icon

Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?

24. nov 2023

Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.

autor
27. nov 2023

@katkami123 zas netreba to takto hrotit. Dcéru k nemu pustím len vtedy, keď je súdom určené. Inak by to ani nešlo, keďže bývame 55 km od neho, a aj škola je tu. Čiže tu o zmene styku nemôže byť zatiaľ reč. A plus dcéra aj keď ho má rada, ani slepá, hluchá a blbá nie je.

mikulka25
27. nov 2023

Prepacte neprecitala som celu diskusiu. Neexistuje nahodou bezplatne poradenstvo nieco ako https://www.centrumpravnejpomoci.sk/ neviem ci toto je spoplatnene. Ale viem z enieco take je,by vam poradili vsetky mozne varianty.

autor
27. nov 2023

@mikulka25 nemám na to nárok, keďže riadne pracujem, mám príjem, vlastním nehnuteľnosť...
Cez centrum som riešila rozvod, zmeny styku k maloletej, vtedy som bola ale ešte v inej situácii

lucinka12356
27. nov 2023

Mňa ešte napadlo, že keď ten byt dostane a vyplatite hypotéku na dom tak on by mohol ten byt založiť a požičať si na vyplatenie teba... Keďže ten byt nebude mať žiadnu ťarchu a on by mohol nik ručiť a tým ta vyplatiť z polovice bytu + ten hnuteľný nabytok

bruuumka
27. nov 2023

Nečítala som všetky komentáre, asi len prvých 5...
Sestra to mala podobne, teraz súd rozhodol, že sa predá nehnuteľnosť a peniaze sa rozdelia.
Ja ťa chápem, nemáš síce peniaze teraz navyše, ale keď súd rozhodne, že dom sa predá,vtie peniaze ti prídu. Budeš mať na vloženie do hypotéky.
Je to veľmi ťažké rozhodnutia, lebo aj po súdoch sa "vláčiť" nie je príjemné, sestra to tiež ťažko prežívala, veľa krát si poplakala, no sama vychovávala deti, tak nech sa chlapec uvedomí

stanislavicenka
27. nov 2023

Nesuhlasila by som. Nie si povinna suhlasit a niecim, co ta pripravi o tvoj majetok bez nahrady. On len caka, ze polavis. Ze nebudes platit pol hypoteky s nim. Ja chapem, ze to nie je pre teba jednoduche, ja by som mu neodpisala predaj znamenu. Myslis, ze tymto sa tvoje problemy s nim skoncia? Vobec nie

autor
27. nov 2023

@lucinka12356 aj to je jedna z možností. Posledná správa od neho bola, že buď sa dohodneme (o prevode na dcéru), alebo ma vyplatí

autor
27. nov 2023

@stanislavicenka prečo myslíš že sa neskončia? Čo podľa teba môže hroziť, keď byť bude potom dcerin?

gretad
27. nov 2023

ceny nehnuteľností rastú, takže o rok už tá hodnota domu bude vyššia o pár tisíc. Musíš to dať na súd, s ním sa nedohodneš ako hovoríš. a to čím skôr. nesúhlas v žiadnom prípade s kupou domu pre jeho známeho, vyjdeš s holou riťou z toho. tých 5 % ked to dáš na sud je z ceny domu teraz. ale ako hovorím, tá cena domu bude o 10 rokov vyššia...radšej si požičaj na ten súd od známych a rodiny, prinajhoršom ti peniaze dajú zo stavebného sporenia, ak máš nejaké, ak nemáš, tak si rýchlo založ.. ( bločky si zoženieš od známych) . však to bude len pár tisíc ale dom ostane tebe.

autor
27. nov 2023

@gretad nerozumiem tomuto komentu, lebo ja žiaden dom mať nechcem.
Požičať si nemám od koho, rodičia sú dôchodci, a nemám takých známych čo by boli ochotní alebo mali toľko peňazí nazvyš.

