Samostatne účty v manželstve
Čo si o tom myslíte? Já osobne si myslím že aj v manželstve by mali mať žena a muž každý svoj účet. Možno maximálne odkladať niekde bokom na spoločné väčšie výdavky. Ale aj sporenie by podľa môjho názoru mal mať každý zvlášť. Veď keď budú spolu, nijako sa ich to nebude dotýkat ale pri prípadnom rozvode je mať vlastné peniaze našetrené veľka výhoda. Z oboch strán. Moje okolie ma normálne odsúdilo keď som toto raz povedala na akcii. Vraj hned myslím len na rozvod a všetko vidím len cez prachy a som vypočítává. Neviem čo všetko som si už vypočula potom. No mne to príde ako finančná gramotnosť nie vypočítavosť.
@zmrzlinka2021 ono ide o to, že teraz síce mám plnú dôveru, ale nikto nevie, či o 20-30 rokov bude naša láska a naše manželstvo také krásne. A je podľa mňa naivné si myslieť že mne sa to stať nemôže. Áno, nemusí a budem veľmi rada keď manželstvo vydrží kým nás smrť nerozdelí ale nežijeme v ideálnom svete. Myslieť si že práve moje manželstvo bude to dokonale? Ako dúfam v to a verím tomu, ale tu nie sme v rozprávke ale v skutočnom svete kde sa veci nedejú vždy podľa plánov.
My máme oddelené účty úplne... Manželia sme 5 rokov a klape nám to, muž vie, koľko zarábam a mám cca na účte, ja viem, koľko zarába manžel a viem, koľko má na účte, náklady na domácnosť si delíme... Aj sme zvažovali jeden účet a nedali si ho kvôli takej banalite, že by jeden aj druhý vedel, kedy a aký darček si kupujeme, lebo však sms banking, obraty a tak... S inými ľuďmi takéto finančné veci vôbec neriešim, dokonca ani s najbližšími, čo koho do toho, sk to vám dvom vyhovuje.
@lilope * Tretí máme vo fio, ten je bez poplatku, avšak nevyhovuje mi IB ako pri mojom starom. Ak máš iný účet ako vo fio, môžeš dať tip kde majú bez poplatku s prehľadným IB. *
Mal som účty postupne v 5 bankách, z toho 2 už skončili a nakoniec som ostal vo FIO a to mi vyhovuje. Fungoval som ešte na starom IB potom to nové mi trochu trvalo kým som si ho osvojil, ale už som si zvykol a vyhovuje mi. Čo konkrétne ti tam nevyhovuje? Mne viac vyhovuje ak je niečo funkčné a jednoduché ako zbytočne vyčačkané.
Tiež mi vyhovuje, že veľa vecí si viem nastaviť/urobiť a vôbec nepotrebujem utekať na pobočku. Na pobočku chodím len na založenie účtov a raz odniesť certifikát pre podpis. Niektoré veci sa mi nepáčia, ale prevažujú tie s ktorými som spokojný. A keď zisťujem čo riešia ostatný s bankami/na pobočkách, tak som rád, že toto mám vyriešené online.
Tu sú príklady čo som riešil
Tento mesiac som chcel pozrieť koľko som platil pred 3 rokmi v jednej krajine. Dal som si rozšírené vyhľadávanie a tam nakombinoval obdobie, iba výdaj a do hľadaného textu kód krajiny. Výsledok som mal raz dva.
Tu na MK niekto písal na IB UniCredit vidí pohyby len 2 roky dozadu a na staršie musí ísť na pobočku.
Rovnako som hľadal koľko stál spotrebič kúpený pred x rokmi. Ja tam mám históriu pohybov od založenia účtov, 10 rokov .
Aby som si chránil platobnú kartu pred zneužitím, nastavujem limity, mám tam samostatne limit na bankomat, platbu u obchodníka a internetové platby. Keďže karty si spravuje banka sama tak sa zmeny limitov prejavia okamžite.
Čo mi vravel známy v ČSOB čakal niekoľko hodín na zmenu limitu, kým mu dovolilo zaplatiť kartou cez internet.
V Prime je len jeden limit na všetko a za poplatok (bankomat/obchod/internet), nie je možné nastaviť samostatne internet.
A samozrejmosť vo FIO zmena limitov je bez poplatku, VUB má bezplatne, len pre internetový a za ostatné limity sa platí navyše poplatok.
