icon

Rodinná oslava alebo zdroj konfliktov

8. jún 2025

Ahojte, potrebovala by som názor niekoho nezainteresovaného na túto situáciu.

Dostala som sa do konfliktu s mojou maminou s tým, že mama mi vyčíta, že preháňam a "rozbíjam rodinu".
Minulý víkend som bola na jednej rodinnej oslave. Moja teta (sestra mojej maminy) nás zavolala na oslavu narodenín jej dcéry (mojej sesternice) k nim na chatu pri Revúcej. Táto oslava sa rozoberala asi pol roka dozadu, kedy ešte nebol známy termín. Ja som vtedy aj so snúbencom povedala, že prídeme. Asi týždeň pred konaním oslavy mi volala teta, že teda "je to tento víkend". Ja som jej povedala, že teda snúbenec nepríde, lebo už má program (išiel na oslavu svojho najlepšieho kamaráta). Už vtedy sa na mňa osopila, že však sme sa obaja sľúbili. Márne som jej vysvetľovala, že to bolo pol roka dozadu keď nebol termín.
Oslava mala byť piatok až nedeľu. V stredu mi teta poslala zoznam vecí, ktoré akože máme priniesť. Keby to boli nejaké drobnosti nič nepoviem ale to bol zoznam ovocia a zeleniny na 3 dni pre 12 ľudí za 80 eur. Ja som na to volala mamine, že teda ja asi na tú oslavu nejdem. So snúbencom akurát kupujeme a zariaďujeme byt. Veľmi veľa peňazí ide do zariadenia a pravdu povediac snažíme sa šetriť kde sa dá. Povedala som mame, že proste celý tento výlet je pre mňa aktuálne drahý. Musím sa do tej revúcej nejak dostať. Ja auto nemám takže som išla s bratom a delili by sme sa o benzín. Plus teda očakával sa odo mňa darček pre sesternicu a ešte zaplatiť 80 eur za potraviny. Mama bola taká, že či to myslím vážne, že tete som už povedala, že prídem. (Ale to bolo predtým ako si odo mňa vypýtala 80 eur za to že prídem.) Nakoniec som bola taká, že dobre pôjdem nechcem robiť problémy. Zaplatila som dokopy asi 130 eur za to aby som tam prišla (benzín, potraviny + darček). Kúpila som sesternici vonné sviečky, ktoré má rada za 20 eur. Nie je to veľa ale brala som to tak, že teda fakt nemám peňazí na rozhadzovanie. Keď sme sa vrátili tak mi volala mama s tým, že ona sa tam za mňa hanbila, že to čo za darček som priniesla. A ja len že prosím? Že moja teta pindala, že teda oni ma tam pohostili na 3 dni a ja prinesiem darček za 20 eur.
Strašne ma to naštvalo, lebo mi to príde na hlavu postavený systém. Keď som to hovorila snúbencovi tak ten sa ma opýtal, že čo mi oni dali na sviatok. Ja z duše neznášam také toto porovnávanie "kto koľko komu dal" lebo dar dávam bez toho že očakávam späť. Ale teda som si uvedomila, že keď som ja robila oslavu tak sesternica s manželom mali čerstvo dieťa. Ja som vedela že sú natesno s peniazmi tak som im vyslovene povedala, nech nenosia nič. Nakoniec priniesli nejaké koláče ale v živote by mi nenapadlo sa na nich hnevať. A na vianoce.. Oni (sesternia s manželom) vymysleli, že už nebudeme ako rodina každý kupovať darček každému, lebo "už je nás veľa" a budeme ťahať lístoćky s menom a len tomu kúpime darček. Ja som si vytiahla jej sestru a kúpila som jej fakt drahý darček (robotický vysavač za asi 400 eur). Nie preto, že by som sa potrebovala chváliť ale vedela som, že ho veľmi chcela. Mňa si vytiahla táto sesternica a dostala som deku a vankúš z Actionu ešte aj s cenovkou dokopy asi za 7.50.

Tak ja fakt neviem či som fakt ja ten problém alebo čo. Budem vám vďačná za nejaký komentár.

autor
8. jún 2025
@0silvia0

Nie, stacilo keby si sa zbytocne nerozhadzovala na Vianoce. Vianoce neboli az tak davno. Ale pokojne si si mohla pozicat od mamy, alebo ju poprosit, nech kupi darcek za teba, lebo sa vlastne za teba musela hanbit, ako si napisala, urcite by to rada urobila.

