icon

Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?

24. nov 2023

Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.

tairyx
25. nov 2023

Tu je to pomerne dobre a zrozumiteľne zhrnuté
https://ficek.sk/malolety-ako-vlastnik-nehnutel...
Za mňa sú to spory na dlhé roky, ja by som nemala na to nervy, ale to som ja. Pokoj je mi vzácnejší než majetok.
Môj názor je že asi vám to pôjde do dražby vyplatí sa hypotéka a nebudete mať z toho nič ani jeden ani druhý.
Lebo keď sa on dohodnúť nechce iná možnosť nie je ako fakt požiadať o vyporiadanie podielového vlastníctva k domu a tam ktovie v dražbe za akú cenu sa to predá reálne. Ešte aby vám to stačilo aj na hypo.. a čo si všímam tak to sa tiež v dražbe nepredáva za deň, ani za týždeň, kludne to môže trvať ďalšie roky.. ľudia dobre vedia, že ak je niečo v dražbe tak cena každým dňom bude klesať

autor
25. nov 2023

@tairyx na tento dom ale momentálne je aj vážny záujemca.
Je mi jasné, že z toho nemusím mať nič. No len tiež nemôžem byť už taká hlúpa a nechať, nech ex so mnou vybabre a dostane zadarmo byt, aj za môj podiel.
Chcela som to nechať tak, ale teda už som zmenila názor.

simca06022011
25. nov 2023

@tairyx presne pre tieto zdlhavosti veľmi nerozumiem tomu, prečo dobrovoľne písať majetok na dieťa neplnolete.
Ja napr som si prednedávnom uvedomila,že s partnerom nie sme manželia a mame nehnutenost. Drahú s hypotékou, do ktorej som dala všetky financie a pod. Ak sa niečo stane, napr jemu, jeho polovicu dostane iba dcéra aj s celým.majetkom, firmou a všetkým. Neplnoleta. Ja budem musieť ten uver splácať, ale ak by som potrebovala nevedela by som bez problémov ten dom ani len predať.. je to podľa mňa dosť patova situácia. Ani to.financovat. áno predať. Pritom majetok sme nadobudli my dospelí, firemné veci tiež... dcéra by nevedela platiť ani uver, ani údržbu ani nič.
Podľa mňa je toto taka dvojsecna zbraň. Dajú sa nájsť pozitíva ale aj negatíva.

tairyx
25. nov 2023

Veď áno, ale keby mal aspoň ten byt- ostal by potom dieťaťu, po dražbe nebudete na tom lepšie. Tak som to myslela. Veď už ty si musíš zvážiť, či ti to všetko stojí za to.. za majetky sa spory ťahajú dlho.
Držím palce.

tairyx
25. nov 2023

@simca06022011 presne- patova situacia. Ja osobne by som to riešila hlavne tak aby som sa zbavila dlhu- hypo, aj za cenu toho že prídem o 15tisíc. Keby to bolo 100 000 okej.. to je už peniaz za ktorý sa oplatí bojovať.. Radšej tak, ako keby mi mala ostať vysoká hypo na krku. Lebo ktovie, čo sa môže ešte v živote udiať. Pre mňa by bolo prvoradé to. Ale každý sme iný.

autor
25. nov 2023

@tairyx lenže ak by sa náhodou znovu oženil a umrel, nededila by len dcéra, teda len úplne zanedbateľný podiel. Preto to nie je to isté. Alebo by mohol byť "prepit", zadlžiť...

autor
25. nov 2023

@tairyx inak ja bez tých peňazí budem. Akurát som si po príspevkoch tu, uvedomila, že ozaj prečo by ex, ktorý mi celé manželstvo robil peklo, všetko mu zatiaľ ostalo, a má mať ešte aj byt zadarmo? A nakoniec by ešte vyhlasoval, že on dá dcére všetko, ja nič....

autor
25. nov 2023

@tairyx a inak ako som už spomínala, máme reálneho kupujúceho, ktorý by vyplatil celú sumu. Lenže s tým ex súhlasiť nechce. Vyslovene chce so mnou vydrbat.