gretad
27. nov 2023

sorry, celé som to nečítala, no ak chcete ten dom predať, tak radšej nech o tom rozhodne súd / kedže on asi nebude suhlasiť s predajom inému kupcovi ako svojmu známemu/ a za trhovú cenu a nie nejakému známemu.

lucinka12356
27. nov 2023

Podľa mňa by si mala trvať na tom vyplatení z toho bytu... Prepisovať nieco na dcéru v budúcnosti.. Nevieš čo sa zomelie dovtedy a keď is to tak vezmeš v prípade smrti je aj tak ona plný jeho dedič. (ak by nemal iné deti alebo ďalšiu ženu) Neviem koľko má dcéra rokov, ale on ako plánuje prepísať svoju polovicu na ňu alr s právom doživotného bývania?

simca06022011
27. nov 2023

@joannita 90% asi nie ale o to.nejde... aj z minimálnej mzdy vie exekútor zrážky sťahovať bez problémov

autor
27. nov 2023

@gretad ten dom je na predaj už cca rok. Tam s cenou smerom hore momentálne nie je možné ísť. Aj čo sa týka lokality.
Len ako píšem, ak by žiadna dohoda s ním nebola možná, teda ak by nepristúpil na môj návrh (že byt pôjde na oboch, potom celý na dcéru), tak by som to musela riešiť cez súd. I keď úprimne vôbec netuším, odkiaľ by som vzala na to peniaze. Pri podaní návrhu sa platí poplatok 6% z hodnoty domu (čo pred 5 rokmi bolo 102.000, teraz možno by bolo o čosi viac). Ja som ochotná pristúpiť na takéto riešenie, premyslela som si to. Stále je to lepšie, ako exov pôvodný návrh, z čoho by som nemala nič ani ja, možno ani dcéra (ak by sa oženil, mal iné deti, prepil by byt...).

hendikep
Autor odpoveď zmazal
adrianajozko
27. nov 2023

Bola som v podobnej situacii ex ma oklamal zhruba o 80tisic , nakolko by sme sa aj 10 rokov sudili a tolko by som aj zaplatila za ostatny majetok poplatky tak som pristupila na dohodu mimosudne zaplatila som len za dohodu 3 tisic pravnikovi , aby ma neobral o ostatny majetok. Bolo to vsetko velmi psychicky narocne a nie pre kazdeho a este som na neho podala aj trestne oznamenie za napadnutie a tyranie a poviem vam uz nikdy viac. Policia somnou jednala akoby som bola ja terorista. Psycholog ma vysetroval akoby som bola ja ten tyran a nie obeť.
Nikdy by som uz nesla cestou za spravodlivost ale rychlo preč a velmi daleko od takehoto cloveka a konecne zacat kludne zit.

katarinka108
27. nov 2023

Ahojte. Existuju bezplatne pravne poradne pre obcanov prave preto, ze mnohi nemaju na advokata. Skus pohladat, alebo poprosit na obecnom/mestskom urade, aby ti taketo nieco pomohli najst. Verim, ze riesenie sa najde.
Mne hned napadlo, ze byt za dom by mal byt napisany na vase dieta, ak by teda nejaky bol
Nesuhlad s nim len preto, aby si mala pokoj. Ak ta 9 r manipulovat, kalkukuje s tym, ze moze aj teraz. A nezbavis sa ho ani potom. Furt ti budu od neho chodit blbe sms. Aspon do 18-tich vasho dietata. Kvoli nemu s musis dovtedy komunikovat.
Viem, ze je to tazke. Tiez som si presla rozvodom.
Potrebujes nabrat najma dusevnu silu. Potom pojde vsetko lahsie.
Nehadaj sa s nim, len vyuzi asertivnu techniku pokazenej platne a stale mu opakuj rovnaku vetu, napr.: “Dohodneme sa, ale tak, aby to bolo vyhodne pre nas oboch.” A co bude za touto vetou, si premysli.
Drzim palce, aby ti vyslo vsetko, co si zelas. 🌹🙏🏼🍀

