icon

Rodinné nezhody ohľadom vlastného bývania

25. aug 2025

Ahojte, čo by ste robili na mojom mieste? Mám 25 rokov a momentálne stále bývam s rodičmi s tým, že si polovicu výplaty odkladám na vlastný byt. Brat keď si kupoval byt tak mu rodičia dali niekoľko desiatok tisíc a doložila mu aj babka. Pre mňa rodičia kúpili byt, teda to mi rozprávajú a rozprávajú to všetkým naokolo s tým, že brata oni vyplatia. Byt sa teraz ide zariadiť, pretože je to zatiaľ holobyt, čiže to bude ešte nejakú dobu trvať. Ja som už nastavená, že by som tam chcela ísť a osamostatniť sa ale otec z toho nieje nejak nadšený. Povedal, že by ho najradšej dal ešte na rok do podnájmu, nech na tom zarobí a mama to nechce, pretože sa bojí že to cudzí ľudia zničia. Ja som v situácii žeby som sa už od našich sťahovala mám na to vek, už minulý rok som chcela ísť do podnájmu a všetci ma od toho odhovárali, že nech si radšej peniažky šetrím veď bývame vo veľkom dome a mám súkromie. Keď som sa pýtala rodičov či ten byt, ktorý je "môj" na mňa aj prepíšu tak oni že áno až keď budú mať peniaze na vyplatenie brata, ale to môže trvať rok dva alebo aj päť.. Otec včera spomínal že si chce kúpiť v apartmán v Chorvátsku, čiže mi došlo že tie peniaze ktoré má našetrené dá do toho. On si hypotéku brať nechce on všetko platí rovno.. Ja sa cítim veľmi neistá, pretože ja by som si aj svoj byt kúpila ak by mi prispeli tak isto ako bratovi, pretože tak isto mám peniažky od babičky a mám už dosť aj našetrené.. Desí ma to ako nehnutelnosti stúpajú.. Keď túto tému s rodičmi otvorím stále hovoria niečo iné a záver to má taký že aj tak budeš dediť všetko ty s bratom.. áno ale ja chcem niečo svoje a ich reči typu uvidíme čo bude veď kam sa ponáhlaš máš kde bývať.. ale ja tu nechcem bývať do 30.. oni to úplne ignorujú. Nechcem znieť vypočítavo, že ich chcem obrať o peniaze ale zas nechcem byť oklamaná a občas sa cítim ako ťahaná za nos... Navyše v rodine máme prípady veľmi podobné a dotyčný skončil s holým zadkom doslovne...

Strana
z2
rozculena
25. aug 2025

maš peniaze od babky,máš svoje,je to dosť na byt?

autor
25. aug 2025
@rozculena

maš peniaze od babky,máš svoje,je to dosť na byt?

@rozculena nie musela by som si brat hypo

lubina
25. aug 2025

Tak proste slusne povedat rodicom, ze brat ma svoj byt na jeho meno a ty to chces tiez, cize bud ti prepisu ten byt na tvoje meno alebo si budes brat sama hypoteku a kupis si hoci aj malicky byt, ale bude tvoj.A povedat, ze ak sa nerozhybu, tak si ides zacat vybavovat svoje veci sama. 25 rokov je dost na to, aby si sa ozaj osamostatnila, ak to chces...

ukgirls
25. aug 2025

ty si si popri nich nasetrila a oni dali bratovi ..zas az tak stratova niesi .. kup si vlastne aj za cenu,ze sa zadlzis... a ak ti niekedy nieo daju takto pouzijes na hypo..chces sa osamestatnit tak hold sa musis naucit aj spoliehat sama na seba ... ty s rodicovskymi peniazmi nemas nic -su toich peniaze a ich rohodnutia... narovinu im povedz,ze uz je cas odist a bud do dajme tomu pol roka prepisu byt alebo beries hypo a ides sama ,ale uz cakat nechces a nebudes tak nech s tym pocitaju .. ukonci depatu a hotovo

rozculena
25. aug 2025
@anonym_autor

@rozculena nie musela by som si brat hypo

@anonym_autor ty si tu už písala kedysi....stále nič sa s tým bytom nezmenilo,stále je to nezariadený holobyt tak ako vtedy...aj tak si tam nechcela ísť bývať.Vezmi si hypo.Nikdy ho na teba neprepíšu,keby to chceli urobiť,už dávno mohol byť na teba prepísaný aj ako holobyt.

autor
25. aug 2025
@rozculena

@anonym_autor ty si tu už písala kedysi....stále nič sa s tým bytom nezmenilo,stále je to nezariadený holobyt tak ako vtedy...aj tak si tam nechcela ísť bývať.Vezmi si hypo.Nikdy ho na teba neprepíšu,keby to chceli urobiť,už dávno mohol byť na teba prepísaný aj ako holobyt.

@rozculena už je nábytok nakúpený a momentálne sa robí kuchyňa, len veci niesú na mieste

barka1
25. aug 2025

Nechápem, co chcu bratovi vyplacat...vsak dostal na svoj byt, nie?
Raz, ked sa pominu, budete riesit, co s domom. Ale teraz ho predsa nijako vyplacat nemusia...

autor
25. aug 2025
@barka1

Nechápem, co chcu bratovi vyplacat...vsak dostal na svoj byt, nie?
Raz, ked sa pominu, budete riesit, co s domom. Ale teraz ho predsa nijako vyplacat nemusia...

