icon

S mužom máme problém nájsť si prácu

dajana40
17. okt 2020

Ahojte baby viem, zesa nepatri take problemy vesat na kona no aj tak. S muzom sme boli 5 rokov s prestavkami v rakusku, vzdy po sezone sme prisli na mesiac a pol domov. Nasporili sme si na byt kupili ho zariadili. Pre koronu sme prisli z rakuska domov o mesiac skor. Este nam treba par detailov do bytu, no coje horsie nemozem si tu najst pracu. V lete sme boli doma na sezonu sme nesli (toje dlhe na rozpisovanie).. podporu nam zamietli. Vsade mozne sme savali inzeraty predavacka muz zamocnik kurier atd no nik nedava spetnu vezbu. Super skolovany niesme. Mam 29 a uz by sme aj babo chceli. Mame dve moznosti bud budem doma sama alebo u rodicov a muz bude chodit do DE na 3tyzdnove turnusy alebo este nasporime a pojdeme od devembra do rakuska. Mam mi vravi ze je to iba utek ze uz amme tunzit normálne a sestra mi radi ze je to lepsie zlo ako byt v byte sama. Mam uz z toho depkyked uz mame zazemie byt nechce sami nikde ist.no doma bez penazi je hroza:/ nemame system pracu.. poradte coby ste robili diik🙁

dajana40
autor
18. okt 2020

@ktochytavzite ano ale kde tu tyzdnovku ma hladat? Nikde nic rake neponukaju iba ak si najst partiu s autom. Okolo nas maju vsetci robotu... iba ak by siel na tri tyzdne co nevem ci ma zmysel aby som tu sama bola takmer mesiac akebo odisla dobrodicov a zamkla byt. On mal ist ku bratrancovi ktory zatobi dobre vluse omielal ze mu robitu vybavi no nestalo sa tak.preto sa nevieme rozhodnut . Oni clovek by aj zabojoval aceste hladal robotu tu no ird poskes 10 zivotopisov asa ti neozve nik . No ktobto nezazil neuverii. Este ani za casnicku nemozem ist koli korone.. a oeniaze dochadzaju.

gabi000
18. okt 2020

@dajana40 to isté som prežívala pred rokom. Podporu mi zamietli aj keď som preukázala väzby k SVK, no pre nich to málo bolo. Dala som si prerobiť byt, všetko nové. Bola som na depku z toho. Prácu som nenašla, resp.aj by bola za 500 € lenže z toho si neviem predstaviť žiť. Som zvyknutá na inú úroveň. Vrátila som sa do zahraničia, v mojom odbore nie je núdza ani počas korony (v zahraniči). Byt je v prenájme. Teraz to už vôbec neľutujem že tak vyšlo. Pekne si šetrím ďalej.

janeninka
18. okt 2020

@dajana40 vas problem je dost komplexny tak sa vyjadrim len k časti - mam celkom fajn skusenost s ponukami prace na facebooku - popridavat si rozne skupiny mestske krajske inzertne a striehnut. Teraz casto vidim ponuky na rozvoz jedal kedze mnohe restiky to nerobili a teraz zacali. Drzim palce.

dajana40
autor
18. okt 2020

@janeninka ako to myslis komplexny?? Vyjadri sa aj k inej podstate pls😇

janeninka
18. okt 2020

@dajana40 priznam sa ze som diskusiu len preletela takze mi nie je uplne jasne, aky bol plan keby nebola korona? Do kedy ste chceli fungovat v at na sezonach? Kupili ste byt v bj lebo ste chceli robit co? Prisli ste kvoli rodine? Viete si predstavit zit inde ako v bj ale zaroven ostat na svk?Ze mi tam chyba takyto celkovy pohlad, viem korona tu je a asi aj bude takze to dost zamiesalo karty ale aka bola vasa motivacia, co je to po com tuzite? Od toho by som sa odpichla.. ak fakt netusis mozno nejaky online karierove poradnenstvo?
Ale lepsie ako cakat na spasenie je asi si dat nejaky deadline do kedy hladat pracu na svk a potom aj ked nepohodlne ale aspon kratkodobo mozno aj to zahranicoe ale ozaj len kratkodob aby ste sa neodcudzili. ak chcces ist do dietata tak by som veru odporucala mat odbobene aspon minimum na matersku a ten vyssi rodicak - je to niekolo tisic ked si to zratas.

