aku vec ide, ci to je nevyhnutnost pre dieta. Pokojne sa pozaluj teda svokrovcom, ze tu vec potrebujete, svagrina ju pouziva a nech vam teda ako dar tuto vec kupia, lebo vy na nu nemate. A vybavene. Svagrinej tych 10 vrat. Ved sama hovoris, ze aj im kupuju...tak kupia aj vam. Ved aj tak by nieco kupovali do daru/ku krstu.
@panda21 veľmi múdre riadky 👍
Ani nevieš ako Ti rozumiem.Kazda rodina má takého chudacika, ktorému sa nedarí, nemá a len natrca ruku a rodičovská zaslepenost je strašná vec.Aj my sme to šikovní, ktorí majú dom, prácu nikdy nám svokrovci nepomohli, nepostrazili, ak dala vnucatu peniaze svokra povedala koľko sa za tie peniaze narobí🙂za roky rokúce nekúpila jedno tričko, hračku...že každý sa má starať o seba.Ale dcéru majú doma pred 40 tkou bez detí, partnera a tej treba prispieť aj na dovolenku veď chuda taká je sama nech si užije čo má zo života? Raz sme si potrebovali od nej požičiat na pol deň auto naše bolo v servise a to nám svokra prízvukoval kedy ho máme vrátiť, lebo ona pôjde preč za kamarátkou.
Môj muž jej ako mladej platiť vodičák, prispel na veľa veci.Nic s tým nenarobis iba sa budeš nervovat.Ja som prerušila styky bolo tam x iných svarov a nemám na to nervy.Ale ty si stoj za svojím nedovol, aby druhi za teba rozhodovali pýtaj si tú vec späť, necit sa trápne.Nam pomáhali iba moji rodičia muž pravdu vie a má jednu super vlastnosť, že sa vie povzniesť ja nie.Moji rodičia, keby sa ku mne správali tak nespravodlivo vytkla by som im to
Moja svokra je čerstvo na dôchodku a a asi jej veľa veci docvaklo ako sa správala, alebo je to vekom neviem?,začala môjmu mužovi núkať peniaze na auto, lebo musíme kúpiť nové.Nic nechceme, vzťahy su aj tak pokazené aj muž tam chodí málo nemôže to počúvať.Ked sa svokor u nás zastaví nie je reč o nás, ale o jeho prerastenej sestre.Monolog ako ani vnúča od nej nebudú mať, kde bola, čo robila. ...mama za ňu riešila problémy v práci.Ty vieš ako to je ani my sme sa nikdy nestazovali hoci neraz som doma plakala, že nase dieťa nikto nevezme ani na ihrisko, výlet...všetko sa raz vráti teraz svokra povie, že tam ani neprídeme a ani o vnucati ich nevie.Nauc sa otvoriť pusu mne to trvalo, ale už sa nedam
Pýtaj si späť, nedaj sa, a muž tiež nemusí skákať ako oni pískajú a chodiť 200 km za každu blbosť.A čo, keď je jediný syn majú aj dcéry!vy ste ako my hlupáci, dobraci, ale už sme skončili s charitou a teda dosť sa nám preriedili kamarátstva.Akonahle ukážeš ochotu pomôcť hneď Ta každý využije.
Ja tomu nerozumiem veď ste obaja dospelí, jazyk vám narástol tak sa ozvite. Jasné ani ja nemám problém pomôcť ,alebo aj môj muž ale odtiaľ - potiaľ.
Síce je pravda že nemáme v rodine takú pijavice, ale aj kebyže máme určite by som to nenechala zájsť až tak ďaleko.
Už tam dopiče nechoďte slúžiť!
Veď je to jednoduché. Nepiziciavaj im veci. Narovinu povedz idem to predať, potrebujem peniaze teraz. Hento kresielko cico by som jej zavolala ze koľko chcem za to. Dajmetomu 80 eur. Ak to necháš tak, tak sa tieto situácia budú donekonečna opakovať. Ak by nechcela zaplatiť, rovno by som jej povedala ze nabudúce nepožiciam. Veď je to tvoja vec, ona si nemôže dávať podmienky preboha. Ak jej to necháš za 10 eur alebo zadarmo, tak sa potom prosím ťa nestazuj.
tak ale za tuto situaciu si mozes sama. A vyplakavanie na konovi ti nepomoze. Nie je vobec tazke zacat hovorit pravdu. Nemusis vobec povedat, ze to tak mate dlhsie. Svokre povedz, ze na dieta mate malo veci, lebo momentalne nemate peniaze - mate tazke obdobie. Svokra nie je debil a pochopi to. Nemusis sa priznavat k tomu co bolo. Zivotna situacia sa bezne meni a ty niesi vynimkou.
