icon

Rodinné podnikanie

tuppe
20. jún 2016

Ahojte,
už dlhšie ma trápi môj manžel. Po niekoľkých rokoch manuálnej práce, kde si muž odskákal kade čo - nezaplatenie za dobre vykonanú prácu, naťahovanie sa s ľuďmi a pod. sa rozhodol, že manuálnu prácu zavesí na klinec a začne sa venovať obchodu. Ja ho chcem a aj sa snažím plne podporovať, ale mám pocit, že ma nemá za rovnocenného partnera. Ja som ešte doma na MD, ale snažím sa ako viem, robím papierovačky, reklamu a pod. No stále mám pocit, že to manželovi nestačí a nedá na môj názor. Možno sú to pre niekoho maličkosti, ale mňa hnevá, ak mu napr. poviem, že ak potrebuje nový paušál, OK, ale čo sa týka kúpi mobilu, na služobné účely - podotýkam LEN na volanie mu stačí obyčajný lacný mobil. On nie, on musí kúpiť /nehovorím najdrahší, ale nový dotykový mobil/. Hnevá ma, že nevie šetriť aspoň na takýchto veciach.. a že ma jednoducho nepočúva :(( Teraz máme dosť vysoké náklady s reklamou, tak ja sa snažím okresávať, čo sa dá - podotýkam aj na úkor mńa a dcéry. Neviem už, ako manžela donútiť, aby aj mňa aspoň raz počúval a nerobil vždy len a len podľa seba ???? On mi povie, ale veď to nie je drahý mobil (90€) - áno, sú aj drahšie, ale prečo nemôže len na volanie kúpiť obyčajný napr. za 30 € a tých 60 € sme mohli využiť nejako inak. A to je len jedna vec z mnohých, s ktorými si nedá povedať :(

natalym
21. jún 2016

@alaguema Písala ďalej o dlhoch. Je pravda, že z úvodného príspevku to tak vyznelo.

alaguema
21. jún 2016

@jamika27 nemusíš byť toho otrokom. Mne sa tiež kult vecí nepáči, ale ako som napísala, hlavou múr neprerazíš. Treba nájsť zdravú mieru vo všetkom a nebrať to príliš vážne. Ak sa dá, tak prečo nemať aj drahšie veci a ak nie, tak sa uspokojiť s tým, čo je. Prípadne okrem podnikania na vysokej nohe vedieť aj kozu podojiť 😀

alaguema
21. jún 2016

@natalym tak ale potom podnikanie možno nebol najlepší nápad, ak im chýbajú financie.

natalym
21. jún 2016

@alaguema Nemusí to tak byť. My tiež splácame dlhy a podnikáme, a mám všelijaké pocity, myšlienky ale faktom je, že z normálneho zamestnania by sme nemali také príjmy. Tak nám to veľmi pomohlo. Len treba veľmi rozumne s financiami nakladať.
A ja mám tiež tlačítkový mobil. Ja som stará škola, nemám rada tie dotykové. 😀

0silvia0
21. jún 2016

tak nabudúce, keď bude chcieť akákoľvek zakladateľka témy poradiť, bolo by ozaj korektné, aby napísala hneď v prvom príspevku celú pravdu, všetky súvislosti. Každý reagoval na prvý príspevok, kde vôbec nebolo jasné, že ide o druhý nepodstatný mobil a vôbec nebolo jasné, že sú zadĺžení. Potom prišli rady, následne dotknutá zakladateľka vysvetľovala a cítila sa nepochopená. No ja neviem, fakt si treba po sebe asi najprv prečítať úvodný príspevok, či som napísala stručne, jasne, zreteľne. To, že zakladateľka pozná celú situáciu neznamená, že všetci ostatní si súvislosti dokážu domyslieť... 😠

maminuska
21. jún 2016

@alaguema pozri ja chodí na jednania s klientami , dosť cestujem a mám tlačidlový mobil , starý 4 roky čiže z dinosaurej doby. Taktiež často pracujem v ich priestoroch a teda mobil ja absolútne neriešim a nerieši ho nikto z nich , ich zaujímajú úplne iné veci . Rovnako na jednania nenosím vitonku alebo pradu , aj keby som si ju mohla kúpiť ..dať za kabelku 2000 EUR mi príde že ..si domyslite . LARA Baks mi úplne stačí .
K tomu cestovaniu ... jazdíš na čo máš , ak je to felda, tak felda, ak je to volsfágen tak volsfágen a ak je to volvo no tak volvo . Je úplna sprostosť kupovať drahé auto , keď na to nemám a každý mesiac sa trasiem o zaplatenie leasingu , len aby som mal image.

