icon

Samostatne účty v manželstve

15. dec 2022

Čo si o tom myslíte? Já osobne si myslím že aj v manželstve by mali mať žena a muž každý svoj účet. Možno maximálne odkladať niekde bokom na spoločné väčšie výdavky. Ale aj sporenie by podľa môjho názoru mal mať každý zvlášť. Veď keď budú spolu, nijako sa ich to nebude dotýkat ale pri prípadnom rozvode je mať vlastné peniaze našetrené veľka výhoda. Z oboch strán. Moje okolie ma normálne odsúdilo keď som toto raz povedala na akcii. Vraj hned myslím len na rozvod a všetko vidím len cez prachy a som vypočítává. Neviem čo všetko som si už vypočula potom. No mne to príde ako finančná gramotnosť nie vypočítavosť.

sisaka
16. dec 2022

@vevesh tak my si sledujeme účty, vždy prebehnem platby, či mi to sedí, či tam nie je niečo divné a keby tam boli kadejaké platby od muža, o ktorých nič neviem, tak by som sa musela vyzvedať, či tie platby robil on (ny sme už zažili zneužitú kartu, aj som sa naťahovala s jedným online obchodom, takže platby si vždy sledujem) Asi keď pôjde nakupovať do Victoria’s Secret tak viem, čo čakať pod stromček a keď tam nič nebude, tak to by bol pruser 😅 A môj muž si viem predstaviť ako pindá, že koľko som zaplatila za dovolenku, alebo oprášila v nejakom obchode… Takto ho to nezaujíma, sú to moje peniaze, na čo si miniem, na to si miniem, tiež ma nezaujíma na čo míňa on, kým to nejde z mojej výplaty….
My sme našťastie tiež finančne gramotní a nekupujeme si veci, na ktoré nemáme, ale zároveň mame radi kontrolu nad vlastnými peniazmi, moja najväčšia mora je byť na niekom finančne závislá.

lentak1223
16. dec 2022

@vevesh Tieto manželstvá zjavne zlyhali na nedôvere a odlišných hodnotách. Stabilný pár určite nepoloží oddelený účet. My máme účty oddelene a v živote sme to neriešili. Žiadne posielanie peňazí, vydeľovanie. Kto má zaplatí. Aj so spoločným účtom môžeš byť ekonomicky týraná. Ja mám známych, spoločný účet, muž všetko kontroluje a žena sa ho pýta, či si môže kúpiť tento mesiac náušnice (žiadne zlato - normálna bižu). Samozrejme, keď sa ide minúť na niečo veľké, tak je diskusia, napr. hudobný nástroj za 6000. Nič také kúpil som si, sú to moje peniaze, nestaraj sa. Sme spolu 18 rokov, som na RD a mám dosť, aby som sa užívala aj sama. Ale manžel platí všetku povinnú réžiu, robí nakupy. A normálne si žijeme. Každému vyhovuje niečo iné. Na tomto vzťah nestojí. A tie, čo si zoberú magora, ktorý nechá žiť ženu a hlavne svoje dieťa z RP, tak to je proste hulvát a spoločný účet by mu pokrivený charakter nenarovnal. Tam by problémy nastali tak či tak.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
avanka
16. dec 2022

@aurora33 toto sa nám nikdy nestalo, hoci máme obaja karty od spoločného, ib mám ja, manžel má do neho prístup, nikdy nekontroloval, koľko a na čo som minula, skôr ma chváli, ako šetrím🙂keďže mu každý mesiac posielam na setriaci účet dosť peňazí🙂

jolien88
16. dec 2022

Viacere tu pisali ze je jedno ci ten ucet je spolocny alebo nie, vsetko je BSM a bude sa pri sude delit na polovicu. No viacero znamych sa uz rozviedlo a medzi prvymi radami pravnikov pred rozvodom bola: zacnite pravidelne vyberat z uctu (kazde 2-3 dni) urcitu sumu penazi a pri rozvode nie je co delit. Peniaze sa minuli…

aurora33
16. dec 2022

@avanka vidis ale aj to je aká taká kontrola keď zisťuje koľko mu posielaš na šetriaci.

sima338
16. dec 2022

celý život mám aj vlastný účet, a to teda som aj za spoločný účet ( rodinný ) a spoločné peniaze v manželstve a rodine, ale ja si neviem nemať aj vlastný účet

babulkomale
16. dec 2022

@veronika3110 nie, nemate spolocny ucet. Ved si zisti info. Ja nemam preco prehanat, tak to proste je. My mame pristupy navzajom, karty aj appku a mozeme disponovat navzajom. Ale ucet spolocny neexistuje, je len majitel na rodne cislo a disponent. Ved si to prestuduj alebo sa spytaj v banke.