tairyx
25. nov 2023

No už ho poznáš ty, nemsti sa mu, radšej mu odpusť aj sebe, lebo nevyhráte ani jeden nič nakoniec..
Ja ti na jednej strane rozumiem, že mu to nechceš len tak nechať, aj preto aký je debil, aj preto, že si s ním mala peklo. No je to na tebe, ty musíš vedieť či si pripravená na všetko čo to obnáša, alebo za tým chceš urobiť hrubú čiaru. Ono je to pekné, že zákon umožňuje to a hento a tamto, ale v realite to často vyzerá úplne inak.
A to ťa také bludy trápia že on by vykrikoval že dal dcére všetko a ty nič? Trápny je celý aký je, ak je to takýto obmedzený vôl, to by ma trápilo najmenej.
Tak vám to pôjde asi cez dražbu, ako som písala vyššie. Len to podaj čo najskôr, nech ťa nepredbehne s tými splátkami lebo už budete potom na súdoch asi aj spať.
Ako vravím mne by to nestálo za to, asi by som zvracala od stresu pri každom papieri ktorý mi prišiel zo súdu. A to som si prešla kadečím, aj súdne spory, takže viem o čom to je. Ale držím ti palce.👍

tairyx
25. nov 2023

K tvojej poslednej odpovedi- to si ja netrúfam tvrdiť, lebo každý chce s každým vydrbať v dnešnej dobe, nie je to nič neobvyklé, možno aj ty chceš s ním vydrbať, čo my tu môžeme vedieť, či je to ozaj všetko tak ako si napísala... to nie v zlom- konštruktívne uvažujem len.
Na jednej strane chápem aj to že on si chce asi tiež zabezpečiť bývanie - preto nechce dostať plnú sumu a výťažok rozdeliť, lebo za 15tisíc by si asi bývanie nezadovážil.
Podaj to na súd nech to máte čím skôr za sebou.

autor
25. nov 2023

@tairyx sám sa realitacke vyjadril, že on nechce bývať u rodičov, preto chce ten byt, aby mal kde bývať. Nakoniec je to byt v 35tisicovej hodnote, mne to povedala realitacka.
Jeho nikdy za takmer 4 roky nezaujímalo, kde a ako býva jeho dcéra. Že sme roky museli bývať aj kvôli tej hypo v podnájme, čo ma všetko stalo si zabezpečiť normálnu prácu a konečne bývanie na hypotéku na 30 rokov.
Vieš, ako už len ja by som chcela s ním vybabrať? Keď na začiatku som sa na to chcela úplne vykašľať. A v podstate všetky hnuteľné veci z manželstva zostali jemu, aj auto. Mal mi vyplatiť 5-tisic a ani to nevyplatil. A napísal, že mi nič neda. Ale to budem ešte riešiť potom.

tairyx
25. nov 2023

Chápem tvojej krivde, je to svinstvo, áno. Keď si na to pripravená samozrejme bojuj, ja hovorím iba za seba, že by som to proste nedala, poznám sa. Pokoj by mi bol vzácnejší než akýkoľvek majetok, kvôli ktorému by som nakoniec prišla o nervy aj o zdravý rozum.

autor
25. nov 2023

@tairyx nie som pripravená, ale skúsim. Aspoň si budem môcť povedať, že som pre to spravila všetko.

autor
25. nov 2023

@draik ďakujem pekne za odpoveď.
Môžem ešte poslednú otázku? Ak je potrebné vyplatiť súdny poplatok pri podávaní návrhu, a ja toľko peňazí nemám odkiaľ mať. Myslíte že ma zmysel žiadať o oslobodenie od súdneho poplatku?

anketkarka
26. nov 2023

Informovala by som sa v banke ako sa budú splácať záväzky z hypotéky, keby dom išiel do dražby. Čo by sa stalo ak by si prestala platiť hypotéku na ten dom s tým, že po predaji toho domu sa musí predsa prvé vysporiadať dlh banke. On by teda za ten dom tiež dostal menej. Ak by sa to ťahalo dlho alebo na dražbu tak nič. Ty si tým o nič neprišla, lebo ani teraz nedostaneš nič. Ale on by prišiel aj o ten byt čo má v hladáčiku. Ty nemáš čo stratiť. Len získať, keď ho pritlačíš svojou rozhodnosťou. On bude bezdomovec.

autor
26. nov 2023

@anketkarka včera mi napísal, že či by som teda súhlasila s tým, že ten byt ktorý má dostať, by bol na poly, čiže písaný na oboch.
Ešte si to znovu overím, lebo v jeho prípade sa aj názory, návrhy často menia. Ale to je jedna z možností, ktorú som mu sama navrhla. Písala som mu, že ja to potom budem riešiť cez súd, aby byt bol predpísaný na dcéru, viem že on by sa na to vykašľal. Ja nemám záujem byť spoluvlastnícka jeho bytu. Akurát nechcem, aby mal z toho výhody len on. Nech mám aspoň istotu, že zostane dcére. Na to mi odpísal, že sa dohodneme potom alebo ma vyplatí. Tak som zvedavá. Mám podozrenie že chce aj tak so mnou vybabrať. Čiže si musím dobre premyslieť, čo všetko sa musí vtedy podpísať, aby ma neobabral.

