Rozpadnutie rodiny po rozvode rodičov
Ste tu dospele zeny- ste tu take, ze sa vasi rodicia rozviedli vo vyssom veku? Ako ste to zvladli, ako dlho trvalo kym sa situacia utriasla a vy ste mohli normalne zit?
Prezivam najhorsie obdobie svojho zivota. Otcovi na stare kolena siblo, nasiel si o generaciu mladsiu milenku. Vlastne ona si vypocitavo nasla a zbalila jeho, ale na tom asi nezalezi. Rychly rozvod. Cely zivot sa nam otocil naopak. Otec velky frajer, lebo ma 40 rocnu, kompletne odstrihol celu rodinu. Mama v depresiach, v placi, v sebalutosti, nerobi nic ine len spomina a place a obavam sa, ze zacala aj popijat. Mala som uzasnu krasnu prikladnu rodinu a mam s prepacenim hovno. Moje deti placu a nevedia pochopit, preco uz ich dedo nikam nechce vziat, preco s nimi nechce ist bicyklovat a preco s nimi nechce hrat clovece a preco babka nechce, aby tam prespali a urobila by im na veceru palacinky. Otec moje deti odstrihol, lebo ma deti tej zeny. Mama sa utapa v sebalutosti a nema energiu a chut na moje deti. Od muza pocujem kazdy den nejaku vycitku, co to mam za rodinu, za rodicov. Svokrovcom sa hanbim volat, pretoze tiez by to bolo o vycitkach na mojich rodicov. Mam dojem, ze vsetci priatelia a znami, co o nasej rodinnej situacii vedia si klopu po cele a sme za cudakov. Rano sa budim s velkou tazobou a neviem sa nadychnut. Neviem takto zit. Otec sa stal zo dna na den cudzim clovekom, mama je duchom nepritomna a neviem, co s nou dalej bude.boli to uzasni rodicia, vo vsetkom prikladni a kazdy mi ich zavidel.
V prvom rade, tvoji rodičia museli mať už dávnejšie problémy v manželstve, možno navonok boli úžasná rodina ale to nefunguje tak, že zo dňa na deň si jeden z manželov nájde niekoho iného. Takže na tvojom mieste by som z toho nevinila len otca ale určite má na tom podiel viny aj tvoja matka. Neostava ti nič iné, len byť tu pre mamu, podporiť ju, že to zvládne a prijať všetko tak ako je. Nie si pubertiačka, nie si malé dieťa, si dospelá a si manželka a matka, tak sa k tomu aj takto postav.
Mama potrebuje čas, nechajte ju chvíľku, prebolí to, otec nech si spytuje svedomie sám, odstrihla by som ho zo svojho života, aj keď je to ťažké. Ale tvoj muž a jeho rodičia ti vyčítajú veci, za ktoré ty naozaj nemôžeš.
No hlavne sa rucas ty. Trochu sa pozbieraj. Male deti placu lebo rozvod? Ako ti mozu plakat? Co si im natarala? Ved byvaju 1000km. To u nich boli kazdy vikend, ze im chybaju palacinky od babky?
@beata_k asi mam nechapave deti, ked vo veku 3 a 5 rokov nedokazu pochopit, preco s nimi stari rodicia doteraz boli niekolkokrat tyzdenne a uz s nimi nie su vobec.
najviac to hrotíš ty, neverím, že ti to 3-ročné dieťa vyčíta
@beata_k asi mam nechapave deti, ked vo veku 3 a 5 rokov nedokazu pochopit, preco s nimi stari rodicia doteraz boli niekolkokrat tyzdenne a uz s nimi nie su vobec.
@anonym_autor Ale prosim ta. Mam 3 a 6 rocne, mne vysvetlovat nemusis a ani si zhadzovat vlastne deti nemusis. Vsetko je o pokojnom vysvetlovani. Ale ked dramatizujes ty, tak ano deti zvyknu plakat. Ja chapem, ze ta boli, ale pred detmi sa rucat nemozes.
