icon

Rozdiely v rodinách

anja27
19. júl 2021

Casto rozmyslam nad tym preco sa robia v rodinach rozdiely medzi surodencami. Pocuvam to aj od inych ludi aj u nas z otcovej a najma maminej strany to bolo tiez tak. Cely zivot sa to s nami tahalo. A poviem vam ked od detstva to uz vnimate dost to ovplyvni vas zivot az do dospelosti. Nerozumiem tomu preco stale sa pytam. Nic zle sme nikomu vedome neurobili ba naopak vzdy ked to bolo mozne sme pomahali ako to slo. Napr mami rodicia ti boli tak nauceni ona na robotu a jej ml brat na uzivanie si ten nemusel nic robit. Jej este casto za robotu vynadali alebo proste hladali nieco do coho rypnut. Ona pomoc neziadala od nich nikdy co sa opacne neda povedat. Mala toho dost popri detoch a gazdovstve a este ju aj oni vyuzivali. Ked sme chodili k starym rodicom jej brat s rodinou boli vzdy uprednostnovani a davali nam to pocitit, Im nemohol nikto nic povedat. Mama ta ked si dovolila otvorit usta hned bola hadka a ako si to dovolila a jej brata pocuvali na slovo. Nakoniec na to aj vzdy doplatili lebo mamin brat sa k nim aj so zenou az tak pekne nespraval. My ako deti sme u nich museli robit vsetko a bratova dcera ta nepohla nikdy prstom. Uz ako deti sme to dost vnimali ale boli sme tak nauceni vychovani ze proste rodicom a starym rodicom treba pomahat. Ja viem uz to nezmenim bolo toho velmi vela v com nam ukrivdili a potom sa este cudovali ked sme tam chodili len sporadicky. Ja len proste nerozumiem takymto rodinnym zalezitostiam preco to ti rodicia vlastne robia? Mna to poznacilo na cely zivot. Mamu tiez lebo druhym pomahala a na seba nebrala ohlad co sa odzrkadlilo inde. Sama teraz povie aka bola hlupa ze si to nechala. No nechapem to. Zazili ste aj vy nieco podobne?

Strana
z4
vilma7
19. júl 2021

@anja27 ja mám so sestrou 45, 46 rokov, mne sa nejako nezdá že by sa medzi nami robili rozdiely v našom detstve hoc mi moja sestra sem tam opomenula, že mňa mali radšej, lebo som sa lepšie učila... čo podľa mňa ani pravda nie je. Zas sestra bola 3-jkarka, ja 2-jk., Takže až taký rozdiel v tom nie je.
Ona hrala basketbal, čiže sa jej v tomto smere venovali viac, mňa nikdy na žiaden šport neučili, nesmerovali.
Ona mala dosť divokú pubertu, ale jej vystrájanie som si odpykala žiaľ s ňou, žiadne zvýhodnenie.

Ono sa možno väčšie rozdiely robili, ak boli súrodenci opačného pohlavia...lebo chlap bol asi vždy viac ako žena.
Tiež nemám rada keď ideme k svokre a len Jakubkovi toto, tento...jemu tortu upiekla na narodeniny hoc som mala objednanú, dcére sa ani neopýtala. A ja nahlas a na plnú hubu bojujem za rovnoprávnosť. Že keď jednému niečo chcú dat, tak aj druhému!!!!

Voľakedy v minulosti podľa mňa rodičia Absolútne neriešili pocity detí, psychiku, atď. Rodilo sa ako na páse, deti sa vychovávali vzájomne a bolo. Taký istý prístup sa potom žiaľ dedil. To že.niekto si nejaké traumy vzal z detstva, nikoho neriešilo a nikto to ani tomu prístupu vychovy nepripisoval.

anja27
autor
19. júl 2021

@vilma7 noo je to zial ako pises vtedy vela rodicov bralo deti ako lacnu pracovnu silu zial tak to bolo a deti boli aj dost bite. priklad moja mama napr od jej starych rodicov dostala aj bicom a to uz je extrem a aj v inych rodinach bola aj bitka varechou a remenom ci klacanie v kute na polenach bezne. Ked dieta spravi nieco naozaj zle potrebuje pocitit ze to neni spravne ale toto uz je moc a to boloi dovody ze napr prislo dieta neskor z diskoteky o polhodinu alebo take banality alebo nesiel pomoct na pole a taketo. si predstav co to spravi s psychikou cloveka taketo nieco. mame napr uz na strednej zakazovala jej mama sa malovat co i len ceruzkou ci spiralou a take veci no mne to pride hrozne ja by som to svojim detom nikdy nespravila nikdy naozaj

natassha1
19. júl 2021

no ale to nemozes podla mna porovnavat,. kedysi bola ina doba a aj veci, ktore sa mohli alebo proste boli vhodne sa brali inak. teraz je to omnoho uvolnenejsie, no tak si povedzem, aj tie deti su viac nevychovanejsie. niektorym by takto spartanska vychova veru neuskodila

vilma7
19. júl 2021

@anja27 vidíš, si mi pripomenula to klacanie, aj my sme so sestrou boli trestané kľačaním, ale našťastie aspoň na koberci a v kúte, nie na polenách.