Niekto sa sťažuje, že ho banka otravuje telefonátmi a pozýva na stretnutie s osobným bankárom. Mne FIO volala len 2× aj to keď som napísal otázku a potrebovali vedieť doplňujúce info. Ani reklamu si nedovolia poslať do mailu, ani ju nemajú v IB a smartbankingu. Do mailu pošlú len základné info, otvorili novú pobočku, pridali Visa karty, menia podmienky. Pracovníčka z inej banky na MK písala, že musia denne navolať x klientov a dohodnúť si osobné stretnutia.
Pri zmenách obchodných podmienok sa mi páči že posielajú aj revíziu dokumentu kde farebne vidieť čo pribudlo a ubudlo. Kto by čítal niekoľkostranové podmienky a porovnával so starými. Takto farebne ľahko vidieť čo sa mení, aké nové veci pribudnú.
Zákazníčka potrebovala odoslať hromadne 85 platieb/prevodov. Je dohodnutý XML štandard pre SEPA platby, ktorý majú podporovať všetky SK banky.
Ako živnostníčka mala zriadený podnikateľský účet v SLSP.
Pripravil som jej XML hromadný príkaz a hľadali sme, ako ho importovať/otvoriť v George ktorý používala ako IB pre svoj podnikateľský účet. Nebolo to tam, tak napísala banke a odpoveď, že tá funkcia nieje v George ale treba si aktivovať Business24. Volala do banky aby jej to aktivovali a nedá sa musí prísť osobne na pobočku. A to bolo v covidovej dobe, keď boli obmedzenia a ona tiež nemala čas behať do banky, potrebovala sa venovať práci nechcela tam ísť.
Aby ostala po práci a nahadzovala platby po jednom by som ju tiež nedonútil.
Tak sme nakoniec použili FIO osobný účet a tam taká funkcia existuje import platieb.
Toto mám z fóra. Firma zamestnala novú externú účtovníčku, mali účet vo VÚB a potrebovali jej zriadiť disponenstvo k firemnému účtu. Ale to sa dá len osobne na pobočke a musí byť prítomný majiteľ účtu aj disponent. Účtovníčka pracovala na HO a bola z inej časti Slovenska. Tak riešili kedy dohodnú termín aby aj šéf mal čas ísť do banky a účtovníčka pricestovala do ich mesta. Snažili sa dotiahnuť, či by banka akceptovala elektronický podpis namiesto osobnej návštevy pobočky.
V prípade FIO nemusím chodiť na pobočku, ak disponent už má účet/zmluvu vo FIO jednoducho ho za minútku pridám v IB a je to vyriešené. Ak nemá účet stačí že on ide osobne na pobočku, alebo si zriadi účet online z domu cez appku a rovnako ho pridám.
Mám tam 3 úrovne práv:
- len pozerať pohyby na účte
- pozerať aj zadávať platby, ale čakajú na podpísanie šéfom
- pozerať, zadávať aj podpisovať
Ešte v rámci druhého práva jej môžem nastaviť určité bankové účty aj limity na ktoré môže posielať bez schválenia/podpisu šéfa.
Takže jednoducho keď robí mzdy, mohla by odosielať platby poisťovniam, daňovému, výplaty zamestnancom, ale keby chcela spreneveriť účet/preplo jej tak inde nevie poslať peniaze, bez schválenia od šéfa.
Znovu živnostníčka s podnikateľským účtom v SLSP. Fungovala pri zápise platieb tak, že si mala každé ráno stiahnuť denný výpis z účtu a ten naimportovať do skladovej evidencie aby zákazníci mohli využívať jej služby. V pondelok zákazník zaplatil, v utorok doobeda jej prišli peniaze na účet a až v stredu ráno mala výpis za utorok. Ten mala pri rannej káve naimportovať do PC. Samozrejme zabúdala, nestihla, alebo keď ten deň cestovala tak to robila až večer alebo v priebehu dňa keď sa zákazníci ozývali prečo ešte nie je zaevidovaná platba.
Chcel som jej to uľahčiť tak som hľadal, ako sa automaticky napojiť na banku a mať podľa možnosti najrýchlejšie info o pohyboch už v utorok a nečakať do stredy na výpis. SLSP vtedy na to mala stránku developer.databanking.sk kde sa to dalo napojiť, už nepamätám či aj na pohyby alebo len výpisy.
