Ahojte baby, ja už som z tejto situácie tak zdeptaná, že vlastne uvažujem o tom či nemá pravdu. Som na materskej ešte stále, takže mám veľa voľného času. S malým 2,5 r. spolu varíme pomaly odkedy začal chodiť. A tu nastáva problém, vraj ho rozmaznávam, kvôli tomu, že mu pripravujem pekné, alebo iné jedlá. Napríklad lievance, robím vo veľkosti piškót, jedlo servírujeme v rôznych tvaroch ako smajlík auto atď., robím farebné jedlá- Yoda halušky- špenát, Barbie ryža je cviklove rizoto, mávame šmolkový puding a podobne. Sám si naberie na tanier koľko čoho zje, napríklad máme Ryžu s hráškom a mäsom a povie, že on si dá dnes viac ryže a menej maska lebo na to nemá chuť. Zje všetko, nie je vyberavý. Len sa sám rozhoduje. Ale z opačnej strany, vie, že ja mám na to čas a robíme to spolu, keď sme niekde u babky a poviem, mu, že mu to babka navarila s láskou a nemohla sa tak s tým vyhrať ako my dvaja zje všetko bez poznámok.
Ale manžel príde domov vidí, že sa "hráme" s jedlom a začne pred ním na mňa kričať, že on keď bol malý tak sa takto deti nerozmaznávali a je normálny. Že čo bude z malého, keď aj na tanieri má cirkus. Ja neviem, robím chybu?
2,5 rocny pozna Yodu? Moj muz by sa rozplakal od dojatia 😂
Ale teraz vazne, vacsi problem ako to, ze aranzujes jedlo na tanieri, je podla mna, ze tvoj muz na teba krici pred malym a pre takuto banalitu. To nie je normalna reakcia.
Varenie spolu a “hranie sa” s jedlom je v poriadku, ale tak isto ako @h2 ma zaujal ten negatívny koment na adresu prípravy jedla inými ľudmi - nemajú fantáziu, čas… To mi príde také podkopávanie iných “kuchárov” , mamička to vie naj, ale zjeme aj od iných, aj keď to už nie je také top. Takto by som druhých prácu, ja osobne, nehodnotila.
@sisaka presne. Stacilo by vysvetlit ze kazdy vari inak. Netreba dehonestovat jedlo druhych. Kazdy kuchar ma svoju fantaziu aj cas venuje vareniu. Ja zas nevidim casovo nic narocne na tom co autorka robi doma. Ani nic extravagantne. ( Ja robim tiez vselijake somarinky detom a nehovorim ze mam viac fantazie a casu)
Muž si chcel rypnut
Môže byť, že tvoj muž je v práci pod tlakom a príde už poriadne vynervovaný? Vysvetli mu, že nemá robiť krik pred dieťaťom a ako to môže spôsobiť veľké problémy, hlavne ak sa to deje pred 7. rokom života. Veď ono sa pekne hrá a pomáha, a zrazu sa dozvie krikom, že robí niečo veľmi zle. To môže spôsobiť veľké bloky do jeho budúcnosti. Ty robíš to správne co sa tohto tyka, učíš ho k spolupráci, pomáhaniu, kreativite... 👍
Si skvelá mamina ❤️ 🤗 možno žiarli alebo má niake nevyrovnané veci s dectva... porozprávaj sa sním ak má niake trumi a nevie to spracovať možno reaguje aj takto ... cez víkend ho skús zapojiť ale skôr nenápadne najskôr si zahrať všetci spoločne niaku hru ideálne súťaž ( kto postaví s kociek lepšiu pištoľ 😅) a keď bude dobre naladen zapoj ho aj do varenia vetou typu - poháre otvára najlepšie tatko lebo je najsilnejší a popros ho 😛
@sisaka Ja to myslím v dobrom, celkom milo poviem svojmu synovi, že babka urobila "normálne" rizoto, lebo chodí do práce a nemá toľko času ako my dvaja doma. V reštaurácii, som mu vysvetlila, nech sa pozrie koľko je tu ľudí a koľko by musel urobiť kuchár tých smajlikovych lievancov, a on sa chytil za hlavu a hovorí mi, že ešte, že sme doma len traja. A to, že nemajú fantáziu skôr myslím s povzbudením pre to dieťa, aby videl, že je super, že mi vieme urobiť volské oko v tvare hviezdy. A mám pocit, že to neberie nejako zle, že by som hovorila zlé veci o druhých.
K manželovi, áno aj on dostáva jedlo ako my. Takže v tomto žiarlivosť nevidím. A doma je všetko porobené, mám kopec času, keď som doma. Chvalabohu mám dobré dieťa (klop, klop) 😄
A ďakujem za krásne slová a povzbudenie všetkým ❤️❤️❤️
Keď už toto niekomu vadí, tak musí mať sakra veľký problém sám so sebou....