@anonym_autor si s otcom v nejakom kontakte?
Mamu treba podporiť, dávať jej deti vytiahnuť ju von musí to byť šok.Tie, čo píšete kamarátky atď vasi rodičia vo veku 50-65 sú ako často s kamarátkami, hobby atď...väčšina ľudí čo poznám práca, max pes, záhrada dovolenka a to je všetko.Tie, čo sú samé tie zabíjajú čas s kamarátkami, ale určite nie denne.Vacsina rodičov v mojom okolí žije pre deti a vnúčatá.Aj pre mamu to je istým spôsobom hanba, že muž sa zbláznil a odišiel.Aj, keď to je jeho rozhodnutie a mohla sa na hlavu postaviť a odišiel by.Vie, že tak ľahko si nikoho nenajde a určite to na psychike nepridáva.Snad neprepadne alkoholu to by bola konecna
@anonym_autor veď buďte s deťmi vy rodičia a nie starý rodičia. Veď netreba vyplakávať ale vysvetliť. Ja som tiež vysvetlila. Babky sú už staré a choré nevládzu sa toľko už hrať, tak sme tu my rodičia. Prepáč, ale si riadna dráma Queen. Treba nechať žiť aj deda aj babu a deti usmerniť a neprenášať na nich stres a pod.
@matkahelka bohuzial, je to jej chyba, ak nema ziadne ine konicky, kamaratky a upla sa na muza, ktory bol stredobodom jej vesmiru. V zivote by som toto nedopustila, lebo potom taka zena vie velmi zle skoncit.
@jessica6 inak presno toto je potom výsledok, keď ženy sa opustia a upnu na muža. Ja som mala takú svokru. Svokor robil všetko, od platenia šekov, vybavovačky na úrade, cez rodičovské združenia, svokra len varila a úplne ako mentálne retardovaná bola. Keď svokor zomrel, úplne sa zosypala, musela si ju švagriná zobrať k sebe, lebo ani doktora si nevedela vytelefonovať. Alebo nechcela? Tiež sa len ľutovala, depresívna, každého otravovala so svojimi ľútosťami. Podľa mňa lenivý, neschopný človek.
@jessica6 to nevieme, ci nema kamaratky a konicky. a ano, urcite nie je spravne mat chlapa ako stredobod vesmiru. tiez tvrdim, ze keby sme sa s muzom rozviedli, neskacem pod vlak. to je teoria. aka by bola realita, tazko povedat. iste situacie clovek nedokaze predvidat a nedokaze predvidat ci a ako by ho poznacili.
@matkahelka urcite ano. Neda sa to zovseobecnovat. Co si ale tak vsimam z okolia, prave tie zeny, ktore pocas manzelstva velmi nerozvijali vztahy mimo rodiny, nevenovali sa nejakym svojim zalubam a pod. sa po zaniku manzelstva doslova zosypali a niektore sa aj uchylili k alkoholu.
@pribinak ludia maju roznu vychovu, priority, rozne vztahy v rodine. od toho sa to cele odvija. pre teba by to bolo neprijatelne, pre mna uplne normalne. presli sme si obdobim, kedy u nas dlhodobo zila moja babka (bola chora aj fyzicky aj psychicky) a moj muz ani pol slovom nikdy nepovedal, ze je na obtiaz a ze nesuhlasi, aby u nas zila. do konca zivota mu budem za to vdacna. a ak by nastala situacia, ze by potrebovala pomoct svokra, zachovala by som sa uplne rovnako. a velmi, velmi dufam, ze dokazem svoje dcery vychovat tak, ze mi neotrcia rite, ked ich ja budem niekedy v zivote potrebovat. je to o ludoch a o vztahoch.