kvetinka75
16. dec 2022

každý máme svoj účet, výdavky podelené a tak nám to vyhovuje. V podstate aj tak sú to spoločné peniaze. Ja kúpim čo uznám za vhodné a muž tiež, čo uzná za vhodné. Zase ani jeden z nás nie ja taký že by míňal na somariny a nevedel by ušetriť. Máme celkom slušne na účtoch. Poznáme svoje heslá aj na účet aj PIN na kartu, tajnosti nemáme. Ale takto nám to vyhovuje a nevidím dôvod to meniť

babulkomale
16. dec 2022

@enya00 "ona" som ja?

babulkomale
16. dec 2022

@xsuzannex my detto. Najlepsi model.

babulkomale
16. dec 2022

@avanka MU posielas na setriaci?

mk22
16. dec 2022

@veronika3110 ty si over v banke ze co je majiteľ a co je disponent.
Keby sa tvojmu mužovi niečo stalo v sekunde sa blokuje účet a môžeš sa aj na hlavu postaviť nedostaneš sa ani k euru možno aj rok.. Ty nie si majiteľom.

comika
16. dec 2022

Lepsie je ked su oddelene ucty, ak nahodou jeden z partnerov zomrie, druhemu nezablokuju ucet. Ked je spolocny tak zablokuju a caka sa na dedicne konanie

mk22
16. dec 2022

@comika presne tak.. Nad tým ale nikto nerozmýšľa.. Alebo drvivá väčšina ľudí ktori zdieľajú jeden, lebo dôvera láska.. A toto im uniká.

zafir01
16. dec 2022

Som na tretej materskej. Z mužov ho účtu (ja som disponent len a mam k nemu svoju kartu). Mame všetky trvalé príkazy na hypo, poistky, investície...
Účet mame zadarmo.
Obaja vieme, koľko tam musí zostať, aby sa po platili všetky veci. Na os . Účte držíme len cca 1200 mesačne, to je akurát na trvalé príkazy. Ostatne presúvame ma investície, ktoré sú písané rovným dielom na mňa, muža aj deti. A ďalšie peniaze držíme v hotovosti, to je na stravu, benzín a oblečenie. Keďže muž dostáva polovicu výplaty v hotovosti.
Avšak keď pôjdem do prace, zvažujem, že si svoj účet zalozim. Môj plat bude určite nižší o pomerne veľkú sumu. Ale rada by som z neho platila moje investicie, moju poistku, telefón. A ostatné na bežné použitie ci krátkodobé sporenia, nečakane výdavky dovolenku... Etc

Padol tu veľmi dobrý koment. Ktiry som si predtým neuvedomila. Ak by sa môjmu mužovi niečo stalo. Nedostanem sa k peniazom (hoci mám ib v mojom mobile a vedela by som ich vybrať) ale to už je ilegal zrejme. A tiež všetko presmerovat by som musela. Ale po smrti, aj tak treba všetko obehat a dat všade info.

kvetinka75
16. dec 2022

@zafir01 preto sme si aj my dali s mužom 2 účty, keby sa jednému niečo stalo. Jedna známa bola vyše pol roka bez peňazí lebo mali s mužom spoločný účet a keď zomrel, musela čakať na dedičské. Prístupy k účtom máme, ak sa jednému niečo stane, spraví rýchlo prevod na svoj a na ten zvyšok si počká do dedičského. Ale našťastie máme každý dostatok financíí na účte keby niečo vydržíme.

kvetinka75
16. dec 2022

@mamula20 tak keby hrozil rozvod, myslím, že nikto nie je tak blbý, aby si nechal peniaze na účte a niekde ich odprace len aby nešli do spoločného zúčtovania

mamula20
Odpoveď bola odstránená
maranco
16. dec 2022

@zafir01 * Padol tu veľmi dobrý koment. Ktiry som si predtým neuvedomila. Ak by sa môjmu mužovi niečo stalo. Nedostanem sa k peniazom (hoci mám ib v mojom mobile a vedela by som ich vybrať) ale to už je ilegal zrejme. *

Jednoduchý príklad, autonehoda, muž zomrie, ty si v nemocnici. Si rada že vôbec dolámaná žiješ a je otázne či by si bola schopná urobiť prevod na mobile, alebo čo keď sa mobil rozbil pri nehode.
Druhý príklad, ak manželka nemá svoju platobnú kartu k manželovmu účtu, a majú iba jednu "spoločnú" kartu a jeden "spoločný" manželov účet. Muža zrazí opilec na zastávke, veci/tašky rozmetané na okolí, tak iste ta policajti nepustia prehľadávať v noci miesto činu aby si našla jeho platobnú kartu a utekala vybrať peniaze do bankomatu.