@0silvia0 Nehnevaj sa na mňa to toto je dôvod prečo sú Slováci zadlžení po uši. Požičať si na darčeky aby ai o mne niekto niečo nemyslel.
Okey vysavač som asi prestrelila, za pol roka sa zmenili okolnosti ale teraz už minulosť nezmením

0silvia0
8. jún 2025

No pekne si si to na zaver zhrnula a zhodnotila a implementovala na zadlzovanie Slovakov, tlieskam. Skoda, ze sa tak racionalne nevies spravat vo svojej na prachy zatazanej rodine.

alica110
8. jún 2025
@0silvia0

Nie, stacilo keby si sa zbytocne nerozhadzovala na Vianoce. Vianoce neboli az tak davno. Ale pokojne si si mohla pozicat od mamy, alebo ju poprosit, nech kupi darcek za teba, lebo sa vlastne za teba musela hanbit, ako si napisala, urcite by to rada urobila.

@0silvia0 Požičať si ma darček, hanbiť sa za darček? Asi nebudeš úplne ok. Keď sa im nepáči, nabudúce by odo mňa dostali 💩.

0silvia0
8. jún 2025
@alica110

@0silvia0 Požičať si ma darček, hanbiť sa za darček? Asi nebudeš úplne ok. Keď sa im nepáči, nabudúce by odo mňa dostali 💩.

@alica110 ked nema na darcek, nemala tam vobec chodit, ked pozna svoju hamizdnu rodinu. Mohla mat 3 dni bez starosti. Mohla to razne povedat na zaciatku a stat si za tym.

Ano, jasne, ja nie som ok, odjakziva, to si nevedela?

autor
8. jún 2025
@0silvia0

@alica110 ked nema na darcek, nemala tam vobec chodit, ked pozna svoju hamizdnu rodinu. Mohla mat 3 dni bez starosti. Mohla to razne povedat na zaciatku a stat si za tym.

@0silvia0 Zhodnime sa asi na tom, že sa nezhodneme. 😅 Mne napríklad príde zvláštna mentalita že ak neprinesiem dar, nemám chodiť, to mi prode hamižné ako si napísala. Hovorím ja keď som organizovala oslavu bola som ok bez darov a nečakala som že mi za to ešte hostia zaplatia. Ale okej beriem je to asi vec názoru. 🤷🏼‍♀️ A keby som bola vedela, že bude takáto reakcia veru nešla by som. Ale do budúcnosti žial nevidím. Ale máš pravdu v tom že mám poučenie.

sense
8. jún 2025

Si mala máme povedať veď ty si dostala od Zuzi darček aj s cenovkou za 7,5 tak to sviečky boli ešte drahé proti tomu

0silvia0
8. jún 2025

Ja tiez neriesim dary a nepotrebujem darceky dostavat. Ale ked ja niekomu nieco kupujem ako dar, tak sa nerada citim trapne a ked uz, tak dam primerany darcek. Ale ked si poznas svoju rodinu, aki su zatazeni na darceky, tak by som tam radsej vobec nechodila a netraposila, nestalo by mi to za rodinne ohovaracky. A ty si dospela osoba, co teba co ma tetka a mama tlacit do niecoho, co nechces. Ved si stoj za svojim nazorom.

alica110
8. jún 2025
@0silvia0

@0silvia0 Viem, že takých je tu väčšina 🙂 Zostala si strašne nepríjemná, tvoje staršie komentáre boli iné, zmenila si sa na nepríjemnú babu. Ale nevadí.

0silvia0
8. jún 2025
@alica110

@0silvia0 Viem, že takých je tu väčšina 🙂 Zostala si strašne nepríjemná, tvoje staršie komentáre boli iné, zmenila si sa na nepríjemnú babu. Ale nevadí.

@alica110 staci ked budes mat prijemne komentare ty, nechcem ta zatienovat, vies. Zaujimave, ze si tu 4 mesiace a si oboznamena s mojimi predchadzajucimi komentarmi, zaujimave.

alica110
8. jún 2025
@0silvia0

@alica110 staci ked budes mat prijemne komentare ty, nechcem ta zatienovat, vies. Zaujimave, ze si tu 4 mesiace a si oboznamena s mojimi predchadzajucimi komentarmi, zaujimave.

@0silvia0 Na tom nie je nič tajuplné, bola som tu už predtým. Si príšerná, škoda času s tebou.

0silvia0
8. jún 2025
@alica110

@0silvia0 Na tom nie je nič tajuplné, bola som tu už predtým. Si príšerná, škoda času s tebou.

@alica110 🙄

thereisabear
8. jún 2025

Pekne sa rodina ukázala, kde sú ich priority. Myslieť v duchu si môžu čokoľvek, ale riešiť to s druhými... Asi čakali darček tiež za 400. Do budúcna by som sa vyhla oslavám aj darčekom na Vianoce.

tim23
8. jún 2025

To fakt idete útočiť na autorku?? Sa spamätajte

heidi4
8. jún 2025

Autorka, aj toto je tvoja tema?