dajana40
autor
18. okt 2020

@janeninka keby korona nebola bezmenilo by sa nic asi len tobzebycsom ja mohla robit niekde casnicku. Byt je v meste medzi presovom a bardejovom. Cize nie priamo v meste..domov sme prisli koli korone inak by sme boli cca do konca aprila mali viac nasetrene . Domov sme uz prislibusaditcsa nakolko sme nysleli ze praca kt muzovi sluboval bratranec dlho vijde..zit chceme tu nikde inde. Priste my sme myslelibze uz muz si najde robotu nueaku znamych nename nikde. No ked zacal posiekat zivotopisy volat tu ziadna odpoved. tam ziadna odpoved. Cize ta realita ma prefackovala hned dik za radu inac😗

dajana40
autor
18. okt 2020

@janeninka a co sa tyka sezon chceli sme letnu este. Potiahnut a koniec. No nevydalo.tak sme sa pustili do hladania tu no vazne je tovtazke. O koronu nejde v podstate ved inzercie su. Zamocnik, kurier, upratovacka predavacka..sj sa mi otval heden oan ohladom asistentky v nemcine. Povedal, ze mi zavola a stretnene sa no neozval sa viacej. O upratovacke som pisala vyssie, ze sa mi ozvu do 2ch tyzdnov k tomu este na kausku mam ist. Ta praca je daleko od centra mesta musim minat este aj na tacik auto mame jedno. V podstate zarobim malo. Kebyze to vijde. Ked sa vobec ozvuu. no nik nedava odpoved. Nechapem..

lusyyy36
18. okt 2020

@dajana40 ved ale v at hľadajú do tirol a pod stale chyžné a personal do hotelov,kazdy den vidím nove ponuky. Tak bud sa zbaliť a ist naspäť do AT alebo nariekať doma. A s tými úradmi to je nadlho,treba tam volať aj kazdy den a tlačiť na nich. Aj na Slovensku aj v rakusku

dajana40
autor
18. okt 2020

@janeninka a cosa tyka motivacie babetko zit doma a mat normalnu robotu kde b sme mali aspon co to. Nepotrebujeme miliony. No ked tu robotu nemozes najst ako moj muz ani len na tyzdnovky je to hrozne

dajana40
autor
18. okt 2020

@lusyyy36 jj viem ze hladaju no niesme pevne rozhodnuty my v podstate chceme byt doma no bez roboty to ma aly zmysel? Ze budeme nervozny nariekat ako pises?? Ochh

lusyyy36
18. okt 2020

@dajana40 a vlastne načo ste si kupovali byt v bj a chcete tam ostat keď tam nieje robota? Toto nikdy nepochopím.

dajana40
autor
18. okt 2020

@lusyyy36 zeby preto lebo sme blizko rodiny a 120 000€ na byty v ibom meste sme nemali? Ani uver nam nedali??? Zeby preto??

eni01
18. okt 2020

@dajana40 tak si nájdite prácu bližšie, nie v tirolsku, byt sa dá nájsť aj za 500e (nie tirol) a tebe bude chodiť podpora kým sa situácia nezmení

majkeel
Autor odpoveď zmazal
radkaradix
18. okt 2020

@dajana40 skus sa odvazit zacat v niecom podnikat, ak si v niecom dobra a bavi ta to, tak by to mohlo fungovat. Ak vies po nemecky, zacni doucovat online, teraz podla mna vela deciek bude potrebovat pomoct so skolou kvoli korone. Alebo nieco vyrabajte aj s chlapom. Napriklad dreveny nabytok, repasujte stare kusy, alebo zacni sit, cokolvek co vam zvysi rozpocet aspon kym nenajdete nieco ine..ale ak budete dobri a obaja sa budete tomu venovat naplno, tak vas to urcite uzivi.. v dnesnom online svete mate vyhodu, napriek tomu, ze zijete v hladovej doline.

