Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?
Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.
Tak si mala veľmi veľmi zlu advokátku 🤦🏽♀️ prečo ste vysporiadanie BSM ukončili zmierom keď vieš aký je? Mala si nechať rozhodnúť sud. Poviem to tvrdo si naivná. Ak ti dlhuje čo na súdom nariadené tak to dať exekútorovi. On ta vydiera, lebo vie, že sa necháš. Nič nevieš, nič nechceš, na nič nemáš… ale vzdať 15000€ sa chceš. Prečo?
@lucia147852 naivná? Možno. Ale nie hlúpa. Asi nemáš info, že pri vysporiadaní BSM súd nemôže rozhodnúť o predaji. Totižto len v podielovom vlastníctve sa o tom rozhoduje!!!
@natalka13 príliš komplikovane. V prvom rade by predajca nedal navyše 10tisic. V druhom rade, hypo na ten dom by prebral nový kupujúci.
To posledné je ešte rozumné. No čo s tým, ak nesúhlasí? Nič.
@lucia147852 to čo mi dlží, budem riešiť. Potom. V prvom rade by som chcela doriešiť dom a hypo čo mam s ním.
Áno, vydiera ma. Ale to neznamená, že sa nechám.
Pochop, že sama som mu dala ten návrh ohľadne toho, že byt na polku a potom dáme na dieťa. Je to moje rozhodnutie.
Keď sa to tak vezme, je to potom moja 15-tisicova investícia do budúcnosti dcéry. Lebo cez súd by som toľko určite nezískala a práve preto, že nie som naivná, to viem.
Vsak sprav to tak, ze sa to napise na oboch. Potom to prepiste na dieta, ak sa on nebude mat k cinu - ze by spekuloval- uz vies lepsie podat navrh na vyporiadanie podialoveho spoluvlastnictva- ked budete vlastnit nie 100tisicovy dom ale 35tisicovy byt, nie?
@tairyx však takto sme sa nakoniec včera dohodli.
Tak drzim palce nech to dotiahnete do zdarneho konca.
Podla mna ta kvalitne odzube. Bohužiaľ nevidíš ako s tebou manipuluje. Takáto investícia do budúcnosti dcéry je absolútne zbytočná a bude veľmi komplikovaná. Ale rob ako uznáš za vhodne. Budem dufat, že to dopadne v tvoj prospech
@lucia147852 neviem ako so mnou odzube.
Ale ako písala
@tairyx v prípade, že na začiatok pôjde byť na oboch ( inak vôbec nič nepodpíšem), ľahšie by sa mi riešilo vysporiadanie 35tisicoveho bytu (čo sa týka poplatku) ako 100tisiciveho domu, kde väčšia časť je vlastne hypo, ale poplatok platím aj za to
Ak máš pocit, že ma odzube, tak mi napíš ako, s čím by mohol, konkrétne niečo? Ak teda si to myslíš, aby som sa vedela na to pripraviť.
@lucia147852 a v čom komplikovaná situácia, že byt by šiel na dcéru? Lebo netuším v čom by mala byť komplikovaná a ešte aj zbytočná
Tak je to komplikovanejsie urcite ked mate malolete dieta ktoremu chcete nehnutelnost darovat, ale zase nie nemozne a sudy to riesia bezne.
Presne toto mi napadlo, ze sa zbavis hypoteky a z menej hodnotneho majetku by sa dal uz ten navrh podat podstatne lahsie.
Stale mas toto v zalohe, ak by si zmyslel, ze byt neprepise na dieta.
@tairyx myslím že by teoreticky nemal problém s prevedením bytu na dcéru. Však o tom sme od začiatku tak uvažovali. No moja podmienka bola aby to šlo najprv cez nás oboch. Lebo viem, že on by to ďalej neriešil. A ja som zas taká, že napísať zmluvu aj návrh ohľadne darovania je to najmenej. A tiež sa mu nedá vôbec veriť.
Áno, ak by robil caviky, ľahšie by sa mi platil 6%-ny poplatok z podielu 35-tisiciveho bytu ako z toho 100-tisiciveho domu (znalecký je 5 rokov starý, je možné, že by bol ohodnotený ešte vyssie-musi byť aktuálny znalecký)
Všetko tu už asi je napísané z mojej skúsenosti vyplýva jedno. A nielen skúsenosti ale tiež okolia čo vidím môžem povedať že strach ma veľké oči. Väčšina žien chce už s svätý pokoj od tých manipulátorov a vlastne sú stále v tom robia čo oni chcú. Tiež som si myslela že bude vojna a div sa svetu povedala som čo chcem rozhodne a nebolo ďalej reči. Všetko ako po masle šlo. Keby som utekala v štýle daj mi pokoj zmizni už použije známe techniky a som v riti. Po vzťahu s takým človekom bez terapie hmm potom to tak bude vyzerať stále.
Nerozumiem prečo byt nemôže byť rovno celý písaný na dcéru. Ono tým, že budete zasa na liste dvaja ako na dome, tak si sa zbavila len hypotéky, ale nie ex. Keď nebudeš platiť hypotéku na jeho bývanie o bývanie príde v prvom rade on, nie ty.
Neplatila by som nič a musel by súhlasiť s kupcom čo dá plnú sumu, lebo by každou tvojou nezaplatenou splátkou prichádzal o strechu nad hlavou pomaly ale určite...
A nezabúdaj, že Ti má platiť nájom za Tvoju časť domu, keďže ho užíva. Dlhy mu budú každým mesiacom narastať. Určite nebude tak na koni ako teraz. Čas hrá proti nemu. Tak sa nedaj uchlácholiť polkou bytu. Keď vydržíš, dostaneš možno aj nejaké peniaze z domu. Nemáš o čo prísť. On áno.