@barka1 on dostal len niekoľko desiatok tisíc vtedy ale on to kupoval dáááávno a otec ho chce dorovnať

gemerka17
25. aug 2025
@anonym_autor

@rozculena už je nábytok nakúpený a momentálne sa robí kuchyňa, len veci niesú na mieste

@anonym_autor Ideálne keby si si kúpila niečo svoje s hypotékou, len tak budeš mať slobodu. Nech ti rodičia prispejú toľko koľko bratovi. Ten "holobyt", ktorý dávajú do kopy je ideálne nech je ich a ho prenajímajú a zarába. Takto to bude spravodlivé, ty sa si urobíš po svojom (do prenájmu zbytočné ísť) a rodičia budú mať majetok, ktorý stúpne na hodnote a potom to zdedíte s bratom na polovicu, keď nastane ten čas. Zatiaľ každý nech má na začiatok svoje, podľa seba.

autor
25. aug 2025
@gemerka17

@anonym_autor Ideálne keby si si kúpila niečo svoje s hypotékou, len tak budeš mať slobodu. Nech ti rodičia prispejú toľko koľko bratovi. Ten "holobyt", ktorý dávajú do kopy je ideálne nech je ich a ho prenajímajú a zarába. Takto to bude spravodlivé, ty sa si urobíš po svojom (do prenájmu zbytočné ísť) a rodičia budú mať majetok, ktorý stúpne na hodnote a potom to zdedíte s bratom na polovicu, keď nastane ten čas. Zatiaľ každý nech má na začiatok svoje, podľa seba.

@gemerka17 to naši nechcú už som to navrhovala a oni že čo oni s tým potom budú robiť a ešte dodali že veď hento kupili mne

lindous
25. aug 2025

Tiež sa prikláňam ku tomu, že by som si poriešila hypo a rodičia už nech sa rozhodnú podľa seba, či dajú byt do prenájmu alebo tebe a ty dáš jeden do prenájmu alebo ho podedíte alebo ako.. ale ja by som sa na nich neviazala a ani neočakávala, že ho na mňa len tak hneď prepíšu... či vaši chcú alebo nechcú, si dospelá, rozhoduješ za seba, či si vezmeš hypo a kúpiš niečo svoje alebo nie

biba_18
25. aug 2025

k čomu dorovnať, nerozumiem? byt je byt...

zobaka
25. aug 2025

povedz, ze by si sa rada osamostatnila, ked uz byt "mas" samozrejme vzdy je to ich dobra vola, na dedenie sa nespoliehaj, to moze prist tak o 40 rokov mozno aj neskor, je nas vela, ktori nedostali nic a mame hypoteky a tu sme, zijeme, si mlada skus pokukat svet, zarobis lepsie a mozno zistit ze predrazene slovenske byty ani za to nestoja

betulinka1
25. aug 2025

@anonym_autor holobyt je hotovy za mesiac, spravidla to ponuka aj developer a je to Rýchlovka. OK niekedy sa dlhsie caka na kuchynsku linku. Cize pockala by som teda dva mesiace a ak sa nerozhýbu, isla by som za finančným poradcom a získala od neho nejake ponuky. Tie ukazala rodicom. Ze teda, chces sa osamostatniť ale nechces cakat na byt rok.

autor
25. aug 2025

ja som rozmýšlala tak, že viem si predstaviť doma ostať ešte nejaký pólrok max ale potom už fakt nech idem preč

anonym_8346a6
25. aug 2025

@anonym_autor byt ti kúpili rodičia tak ty daj bratovi to, čo máš usetrene a peniaze od babky.cakat, kým otec vyplatí brata môžu byť roky
Nechápem prečo musí byť brať vyplatený hneď otec si kúpi apt každý si robí svoje a ty máš čakať hoci máš kúpený byt😜

anonym_8346a6
25. aug 2025

Alebo ťa chcú mať ešte doma😉keď sa robí kuchyňa to do pol roka musíš určite bývať.Za rok zarobí +- 10 t eur a ty ešte tiež nasetris, ale ja by som ho neprenajala.Povedz otcovi, že hneď sa chces nasťahovať a vyplatenie nech si rieši otec a brat.Ked je tvoj tak nech ťa nenatahuju

reanda
25. aug 2025

osamostatnenie nie je o tom, ze sa odstahujes od rodicov, ale ze sa zacnes rozhodovat sama za seba.. ja nevidim ziadne osamostatnenie v tom, ze sa odstahujes do bytu, ktory ti kupili a zariadili rodicia a rozhoduju o tom, ci a kedy sa tam mozes prestahovat a ci ho vobec na teba napisu..

