Rodinné podnikanie
Ahojte,
už dlhšie ma trápi môj manžel. Po niekoľkých rokoch manuálnej práce, kde si muž odskákal kade čo - nezaplatenie za dobre vykonanú prácu, naťahovanie sa s ľuďmi a pod. sa rozhodol, že manuálnu prácu zavesí na klinec a začne sa venovať obchodu. Ja ho chcem a aj sa snažím plne podporovať, ale mám pocit, že ma nemá za rovnocenného partnera. Ja som ešte doma na MD, ale snažím sa ako viem, robím papierovačky, reklamu a pod. No stále mám pocit, že to manželovi nestačí a nedá na môj názor. Možno sú to pre niekoho maličkosti, ale mňa hnevá, ak mu napr. poviem, že ak potrebuje nový paušál, OK, ale čo sa týka kúpi mobilu, na služobné účely - podotýkam LEN na volanie mu stačí obyčajný lacný mobil. On nie, on musí kúpiť /nehovorím najdrahší, ale nový dotykový mobil/. Hnevá ma, že nevie šetriť aspoň na takýchto veciach.. a že ma jednoducho nepočúva :(( Teraz máme dosť vysoké náklady s reklamou, tak ja sa snažím okresávať, čo sa dá - podotýkam aj na úkor mńa a dcéry. Neviem už, ako manžela donútiť, aby aj mňa aspoň raz počúval a nerobil vždy len a len podľa seba ???? On mi povie, ale veď to nie je drahý mobil (90€) - áno, sú aj drahšie, ale prečo nemôže len na volanie kúpiť obyčajný napr. za 30 € a tých 60 € sme mohli využiť nejako inak. A to je len jedna vec z mnohých, s ktorými si nedá povedať :(
Ja si myslím, že zakladateľke išlo hlavne o to, aby ju manžel bral na vedomie pri podnikaní.
@natalym veď to... A ešte keď mu začne "radiť" sestra, matka, otec, svokra, sused, frajerka, tak to len bude veselé podnikanie...
@worker_falcon No ak je živnostník a ručí celým svojím majetkom tak ja by som si tiež prosila, aby ma ráčil brať na vedomie.
@worker_falcon nehnevaj sa, ale máš niekedy tak sprosté poznámky - typu, že by mu mala radiť frajerka ... možno tie frajerky máš ty, ak si ženatý, chudák tvoja žena ... ale my s mužom medzi sebou nemáme a nepotrebujeme montovať 3. osoby typu frajer/frajerka...
@tuppe niekto začal byť alergický na každú poznámku? hovorí sa tomu hyperbola, ak ti to niečo hovorí.
@maminuska teraz som iba zvedavý. aké je riziko s. r. o. pre spoločníka? ručí iba do výšky nesplateného vkladu. čiže ak je splatený, tak spoločník nemá žiadne záväzky. čo sa týka nejakých právnych postihov konateľa, to je fakt nereálne.
@worker_falcon ja v tejto oblasti robím , s.r.o . tebe a tvojej rodine môže spôsobiť také problémy že až , po celej republike sa niektorí konatelia skrývajú a s rodinami , vyhrážky, prepichnuté gumy , vybité okná na dome za nezaplatené fa.
A okrem iného od 1.6.2016 je trestneprávne zodpovedná už aj právnická osoba.
Ako citam....zlate 90.roky...ci uz v nabalovani sa prachov a majetku tak v Cernakovskych kruhoch...
@maminuska k prvej časti - to sú všetko problémy "mimo zákon". A keď si to zaslúžia, tak nech sa páči. Kľudne pôjdem nejakému ***** vybiť okná. Len je riziko, že sa to bude riešiť, a ešte na to doplatím ja. nik nebude skúmať, prečo som mu vybil okná, iba že som mu vybil okná. To, že mi dlhuje 20k nebude poľahčujúca okolnosť.
trestno-právna zodpovednosť právnickej osoby je na smiech. Vymožiteľnosť práva na Slovensku? Cha, cha (to je smiech cez slzy, nie výsmešný)
@worker_falcon ved smiat sa môžeš, to ti nikto nezakazuje , do prvého rozbitého okna a výhražného listu ... však právo na SR hhaha, polícia na SR hahaha .. t je to ručenie do výšky vkladu
@maminuska občas je ironizovanie ťažko pochopiteľné... lebo jeden nevie, či ten druhý to myslí vážne, alebo presne naopak...