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-riesit-ked-rodic-neakceptuje-moj-postoj/

Smutne, akych mas ludi v rodine. Odstrihla by som sa od nich, nie si povinna nic s nimi absolvovat, ani platit, a uz vobec nie im nieco vysvetlovat.
Nie, nejdem, dakujem.

(Fakt suhlasim s vyssie pisanym a je vidno, ako je najma tvoja teta na peniaze a prizivuje sa na ostatnych, nie je jej k.k.tno ziadat platenie od inych, pritom sama da menej, ak vobec teda nieco zaplati. Mam pocit, ze na jej utraty sa skladaju ostatni. Je to smutne. Pride mi najma ona velmi nenazrana a bez chrbtovej kosti.)

nelili1978
8. jún 2025

Mňa zaujalo,že od hosťa vyžadujú doniesť občerstvenie. Tomu nejako nerozumiem. To máte vo zvyku? Ja som na takej oslave ešte nebola

cimage
8. jún 2025

Prva chyba bol ten vysavac. Aj keby som mala odlozene, tak by som tolko € nedala sesternici na vianoce. To by som nedala ani ako svadobny dar. Radsej by som si ich odlozila na neskor. Druha chyba, ze robite taketo oslavy. U nas sa oslavuje max okruhlina. Najskor som si myslela, ze ide o dieta a nie o dospelu osobu. Mame by som vysvetlila, ze nech sa hanbi teta so sesternicou a nie ona. Je kazdeho vec co, kolko a za kolko daruje.

laila22
8. jún 2025
@0silvia0

@0silvia0 o čo sa Ti jedna? 🙂 Že kúpila lacný darček? 🙂 Veď to neboli nejaké okruhliny.. Sesternica jej priniesla koláče... Ja som už dostala aj servítky z IKEA na narodeniny, alebo vianočnú reťaz za 1,50€ s anjelmi v júly... A čo. 😆. Bola som mierne v šoku, ale neriešila som to. Tie darčeky boli od dospeláka..

0silvia0
8. jún 2025
@laila22

@0silvia0 o čo sa Ti jedna? 🙂 Že kúpila lacný darček? 🙂 Veď to neboli nejaké okruhliny.. Sesternica jej priniesla koláče... Ja som už dostala aj servítky z IKEA na narodeniny, alebo vianočnú reťaz za 1,50€ s anjelmi v júly... A čo. 😆. Bola som mierne v šoku, ale neriešila som to. Tie darčeky boli od dospeláka..

@laila22 ja som pisala, ze ja by som nedala ako darcek iba sviecky za 20 euro, ked predtym som dala inej sesternici 400 eurovy darcek. Nikdy by som nikomu nedala servitky ani vianocnu retaz, to je divne. Je to moj nazor, autorka vysvetlila, ze ten vysavac bola chyba, ze na viac ako sviecky nemala. Neviem co mam k tomu este viac pisat, pisem svoj postoj, nikto nemusi so mnou suhlasit, ja to prezijem.

autor
8. jún 2025
@heidi4

Autorka, aj toto je tvoja tema?

Smutne, akych mas ludi v rodine. Odstrihla by som sa od nich, nie si povinna nic s nimi absolvovat, ani platit, a uz vobec nie im nieco vysvetlovat.
Nie, nejdem, dakujem.

(Fakt suhlasim s vyssie pisanym a je vidno, ako je najma tvoja teta na peniaze a prizivuje sa na ostatnych, nie je jej k.k.tno ziadat platenie od inych, pritom sama da menej, ak vobec teda nieco zaplati. Mam pocit, ze na jej utraty sa skladaju ostatni. Je to smutne. Pride mi najma ona velmi nenazrana a bez chrbtovej kosti.)

@heidi4 Nie toto nie je moja téma. Moja mam má len jednu sestru. 😅
Ono toto je prvá takáto oslava kde mňa považujú za samostatne zarábajúcu osobu. Predtým som chodila s rodičmi preto som nevedela že sa to takto vyvŕbi. 🤷🏼‍♀️

laila22
8. jún 2025
@0silvia0

@laila22 ja som pisala, ze ja by som nedala ako darcek iba sviecky za 20 euro, ked predtym som dala inej sesternici 400 eurovy darcek. Nikdy by som nikomu nedala servitky ani vianocnu retaz, to je divne. Je to moj nazor, autorka vysvetlila, ze ten vysavac bola chyba, ze na viac ako sviecky nemala. Neviem co mam k tomu este viac pisat, pisem svoj postoj, nikto nemusi so mnou suhlasit, ja to prezijem.