Ale neurobil som to, tam prihlasovanie mali tak že rovnaké meno a heslo ako má do IB a to ja ako tretia osoba som nechcel vedieť.
Tak som objavil že FIO má API tam to išlo jednoducho a bezpečne urobiť, ja neviem jej heslo do FIO, prihlasuje sa tokenom. Takže v pondelok pošle zákazník platbu, v utorok doobeda je platba automaticky zapísaná v jej evidencii a ide zákazníkovi automatický mail, že môže využívať služby. Zákazník to má rýchlejšie a živnostníčka sa môže venovať svojej práci. FIO banka API sprístupní za 0€ poplatok, nastavuje sa v IB netreba chodiť na pobočku.
Toto používajú aj e-shopy. Sa čudujem niektorým, čo prijímajú každomesačné platby od zákazníkov a posledné 2 dni v mesiaci nerieši vedúca nič iné, len nahadzuje platby do svojho systému, lebo nevedia importovať ani XML výpis z účtu a zapisujú každú platbu ručne.
Riešil som krádež platobnej karty FIO a potrebu rýchlo zablokovať kartu vonku v teréne. Jeden telefonát na nonstop linku, nadiktoval som údaje ktoré chceli a karta bola zablokovaná. Teraz už je možnosť dočasne alebo trvalo zablokovať kartu aj cez smartbanking alebo IB. Dočasná blokácia je výhodná ak niekto zapotroší kartu nevie ju nájsť a nie si je istý či ju stratil, ukradli, alebo len niekde založil a nájde ju.
Platobná karta od TB, začali na mobil prichádzať SMS, že prebehla platba za drobné €, o pár minút ďalšia, potom ďalšia. Majiteľka sa ozvala, že nič nekupuje a jej tu chodia nejaké SMS. Tak som sa do toho zamontoval a radím jej nech otvorí appku od banky a rýchlo zablokuje kartu, alebo zníži limit na 0. Podvodníci najprv vyberajú malé sumy testujú či karta funguje a potom vybielia celý účet koľko dovolí limit.
Ona že nemá banku nainštalovanú v mobile. Tak telefonát do banky aby zablokovali kartu, lebo prebiehajú ňou platby v zahraničí, ktoré nerobí. Pre overenie nám nadiktujte kód z čítačky. No čítačku tiež nemá nainštalovanú v mobile, ale používa tú čo je dali a tá je v šuplíku doma pri PC. Potom že sa dá aj telefonicky bez kódu ale nemá aktivovanú hlasovú biometriu. Tak s tým neurobia nič, nezablokujú kartu.
Potom nastala trocha panika a hľadala auto kto ju rýchlo odvezie domov k čítačke.
Ako malé plus pre TB že sa predsa pozreli na jej účet a cestou domov jej prišla správa že karta bola zablokovaná.
Páči sa mi vo FIO pri kartách geoblokácia, dá sa nastaviť v ktorej krajine/kontinente sa dá použiť karta v bankomate alebo na platbu u obchodníka. Ak by mi niekto skopíroval kartu https://www.cas.sk/clanok/160214/klientom-vub-z... tak na Filipínach nevyberie z bankomatu.
Možnosť vypnúť magnetický pásik ktorý zlodeji kopírujú, zakázanie DCC, zákaz platieb bez 3D Secure (ak by som platil len v európe),
https://www.fio.sk/docs/bannery/zabezpecenie_ka...
https://www.fio.sk/docs/bannery/zabezpecenie_ka...
Majú Transparentné účty a bez poplatku, videl som transparentný účet v inej banke, kde prijímalo združenie drobné dary a poplatky za účet + zverejňovanie účtu ich stáli skoro polovicu darovaných platieb.
Čo sa mi nepáči, že ešte nespustili okamžité platby a sľúbili ich tento rok
https://zive.aktuality.sk/clanok/xujb696/mnohi-...
Neurobili podporu pre https://www.payme.sk/ odkaz.
Mi máme každý učet svoj keď manžel pracoval a mal peniaze tak platil raz on raz ja potraviny a keď trebalo všetko ohľadom auta platil on keď ohľadom deti kozmetiky plienky ja ... paušál si platil on aj telku aj internet ....teraz mal zdrav. problémy šlo všetko z môjho účtu je už v poriadku a mal by ísť do práce tak má odľahčí znova ...viac peňazí ostane na niečo iné ...