oli18
19. júl 2021

@anja27 necitala som vsetko, ale podla tvojich prvych par prispevkov, riesis vztahy zo svojho detstva, ako tvoji stari rodicia pristupovali k tvojej matke a jej bratovi. Neviem, kolko mas rokov, ale cez 40 urcite a tieto veci si mala mat davno zabudnute. Nema vyznam sa tym trapit, bola ina doba, aj deti sa vychovavali inac a inym veciam sa prikladala vaznost, ako dnes. S tym nic neurobis a vyzera, ze rozoberanie minulosti s tvojou mamou, krivdy, ktore jej sposobili jej rodicia, sa ta dotykaju a si z toho nestastna. Zi si svoj zivot, tes sa z pritomnosti, neries nieco, co neovplyvnis.

veronikazuko
19. júl 2021

Ahoj. Toto mala riešiť tvoja mama a nie ty sa nad tým trápiť 🤷 ty môžeš urobiť len to,že nikdy nedovoliš aby sa to zopakovalo aj v tvojej rodine🙂

shinon258
19. júl 2021

@anja27 u nás v rodine je to tiež takto. Mňa osobne sa to nedotýka,ale napr. moja babka si týmto prešla. Jej rodičia sa vždy lepšie správali k jej sestre a aj jej zanechali celý majetok aj keď sa moja babka išla roztrhať pre nich. Zažil to aj môj otec, ktorý pochádza z 5 súrodencov a babka(druhá) tiež nechala všetok majetok najmladšiemu. Dosť sa jej to ale vypomstilo bohužiaľ. No a otec ako vnúča to zažil, keď jeho starí rodičia uprednostňovali iné deti a ich. Takže chápem tvoje pocity. Teraz sa naša časť rodiny nebaví s prastarými rodičmi a moju babku jej iné deti ani nenavštevujú

anja27
autor
19. júl 2021

@natassha1 nie je to az tak davno povedzme 30-40r dozadu. a naozaj by si decko udrela bicom alebo varechou? ja teda nie ani nic obdobne mne to pride cez ciaru.

anja27
autor
19. júl 2021

@oli18 mam pred 30kou a tie krivdy sa tzkaju aj nas ako vnucat a to bolo cely zivot..nie len to co robili mame

anja27
autor
19. júl 2021

@veronikazuko no ja to vedome urcite detom robit nebudem ani surodencom ani inym lebo viem ake to je

78787878
19. júl 2021

@anja27 Ano, je to mozno svinstvo od starych rodicov. Ale Tvoja mama sa nemusela podriadit vsetkemu co presiahlo jej hranice. A hlavne nemala dopustit, aby sa to prenasalo aj na jej deti. Takze je to podla mna zivotna skuska Tvojej mamy, ktoru vobec nezvladla.

bluka2
19. júl 2021

Ahoj, ja som toto často vnímam v okoli. A často ako píšeš, staršia dcéra kritizovaná, nič nie je dobré, obetna ovca a potom mladší brat, čo mohol všetko. Potom často starí rodičia zas preferujú tých vnukov naopak, asi podvedome, aby sa to vyrovnalo. Prečítaj si nejakú literatúru o tom, o rodinných konstalaciach, napríklad Bert Hellinger. A áno, ovplyvňuje to až do dospelosti a aj to môžeme preniesť na ďalšiu generáciu, ak to neporiesime vo svojom vnútri.

anja27
autor
19. júl 2021

@78787878 no nemala ale vtedy inak zmyslala mozno uz teraz by to nedovolila ktovir

78787878
19. júl 2021

@anja27 Moja mama nieco podobne riesi cely zivot. Moj brat je chraneny druh. Na jej obranu to odkukala od svojich predkov. Ale ja som povaha, ktora sa neda, takze od malicka skusa, ale extra neuspieva. Proste so mnou nepohne. Rovnako selektuje svoje vnucata, ale moje dieta to ustoji, rovnako ako ja, pretoze dieta kopiruje moje spravanie.

letfenixa
19. júl 2021

@anja27 Písala si, že teraz zas ustupuje bratovi. Skús sa s ňou porozprávať a dodať jej silu.
A inak, pekná diskusia, zaujímavá a s nie každodennou témou.

jay_j
19. júl 2021

Mňa zasa vždy pobaví, keď takí ľudia (čo to zažili/zažívajú, alebo robia. vlastným deťom, prípadne oboje) ma začnú presviedčať že surodenec je to najlepšie čo môže človek dať svojmu dieťaťu 😬

anja27
autor
20. júl 2021

@letfenixa ano ale to je uz take nic oproti tomu co sa robilo predtym. Uz sa stretavaju fakt minimalne. Predtym to bolo pravidelne ked to mam porovnat. Ona mi vzdy povie ked pride na to rec ze bola strasne hlupa..

anja27
autor
20. júl 2021

@jay_j hmm to som teda este nepocula. Mozno v dnesnej dobe bude takychto problemov menej lebo teraz vela zien aj v mojom okoli napr chce len jedno dieta viac nie.