@anketkarka už som to tu vysvetľovala. Byt nemôže ísť rovno na dcéru, o takých veciach rozhoduje súd, keďže je neplnoleta. A to bude trvať istú dobu.
Ja hypotéku na dom neplatim. On ju platí. Čiže nijak ho neprinutim predať dom podľa mojich podmienok.
Ja viem, že by som mala nárok na "nájom" za užívanie mojej časti domu. Ale tak isto on má nárok na polovicu splátky odo mňa. Samozrejme že ani jeden z nás by s tým nesúhlasil (on by nesúhlasil platiť mi nájom a ja by som nesúhlasila splácať hypo), čiže sme zas len pri Tom, riešiť to súdom, naťahovačky...
@kvetinka_andrejka nerozumiem presne tomuto komentu, čo tým myslíš.
Zrejme nespĺňate podmienky na oslobodenie od súdneho poplatku, keďže finančne fungujete, zdá sa, relatívne v pohode.
@draik ďakujem za odpoveď.
Tak fungujem, lebo musím. Akurát z toho by som nezaplatila súdny poplatok naraz. Ani za rok by som toľko nenasetrila.
Ale rozumiem.
Nič konkrétne, myslela som ze to bude taky typ co zene ani dietatu by najradsej nic nenechal. Lebo sú aj taky co po rozvode nechajú žene a detom spoločný byt.
@culienka mňa by najradšej o všetko osklbal.
Ale vždy tvrdil, že on dá dcére všetko a ja nič. Samozrejme že to pravda nie je. Ale verím, že dcéru ma napriek tomu, že mňa nenávidí (ani neviem prečo), rád.
Ved mu povedz, ze ked nebudes mat Ty nic, tak nech nema ani on. Ty budes na tom istom, lebo ani doteraz Ti nic nedal a mozno sa ex zamysli a nebude vystrajat
@mk1111111111 ja som sa už rozhodla buď predame normálne alebo s tým, že to pôjde dcére (najskôr na nás ako rodičov). Ak ani jedno, tak cez súd.
@autorka komu niet rady, tomu niet pomoci. Na teba to platí celkom presne. Ty si si vzala do hlavy že inak ako pristúpiť na jeho podmienky to nejde a tvrdohlavo si za tým stojíš. Máš tu XY rád, ale tebe nie je dobrá žiadna. Ak pán ex manžel nechce predať dom korektne a férovo, tak ho nepredávaj a hotovo. Nech pekne ďalej platí hypo a k tomu exekúciu na dlh voči tebe ak mu to tak vyhovuje viac. Tebe stále ostane polovica domu, je to lepšie ako polovica bytu. Na ten dom je síce hypotéka, ktorú platí on, ale ty máš nárok na nájom za užívanie svojej polovice domu. Čiže sa to viac-menej vyrovná. Čiže v podstate čím dlhšie tam býva a platí hypo, tým lepšie pre teba. vyplatiť ťa aj tak nemieni, len vymýšľa bludy - výmeny a neviem čo len aby ťa ošklbal.
To je tak, radit sa v takychto veciach na koniku... kde minimalne polovica radiacich nikdy nebolo v podobnej situacii, nemaju na to adekvatne vzdelanie, ani skusenosti, ale vsetko vedia, vsade boli, vsetko sa da, a potom to tak aj dopadne...
Autorka urob ako ty citis... ved to nemusis riesit okamzite, ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari... popremyslaj, pospi si . A uvidis..
Ked sa tak na to pozriem este, spolocny majetok ste nabudli vylucne len z hypoteky? Ako si sa pricinila ty o nadobudnutie majetku, predtym ste byvali kde? Pracovala si? Akym dielom si realne prispela k zadovazeniu spolocneho majetku? Toto su tiez aspekty ktore my tu nepozname, kludne si k tomu mohla prist ako slepe kura k zrnu, alebo sa len dobre vydat...(co sa majetku tyka)..
Toto su hypotezy vsetko, nie utok! Len aby sme mali v tom jasno... lebo jedna vec je, ze mi nieco zo zakona patri, druha vec je moralne hladisko,
Este mi napadlo, ze sa mozno ex bude bat, ze ked bude byt pisany cely na dceru, tak vlastne s dcerinym majetkom ako zakonny zastupca nakladas ty- teda ho mozes kedykolvek so suhlasom sudu (ak by to bolo v prospech maloletej a sud by ho udelil) predat.
Mas to tazke, nezavidim ti.
Ale urcite sa spravne rozhodnes.
Pekny vecer.
@vikiki29 ja som sa jasné pýtala na niečo iné. Či by ste sa vzdali domu a hypo len tak.
To, že sa byt prepise na dcéru, bol môj nápad a za tým si stojím. Ako sa ťahať po súdoch, čo ma bude stáť prachy a nervy.
To som navrhla ja, a nie on!!! Nepristupujem práveže na jeho podmienky. Už som to tu niekoľko krát vysvetľovala a už sa mi nechce (keďže píšem cez mobil).
@tairyx máš pravdu.
Ani ex ani ja sme žiadne majetky nemali keď sme vstupovali do manželstva. Ja som mala nejaké minimálne úspory, z ktorých sme si zariadili byt, bol družstevný, vydokladovať použité peniaze neviem.
Počas manželstva som po materskej pracovala, zárobkovo takmer rovnako ako ex. Nadobudli sme spolu auto a dom sa kupoval výhradne na hypo.
Držím palce nech to dobre dopadne🫶
@culienka ďakujem pekne

Predajte dom za 70.000 + byt. Vyplatte hypo 50.000 a ostatnu hypo, nech on splaca. Alebo nech vezme novu na ten byt.