autor
27. nov 2023

@lucinka12356 ja sa to budem chcieť snažiť poriešiť určite čo najskôr. Buď teda nech ma vyplatí alebo čím skôr na dcéru. Človek nikdy nevie, čo sa stane, aby v budúcnosti neboli problémy.
Dcéra má 13. Ak tento "obchod" prebehne, a chcel by prepísať na dcéru len ak by mal právo dožitia, nebudem s tou ťarchou súhlasiť

autor
27. nov 2023

@adrianajozko to mi je ľúto 😥

autor
27. nov 2023

@katarinka108 ďakujem veľmi pekne

gretad
27. nov 2023

@adrianajozko to je zaujímavé...aj inde sa polícia správa k ženám ako ku kriminálnikom a je aj horšie, že tie prípady končia na Europskom sude pre ľudské práva, kde v sR polícia zneužíva svoje právomoci a ochranuje kriminálnikov a z tých žien vyrobia kriminálničku a dokonca tu, čo sa pokusila akože o vraždu muža....( vid prípad Kvetinárky) to si teda ešte dobre skončila...ale ak niečo sa rieši s políciou, tak si treba zobrať aj advokáta, lebo ťa oserú a z teba urobia naozaj tu vrahyňu.

adrianajozko
27. nov 2023

@katarinka108 takže napišem vlastnu skusenosť .
Aj ja som išla na centrum pravnej pomoci a aj sa snažili mi pomôcť ale v zapeti si odomna bokom vypytali po 1000e kazdy advokat ktory ma zastupoval cez centrum.
Samozrejme, ze neoficialne ale jasne mi povedali , ze ak nedam tak to budu odrocovat a natahovat. Ked som to ohlasila na ich zakladňu v centre tak mi pani advokatka jasne povedala, ze je to tak ale ze nikto uz nechce zastupovat len zo statneho prispevku.

adrianajozko
27. nov 2023

@adrianajozko a este podotknem ze 3 advokati ma zastupovali len pri rozvode a pri trestnej veci som nemala ani narok na advokata . Takze preto som ani nemala silu ist na sud aj o BSM. Je to beh na dlhe trate.

autor
27. nov 2023

@adrianajozko no pekne.
Ja mám skúsenosť s centrom právnej pomoci. Viac menej nič zle povedať nemôžem. V určitých prípadoch mi veľmi pomohli a nikdy som navyše nič neplatila. Teda naposledy nejakú 20%-nu spoluúčasť, lebo som už mala príjem a nespĺňala ich požiadavky. Len teraz už nárok kvôli príjmu ani vlastníctvu nemám.

lucinka12356
27. nov 2023

No ved to, že ptm pre neho to nebude výhodné keď si to vezmeš.. Takto budete na LV obaja.. Ale ked v blízkej dobe pre píšete byt na dcéru, ty si jej poručnik a môžeš manipulovať s jej majetkom - vysťahovať ho.. Alebo dcéra bude mať o 5 rokov 18 a rovnako ho môže ona vyhodiť odtiaľ.. Cize ja si reálne nemyslím, že ten byt prepise len tak na ňu ak nebude mať to právo užívania doživotného.

adrianajozko
27. nov 2023

@gretad nemas narok na advokata

adrianajozko
27. nov 2023

Presne ani mna nechceli zastupovat ale ked som objasnila, ze ja sa nemam ako dostat k majetku, lebo ex mi vsetko zadrziava tak az potom to pochopili a preto som musela podat aj to trestne oznamenie a musela som vsetkym postupne prejst aj psychicky to bolo velmi narocne odstahovala som sa 380km od ex aby ma nenasiel a oni hned prve pojednavanie dali moju adresu ex advokatke a na druhy den ma tam uz ex hladal. No bola som z toho v šoku, že oni este jemu drzali stranu lebo mal advokatku a ja len z centra.