@matkahelka nepochopila si o com píšem, ale nevadí
Ja si myslím, že tá matka má iné problemy ako to že ju opustil miz
@pribinak ano, pochopila. teba by obtazoval nestastny a uplakany rodic, mna nie. Je uplne fuk, ake ma matka problemy. Trapi sa, citi sa osamelo, ja byt dcerou, som tu pre nu.
@anonym_autor veď buďte s deťmi vy rodičia a nie starý rodičia. Veď netreba vyplakávať ale vysvetliť. Ja som tiež vysvetlila. Babky sú už staré a choré nevládzu sa toľko už hrať, tak sme tu my rodičia. Prepáč, ale si riadna dráma Queen. Treba nechať žiť aj deda aj babu a deti usmerniť a neprenášať na nich stres a pod.
@anonym_1f982f moja mama ma 69 r a naháňala sa s deťmi celú sobotu okolo domu a išla s nimi na bicykel.Babkam hranie kariet a logických hier iba pomôže.V tom veku sa v zahraničí plus mínus ide do dochodku
@pribinak ano, pochopila. teba by obtazoval nestastny a uplakany rodic, mna nie. Je uplne fuk, ake ma matka problemy. Trapi sa, citi sa osamelo, ja byt dcerou, som tu pre nu.
@matkahelka ti šibe?
prepáč, ale celé mi to príde ako dramatizácia aj z tvojej strany ... prečo tvoje deti plačú? prečo ti má čo muž vyčítať že sa tvoji rodičia rozviedli, čo s tým máš ty??
@biba_18 tiez nechapem - etse aj 1000km vzdialeni svokrovci by jej vycitali, ze sa jej rodicia rozviedli - my to pripada dobre pritiahnute za vlasy. Je to zalezitost tvojich rodicov, to za prve. A za druhe mala by si byt oporou matke nie este sa aj ty z toho skaldat, vsak treba dat matke cas a priestor aby sa s novou situaciou vysporiadala. Skus ju pomaly vytiahnut zo svojho utocista a absolutne nerozmyslat nad tym, ze niekto by ti mal vycitat rozvod tvojich rodicov. A detom normalne vysvetlit co je to rozvod, ak chodia do skolky tak sa s tym slovom uz urcite stretli
@puertorico mama psychologa odmieta, odmieta vsetko a vsetkych. Nejde o vylety a palacinky, mame s muzom dostatok priestoru, aby sme sa synom venovali. Boli na mojich rodicov zvyknuti, od babatiek s nimi travili vela casu, pretoze chceli. Otec sa po 2 dcerach vo svojich vnukoch videl, nedal na nich dopustit. O to viac je pre mna zarazajuce, ze ich dokazal len tak odstrihnut.
@anonym_autor muz by ti mal byt teraz oporou a nie davat este vycitky,za co aj tak ty nemozes.Mate spolu vymysliet ako mame pomoct,skusit na chvilu ju zobrat k sebe,nech neni sama.
V prvom rade, tvoji rodičia museli mať už dávnejšie problémy v manželstve, možno navonok boli úžasná rodina ale to nefunguje tak, že zo dňa na deň si jeden z manželov nájde niekoho iného. Takže na tvojom mieste by som z toho nevinila len otca ale určite má na tom podiel viny aj tvoja matka. Neostava ti nič iné, len byť tu pre mamu, podporiť ju, že to zvládne a prijať všetko tak ako je. Nie si pubertiačka, nie si malé dieťa, si dospelá a si manželka a matka, tak sa k tomu aj takto postav.
@earlgrey primarne ma netrapi rozvod, chapem, ze to medzi nimi nemuselo byt idealne. Trapi ma, ako sme ako rodina skoncili, ako uplne cudzi ludia. Otec zrazu okrem milenky a jej deti nema nikoho, nema ziadnu rodinu. Mama je zrutena, len sa lutuje, place. Rozviedli sa, ved v poriadku, stava sa to. Preco sa to nemohlo udiat rozumne a slusne a preco nemozeme byt rodina aj nadalej aj ked otec a mama zvlast. O to mi ide.
