icon

S mužom máme problém nájsť si prácu

dajana40
17. okt 2020

Ahojte baby viem, zesa nepatri take problemy vesat na kona no aj tak. S muzom sme boli 5 rokov s prestavkami v rakusku, vzdy po sezone sme prisli na mesiac a pol domov. Nasporili sme si na byt kupili ho zariadili. Pre koronu sme prisli z rakuska domov o mesiac skor. Este nam treba par detailov do bytu, no coje horsie nemozem si tu najst pracu. V lete sme boli doma na sezonu sme nesli (toje dlhe na rozpisovanie).. podporu nam zamietli. Vsade mozne sme savali inzeraty predavacka muz zamocnik kurier atd no nik nedava spetnu vezbu. Super skolovany niesme. Mam 29 a uz by sme aj babo chceli. Mame dve moznosti bud budem doma sama alebo u rodicov a muz bude chodit do DE na 3tyzdnove turnusy alebo este nasporime a pojdeme od devembra do rakuska. Mam mi vravi ze je to iba utek ze uz amme tunzit normálne a sestra mi radi ze je to lepsie zlo ako byt v byte sama. Mam uz z toho depkyked uz mame zazemie byt nechce sami nikde ist.no doma bez penazi je hroza:/ nemame system pracu.. poradte coby ste robili diik🙁

Strana
z5
dajana40
autor
19. okt 2020

@elizita dakujem za nazor

fokuska
19. okt 2020

@elizita Ale no, 5-10 rokov. Ved staci aby "vydrzala" skusobnu dobu a dobu urcitu.

tinkerbell
19. okt 2020

@dajana40 držím palce, určite si niečo nájdete. My keď sme sa vrátili z Anglicka, tak ja som sa zamestnala hneď, ale manžel si hľadal prácu rok, a to chodil stále na pohovory. Žili sme z môjho platu, ale nemali sme úver, tak sa to dalo.

ktochytavzite
20. okt 2020

@fokuska no len za 5r tej neuvazenej roboty maju aspon byt,na Slovensku neviem,neviem,tak byt ale s hypotekou,cize to nebolo take zle,teraz je situacia taka,aka je ale nwznamena to ze to bude vecne trvat,ved aj s coronou rz musime vyjst.Tkze @dajana40 na vasom mieste by som brk teraz tie tei tyzdne este nieco zarobit a isto mozno za pol roka sa aj ore teb njde nieco,alebo vas,

dajana40
autor
20. okt 2020

@ktochytavzite dakujem za radu budeme to zvazovat ze co a ako 😒

fokuska
20. okt 2020

@ktochytavzite Ved to je to individualne co pisem, ze kazdy ma priority inde a nieco ine povazuje z uspech a nieco ine chce.
Ako som povedala, pre mna ma vacsiu hodnotu praca ako byt bez hypo niekde v dedinke medzi BJ a PO. Hodnotu myslim taku, ze potencial alebo ako to nazvat, ze co mi to prinesie.

Ak mam dobru pracu, tak mam aku-taku istotu stabilitiy a prijmu a to mi otvara moznosti - napriklad moznost mat hypoteku na byt v atraktivnejsej lokalite, napriklad priamo v meste. Byt priamo v meste mi otvara moznost prenajimat ho a tym sa bude "sam splacat". Alebo dobra praca mi umoznuje najst si podnajom v meste a nemusiet dochadzat. Alebo byt, ktory je priamo v meste mam moznost neskor predat a hodnota mu uz stupla, cize na tom aj nieco ziskam. Praca mi zabezpeci, ze mam platene poistenia, ze v pripade PN, OCR mam nahradu prijmu, ze s anemusim obavat co bude ked otehotniem, lebo mam narok na matersku a potom na vyssi RP. V pripade, ze pride vynimocna situacia a pridem o pracu, tak mam narok na slusnu podporu.

Na druhej strane - ak mam byt niekde v obci medzi BJ a PO, no tak ho mam - mam kde byvat. Aj to pise autorka ze ked manzel bude chodit do zahranicia, tak sama tam byvat nechce. Takze realne co mam? Aku perspektivu mi ponuka byt bez hypo niekde mimo mesta ked ani nemam pracu v danej obci? Aky atraktivny je na prenajom? Ako si drzi alebo nadobuda hodnotu na pripadny buduci predaj?
Su uz v tej obci "prikovani" - lebo priamo tam je asi mala sanca najst pracu a tak budu musiet dochadzat a zas budu vydavk yna cestovne.