adrianajozko
27. nov 2023

Ale aspon nieco bolo na tom vsetkom dobre, ze aj ex sa zlakol toho ,ze som to dala na sud vsetko a preto sa nakoniec aj dohodol na majetku aj ked to nebolo poctivo rozdelene na polovicu je mi to uz jedno teraz si zijem kludny zivot mam malu dcerku a zivot si uzivam naplno ako sa da. Minulost sice nevymazem, dost ma to poznacilo ale snazim sa divat vpred mam pre koho zit .

tulipanicek
27. nov 2023

Neviem či sa už vyjadril, tak označím @draik je to právnik

any_soj
27. nov 2023

"Na to mi odpísal, že sa dohodneme potom alebo ma vyplatí. Tak som zvedavá." - už veľakrát si naivne (prepáč, že na rovinu) podľahla jeho manipulácii, aj na súde. Sama píšeš, že opakovane ste zo súdu išli s dohodou, ktorú nikdy nedodržal (prečo si opakovane pristúpila na dohodu? Lebo ťa zastrašoval ako v manželstve, že inak skončíš ešte horšie, nie?). Takže - prečo si teraz myslíš, že ak napíše polku bytu na teba, tak potom prepíše aj zvyšok na dcéru? Prečo by to robil? 🤷🏻‍♀️ Jedine ak by ho celý dal na teba s právom on doživotne bývať by som verila, že naozaj chce, aby to šlo na dcéru. Ale každopádne je pravda, že následne ľahšie poriešiš vysporiadanie tohto bytu.
Ale už len tým, že mu veríš, že potom aj svoju polku prepise na dcéru, mu ukazuješ, že stále sa necháš ním manipulovať. Vôbec s tým nerátaj. To sú len slová z jeho strany, on klame, dohody neplní.
Každopádne - on si potom môže zobrať hypotéku, aby ti vyplatil tvoj podiel z bytu, alebo musíš od neho žiadať najomne za tvoju časť 🙂 (Inak on nemôže teba riešiť, že si neplatila 4 roky hypo, lebo on tebe neplatil za užívanie tvojej časti bytu nájomné, čiže ste si kvit, s tým, že možno dokonca aj nájomné čo by ti platil by bolo vyššie než polka hypo, čiže to mu nezhltni, že ešte on ti môže vraj narobiť problémy, lebo si neplatila).
Realitacku si našla ty? Si si istá, že ju s ním nič nespája? Čojaviem že jej niečo sľúbil...
Ak by teoreticky bol byt na dcéru a on ma doživotné právo v ňom, čo ak prestane platiť nájom? Môže ho vtedy ona vyhodiť?
Netahala by som do toho absolútne dcéru. Nech teda ty máš polovicu, a potom nech si vezme hypo a vyplatí ti polovicu. No lenže .. Vyplatí... Z tej minimálky čo má na papieri, ktovie ako by to šlo.
V žiadnom prípade napríklad nesuhlas s tým, aby už pri kúpe bytu bola ťarcha na jeho doživotne bývanie!!!!
A ešte - vy máte len znalecký posudok spred 5 rokov? Veď ale to je teraz celkom iná suma!!! My napríklad sme kúpili byt pred 6 rokmi - dvojizbový za 34 000. Teraz tu sused predal vedľajší - jednoizbový! - za 60 000!!! (Brezno, diera). Že proste váš dom má teraz už úplne inú hodnotu, môžete ho predať za oveľa viac. Posudok na tých 102 000 je 5 rokov starý... Za toľko ho aj predávate?
A k exekúcii, že jeho mama mu aj tak dá celú výplatu - no nech dá, veď nejde o pomstu, aby on mal menej. Ide o to, aby si ty mala, čo ti patrí. Čiže ak jeho mama bude chcieť okrem vyplatenej exekúcie (čo bude musieť) ešte aj jemu dať toľko ako vždy, tak to už je jej problém, to nech si rieši ona, ak má aj ju zmanipulovanú. Ale ty budeš mať čo ti patrí...