majkappp
18. okt 2020

Milá autorka! Už včera som Vám chcela napísať, ale povedala som si, dáš pokoj, máš pokoj... no nedá mi. V prvom rade Vám už baby dali kopec nápadov, dokonca s linkom na profesiu. Že ste poslali životopisy a nič? Nikto sa neozval? V prvom rade si uvedomte, že bez potrebnej kvalifikácie budete robiť len málo kvalifikovanú prácu za málo peňazí. A je jedno, či v Bj, Po, KE či Tn. Píšete, že byt "je v meste medzi Bj a Po". Prepáčte, ale medzi Bj a PO sú len obce, čiže do Po to ďaleko nemáte. Je obrovské množstvo ľudí, ktorí cestujú za prácou oveľa ďalej. Že ste chceli robiť čašníčku? Smola! Proste je situácia aká je...Skúste pozrieť firmy cez skladanie rôznych komponentov....tam odbornosť asi nepožadujú. Zbytočne budete hľadať - ako sa to nedá, či ako "vybabrať" so systémom. Problémy s chrbticou má každý druhý človek. Ja mávam také stavy, že mi z postele občas pomáha manžel. A? Žijem, pracujem...PN som bola posledný raz pred 21 rokmi. Nepáči sa Vám plat? Ani mne sa nepáčil nástupný. TAK NA SEBE PRACUJTE! Máte 29 (som podstatne staršia). Vzdelávajte sa! V súčasnej dobe je to tak jednoduché. Nájsť si čas namiesto "kávičky", posedenia s kámoškami.... oplatí sa to. ŽE nerozumiem, ako ťažko je to na východe? Ale viem, bývam asi neďaleko od Vás. A vždy som tu žila....Jednoducho, pokiaľ chcete niečo zo štátu čerpať (MD, RD), tak do ňho musíte najprv niečím prispieť. A vôbec to neberte v zlom. Len možno potrebujete nakopnúť, aby ste sa už konečne rozhýbali a začali na sebe pracovať! Prajem Vám všetko dobré!

lija22
18. okt 2020

co to bol za napad ist tam kde nic nie je? argument ze nemas 120k na byt inde je slaby.

majkappp
18. okt 2020

@lija22 dúfam, že sarkazmus. Osobne ma uráža, už to nie je vtipné dokola riešiť, že "tam nič nie je". Predstavte si, je. Kto chce pracovať, nie bez vzdelania v kancelárii, prácu má. V terajšej situácii stratilo prácu veľa ľudí, nielen na východe, no pokiaľ chceli prežiť, robili aj menej kvalifikovanú či horšie zaplatenú prácu. Od skončenia strednej školy som nebola ani ja ani manžel nikdy nezamestnaní. Boli sme vedení k tomu, že čo si zarobíme, len s tým môžeme počítať. Popri tom sme si obaja niekoľkonásobne rozšírili vzdelania (nie jednou vysokou školou). Stálo nás to noci bez spánku, ale dokázali sme si poradiť. a myslím si, že úplne rovnako by sme pracovali v Bystrici či Bratislave.

pragmaticka
18. okt 2020

Ja zase nechapem naco ste si kupili byt na svk...bez skoly vam ani ten byt teraz nepomoze..na vasom mieste byt predam alebo dam minim do prenajme a zdrham z tej krajiny..este ked ste z vychodu..sak tam nic neni..!o prac.ponukach v tychto nizsich poziciach mozes teraz asi len snivat a bohuzial bude este horsie..spat do rakuska/nemecka by som na vasom mieste isla ale nie na sezonu ale na stalo..predopkladam ze rec obaja viete..nic lepsie pre svoje deti nemozete urobit,ako im poskytnut do buducna zivot kde maju aj nejake perspektivy a nie vychod svk!

veronice
18. okt 2020

@dajana40 vytlac si 20 zivotipisov, obuj topanky a ides 🙂 vlastna skusenost 😁👍 a podarilo sa 🙂 proate len maj oci otvorene, zivotopisy vytlacene a pobehaj mesto. I ked je situacia aka je, napr takych dokladacov a pokladnikov vo velkych retazcoch hladaju stale. A ak treba, sadni do auta/busu a popozeraj ponuky v okoli. Niekde zacat treba. Nech je to praca akakolvek. Ja som zacinala v knihkupectve (vsimla som si ponuku prace co mali vyvesenu na predajni) a aj ked to nebola praca snov, penaize bolo treba tak som vzala co bolo a hladala dalej. Po pol roku som nasla aj tu svoju pracu snov a uz je tomu 5 rokov. Hlavne si treba uvedomit ze vobec ziadne zamestnanie nie je potupne a vsetky povolania, aj ta upratovacka alebo smetiar su potrebne. A nejak zacat treba. Hlavne stale vyvijat aktivitu. Drzim palce 😊🍀❤️