@worker_falcon nie na každú poznámku, len na tú tvoju ...
@tuppe a manzel je stotozneny ze ma dlzoby? Lebo potom vlastne vy sa tahate dvojnasobne..najprv z minusu do nuly a potom z nuly do plusu...
@tuppe V prvom príspevku si vyznela ako nejaka šialená superšetrná manželka čo kúpu mobilu za 90 eur považuje za tragédiu. Keď som si prečítala diskusiu, tak s tebou aj súhlasím, pretože ak máte reálne dlhy a jeden telefón už manžel má, tak treba šetriť, chápem ťa, pretože aj u nás bol nedávno "problém" že do nového bytu sme ešte nemali jedálenský stôl a stoličky a drahý dopratal repráky za 100 eur (okey, neni to nejako vela za repráky, ale nemali sme sa kde najesť a hlavne, že máme silné repráky v bytovke, kde sa reálne ani využiť nedajú) a fakt som mala nervy.
Potom sme si sadli a dohodli sa na tom, ako budeme splácať naše dlhy. Dohodli sme sa, že okey, ideme ešte na dovolenku, kúpime tú umývačku riadu, hento, tamto a možno ešte aj tamtakú blbosť.... ale od tej a tej výplaty ideme na iný režim a šetríme. Odvtedy mu to stále pripomínam, že sa ten dátum blíži, budúci týždeň dovolenka a potom nasleduje "krutý svet" s vymedzenými peniazmi. :D možno by ste si aj vy mali sadnúť, vyrátať,čo ešte budete potrebovať financovať, kedy a ako začnete šetriť na niečo prípadne splácať dlhy. A potom sa toho od nejakého konkrétneho dátumu držať.
To len, že ako to je u nás, aby sme sa nehádali pre to, že ja kdesi ušetrím a drahý to obratom kdesi minie.
🙂
@maminuska ta manikerka som napisala ze ma mat superdlhe nechty? neviem... myslim ze som pisala ze pestovane... pod tym si predstavujem presne to co ty si pisala o tych vlasoch... som niekde myslim pisala prihodu ako som moju kadernicku poprosila aby mi drobcov ostrihala mimo terminu - tak chudiatko priletela neupravena s mastnou hlavou - ja som bola rada lebo krpec sa mi nechcel dat ostrihat tak mal polku hlavy ostrihanu a druhu nie, neriesila som ako vyzera... ale moja vtedy 6rocna dcera si neodpustila poznamku ci je naozaj kadernicka ked ma take nepekne vlasy☹ proste niekde si sama sebe najlepsi marketing, pre vela povolani hlavne remeselnickych je ustne podanie marketing, niektore zamestnania maju marketing dokonca zakazani v stavovskej organizacii... preto pisem ze vela zalezi od typu podnikania, ale pri maloktorom by som napr, ja na zaciatku investovala tisice do marketingu, radsej zakladne vybavenie, dobra internetova stranka, na zaciatku sa da robit aj z domu vaecsina prac, prip. si len prilezitostne ak potrebujem na nejake client rokovanie prenajat miestnost etc. ...