tramtada31
25. aug 2025

Ked máš peniaze na byt, tak si zober hypotéku a výplat, čo máš z penazi našetrených. Sú to peniaze rodicov, tak by si sa im nemala do toho starat, kedy dostanes byt a mozes byt rada, že niečo podedite. A pre nich mat pasívny prijem na dochodku tiež nebude zle, keď dôchodky sú nizke a boh vie, koľko bude mat socialna poisťovňa na ich vyplacanie

autor
25. aug 2025

ja som rozmýšlala, že ešte počkám pretože výhoda je že keď bývam takto doma viem si veľa odložiť, pretože nezarábam zle a ja nejak neutrácam a v podstate mám všetko čo potrebujem.

domkakvet
25. aug 2025

@anonym_autor kup si byt a ked sa tvoji rodicia rozhodnu, ze ho prepisu na teba, mozes ho potom predat, alebo dat do najmu.

balerina2025
25. aug 2025
@anonym_autor

@gemerka17 to naši nechcú už som to navrhovala a oni že čo oni s tým potom budú robiť a ešte dodali že veď hento kupili mne

@anonym_autor tvoje to bude ak budes na liste vlastnictva

binarypete
25. aug 2025

Ach jaj ako cez kopirak s mojou byvalou, tiez sa s rodicmi natahovala o byt ktory slubili na nu prepisat hned ako vyplatia brata. Lenze brat stale nieco potreboval a tolko do neho liali penazi (lebo ved on uz ma rodinu a dieta tak musia) ze ten byt "nachvilu" prenajali aby mali peniaze ktore posielali jemu. A nakoniec to skoncilo tak ze ten byt ani neprepisu lebo ho chcu rozdelit medzi nu a bratovu dceru.

Ja by som ich postavil pred hotovu vec, odchadzam a ked ste tvrdili ze ste mi kupili byt tak ho na mna napiste. Taktiez by som im povedal ze vsetko zariadovanie si uz poriesim sam ze ma nezaujima co este nieje hotove to uz si doriesim.

autor
25. aug 2025
@binarypete

Ach jaj ako cez kopirak s mojou byvalou, tiez sa s rodicmi natahovala o byt ktory slubili na nu prepisat hned ako vyplatia brata. Lenze brat stale nieco potreboval a tolko do neho liali penazi (lebo ved on uz ma rodinu a dieta tak musia) ze ten byt "nachvilu" prenajali aby mali peniaze ktore posielali jemu. A nakoniec to skoncilo tak ze ten byt ani neprepisu lebo ho chcu rozdelit medzi nu a bratovu dceru.

Ja by som ich postavil pred hotovu vec, odchadzam a ked ste tvrdili ze ste mi kupili byt tak ho na mna napiste. Taktiez by som im povedal ze vsetko zariadovanie si uz poriesim sam ze ma nezaujima co este nieje hotove to uz si doriesim.

@binarypete presne toho sa bojim

som_realistka
25. aug 2025

začni si vybavovať veci na hypo, hneď zajtra, najdi si slušného finančného poradcu, nech Ti urobí prepočty u rôznych bánk so zohľadnením Tvojich úspor, príjmu a výdavkov a zistíš aký hypo môžeš dostať a akú v pohode splácať, keď budeš vedieť rámec, začni si hľadať byt. Rodičom nič nehovor, lebo túto tému si tu už mala a nič sa nezmenilo. Byt bude Tvoj, keď bude Tvoje meno na LV. Nedaj sa oblbnúť s prepáčením ani rodičmi, lebo nebola by si ani prvá a určite nie posledná, ktorá na naliehanie rodičov naleje svoje peniaze do rodičovského a nakoniec bude musieť vyplatiť súrodenca aj zo svojich peňazí. Ak sa raz náhodou rozhýbu a byt napíšu na Teba, tak ho môžeš prenajať a rýchlejšie splatíš svoju hypo.

balerina2025
25. aug 2025

ako velmi ti ten polrok pomoze.

autor
25. aug 2025
@balerina2025

ako velmi ti ten polrok pomoze.

@balerina2025 našetrím ďalších 10 tisíc 🙂

danniiee8
25. aug 2025

Si svojpravna? Ak áno, kúp si byt aj za cenu zadlženia.
Keď chceš bývať sama choď do toho, veď ti v tom nič nebráni. Oni nie sú povinní ti finančne pomôcť alebo ten byt na teba napísať.
Raz v budúcnosti síce všetko zdedite ale to môže byť aj za 40 rokov (a budeš rada keď to bude čím neskôr). Nebudeš dovtedy čakať.
Ja by som nečakala na nich keby som po tom túžila 🙂

sissy27
25. aug 2025

@anonym_autor zariadila by som sa po svojom, necakala, kym mi niekto nieco konecne da. Su to ich peniaze, nech si s nimi robia co chcu. Mozno je brat to oblubenejsie dieta 🤷‍♀️ smutne ak sa robia rozdiely medzi detmi, ale co uz. A mozno ta ako dceru chcu co najdlhsie udrzat doma, aby si pomohla, postarala sa.

autor
25. aug 2025

oni práveže budú jednať férovo, o to sa nebojím ale tak ako sa im zachce. A ano myslím si, že chcú aby som tu s nimi ešte bola.. máme psíka s ktorým na dlhé prechádzky chodím iba ja a celkovo sa oňho starám hlavne ja

Strana
z2