maminuska
21. jún 2016

@filipal najbohatší ludia s ktorými sa stýkam nemajú nijak potrebu prejavovať navonok svoje bohatstvo ...potom je tu skupina ľudí ktorí peniaze majú ale neoprela by si o nich ani bicykel a tretia skupina a tá je najhoršia nemajú na to ale chcú a robia všetko preto aby zapadli aj na úkor dlhov, rozvratu manželstva

alaguema
21. jún 2016

@maminuska ale ja neviem, prečo furt točíš o luxusných veciach. Mobil za 90EUR je normálny, bežný telefón. To, že ty máš tlačidlový, neznamená, že dotykový je nejaký nadštandard. Ako som napísala, potrebujem písať na telefóne aj maily, na tlačidlovom to trvá raz toľko. Na dotykovom to mám napísané rýchlo a to je pre mňa veľké plus. Ja nemusím extrém v žiadnej forme, ani okázalé postoje, či už je to extrémne luxusný, alebo falošne skromný. Nevidím žiadny praktický dôvod zotrvávať pri tlačidlovom telefóne, ak mi vyhovuje viac dotykový. Kým som bola doma s deťmi, tiež som mala tlačidlový a tiež som ho mala tri roky úplne bez problémov. Nie každý, kto má dotykový telefón, je pózer a snob 😀

bobika98
21. jún 2016

@maminuska čo je to tá druhá skupina? v akom slovazmysle by si o nich ani neoprela bicykel? 🙂

maminuska
21. jún 2016

@alaguema ale kdeže ja netočím o luxusných veciach ... točí sa tu o image. Že len ten dotykový ti dá správny image, Žiadna falošná skromnosť, mne proste to tak vyhovuje a nikto nerieši v okolí aký máš mobil .
Mobil za 90 EUR je normálny , štandardný veď o to sa nikto neprie ale vtedy keď som bez dlhov a na to mám si ho jednoducho kúpim .

maminuska
21. jún 2016

@bobika98 druhá skupina ľudí sú ľudia ktorí peniaze majú a myslia si že môžu všetko , klamať, nevyplácať mzdy , stavať čierne stavby..... jednoducho napr. naša politická scéna alebo slovenská mafia 90 rokov .

slavenka6
21. jún 2016

baby no mozete taketo veci riesit? 😀 😀 😀

0silvia0
21. jún 2016

@maminuska pre mňa je vyjadrenie oprieť/neoprieť si o niekoho bycikel veľmi prízemné vyjadrenie, nech sa týka kohokoľvek. Ani ten najväčší hlupák si nezaslúži, aby o ňom zaznelo takéto vyjadrenie. A na margo dotykových a tlačidlových telefónov, to je taká nepodstatná záležitosť v tejto diskusii, že ma z toho chytá mdloba. Ja som mala 6 rokov tlačidlový mobil, tetaz mám nejaký dotykový čo som zdedila po dcére a teraz akože kam som postúpila tým dotykáčom do akého levelu? Totálne od veci sa tu rieši mimo mísu...

maminuska
21. jún 2016

@0silvia0 pre mňa to nie je prízemné vyjadrenie. Pretože niektorí ľudia sa nesprávajú ako ľudia, nejednajú ako ľudia a teda nemôžu byť ani tými hlupákmi .
A s tým dotykáčom tak to s tebou súhlasím

0silvia0
21. jún 2016

@maminuska ja viem, že ľudia sú všelijakí, ale toto by som o nikom nepovedala. Naučila som sa nesúdiť. Nikdy a nikoho. A naučila som sa nepovyšovať. Nikdy a nad nikým ani len slovkom, ani myšlienkou 😉

maminuska
21. jún 2016

@0silvia0 ja nemám problém s tým morálne odsúdiť človeka čo nevyplatí mzdy a ide si v kľude na dovolenku , ani takého čo okradne štát a daňových poplatníkov o miliony , ani takého čo vyberie peniaze pre ťažko choré dieťa a zdrhne , ani čo vydiera a doženie druhého k samovražde, ani samotných lekárov v onkologickom centre čo predávali alebo sa podieľali na predaji liekov a pacientom dávali riedené alebo placebo ... tak nad takýmito " ľuďmi " sa ja kľudne vyvýšim aj slovkom a aj myšlienkou. 🙂.

natalym
21. jún 2016

Ja sa pohybujem asi medzi tými čo sa neopiera o nich ani bicykel a veru oni riešia aký má kto mobil, oblečenie, auto........... 😒

maminuska
21. jún 2016

@natalym tak a dá sa ti to zmeniť ?