@alantroj * A reci o smrti....ucet sa blokuje na zaklade niecoho. Na zaklade oznamenia o umrti a blokacie pre ucely dedicskeho konania. Nedajboze sa nieco stane no tak zo spolocneho si vyberes a az nasledne nahlasis banke. Bezny postup. *

Banke úmrtie oznamuje zdravotná poisťovňa, takže po prvotnom šoku v noci nikoho nenapadne utekať do bankomatu vybrať peniaze. A na druhý deň už môže byť účet zablokovaný.

zafir01
16. dec 2022

@kvetinka75 tak zas ako hovorím vyššie. My na ucte mame prostriedky tak na najbližší mesiac. Ale to snáď ten mesiac každý subjekt vie počkať, čo sa prepisu veci. Napr hypo... A sú tam aj poistky, tak verím, že by sa to nejako prekrylo, a doma držíme tiež peniaze. Ale keď začnem pracovať a budem mat väčší obnost ako teraz, je to fajn mať. A kľudne dám aj mužovi dispo. Keby sa mbe niečo stane. Nech hneď peniaze vyberie...

mk22
16. dec 2022

@maranco súhlasím.. Už vidím ako v šoku po oznámení autonehody a smrti bezi žena riešiť účet a peniaze a prevody.. A ze sa tie autonehody dejú, vidíme denne.. Muž ráno odchádza, a poobede je mŕtvy.. To sú proste veci ktoré sa dejú nikto ich nečaká.. Tak preto je fajn mať viacero účtov každý nech si je majiteľom.. A nie ze ja som disponent a mm kartu a ib.. To je nič

zafir01
16. dec 2022

@maranco áno mame karty dve jedna je písaná na mňa .. Ale aj tak ako píšeš. V prípade smrti (už som to raz bola vybavovať v banke) som šla do banky až s umrtnym listom.. Keby v deň smrti sa vyberú z účtu peniaze (nebolo na ňom nič). Nič by sa nestalo. Vyberali by ich dediči. A zrejme len dediči to môžu napadnúť.. Je to milión možných scenárov. Ja som rada, že mám doma aj keš. Nie veľa. Ale je ihneď k dispo... Hoci áno inflácia je potvora. Ale nieco treba mať po ruke.

kvetinka75
16. dec 2022

@mamula20 tak väčšinou rozvod nie je zo dňa na deň. Ak postupne niekto takto vyberá nejakú čiastku každý týždeň, nižšie sumy sa dajú postupne minúť. Iné je keď zrazu niekto vyberie 10tis.

mel1980
16. dec 2022

My mame kazdy svoj ucet a nie je to dobre. Po 20 rokoch som zistila ze manzel pretipoval kopu penazi a nabral uvery bez mojho vedomia.

opica_skorica
16. dec 2022

@veronika3110 plne pravo disponovat moze majitel uctu zrusit v jednej sekunde. A je po disponentstve.
A spolocny ucet (naozajstny) poskytuje na Slovensku iba jedna banka.
Ostatne maju iba verziu majitel a disponent.

opica_skorica
16. dec 2022

@babulkomale veru, spolocny ucet jedine v mbank.
Ostatne banky to nemaju.

maranco
16. dec 2022

@mel1980 mohli ste si nastaviť disponenta k svojim účtom a v mobilnej aplikácii mať notifikácie aby ste si vzájomne videli všetky platby

lilope
16. dec 2022

S manželom sme chceli spoločný účet kvôli zbytočným poplatkom za vedenie účtov. Lenže potom sme sa dozvedeli, že nemôžeme byť obaja rovnocenní majitelia účtu, ale jeden bude majiteľ a druhý len disponent, tak sme to zamietli. Mať všetky peniaze na jednom účte, ktoré budú v prípade smrti majiteľa zablokované až do dedičského konania, je nemysliteľné. Nakoniec máme tri účty. Každý má svoj a na tretí sa posielajú peniaze hlavne na potraviny, takže sa nemôže stať, že jeden platí veľké nákupy a druhý nič, ako tu často býva kameň úrazu.

oblecenie99
16. dec 2022

Pointa nie je v oddelených účtoch, ale o dôvere, nezneužití tejto dôvery, celkovej finančnej gramotnosti oboch partnerov a schopnosti hospodáriť spoločne. Ak žena bude v situácii, že dočasne nemôže logicky utiahnuť financie rovnako ako manžel (materská), tak jej bude prázdny vlastný účet na nič, ak bude mať doma držgroša a debila...Napriek tomu ja nevidím jeden jediný dôvod NEmať vlastný účet, aj keby dočasne mal byť prázdnejší... dočasne.