anketkarka
26. nov 2023

Keď súhlasi, tak by som si zistila ako by to bolo, keby rovno bola polka písaná na dcéru. Či sa to dá a aké riziká to so sebou nesie. Neviem či dobre viem, ale zdá sa mi, že potom nakladanie s nehnuteľnosťou je možné len so súhlasom súdu, ak je spoluvlastník maloleté dieťa. Ale nie som si istá.

autor
26. nov 2023

@anketkarka nechcem aby bola polka na dcéru, ale celý byt. O tom sme si predtým písali. Akurát že to nie je možné hneď, až keď by sme boli už my vlastníci. A áno, musí to schváliť súd. Ale nemyslím že by s tým mal byť problém. Ja by som zabezpečila napísanie darovacej zmluvy, aj by som podala návrh na súd. Viem, že ex by to nerobil a vlastne mu ani neverím. Čiže preto som dala takú podmienku, že ak budeme na začiatok spolumajitelia obaja. A potom sa do dorieši.
Obavy mám z toho, ako budú písane vlastne kúpno-predajne zmluvy, a na to si budem musieť dať pozor. Nech sa obe podpisu naraz u notára, tuším aj návrh na vklad do katastra, musím si to pozistovat.

vikiki29
26. nov 2023

Ja nerozumiem prečo toľko špekuluješ na koho ma byt napísaný byt ktorý chce on pre seba. Ty si na tom finančne tak dobre, že chceš svoje peniaze z vysporiadania investovať do bytu kde bude bývať on? Je to tak primitívne jednoduché a ty tomu stále nerozumieš. Veď predsa peniaze z predaja si rozdelíte a on si na zvyšok svojho bytu vezme hypo, tak ako ty a ako milión iných ľudí. Ty sa bojíš, že s tebou vybabre ale ja mám pocit že sa to reálne aj stane.

autor
26. nov 2023

@vikiki29 ty zas nechápeš že na začiatok by som musela do toho venovať nemalé peniaze, ktoré práveže na vyše nemám. A výsledok nejasný, ak by som to riešila cez súd.
Radšej by som sa "vzdala" možno vyplatených peňazí v prospech toho, že aspoň dcére niečo zostane. Ako sa naťahovať, mať nervy, nakoniec mať z toho možno nejaké drobné? Reálne sa to môže stať, ak by to šlo cez dražbu.
Ľahko sa radi, keď nie si v mojej situácii. Môžem sa aj na hlavu postaviť, ak ex nebude súhlasiť s predajom normálne, teda že si zoberie na polku hypo. Akoze ako ho prinútit? Reálne. Lebo prinútiť neprinutus nijak, ak sám nechce.

autor
26. nov 2023

@vikiki29 okrem toho, ten potencionálny kupca, ktorý by mu dom "doplatí" bytom, nam v skutočnosti nevyplatí celú sumu. Chápeš? Čiže reálne si nemáme aké peniaze rozdeliť

Ten ďalší záujemca zas by nás vyplatil, čiže by sme sa vedeli rozdeliť. Lenže potom by ex ten byt aj tak nevedel kúpiť. Lebo ten je naviazany len na ten "výmenný obchod". Nieže by to mňa zaujímalo alebo trápilo. Pre mňa by toto bolo určite lepšia možnosť. Ale s týmto ex nesúhlasí. A môžem sa aj rozkrajat, nič nezmôžem, neprinutim ho.

lucinka12356
26. nov 2023

Ale vy ste na tom istom, rovnako ako ty neprinutis jeho predať dom kupcov, ani on neprinuti teba predať dom tomu "jeho kupcov"...

autor
26. nov 2023

@lucinka12356 veď mne je to jasné. Len potom by som to musela riešiť súdne. Opakujem sa stále dookola, že peniaze nazvyš nemám. Toto bol môj návrh, s ktorým súhlasí. Ak by nesúhlasil, tak by som to na súd dala. Aj s vedomím, že možno z toho nič mať nebudem. Už som to tu písala, dražba, nemusí sa predať za sumu akú chceme, mínus poplatky exekútorovi, mínus moje náklady. Čiže by som možno skončila na nule, možno niečo by som dostala. Vopred nemôžem vedieť. Išla by som do toho, keby sa inak nedalo. Ale toto riešenie bol môj návrh, na ktorý by som bola ochotná pristúpiť.

tamitamitami
26. nov 2023

Autorka podľa mňa nerobíš dobre, však ok nech si ex zoberie byt ale nech ti pred tým vyplatí 15 tisíc + 5 tisíc čo ti drží (nech si zoberie hypotéku, úver alebo niečo predá).