To je moj pohlad, ja by som rozmyslala inak a usadila sa tam, kde najdem poriadne stabilnu pracu. Tie peniaze zo zahranicia by som si setrila, nevrazila hned do neperspektivneho bytu. Ale mala by som ich ako zaklad - napriklad najdem pracu v Kosiciach alebo v Presove, bud dochadzam alebo idem do podnajmu a ked je praca stabilna, na dobu neurcitu, tak mam nasetrene, cize mam zaklad na hypo - kupim byt v meste kde pracujem.

ktochytavzite
20. okt 2020

@fokuska rozumiem ,len napr je jednoduchsie byt priklad predsvackou vo vlastnom byte ako predavackou s hypotekou,tem polrok nez roboty nikoho mezabije,neznamena to ze ked teraz si nemozu nieco najst bude to tak vecne,moze sa to na jar zmenit,ked pominoe coronakriza.
Niekto nebude n sebe nikdy orvovat ci uz v zahranici alebo na sk ale je rozdiel mat byt bez hypoteky a byt kupeny prevazne za oenize s hypoteky.

ktochytavzite
20. okt 2020

@ktochytavzite a inak ja zijem 300km od rodiny a poviem Ti rodina je rodina,cize ja by sim nesla uz nikdy od rodiny prec.Aj neskor ked naor otec,mama ochoreju a potom dochadzat z dialky im pomahat je obtiazne ,ver mi,cize nie kazdy ide za oravou,vela ludi chce praveze zit tam,kde vyrastalo.

fokuska
20. okt 2020

@ktochytavzite Ano, je rozdiel byt predavackou vo vlastnom byte, ak si predavackou v tej obci, kde mas ten byt.
Ale ak mas byt predavackou v Presove a byt mas niekde medzi BJ a PO, tak platis cestovne a minas cas na cestu do PO kazdy jeden den tam a naspat. A muz to iste - podla toho v ktorom meste pracuje on. Takze ked si spocitas kolko casu realne travite spolu a v tom byte a kolko miniete na cestovne, tak moze byt lepsia alternativa robit predavacku v PO a aj tam byvat a usetrit za cestovne ale platit hypoteku a mat viac casu pre seba.

sari24
20. okt 2020

No takto. Tiež žijem od rodiny preč a to v Prahe. Radi by sme žili pri našich rodinách ale bohužiaľ ak raz nevieme nájsť v mieste nášho bydliska prácu ktorá by nas uživila a aj bavila tak nebudem predsa hladovať a žiť z lásky. Podľa mňa ste si vybrali absolútne nesprávny čas pre návrat na Slovensko. Korona je tu od marca, najviac utrpel gastro sektor a hotely lebo spolu s hotelierstvom sa spája aj turizmus, ktorý je asi takmer všade momentálne žiadny. Tej kúpe bytu by som celkom aj rozumela, je to fajn investícia do budúcna a proste majú rovno kde bývať. Lenže v aktuálnej dobe je to hrozne na prd proste a zrovna keď hladate prácu. Ja by som na vašom mieste dala byt do prenájmu, čiže by sa to platilo samé a odišla späť za hranice kým sa situácia neupokojí. Hoci aj na rok, zatiaľ našetrite ďalšie peniaze. A ak už by som chcela ostať na Slovensku tak proste hľadám prácu vo väčšom meste, napríklad aj v Košiciach, kde síce tiež nie je žiadne terno ale vždy lepšie ako nič.
A ako posledné - prečo hľadáte sezónne práce? V AT nebolo nič na full time?
Proste možnosti je x a aj baby z diskusie ti dobre poradili. Doba momentálne nepraje veľa ľuďom a rozumiem že je to strašne ťažké, ale treba hľadať možnosti tam kde je to aj nejak reálne.

dajana40
autor
21. okt 2020

@sari24 dakujem za radu este hladame do konca mesiaca tomu dame sancu

Strana
z5