@sisaka mne to take nepride. Neni to podla mna kritika. Snazi sa to synovi vysvetlit adekvatne veku. A skor aj vidim ze ho uci mat pochopenie pre druhych.
Urcite by som stopla nazvy ako barbie rizoto, joda halusky a podobne hluposti. Za mna je dolezite aby deti poznali realitu, cviklove, spenatove, take, onake. To je ako ked neucia farby, ale marsalova farba, slniekcova farba, farba skye.
Zvysok je krasny a kiez by takych rodicov bolo co najviac 🙏 takto traveny cas s detmi milujem aj ja.
Akurat tu snahu inych by som tiez nekomentovala takto, moze sa naucit, ze len ty a len on ste uzasni a ostatni su suvix.
@miadi nevidim v tom dehonestovanie..ani to.ze sa autorka pred synom vyvyšuje.
Niekedy ked chceme nieco vysvetlit napriklad aj starej osobe i dieťatku tak pouzijeme taku drobnu neskodnu nepravdu aby to pochopili. Bola som raz u kamaratov s niecim mi pomahali a isla som s kamaratkou navstivit uz starucku maminku jej kamaratky.. povedali sme jej ze som u tej rodiny na prazdninach. Hoci ja uz vela rokov som zo skoly prec.. takto to pochopila.
Ja som si pod " hranie s jedlom" predstavila niečo úplne ine,ze z neho staviate veze alebo co, ale toto je úplne normálne jedenie s dieťaťom, ved aj modrá zmrzlina sa vola oficiálne smolkova napr. Nerobíš absolútne nič škodlivé ci nenormálne.Nezavidi nahodou muž, ze jemu sa tak mama nevenovala?
Tiež mi toto príde ako super nápad. A mužove reakcie nechápem, asi je frustrovaný a takto si to vybíja. A určite ty nie si na hlavu. A nemyslím si, že dieťa kvôli tomuto bude rozmaznané
Nuz zda sa, ze manzel ma nejaky problem z detstva, ktory sa prejavuje takto. Zaujimalo by ma, ako on s malym travi cas, ako si predstavuje aktivity, ked varenie je prenho blbost. Ale to hulakanie by som stopla, nech uz ma na vase kreacie v kuchyni akykolvek nazor. Kazdy nazor sa da povedat aj slusne, a ak ma nieco proti, ma si to s tebou vydiskutovat.Tu ale myslim bude problem v tom, ze muz ma v hlave nadrilovany predsudok o tom, co by sa ako malo/nemalo, a tom sa predsa diskusie nevedu....
@terezkaarthuramax tak to uz je tvoj nazor ja nezvyknem klamat detom .skor ich ucim vidiet veci tak ake su nezaobalene neprikraslene. Ale to som ja Niekto preferuje biele klamstva. Nehovor mi ze ked povie ze druhi nemaju fantaziu ci cas urobit ruzovu ryzu tak to urcite nie je kompliment pre druhych. Uplne jednoduche je vysvetlit ze kazdy ma ine zvyky a kazdy vari podla seba .
@terezkaarthuramax a mne to príde ako dehonestovanie ostatných. Yoda halušky a Barbie ryža? Vsak poviem normalne špenát a cvikla. Nemám rada takéto klamstvá.
Si jedna skvelá maminka. Malého to po čase prestane baviť,, no spomienky vás oboch ostanú.
Ak nemá problém jest inde, je to ôk. Vôbec nie je maznoš 😄
Autorka - manžel vidí, ako s malým pripravujes jedlo a začne na teba kričať?
Nuž, zrejme nebude tak "normálny" ako si myslí..
V zmysle, že u neho zrejme preraza niečo z detstva, čo nemá spracované...
Porozprávaj sa s ním.
To čo robíš je super, fakt nechápem, ako v tom môže niekto hľadať čokoľvek zle...
Da si viac ryze ako maska. A?
Ved to je normalne. Co je v tomto rozmaznavanie?
Je jedno ci je rezen zlty ci ruzovy hlavne ho nauc krajat a napriklad zmysel minilievancov mi unika.
On len zavidi, ze on take nemal/nema. Nabuduce sa ho opytaj ci aj jemu take urobis. Ci chce auto alebo motorku.
@beronsche presne
Je to úplne v pohode. Moja malá tiež so mnou všetko pripravuje ale ak niekde ideme jesť mimo domu nevymýšľa. A teraz je úplne aktívna, rovno povie, že chce niečo sama robiť. Takže nie vždy je to vzhladné, všade je neporiadok, špinavé :D ale dieťa spokojné, že varilo. Manžel nech sa radšej pridá k vám, bude mať zážitok.