V tvojej situácii nevidím zmysel držať byt xy rokov kým dcéra bude dospelá a tým zabezpečovať bývanie svojmu ex. Mať na krku hypotéku na svoj byt aj keď by si ju teda mohla mať o niečo nižšiu vďaka peniazom ktoré ti patria.

Nepristúpila by som na tento jeho sprostý výmyslel, radšej by som teda počkala chvíľu kým budem mať peniaze aby som podala návrh na súd. Máš možnosti podať exekúciu (veci to dopredu pohne) a budeš mať peniaze na súd.

Podľa mňa si myslíš veľmi zle že by si z toho nič nemala keby podáš návrh na súd, súd by nariadil dom predať a zisk rozdeliť (ok bola by si mínus náklady na toto všetko). To by sa nikto potom o majetok nesúdil keby z toho nemá mať nič, ja som ešte o takom prípade nepočula. Mne by 15 tisíc (ok aj keby menej) stálo zato aby som zabojovala už len z princípu že by som nechcela s ex vlastniť nič spoločne a naťahovať sa zvyšok života.

culienka
26. nov 2023

Podľa je to dobrý navrh ak by polka bytu bola tvoja. A ak súhlasí hneď to treba využiť. S takým človekom sa doťahovať čo najmenej. Pocula som o jedných čo všelijakými klamstvami súdnymi prietahmi a manipuláciou obrali jedného pána o celý dom. Rodina mu chcela pomôcť ale nepodarilo sa. Ani súdy im nepomohli skôr tej čo ich okradla lebo ta vedela ako v tom chodiť. Potom to aj vzdali lebo by to stalo veľa peňazí a výsledok neistý a tiež bola šanca že možno by to vyhrali.

autor
26. nov 2023

@tamitamitami nemá ma z čoho vyplatiť, keďže sme to už riešili aj v rámci BSM. Nedajú mu úver, kým máme ešte stále tu hypotéku za dom.
Ľudia si to veľmi ľahko predstavujú, riešiť cez súd. Ideálne je, keď sú obaja normálni a vedia sa dohodnúť normálne. Tu žiaľ záujem z ex strany je minimálny.
Pre mňa je toto jedine možné riešenie, s ktorým by som súhlasila, okrem toho, že by som dostala vyplatené peniaze.
Uz sa mi nechce stále opakovať, čo som už v diskusii písala. Samotná advokátka aj sudkyňa hovorila ex ešte pri vysporiadaní BSM, že ak by to šlo niekedy cez rozhodnutie súdu a cez dražbu, že by sme z toho ani jeden nemuseli nič mať.
Ty si prečo myslíš, že by som dostala 15tisic alebo o pár tisíc menej? Lebo exekútora nezaujíma, za koľko ten dom predávame my. On ho predá, aj za menej. Plus si odpočítať svoju províziu. Ešte aby vôbec zostali peniaze na vyplatenie hypotéky. Čiže aj takto sa na to musím pozerať. Ak by ex s týmto vlastníctvom polky mnou nesúhlasil, tak by som to súdne riešila, aj za cenu, že z toho nič nakoniec nevydá. Aby nemal byť len tak zadarmo. Ale v tomto prípade z toho môže mať aspoň dcéra niečo do budúcna.

autor
26. nov 2023

@culienka verím v to, že by som súdne pojednávanie vyhrať mohla. Len je otázne, koľko reálne peňazí by som z toho mala 🤷🏼‍♀️
A fakt nežijeme tak, že by som mohla vyskakovať. Na druhej strane, nikdy som sa nespoliehali na nejaké peniaze od ex. Čiže som s nimi nikdy reálne nepočítala.

autor
26. nov 2023

@tamitamitami písala som aj to, že byt by som potom riešila tak, že by celý šiel dcére. Dala by som si sama s tým námahu, spísať a podať to na súd. Presne aj preto, že už nechcem, aby nás čokoľvek spájalo, okrem dcéry teda-to nezmením.

culienka
26. nov 2023

Keby polku bytu dal na Teba tak pripadne by si mohla neskôr žiadať vysporiadanie podľa situácie. Lebo vyzerá že spraví všetko preto aby si nedostala nič. A s takýmto sa doťahovať… Treba si to premysliet a možno sa energia dá využiť aj inak

autor
26. nov 2023

@culienka čo konkrétne máš na myslí, že spraví všetko preto, aby som nedostala nič? Však ak to bude už celé písané na dcéru, je mi jasné, že nič z toho mať nebudem.