@earlgrey primarne ma netrapi rozvod, chapem, ze to medzi nimi nemuselo byt idealne. Trapi ma, ako sme ako rodina skoncili, ako uplne cudzi ludia. Otec zrazu okrem milenky a jej deti nema nikoho, nema ziadnu rodinu. Mama je zrutena, len sa lutuje, place. Rozviedli sa, ved v poriadku, stava sa to. Preco sa to nemohlo udiat rozumne a slusne a preco nemozeme byt rodina aj nadalej aj ked otec a mama zvlast. O to mi ide.
@anonym_autor zbytocne sa pytas, preco to nemohlo ist slusne. Stalo sa co sa stalo, ty to nevyriesis. Zbytocne plakat nad rozliatym mliekom.
Ked chces, pomoz mame, ked myslis, ze pomoc nepotrebuje tak nepomahaj. Ked chces, mozes kontaktovat otca, ked to nevyjde, tak sa podla toho zariad. Riesis to na co nemas ani najmensi dosah. Ries buducnost, minulost uz nezmenis, musis ju prijat taku aka sa stala.
@anonym_autor si s otcom v nejakom kontakte?
Mamu treba podporiť, dávať jej deti vytiahnuť ju von musí to byť šok.Tie, čo píšete kamarátky atď vasi rodičia vo veku 50-65 sú ako často s kamarátkami, hobby atď...väčšina ľudí čo poznám práca, max pes, záhrada dovolenka a to je všetko.Tie, čo sú samé tie zabíjajú čas s kamarátkami, ale určite nie denne.Vacsina rodičov v mojom okolí žije pre deti a vnúčatá.Aj pre mamu to je istým spôsobom hanba, že muž sa zbláznil a odišiel.Aj, keď to je jeho rozhodnutie a mohla sa na hlavu postaviť a odišiel by.Vie, že tak ľahko si nikoho nenajde a určite to na psychike nepridáva.Snad neprepadne alkoholu to by bola konecna
@anonym_92ad24 presne tak. Nepoznam zenu okolo 60, ktora by mala priority kamaratky a hobby. Pre kazdu v takom veku to je rodina a vnucata a som presvedcena, ze kazdu zenu v takom veku by to zasiahlo rovnako ako moju mamu.
@matkahelka ti šibe?
@pribinak a preco by mi malo sibat? ty si napisala, ze by si si k sebe nenastahovala depresivnu a uplakanu mamu, lebo by stiahla celu rodinu. ja mam iny nazor a naopak, snazila by som sa v tomto pripade mamu presvedcit, aby kym sa pozbiera, zila s nami. preco mi sibe? lebo mam iny nazor?
@pribinak ake ine problemy ma moja mama? Som same ucho. Az do rozvodu to bola jedna vesela, vzdy usmiata, vzdy aktivna, vzdy upravena zena. Od rozvodu je to kopka nestastia.
@pribinak a preco by mi malo sibat? ty si napisala, ze by si si k sebe nenastahovala depresivnu a uplakanu mamu, lebo by stiahla celu rodinu. ja mam iny nazor a naopak, snazila by som sa v tomto pripade mamu presvedcit, aby kym sa pozbiera, zila s nami. preco mi sibe? lebo mam iny nazor?
@matkahelka aj moja babka s nami pár mesiacov žila asi sme divní.Asi je lepšie nechať človeka medzi 4 stenami.Zvlastny je tento svet ja som si myslela, že o tomto je rodina pomôcť, keď je treba.Z takéhoto podrazu sa starší človek už nespamata.