@maranco ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Moja bude stručná. Neviem presne určiť čo konkrétne mi tam v IB nevyhovuje, len tak všeobecne napíšem, že sa v ňom neviem tak dobre a rýchlo orientovať ako v súčasnom IB v SLSP, ktorý sa mi zdá prehľadnejší. Ale môže to byť tým, že ho využívam naozaj sporadicky, vlastne len na kontrolu zostatku na účte, ani platby cez neho prakticky nevyužívam. Ak ešte môžem, ako je to s výberom z cudzích bankomatov? Stále platí pri karte Visa neobmedzený výber zdarma? Lebo ani výbery nevykonávam, tak netuším ako to v súčasnosti vlastne je.
@lilope vo FIO neexistuje cudzí bankomat, tam je každý bankomat tvoj
Mastercard 2× mesačne výber bez poplatku po celom svete, ďalšie výbery po 1€
Visa neobmedzené výbery zadarmo zo všetkých bankomatov po celom svete
Len si treba dať pozor napríklad na euronet "bankomaty", alebo niekde môže prevádzkovateľ bankomatu vyberať poplatok. Najlepšie je použiť bankomat pri riadnej banke a čítať čo je na obrazovke.
https://relife.sk/euronet-bankomat/
Fio banka upozorňuje, že výber hotovosti z bankomatu môže byť spoplatnený aj priamo prevádzkovateľom bankomatu. Klient v takom prípade dáva súhlas s poplatkom pri vykonávaní platobnej transakcie (výbere hotovosti) prostredníctvom bankomatu. Fio banka čiastku tohto poplatku zaúčtuje na účet klienta súhrnne spolu s čiastkou výberu hotovosti z bankomatu, a to podľa údajov zaslaných Fio banke prevádzkovateľom bankomatu. Nejedná sa teda o poplatok účtovaný Fio bankou a Fio banka nemá na jeho účtovanie žiadny vplyv. Pokiaľ si klient v konkrétnom prípade nepraje, aby bol tento poplatok účtovaný, Fio banka odporúča, aby klient platobnú transakciu (výber hotovosti) prostredníctvom bankomatu pred jej dokončením predčasne ukončil (teda nevykonal výber hotovosti z bankomatu).
@veronika3110 Presne tak, ja mám s mužom spoločný účet už 20 rokov a všetko ok. Som disponent, úhrady robím cez IB, platím kartou, hotovosť mám minimálne. Keby jeden z nás zomrel, kým vypíšu úmrtný list, pôjdeme vytiahnuť peniaze alebo počkáme do dedičského konania. Nakoľko je majiteľ účtu manžel.
Mymame dva, dokoncatri, ale moj muz mikedykolvek da a ja jemu tiez.napr dpstala som poukazky za 200 eur, na jedlo, taksom mu 100 dala, nech nakupuje z toho. Ja dam on da. To je tak. Neriesime chvalabohu. Ale to sa da len ked matw skoro rovnaky prijem.
My máme s manželom od začiatku zvlášť účty. Dali sme sa dokopy keď som mala 18rokov čiže som už mala vlastný účet aj prácu. A ostalo nám to dodnes. A nikdy sme s tým nemali problémy.
@vevesh Tak my máme už 23 rokov šťastné manželstvo s oddelenými účtami 😉 Ale teda peniaze na oboch účtoch berieme ako spoločné. Z mužovho sa platí hypo a veľké nákupy, z môjho menšie bežné nákupy, škôlka a pod. Na oboch máme reezervu a keď treba, peniaze flexibilne preposielame. Ale je fajn, keď môžem zaplatiť darček tak, aby manžel o tom nevedel a aj opačne, že ma vie prekvapiť darčekom bez toho, aby mi pípla SMS 😉
Mám priateľov, ktorí práve z dôvodov oddeleného platenia mali také nezhody, že im to dopomohlo k rozvodu. Ja som tiež uvažovala o oddelených účtoch ale musím povedať, že našťastie som to nespravila. U nás bol nepomer výšky platov aj majetku. Teraz som šťastná, že sme sa rozhodli ísť do toho srdcom, niekto povie bezhlavo. Prišiel čas keď sa karty obrátili, manžel zarobil a ja som prišla o prácu a rôzne ďalšie krízové momenty, ktoré nám potvrdili to, že v čase finančných ťažkosti si nesťažujeme situáciu...vzájomného pocitu menejcennosti, doprosovania sa alebo pocitu využívania zarábajúceho.