Skus zacat vetou "mame blbe obdobie" ... a ked sa spyta co sa deje, tak povedz, ze nemate dost penazi a budete sa musiet uskromnovat.
Sťažovať sa na mk viete, tak nevidím dôvod neuviesť veci na pravú mieru pred rodinou. Držím palce... sebaľútosť ešte nikoho nikam neposunula
Čítala som len prvych pár komentárov a teda dúfam ze si si to vypýtala späť, lebo ak sa necháš, tak vás budú takto zneužívať donekonečna, a co sa týka muža že chodí im opravovať 200km zadarmo tak tiež by s tým mal prestať, a keď tak nech mu aspoň benzín preplatia a daju najesť ved to kde sme 🤦♀️
Nenechaj sa využívať. Nedonutis ostatných aby ti dávali, ale môžeš urobiť toto.
Napíš jej, že máš záujemcu na tú vec za 100 e. Tak buď ti pošle 100 alebo tú vec a viac nedebatuj.
Ak si vyžiada darček za 50 e povedz hneď nie, že veď oni kupujú za 10 tak to budeme držať na 10. Vybavené. Nenechaj si skákať po hlave.
Ja som tiež v takej situacii. A tiež si neviem otvorit ústa, neviem preco. Zato ze clovek sa nestazuje nepyta pomoc si myslia ze nam nic nechyba. 🤦♀️
@brankovamama presne ako my....ako keby som svojho brata a mňa videla...
nauc sa povedat nie, stat si za svojim. normalnu osobu by hanba fackala, tito ludia vsak nemaju chochmes! spytaj sa sama seba: spravila by ta osoba to co odo mna ziada, keby som ju ja poziadala? vacsinou je odpoved nie. asi si z rodiny naucena, ze pomahat treba a nie sa nehovori. musis to nastavenie v sebe zmenit. pomahat treba, ale nie sa nechat zneuzivat, a nie tak, ze mojou pomocou sa sa bude mat niekto lepsie ako ja a ja horsie! to nie je pomoc ale sproste zneuzivanie a je len a len na vyuzivanej osobe aby jednoducho povedala NIE, NEMOZEM. zeny nie kazdy je dobrak, ale blbec hladi na dobraka ako na sprosteho, ze ho moze vyuzivat. mam s tym dost skusenosti a naposledy som nieco musela jednej osobe na rovinu napisat. vrchol bol, ked som sa po jeden kelimok smotany trepala s troma detmi a osoba ani nema zapnuty mobil ani nereagovala na zvonenie zvonceka, aby som jej smotanu dala… nechala som pred bytovkou pri vch.dverach. su ludia, ktorym vobec nevadi, ze sa ucite na skusky a mate na starosti tri deti, oni tu smotanu potrebuju leo muz nervak sa hneva ze ju chcel pouzit na veceru (a mozno ani nie, ale je to dobry argument ako spracovat hlupucku osobu, ano bolo mi jej luto lebo boli akoze v karantene kvoli synovmu spoluziakovi, a byt v karantene s nervakom tak konec)… a viackrat sa mi takto stalo pri tejto pani, ze mi nedvihala mobil ked potrebovala pomoc. tak len taky priklad. pochybujem ze ona by mne takto pomohla. proste som sa nechala vyuzit a situacia so smotanou bola posledna kvapka. a mna zeny zaraza, ze sa nechavate vyuzivat este ovela, ovela viac a neviete povedat DOST. to aj v detstve po vas takto slapali, ze ste taketo? po mne ano, a dlho mi trvalo odlisit ochotu pomoct od neschopnosti povedat NIE. tak to v sebe odliste a naucte sa byt asertivne. pozorujte tych ludi, co vas vyuzivaju, az aki drzi su. to vam moze dopomoct k asertivite.
Veľmi jednoducho: " Nehnevaj sa, neviem požičať, lebo potrebujem predať, aby sa si našetrili na ....".
Ak si kupujete v rodine pre bábo, tak si povedz, čo potrebuješ, alebo ako nás naučila svokra. Poď so mnou, chcem kúpiť, ale si vyber, čo chcete a čo by sa Ti páčilo.
Samozrejme, kúpia aj pomimo, hlavne hračky, niekedy šaty, ale radí sa. Stalo sa, že som jej povedala, že nič nepotrebujeme, tak mi povedala, že "zober si peniaze a kúpte si, čo si inak nedovolíte pre seba".