@anonym_autor Klimeš radí v prípade nevery sa správať k nevernikovi ako ku ťažko chorému človeku. Tak sa skús tak nastaviť k otcovi a samozrejme matka potrebuje veľkú podporu, zrútil sa jej svet. Poznám prípad podobný vášmu keď sa matka spamätala z šoku až za pár rokov ( asi 5). Takže čakajú Ta ťažké časy, ale skús jej čo najviac pomoc, pripadne aj lieky, nakontaktovať nejakú záchrannú sieť, rodina, kamarátky, susedky.
@pribinak a preco zacala pit? Od rozkose?
@anonym_autor moj, ale ty to cele beries uplne zo zlej strany. Este raz napisem, hladaj sposob ako vyriesis buducnost, tvoju, tvojich deti, mamy a aj otca (k chces ty a ak bude chciet on). Hladaj ako najst cestu a urzat vztahy na takej urovni aka najlepsia sa da. Mama ma za sebou obrovsku traumu. To hadam chapes aj ty. Ta ju mas tiez. Stalo sa co sa stalo, uz sa neostane. Ak sa mama zrutila, tak hladaj sposob ako jej pomct. Ak sa opustila a mozno aj zapija svoj smutok, tak hladaj cestu ak jej pomoct. To, ze ma problemy je fakt, ci ich niekto nazve tak alebo onak, mama ma problem
Alebo aj dalej mozes vyplakavat nad tym ca sa stalo, sice to tiez minulost nezmeni ale ani nic pre buducnost neprinesie.
@matkahelka opakovane sme jej navrhovali, aby k nam prisla byvat, mala by samostatnu izbu. Presviedcali sme ju, synovia ju prosili. Pre nas by to bolo ovela praktickejsie, ako za nou kazdy druhy den chodievat a kontrolovat ju. Takto by sme ju mali vzdy na ociach. Nechce o tom ani pocut. Chce byt sama, plakat, lutovat sa, smutit. Nenaje sa, nenapije, uplne sa opustila. Chcem jej pomoct, trapi ma vidiet ju v takom zubozenom stave, ale neviem ako jej mam pomoct. Ked k nej prideme, dupka nohami, aby sme cim skor odisli, lebo chce byt sama. Do toho ten alkohol. Cely zivot nikdy nepila. 2 pohare vina rocne na nejakych oslavach. Teraz sme v smetiach nasli viackrat flase.
@pribinak ake ine problemy ma moja mama? Som same ucho. Az do rozvodu to bola jedna vesela, vzdy usmiata, vzdy aktivna, vzdy upravena zena. Od rozvodu je to kopka nestastia.
@anonym_autor pretože to potrebuje spracovať.uzbsa rozviedli toto lamentovaie nad tým, prečo sa to stalo práve tvojim rodičom nieje konštruktívne .Máme urobte najväčší support aký sa dá,obzvlášť ak máš pocit že začala popíjať ....otca ak sa odstrihol jednoducho nerieš. viem ,že je to ťažké ale je to tak.Detom to vysvetlí tak aby to pochopili v rámci ich veku ,nie štýlom napríklad že vás dedo na vás teraz nemá čas lebo ma novú ženu....toto oni vedieť nemusia....kľudne im pre mňa za mňa povedz že dedka teraz nejaký čas neuvidia ,pretože si musí vyriešiť nejaké veci a nemá teraz čas...
@pribinak wow, tento tvoj postreh chce potlesk. Bez teba by sme to urcite nezistili.

@matkahelka bohuzial, je to jej chyba, ak nema ziadne ine konicky, kamaratky a upla sa na muza, ktory bol stredobodom jej vesmiru. V zivote by som toto nedopustila, lebo potom taka zena vie velmi zle skoncit.
@jessica6 to nevieme, ci nema kamaratky a konicky. a ano, urcite nie je spravne mat chlapa ako stredobod vesmiru. tiez tvrdim, ze keby sme sa s muzom rozviedli, neskacem pod vlak. to je teoria. aka by bola realita, tazko povedat. iste situacie clovek nedokaze predvidat a nedokaze predvidat ci a ako by ho poznacili.