Rozbil telefón a nechce niesť za to zodpovednosť
Synovi dostal odomna na Ježiška telefón za 160€ Vivo atď... Keďže mi minulý mesiac oznámil že rozbil display tak že nevidno ani obrazovku,tak som navrhla že sa vymení display..Na Aliexpress priateľ už neraz kupoval po 20€ a neraz aj vymieňal takže v tom má prax keďže mu to vymení... Svojmu synovi (15r.) som navrhla až si ten display zaplatí 20€ z toho čo má našetrené a čo si vyšibal , dokopy má našetrené 180€ .. Ževraj si šetrí na nejaké kopačky za 250€ keďže hravá fotbal za dedinu našu... Lenže syn sa urazil na môj návrh že ako je možné že od neho pýtam 20€ za display keď on ani nerobí atď že ho vôbec nemám rada atď...Tak mu vravím že to čo má akože byť?Ja nie som povinná ti opravovať telefón keď si si naň pozor nedával, keďže tvoj otec ťa tak miluje že ti ešte ani raz telefón nekúpil tak aby si vedel ako náhle telefón bude funkčný tak si ho nechávam ja.. Môj už má 4 roky bez škrabanca a zo zlým reprakom a nový sa mi hodí a tým končíme...Ako by ste toto riešili vy z vašimi deťmi?
Rovnako, rozbil nema, alebo siza vlastne zaplati.. Akoze neviem kam na to tie decka chodia, len chcem chcem chcem, ked nedostanu zacnu citove vydieracky ue ty ma nemas rada... Nepaci sa ti?? Najdi si lepsieho rodica
@zuzulkazu zeby od rodicov? A autorka sama takto vydiera syna,cize tie reci ma od nej
Ved ten telefon dostal od jeziska. Akym pravom mu ho ty chces zobrat len preto ze zaplatis $20 za opravu? Daj mu tiez $140 a potom si telefon nechaj.
Zaplatila by som opravu a urcite by som od syna nepytala € naspat.
@kornelies no, ja som single a nikdy som toto dieťaťu nepovedala. Takže nie, nepodržia. Chlapec nemá výchovu, pomôže len tvrdá (ale láskavá) ruka. Návrh matky, že si ma zaplatit 20€ za displej je ok. A žiaden iný (ani môj) by nedostal. Telefón by som opravila a dala jedine za 20€. Však sa uvedomí a poň príde, keď nebude mať žiaden. Už len kúpa kopačiek za 250€ na dedinsky futbal ukazuje, aky má vzťah k peniazom. A to, že si veci neváži je zjavne preto,že ich dostane veľmi ľahko. Pokazia sa, dostane nové.
Rozbil a ma z coho zaplatit... takze mal by. Dostava vreckove predsa.
Suhlasim s tvojou vychovnou metodou. Nech si opravu zaplati, zacne si viac vazit veci ked zisti, ze za chyby sa plati.
Kup mu stary tlacitkovy a vybavene.
ja neviem, robis tu ofuky pre 20 eur?
a potom... setri si na kopacky.... z penazi co si vysibal... haloooo, je JUN, sibacka bola v aprili.... takze odkial ma na to vziat, ked mu evidentne nedavas vreckove???
jasne ze by ma tvoj postoj ako rodica vytocil a nasral. Zle sa stane hned, neurobil to isto naschval ze sa mu rozbil displej. A ak hrava za dedinu, kopacky asi potrebuje - u mna ako matky by stacilo ze vidim ze si na to setri a KUPILA by som mu ich sama - resp. doplatila by som mu to.
ja nerozumiem... vychovny postoj by to bol OK, ak by si mu tyzdenne davala 7 - 10 eur co by mal len pre seba a ano, zaplat si to z toho. Ale chciet to z penazi, co si evidentne on uz dlhodobo setri na drahu vec?
@kaktusik007 a este tu z neho urobia marniveho,lebo chce drahe kopacky 🤦♀️ keby ich ziadal od nej,tak nepoviem,ale setri si,co iny by rozflakal a este je zly
Bud si v lete najde brigadu, alebo bude doma pomahat nad ramec svojich povinnosti. A uz mu nekupuj a nedavaj do ruky ziadne rozbitne drahe veci ako priatelov mobil. Mozno je teraz iba nesikovny, tak to vyriesis, ze mu nekupis, ani nedas do ruky nic drahe. Casom z toho vyrastie.
@petulda333 asi tak. ak by mu davala tyzdenne vreckove, bol by ten postoj OK a neverim ze by jej tych 20 eur za to nedal. Vidim to na mojich synoch, dostavaju 7 eur tyzdenne, bezne si uz z toho aj poplatia veci do skoly a odo mna nepytaju. Platia potraviny, pozyvaju ma na zmrzlinu / kolacik. Proste s tymi peniazmi hospodaria ako uznaju za vhodne. A ak rozbiju ochranne sklo na telefone, jasne ze im poviem svoje, ale aj tak im kupim nove, ved ide o ochranu telefonu. A to teda kupujem fest drahe ochranne skla.