a iste ze normalny clovek co si rukami zarobil na seba tak sa neobvesa zlatom aby vyzeral ako mafian🙂 ale co ja poznam tych ludi z lepsej spolocnosti tak najmenej to dobre auto co je v spolocnosti vnimane ako luxusne maju vsetci , detto dobre byvaju a tiez sa medzi sebou stretavaju, velakrat spolu obchoduju a prave cez tie kontakty prichadzaju k novemu businessu🙂
@mysga no áno, nenapísala som všetky detaily, lebo mne viac menej išlo v prvom rade o princíp - ak manžel chce radu, ale i tak urobí podľa seba - načo si tie rady pýta odomňa a po druhé, štve ma, keď peniaze idú na menej podstatné veci a nie na faktúry, ktoré treba platiť :( Budem musieť mu vytlačiť asi nejaký prehľad výdavkov, aby sa mu otvorili oči a prebral sa zo sna :(
@tuppe v com podnika tvoj muz ? naozaj je to rodinne podnikanie?
pozerajuc sa z mojho pohladu - ja som zamestnana a muz ma firmu - zacal podnikat hned po skole , vlastne hned ako sme sa zoznamili - od zaciatku som pri jeho podnikani, nikdy som to ale nevnimala ako moj podnik ( jeho podnikanie je spojene s tym co vystudoval, ja nemam nato vzdelanie ) - moj muz si postupne zalozil viacere s.r.o cky ale tiez ako som pisala to vnimam ako jeho podniky... Moja praca je zalozena na riadeni ludskych zdrojov a moj muz sa ma casto pyta ako riesit problemy so zamestnancami, ako ich motivovat etc. ... tie soft skill veci... ale nikdy mi nenapadlo mu radit v tomto, napriek tomu ze v tychto veciach som na o dost vyssej urovni ako on... jeho podnik funguje, niekedy super, niekedy menej , zalezi aj od trhu... tiez zacinal u nas v byte, teraz ma velku kancelariu v centre - samozrejme ze naklady omnoho vyssie, zamestnancov ktori maju vysoke platy etc. ... cize vlastne ten zisk nestupa automaticky k velkosti podniku ... a tiez niekedy ked sa nato stazuje tak mu sice dam svoju radu, ale na druhej strane ho do toho netlacim...
ja svoju ulohu v jeho podnikani vnimam hlavne ako supportera - cize niekto kto ked sa mu vsetko ruca a nedari sa ho ma podrzat, pomoc mu, namotivovat... a pripadne z vonku zhodnotit co najviac objektivne danu situaciu...
@tuppe manzel chce radu mozno len aby si mu potvrdila jeho vlastny napad... ak je tvoja rada ale uplne to co on chce pocut tak asi si spravi aj tak po svojom... mozno sa o veciach chce len porozpravat🙂 alebo sa vyrozpravat a realnu radu ani neocakava aj ked to tak moze vyzerat...
Myslim ze vas hlavny problem je ze nemate oddelene financie rodinne a podnikove - preto ty financie na podnikanie chces vyuzivat na rodinne ucely a zatahujes tieto potreby do podniku... je to nieco co sa teda asi deje velmi casto pri domacom podnikani - tiez to priebezne riesime doma... ale podla mna je dobre mat tieto 2 veci odlisene a mat v tom jasno ( detto v prioritach - je priorita investicia do podnikania a dlhy mozu pockat? )

@dai ja si dávam pozor s kým sa stýkam a s kým spolupracujem , robím pre veľmi bohatých ľudí ale slušných ľudí , majetkovo sa s nimi rovnať nemôžem ale dá sa povedať že sa mám dosť dobre.
Samozrejme že aj takýto ľudia sa kastujú a stýkajú sa zväčša s okruhom im vlastným , ale väčšina z nich prispieva na charitu , nenosí kilové zlaté reťaze na krku , má zaplatené odvody za zamestnancov a aj dane, ludia u nich nemajú minimálne mzdy ...sú to len bohatí ľudia pre ktorých auto , mobil je spotrebná vec nič viac.
Čo sa týka toho povolania... tak napríklad moja manikérka nemá nádherné nechty, lebo sa jej s tým vraj nedá poriadne robiť, kaderníčka má vždy čisté a pestované vlasy, normálna starostlivosť ..snáď osobitosťou je len ten módny salón .