@mantilka my aj keď mame oddelene účty aj tak vieme kto koľko zarobi a kto ma cca ake výdavky. Ja by som to nemenila. Mám kopec známych ktorí majú jeden spoločný účet a je to dosť pruser. Koľkokrát ma kamoska prosí nech niečo objednam a dá mi hotovosť vlastne aby jej muž nevidel čo objednala. To je podľa mňa veľmi trapne. Manžel ma kolegu ktorý potajomky etabluje cez telefón a tiež prosil manžela aby to zaňho zaplatil aby vlastne jeho žena nevidela že znova stávkuje. Manžel odmietol tak šiel ten kolega za iným chlapom. Takže ani spoločný účet nie je záruka že ten druhý vie o všetkom.
@mantilka tak zase ja si myslím, že tam boli asi aj iné problémy, lebo neviem si predstaviť,že by problém s účtom, či mať spoločný alebo oddelený spôsobil až rozvod
mas pravdu najvacsia laska pominie a pride realita, pridu deti, pridu krizy vraj statisticky po 3,7,10,20 rokoch....nie kazde mazelstvo kazdu krizu obstoji. z toho dôvodu by si si mala brať človeka nielen "srdcom a hormonmi" ale premyšlať o nom realne hlavou bez zbytočných emocii...su typy ludi, ktore proste klamať a podvadzať budu s takym ak sa dostanes do krizy cakaj najhoršie scenare...a potom su ludia moralne vporiadku, ktori maju svedomie, empatiu, cit pre zodpovednosť, s takym ak sa dostanes do krizy alebo k rozvodu, bude to ferove. tzn ziadne auta pre milenku, ziadne odrbavacky, normalne priznat pred zakonom co mame a kto ma na co narok...neviem preco uz teraz vidis najhorsie scenare ale ak su tam nejake napovedy tak ich neignoruj, ak niesu a mas spravneho chlapa nieje fer voci nemu aby si mu neverila. manzelstvo je aj o tej dôvere (nielen po sexualnej stranke)
Kto si myslí, že oddelené účty pomôžu, aby manžel všetko nerozflákal, ale len "svoju polovicu", tak ten myslí zle. Za dlhy ručia obaja tiež spoločne a nerozdielne.
Jediné, čo pomôže, je nebrať si pochybného muža.
My mame kazdy svoj ucet plus jeden spolocny na ktory mesacne posielame rovnako penazi a mina sa z toho na byvanie, jedlo, deti..... ked si chceme nieco pre seba kupit tak zo svojho uctu(kabelku, topanky, hodinky....kazdemu chodi ina vyplata, rodicak.... ked chceme televizor novy tak sa dohodneme kazdy da napr.polovicu. kazdy mame svoje auto ktore si kazdy financuje sam.a to sme tak uz od zaciatku pred manzelstvom aj v manzestve uz 16 rokov to tak mame.ako vravis financna gramotnost, pocit sebestačnosti, istota v seba, bez hadania o peniaze, kazdy si šetri a mina po svojom, vsetko to spĺňa.
jeden ci dva aj tak je vsetko BSM☺️
@kvetinka75 iné problémy sú v každom manželstve ale k tomu sa pridali postoje nedôvery, rozdielnych postojov a očakávaní pri platbách...ktoré sa pri jednom účte vôbec neriešia. Netreba zľahčovať ...peniaze vedia dobre zavariť v manželstve. Stačí len "rosada" vo výške platov a už je oheň na svete lebo tak "dohoda neznela". ..hovorím o dohode kto čo platí, ale dary dáva a pod.

@autorka
Uvádzas, ze mas strach, zeby niečo tvoj manzel vyviedol - lenze opat aj tu plati, ak tak uz teraz uvazujes, tak si ho neber. Do manzelstva musis ist s plnou doverou v daneho cloveka, pretoze manzelstvom vznika rodina, jednota. Pokial sa clovek na toto neciti a potrebuje si drzat "odstup", na to je tu spoluzitie "druh a druzka".