Prepac, ale nič nepises o tvojej rodine (alebo som to prehliadla). Svokra kupuje svojej dcére, tebe by teda logicky mala tvoja matka... co sa tyka zvyšku, napísala by som švagrinej ze poprosim poslat 90€ a číslo účtu. Ak nevráti viac by som tam nešla. A tvoj muz je riadny hlupák, prepáč. Vzdy ho budu iba využívať. Ked sa necha, jeho/vas problém. Prepáč.
už si na zvykli,že ste im vždy všetko a zadarmo a teraz to už zneužívaju. Vidia ,že ste dobráci. Treba im rovno povedat,že ako na tom ste a nemáte peniaze na naftu,aby ste k nim chodili. A prestante požičiavat,poveddz,že to predávaš,lebo musíš predat,inak nevyžiješ do konca mesiaca. Kým to nestopnete a švagriná je držgroš,tak im to nedojde nikdy a budu Vás vždy zneužívat. Treba na rovinu povedat,ako na tom ste finančne. Ked to nepochopia,ich problém,ale nenechajte sa zneužívat.
No keby ste sa oslobodili od myšlienok, že isté farby sú pre chlapcov a iné pre dievčatá, aspoň tento problém s touto jednou vecou si si mohla ušetriť. Čo sa týka zvyšku, žila by som si vlastný život, nepoziciavala a čo dostáva ina rodina by ma absolútne nezaujímalo. Vlastne ťa do toho nič...
V žiadnom prípade sa netvar, že to je v pohode! Jednak to tak ty necítiš a ani nie je! Zavolaj a povedz, že to potrebuješ. Je to tvoja vec, nemusíš jej nič darovať, ani vysvetľovať. Nech ti to pošle alebo donesie. Ona vie, že všetko dostane. Musís zmeniť aj ty rétoriku a správanie. Dovolí si toľko, koľko jej ty dovolíš. Držím palce!
Ja by som len chcela upozornit, ze napriek tomu, ze silny clovek nenarieka i ked by mohol, ale naopak bojuje, tak nakoniec si zariadi v ramci moznosti slusny zivot. Ten, kto sa lutuje, narieka a vyuziva, ten svoju povahu nezmeni, naopak i cez vsetku vypomoc sa stale zahrabava do svojej kopy problemov, ktore sa skor al neskor prejavia ako na fyzickom, tak aj na psychickom zdravi. Viem o čom pisem, je to zo zivota. Nelutujem, ze som nepytala pomoc, nestazovala sa na problemy a nerozhodili ma vylevy, ako sa my mame na rozdiel od nich dobre... Dnes vidim, ze ten kto si cely zivot stazoval na problemy, je dnes skutocne na polutovanie. A to len stacilo za mladi zmenit pristup k zivotu.
To je jednoducho drzana ze s tebou vyjednava o tvojej veci..ak si len raz naznacila, mala to okamzite vratit...taku osobu by som v zivote nelutovala v nicom a nikdy nic nepozicala...preatan sa trapit, s muzom to neries, ked si svoju rodinu nevidi realne, zbytocne pridete do konfliktu a zariad sa podla seba, nikomu nic nekupuj, kup sebe a detom, a muzovi nakaz co.vsetko ma urobit najprv doma, potom nech robi inde zadarmo
Autorka a prečo sa tak veľmi bojíš ozvať? Ozvi sa tam, kde je to potrebné. Švagriná si zažiada drahé dary- tak jej povedz otvorene - nemáme na to, ja cakam dieťa, som bez prace, splácame úver, tak nám to nevyjde. Čo je na tom take hrozne toto povedať? Ty sa hlavne strašne bojíš. Tu riešiš na 3 strany, že chceš od švagriny vec, ktorú si jej požičala, čo by dávno vyriešil jeden 5-minútový telefonát.
A trochu sa porozpravaj aj s muzom. Lebo hlavný problém vidím v ňom. Možno aj preto sa bojíš ozvať, lebo ťa škrie hlavne ten fakt, že je pre neho hodnotnejšia sestra, pre ktorú sa ide rozdať ako vlastná žena. Treba si jasne s muzom stanoviť hranice- sestra chce pomôcť, ale obmedzí to buď časovo alebo financne našu rodinu, tak nie. Sestra chce pomôcť, na oplátku nech ona ti príde varovať napríklad deti, pokým on im bude robiť na dome. Kúpil muž materiál na ich dom? Tak aj oni nech kúpia Vam. Toto vôbec nechápem ako si svojmu mužovi dovolila. Keby tvoj muž vedel povedať nie svojej sestre, neriešila by si tu takéto problémy. Čo keby si sa už aj ty voči mužovi poriadne zaťala a nepoľavila, nech naozaj vidí, že to myslíš vážne a už je toho jeho doliezania moc?