dajana40
autor
18. okt 2020

@majkappp mila komentujuca ano ale mne lekarka nepodpise zdrav.prehliadku do prace. A ano link na profesiu nepotrebujem, som mlada internetove ponuky mam v malicku. Navyse jasa neoytam o radu ako sa zamestnat ale co robit cibust dovat alebo nechat manzela sameho ist na turnus. Aj cam orajem vsetko dobre! Piece

dajana40
autor
18. okt 2020

@lija22 slaby.?? A co mam ako banho nasporit alebo ziskat uver?? Ked sezonym robotnikom uver nedaju?

dajana40
autor
18. okt 2020

@majkappp suhlasim no ak my odpisu z oredajne ze potrebuju predavacku iba s praxou a nakoniec sa mi aj tak neozvu? Prosim vas kazdy je mudry kto tu robotu ma

dajana40
autor
18. okt 2020

@veronice ja sktivitu vyvijam no ked uz dochadzaju peniaze uz nemam casu navzhabanie roboty a zit na dlh

lusyyy36
18. okt 2020

@dajana40 ja som ti napísala to co píšu aj iné. A tiež od marca nemám pracu,dokonca som stratila uz 2 kvoli korone. Ale nenapadlo by ma ist na sk v tejto dobe. Ja byt na tvojom mieste predám ten byt alebo dam do podnájmu a idem spať do at

fokuska
18. okt 2020

@dajana40 Pises, ze mas 29 a ze 5 rokov ste na takych sezonnych pracach. Co si robila predtym, aku si mala pracu?
A aky si mala alebo ste mali plan? Sezonne prace su vacsinou pre studentov, alebo su to prace, ktore su len na nevyhnutne preklenutie nejakeho obdobia. Robit to 5 rokov, pricom vies, ze je to len sezonna zmluva - ze tu nie si vtedy poistena, ze ked mas "volno" medzi sezonami, tak si doma vlastne doma nezamestnana. Ze su to nekvalifikovane prace, ktore ti nedaju velmi zaklad na nejaku dalsiu "poriadnu" serioznu pracu, ze v banke nedostanete uver...
Nemysleli ste na to? Alebo co ste planovali keby nebola pandemia?

Tiez neviem ako do toho planu zapadalo to, ze ste kupili byt niekde v obci medzi Bardejovom a Presosovom - len preto ze je blizko k rodine a bol za cenu na aku ste mali? Neriesili ste to, ze to nie je len o tom, ze kupim byt, ale ze kde ho kupim - z hladiska toho ci tam mam pracu, kolko ma bude stat dochadzanie za pracou atd?

Dalsia vec - isla si na tu skusku na upratovacku? Lebo pises, ze sa chytas kazdej slamky, ze skusas vsetko mozne, ale znelo to, ze si sa citila urazena, ze ty si upratovala v luxusnych hoteloch a oni si ta chcu vyskusat na pracu obycajnej upratovacky... tak bud chces akukolvek pracu alebo nie.

A tiez ma zaraza, ze chyznu si robit mohla a vo fabrike za pasom robit nemozes kvoli chrbtici? Ved praca chyznej vobec nie je lahka - tam si s chrbticou problemy nemala?

dajana40
autor
18. okt 2020

@lusyyy36 dik za nazor

dajana40
autor
18. okt 2020

@fokuska ano pracu chcem na skusku sa mi este neozvali povedali ze do 2ch tyzdnov mam cakat

dajana40
autor
18. okt 2020

@fokuska nieje lahka no ked neje plny hotel ides domov aj po 5tich hodinach alebo sedis na izbe robis si pauzy. Nemozem stat alebo sedet vkuse
A cuduj sa bolela ma no dalo sa vydrzat ja uz ked stojim v kostole hodinu bez chodze je mi zle ked menim polohu tela to zvladam.

fokuska
18. okt 2020

@dajana40 A aky ste teda mali celkovy plan - karierny, financny, kde budete byvat, atd? Ze ste nakoniec ostali 5 rokov na sezonnych pracach - vedeli ste co to znamena sezonna praca a ake to bude mat dopady do buducna?