@petulda333 ale ja z neho marniveho nerobím. Neviem, mne nepríde ok dať 250€ za kopačky pre 15 ročného chlapca, ktoré mu vydržia sezónu - jednak ich zničí a jednak mu podrastie noha. To je jedno, že si na ne zarobil sám. Vypovedá to o jeho postoji k peniazom - chcem to, kúpim si to. Ani by som sa nedivila, keby bol este nahnevaný za mobil za 160€. Lebo teda, keď vidím tie mobily deťom za 300€. Proste, toto je mimo môjho chápania
@hipuska 15 rocnemu uz noha rast nemusi. Ale ak rastie - suhlasim, kupit kopacky za 250 eur je hlupost. Inak - ak si na to nasetri, jeho volba, neriesila by som to.
Ono vies, ak raz su to peniaze dietata - nech si s nimi robi co ono uzna za vhodne. Mozes ako rodic poradit, usmernit (pocuvaj, noha ti este rastie, noze pockaj) ale to je asi tak vsetko.
@hipuska tak,ja by som tiez nekupila,ale pokial si ich ,,zarobil,, sam a setri,tak nech si kupi.
@kaktusik007 ak hra profi, tak to vôbec nie su drahé kopačky
Môj syn pláva a ja kupujem PLAVKY v takej hodnote, čítaš správne, áno plavky
@pribinak asi tak. Muz hraje tiez dedinsky futbal,ma sice kopacky len za cca 100e ale hra uz malo a vie peniaze dat aj inde
No ved teda nemusi mat opraveny ten dispej.
15rocny nie je 8rocny Teda myslim ze zodpovednost kusok vacsia.
Ja by som mu navrhla zaplatit tych 20€. A ty mu doplatis este ochranne sklo 😉 to tiez stoji nieco 😉
@pribinak dedinský futbal sa dá ťažko považovať za profi futbal. Ale, však nech si kupi. 15 ročný si už aj tak urobí podľa seba. Ale, však matka pise, aký je jeho postoj k veciam. Neváži si ani mamu..ono ešte ťažko povedat aký má životny štandard tá rodina. Aké sú tam napríklad zárobky. Od toho sa to možno celé odvíja
@hipuska kde pise,ze si ju nevazi a aky ma postoj k peniazom?
A davas mu aj vreckove? Ak ano, tak nech ti to po malych ciastkach splaca. Ak nie, tak chudak nema z coho poriadne setrit, ked sibacka a sviatky su jeho jedinou sancou. A to sa mu nedivim, ze sa mu nechce zaplatit za nahodou rozbity display.
Aby si mohol vazit peniaze, musi aj nejake mat, a mat pocit ze s nimi moze volne nakladat.
Dohodnite sa na vreckovom, pripadne za odmenu nech nieco navyse robi okolo domu, alebo v byte ak treba.
@pribinak no, len aby po tom futbale za tou krčmou nesedeli 😊. Ja by som to vyriešila tak, že by si mobil zaplatil (má ho predsa 6 mesiacov) a na kopačky by som mu prispela..ak by som teda videla v tom perspektívu a bol by to "poctivý futbal" (nemyslím tým ligu alebo niečo, ale jednoducho by tým športom žil).
@petulda333 vidno to z toho názoru a postoja. Neváži si, čo mu mama dáva. Už napríklad darček za 160€ pod stromček je celkom aj dost. Keď v dnešnej dobe ide veľa rodín na pokraji svojich finančných možností
Chudák chlapec ,tiež sa mi rodičia rozviedli keď som mala 15 a bol to hnus , a ešte mu vykrikovať ako ,,ho otec miluje,, dosť hlúpe správanie od dospelej ženy .chlapec ho určite nerozbil naschval,veď dospelým sa to stáva bežne že rozbijú displej..a ešte si aj šporí,nemyslím si že kopačky sú hlúposť ...poďakuje ti teda určite do budúcna aká si bola mater
Moje deti si za opravu neplatia. Maju iphony a opravy stali zatial vzdy okolo 100eur zatial a bolo mi luto od nich pytat, ved vreckove maju 8eur tyzdenne. Vzdy ked sa nieco pokazi, strati, su z toho smutni.
Ja by som sa zachovala tak isto, nech si kúpi nové sklo zo svojho...
Ale teda aj by som mu ponúkla možnosť extra zárobku (umyť a povysavat auto zvnútra, povysavat a umyť celý byt, umyť okná.... Toto sú práce za ktoré dcére platím keď chce nejaké peniaze okrem vreckového)
Nechala by som ho zaplatiť a bodka...alebo používaj čo máš...no otca by som asi nespomínal😑

Chlapec za svojho otca nemôže. Toho si mu vyberala ty.