Navyše nechápem prečo sa hráte pred druhými na niečo, čo nie ste. Nabudúce aspoň budeš vedieť, ze keď sa ťa na niečo opytaju, treba odpovedať pravdivo - sme na tom financne zle, chyba nám druhy príjem, atď.
Uč sa viac asertivite. Potom sa takto vnútorne zožieraš. Jednoducho nauč sa hovoriť veci, ktoré treba, tam, kde treba.
u nás je to tak isto, ale už nič nepoziciavam, nech si zarobia
@lacibo
Nesúhlasím s vetou - s muzom to nerieš, zbytocne by ste prišli do konfliktu.
To je to najhoršie, čo môže urobiť. Píšem z vlastnej slušnosti, pretože som tiež neriešila s muzom asi 3 roky a držala v sebe az mi pohár trpezlivosti pretiekol. Prišla som s muzom do konfliktu, nekompromisne si postavila hlavu a bola za všetko možné aj nemožné. Ale stalo mi to za ten konflikt, lebo konečne bolo po mojom. Už som nemusela robiť veci nasilu, do ktorých som bola stále nútená a neskutočne ma to hlavne psychicky vycerpavalo. A čo sa stalo? Po pár mesiacoch muž prišiel s tým, ze sám uznal, ze som urobila dobre, ze som si postavila hlavu, lebo zrazu videl, ze veci môžu fungovať aj inak a je to omnoho lepšie. Lepšie pre nás hlavne. A od vtedy už muž koná v tejto situácii tak ako to vidím aj ja. A tiež som tu kopu tém na modrého koňa popisala kvôli tomu.
Tým chcem povedať, ze pokým jeden koná cely život tak, ako je zabehnutý, príde mu to už normálne. A keď ma prísť zmena a stret s realitou, ze to normálne nie je, niekedy je aj potrebný aj ten konflikt na zmenu myslenia. Lebo ono to väčšinou nepríde dobrovoľne. Až potom s odstupom času ten človek pochopí, aký bol hlúpy, keď uvidí, že žiť sa dá aj úplne inak a omnoho lepšie ku svojej spokojnosti.

@dadis
Hovorila som, ze ked to bude NEFUNKCNE, tak to aspon za 10-15€ predam s tym rozdielom, ze ono to funguje (nevedela som, v akom stave to je, lebo mi to popisala ako tragediu, pricom my sme jej doviezli TOP stav, k tomu sa nevyjadrujem...). Keby mi dala sumu, ako by som si ziadala na bazari od kohokolvek ineho tak v poriadku, je mi uplne jedno, kto si to vezme. Bohuzial, za tak hodnotu a funkcnu vec si ani tych 10€ nevezmem, je to pre mna hotovy vysmech do a urazka mojej osoby, ze mi takyto peniaz ponukne. Nikde nie je napisane, ze by som to nutne predala - mozno by nebol zaujem. Ale mala by som danu vec, hoci v nevyziadanej farbe. Takto? Nebudem mat nic. Nemohla mi jednoducho povedat - pocuvaj, nam sa to paci, ak to planujes predat, kolko si za to predstavujes? Urcite by sme sa dohodli, aj cenu by som jej upravila, ale nie na takuto.....cize vlastne to ma uplne zdarma vratane dovozu, super biznis. Dobre vedela, ze to potrebujem a dohadujem predaj s jednou pani cez internet. Zneuzila situaciu, ze som tam osobne neprisla.
Este k zaveru - kto v dnesnej dobe netrpi nudzou? Ked sme deti z rozvedenych viacdetnych rodin, ktore zacinali s 0€ na ucte, mame hypoteku, male deti? Ale to mam vkuse plakat? Nie, snazim sa zit a prezit dostojne, nech sa deti nehanbia, ze sme ich splodili a nech im nic nechyba. Mne stacia aj bazarove veci, ktore si kupim, tu panicka caka ani nie bazar, ale charitu zadarmo - tak ako dostali dom, celu vybavu pre dieta ..... Co mi uz pride ako totalna sila, cakat, kto ma financne zadotuje.