0silvia0
21. jún 2016

@maminuska ok, keď to tak cítiš, tak v pohode, ja sa pohybujem medzi inými ľuďmi, takže s takýmito našťastie nemusím nič riešiť 🙂
Nepohybujem sa v podnikateľskom prostredí...

natalym
21. jún 2016

@maminuska Myslím, že nie, alebo je to v mojej hlave?????? Neviem. Proste mám ten pocit.
Ľudia veria prázdnym rečiam, image je veľmi dôležité.

natalym
21. jún 2016

@maminuska A mne Ti je kvázi aj jedno. Ja to neriešim. 😀

maminuska
21. jún 2016

@natalym ja neviem presne v akom si prostredí a s akými ľuďmi jednáš.ale robiť s takýmto typom "ľudí" je dlhodobo vyčerpávajúce a neúnosné ak máš nejaké morálne hodnoty.
Takže ak s ti to dá zmeniť tak to zmeň ak nie tak sa to snaž zmenit. 🙂

natalym
21. jún 2016

@maminuska Vieš čo mňa sa Ti to akosi netýka, len to skrátka vidím okolo seba. Možno je to tým, že s manželovej rodiny sa furt rieši a čo povedia ľudia a prečo ešte nemáte hodinky s vodotryskom???
A chcú ľudia hlavne aby to dobre vyzeralo, je im jedno či je to naozaj dobré, kvalitné, či im to slúži, len aby druhí videli, to riešim takmer stále.

dai
21. jún 2016

@0silvia0 niekedy ale nie je odveci zaujat stanovisko aj voci veciam verejnym... a tam vyjadrenie neopriet o niekoho bicykel je uplne normalne... uplne suhlasim s maminuskou - mame tu ludi bez chrbtovej kosti, totalne amoralnych - uz len ich akceptaciou im vlastne pritakavas... ak to tebe nevadi tak nastastie existuju aj ludia s moralnym nazorom ktori ho daju aj najavo aby aj ta vrstva pochopila ze im neprejde vsetko

0silvia0
21. jún 2016

@dai je v poriadku zaujať stanovisko voči veciam verejným, s tým samozrejme súhlasím. Mne osobne je vyjadrenie neoprieť si o niekoho bicykel prízemné, ako som napísala. Tak mám asi iné vnímanie ako väčšina, myslím, že je to ok, každý sme iný, každý sa pohybujeme v inom prostredí, stretávame iných ľudí, žijeme iný život. Je v poriadku, keď úplne súhlasíš s maminuskou, ja ti to verím a vôbec mi nevadí, že práve so mnou nesúhlasíš. Vždy som mala jemnocitnejšie vnímanie sveta a niektoré veci, ktoré iným pripadajú úplne normálne mne osobne sú už za čiarou. Asi to už nezmením a naďalej nebudem používať vyjadrenia o bicykloch a o ich opieraní si o niekoho. A morálne názory mám takisto, len ich neprezentujem vyjadreniami o bicykloch, to je všetko.

natalym
21. jún 2016

@tuppe Podľa mňa ste ale ideálna kombinácia - jeden rozmachný a druhý haltujúci. Veď tak to má byť. 😀

dai
21. jún 2016

@maminuska citam si tvoje prispevky z prvej strany... neviem ci autorka rozviedla o co vlastne v ich podnikani ide... ale ak to chapem spravne oni su momentalne na zaciatku ( ak mas rozbehnuty business a urcitu klientelu tak uz nemusis byt az tak reprezentativna ), druha vec je teda typ podnikania - ak si uctovnicka tak tvojich klientov asi tiez bude zaujimat ako posledne tvoj mobil... ak si ale dajme tomu majitelka modneho salonu tak musis byt nahodena, ak kadernicka tak je fajn ked mas krasne vlasy a staras sa o ne, ked robis manikuru tak krasne nechty... a ked robis napr. pre bohatych ludi a chces ich za klientov tak zial niekde musis byt na ich urovni aj majetkovo ... citala som o tych bohatych co sa bohatstvom nechvalia... iste ze nie🙂 ale vsimni si kjym su obklopeni a stykaju sa ( ako s priatelmi, nie nahodne na ulici🙂 )

dai
21. jún 2016

@0silvia0 a akym vyjadrenim prezentujes svoj nazor na cloveka spravajuceho sa daleko za ciarou🙂? lebo zial podla mna jemnocitnym vyjadrenim na ich adresu absolutne ziadnu zmenu nedosiahnes... reagujem inak na teba nie kvoli tvojmu nazoru ze ty take vyrazy nepouzivas... ale kvoli tomu ze pises ze je to prizemny vyraz - pre mna je to synonymum s vyrazom vulgarny, krcmovy, pejorativne slovo etc. ... a pritom je to obycajna metafora pouzivana pre odmietnutie urciteho spravania, typu ludi etc. ...

dai
21. jún 2016

@maminuska ja by som inak skor spochybnila napr. tu tie investicie do marketingu... ale opaet - ide o typ podnikania

0silvia0
21. jún 2016

@dai mám jemnocitné vnímanie, ale vyjadrovanie mám jasné, stručné, žiadne ňuňuňu, to sa neboj. Ak má niekto jemnocitné vnímanie, neznamená to, že má aj jemnocitné a kvetnaté reči. Ak sa niekto správa za čiarou, tak mu to narovinu poviem, a ďalej nekomunikujem, ak sa s ním nedá normálne komunikovať. Toť vsjo. Ale ja ti neberiem metafory o bicykloch, pokojne ich používaj, ja metafory nemám rada a nepoužívam ich 😉 Opakujem, sme rôzni a preto nemôžeme všetko vnímať rovnako, to je úplne normálne.