@0silvia0 ja ti rozumiem, ja by som tiež nikomu nedala servítky, ani vianočnú reťaz... Ale tiež by som nekúpila ani vysávač za 400€. Podľa mňa netreba porovnávať darčeky pre sesternice... Azda tá druhá neočakávala tiež vysávač za 400€.. Ja by som na tú oslavu ani nešla. Celé to bolo čudné a autorka mala dať na svoju intuíciu a neíst.

0silvia0
8. jún 2025
@laila22

@0silvia0 ja ti rozumiem, ja by som tiež nikomu nedala servítky, ani vianočnú reťaz... Ale tiež by som nekúpila ani vysávač za 400€. Podľa mňa netreba porovnávať darčeky pre sesternice... Azda tá druhá neočakávala tiež vysávač za 400€.. Ja by som na tú oslavu ani nešla. Celé to bolo čudné a autorka mala dať na svoju intuíciu a neíst.

@laila22 ani ja by som nesla za takychto okolnosti. Na moj vkus su vsetci prilis vychcani a chyba v tom celom uvolnenost a srdecnost. Nie som zvyknuta na taketo vztahy, my to mame v rodine uplne inak.

domkakvet
8. jún 2025

Tak to takto vysvetli tvojej mame, za mna mas ty pravdu.

maury
8. jún 2025

Tu nemá zmysel čokoľvek vysvetľovať tvoj pohľad a dôvod rozhodnutia, oni si idú svoje. Ak si z toho mala blby pocit hneď na začiatku tak diplomatická veta: je nám veľmi ľúto, nedá sa nám prísť, necítime sa dobre asi nejaká viróza, nechceme aby ste to chytili. Prajeme skvelú zábavu.

cacianka
8. jún 2025

Keď to poňali ako rodinné stretnutie na chate, mali jednak vopred načrtnúť plány, program aj poplatky.
Tzv prípravný výbor mohol požiadať o pomoc s nákupom, stravou,niečím, alebo malo pár ľudí naplánovať všetko čo treba a urobit kalkulaciu, ktorú by poslali všetkým účastníkom.
Určený termín a platby minimálne mesiac vopred, aby sa ľudia vedeli zariadiť, zaplatiť, ponúknuť pomoc.
Ale ak ide o pozvanie na oslavu, narodenín napr., tak všetko zabezpečím ja ako pozývací organizátor a nediktujem čo má kto priniesť a za koľko €. A je jedno či pozývam na 4 hodiny, alebo na 3 dni, aj všetko platím. Nečakám nič, moooožno v kútiku viem čo zvykne niekto z rodiny priniesť.
Ak som na oslavu pozvaná, prinesiem primeraný darček, na aký mám peňaženku, +možno niečo na jedenie ( ovocný šalát, zákusky, tortu, orieškoviny , pagáčiky, prípadne pár fliaš nealko napojov).

Ak by mi mama alebo niekto pindal, tak ho pošlem do PPP.

tamitamitami
8. jún 2025

Nemáš sa prečo hanbiť. Mala oslavu 28 narodenín, takže 20€ darček je akurát.
Považujem za samozrejmosť doniesť niečo na jedenie (koláč, šalát, pagáče, čipsy) a pár fliaš nealka keď idem na oslavu ktorá trvá viac dní. Ale nie nákup za 80€....

0kristina0
8. jún 2025

Autorka, povedz mamicke, ze keby si nemusela robit nakup za 80 eur, mohla mat sesternica dar za 100 eur.

ivangeline
8. jún 2025

Pocity tvojej mamy nie sú realita. Nie sú tvoje. Nemusia byt ani totožné so sesternicou a tetou.. 🙂 Podľa mňa je tiež na hanbu dať vonné sviečky ale je to len názor. A celý tento 3 dňový pobyt na chate nebol určite len o narodeninách…. Keby áno, tiež je to len môj názor, je to na hlavu. ;D

bielasovicka
8. jún 2025

Ty kokos, toto mi príde ako tie svadby o akých sa tu niekedy píše, že si hostia majú zaplatiť co zjedli a vypili🙈

bielasovicka
8. jún 2025

A koľko vás bolo na tej oslave? Lebo keď každý niečo nakúpil za 80 eur, tak ta hostiteľka už ani nič nemusela vlastne kupovať. Veľmi múdro vymyslene, len čo je pravda. Takto sa robia oslavy, aj toto je už nejaká nová móda? Do čerta 🤨

autor
8. jún 2025
@bielasovicka

A koľko vás bolo na tej oslave? Lebo keď každý niečo nakúpil za 80 eur, tak ta hostiteľka už ani nič nemusela vlastne kupovať. Veľmi múdro vymyslene, len čo je pravda. Takto sa robia oslavy, aj toto je už nejaká nová móda? Do čerta 🤨

@bielasovicka Bolo nás tam 12