diablikovci
20. júl 2021

Viem o čom píšeš. Ja som to zažila tiež ako dieťa a už to ostalo v dospelosti. Rok čo rok sme ako deti mali pokazené Vianoce, lebo otcovi súrodenci sa stále prišli hádať o majetky Boze :(. Proste moj otec bol tiež obyčajný robos, nikdy nerobil ani majstra a ani vysokú funkciu, mama to iste , ale proste vedeli s peniazmi tak narábať že sme mali stále všetko na tu Dobu. Nikto nikdy nechápal prečo mi mame a oni robia a nemajú nič. Až po 20 rokoch mama povedala dosť odišli sme a nato stara mama umrela, dom sa predal, a prebolelo to trosku, ale stále keď idem k nám domov a vidím v mojej detskej izbe sú regale a tam zeleziarstvo stále má to chyti sa srdce. To by bol roman keby som chcela všetko napísať. Aj teraz my tečú slzy. 😢.

anja27
autor
20. júl 2021

@diablikovci ved prave tie spomienky ostanu v hlave stale to sa neda zo dna na den hodit za hlavu. presne viem o com pises ach. co to je s ludmi ze rodinu zavrhnu kvoli majetkom a peniazom ktore aj tak raz pominu a neostane im dokopy nic. opacne hodnoty uplne

sidicek
20. júl 2021

@natalala ale istým spôsobom je muž spoluzodpovedny, lebo ak vidí, že sestre krivda tak sa môže ohradiť a povedať im svoje a nie len čerpať výhody z tejto chorej rodinnej konštelácie.

natalala
20. júl 2021

@sidicek muz si to uvedomil az ked mu to jeho byvala priatelka povedala a mna sa potom tiez pytal, ci to podla mna je tak. Sestra sa odstahovala do zahranicia a pride tak 2x do roka. No zas moj muz je milacik, ale aj s kazdym problemom a financnou poziadavkou sa svokra obracia na neho :D mozno mal nejake vyhody ako dieta, to posudit neviem, ale momentalne ma jeho sestra klud a pokoj a mojho muza mama stale otravuje 🤷🏼‍♀️

sidicek
20. júl 2021

@natalala jasne, sestra sa odstrihla a ma kľud, ale keby bola v blízkosti určite je prvá na vybavovanie a pomoc, tak to proste chodí. Ja len na margo toho, že nie len rodičia sú vinní, oni to spustia, ale súrodenci to následne v dospelosti môžu živiť, alebo utat. Poznám aj také prípady, kedy sa to zastaví práve tým, že ten protezovany sa ozve a sam na to poukáže a nenechá sa zatiahnuť do rodičovských manipulácii. Chce to však ozaj vyspelu osobnosť, ako aj tvoj muž si to, síce cez partnerku, uvedomil.

natalala
20. júl 2021

@sidicek nie je to uplne tak, svokra je tazka povaha a jej dcera je velmi podobna ako ona a paradoxne prave preto si nikdy nerozumeli 🤷🏼‍♀️ Svokra je rozvedena a nema rada rodinu svojho manzela, tak vzdy hovori ze jej dcera je do ich rodiny, aj ked vyzorovo aj povahovo je cela ona 🤦🏼‍♀️ No cele zle. Ja sa im do toho miesat nebudem, muzovi som povedala svoj nazor a uz je to na nich. Moj muz je dobrak, kt sa vyhyba konfliktom, preto to mozno on nejako iniciativne neriesi, lebo by bolo iba kopec kriku, nadavok a vycitiek. My mame malu dcerku a zboznujem ju aj ked je to tvrdohlavec po mne, vobec si neviem predstavit ako jedna matka moze byt taka ako moja svokra 🙈

jay_j
20. júl 2021

@anja27 ved pravdu máš, počúvam to od tých starších skôr. Ale od takých čo zažívali tie rozdiely, prípadne ich aj robili. A je to poznať na tých ľuďoch aj po rokoch. Mám okolo seba viac takých prípadov. Len neviem čo je najlepsie riesenie (morálne,ľudsky)....či to trpieť len preto ze je to rodina, alebo sa odstrihnut 🤔 ...u mna je to jasné, že druhá možnosť, no často pocuvam- ale je to predsa moj otec a pod....

anja27
autor
20. júl 2021

@jay_j ved prave ze vela ludi to nedokaze len tak si povedat dost a prerusit kontakty. Je to tazke. Ale ako zovotna skuska dobre. Clovek sa aspon nieco nauci no

verkaveverka
23. júl 2021

Áno, detto to isté. Vyrastala si v patriarchálnej rodine, kde sa nenávidí ženské pohlavie (mizogýnia) a uprednostňuje, zbožňuje a netrestá mužské pohlavie. Takže poradiť ti môžem akurát preťať ten cyklus generáciami dedenej tupej nenávisti voci ženám a vychovať svoje deti tak, že nebudeš robiť medzi nimi rozdiely. Svojich rodinných členov už pravdepodobne nezmeníš. Takže pre pokoj duše obmedziť kontakt na minimum

Strana
z4