Sebaničiteľky
Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.
Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...
@sibare
ale ved ja nerobim zavery, ani tu neprezentujem ziadne vedecke výsledky. Ja som len napisala svoj nazor na to a kedze spolupracujeme aj s normi, mam to potvrdene aj od nich.. a moj nazor je, ze je to upadok spolocnosti a nezdravy fenomen, tak ako nasilie v rodinach, alkoholizmus. A ano, zacina to byt aj na slovensku, tiez to o niecom svedci (opat moj subjektivny nazor).
U nas feminizmus kriva aj preto, ze v spolocnosti je predstavovany tak ako krestanstvo... cize skreslene ukazujuc na niektore nezdrave prudy, prip. individualne pochybenia... Kolko zien pise "...ale nie som ziadna feministka"... a to len preto, lebo slovo "feministka" sa tu stalo pomaly nadavkou...
@mima4 Co sa tyka krestanstva. Je fajn, ak poznas krestanske rodiny, kde otcovia participuju na starostlivosti o dieta. Ale je to tvoja osobna skusenost, ktora je jednoducho neprenosna, nie je mozne z nej vyvodit ziadne vseobecne zavery. Osobne nemam tiez ziadne cisla len osobnu skusenost. Preto to skusim inak, cez to, co je zrejme a tazko vyvratitelne.
Postavenie zeny v krestanstve, zakotvene v biblii je jednoducho menejcenne. To je proste fakt. Zena bola stvorena ako druha a je pricinou dedicneho hriechu a preto nedosahuje ceny muza. Je vzdy pod nim. Postavenie zeny v Starom zakone je na urovni majetku, zvierata. Absolutnu moc nad zenou ma muz. Toto su zakladne dogmy, ich prekonanie je este aj teraz problematicke, ohrozuje to samotne ucenie a zachovanie krestanskej nauky, ako ju pozname.
Prvym, kto zenu aspon zcasti oslobodil z tohto postavenia bol Jezis Kristus, ked nedovolil ukamenovat cudzoloznicu, ako to kazal Mojzis."Svojim pamatnym vyrokom: "Ktosi bez viny, nech hodi kamenom."
Velky vplyv to ale nemalo. Az v minulom storoci ked vzrastol spolocensky tlak na dodrziavanie prav zien a kontext sa zacal menit, musela cirkev zareagovat. Bol to Jan Pavol II. Vo svojich uvahach zenu opat "povzniesol" ale jej cenu zaviazal materstvom. A toto tu mame doteraz. Zena je cenena za jediny svoj atribut a to schopnost byt matkou. Toto je povazovane za jej zakladnu ulohu, ktorej by sa mala venovat a ju naplnat. Z tohto filozofickeho kontextu jednoducho nevytiahnes potrebu ani snahu napr. o zosuladenie pracovneho a rodinneho zivota, podporu zien v ekonomickej oblasti a pod. Proste nie je dovod. Takato realizacia zeny v spolocnosti jednoducho nie je chapana ako jej uloha.
Novy vietor snad prinasa terajsi papez, ktory sa uz pred casom nechal pocut , ze je potrebne zmenit postavenie zien v cirkvi a potrebne sa modlit za zosuladenie ulohy zeny v rodine a v spolocnosti.
@mima4 Nechcem sa hadat. Vo svojom prispevku si Pietruchovu obvinila z toho, ze berie prachy zadarmo a nic nerobi. Bez dokazov, bez akykolvek informacii, prosto len tak vo verejnom priestore. Toto nie je vyjadrenie nazoru, toto su argumenty ad hominem. A na toto ja proste zo zasady nereagujem. Bez ohladu, ci by islo o Pietruchovu, Fica, Papeza, Janka Hraska alebo hocikoho ineho.
@mima4 To s detmi od viacerych otcov vnimam aj ja ako nie velmi stastne a v istom momente aj ako problem. Tento trend je ale logickym dosledkom a v zasade ho asi nie je mozne preskocit. Zeny sa oslobodzuju. To, o co tu v skutocnosti ide, je oslobodenie ich procesu reprodukcie. Na to dava velmi zaujimave odpovede evolucna psychologia. Zeny uz na svoje prezitie a reprodukciu v nasom sociokulturnom priestore jednoducho muza nepotrebuju /myslim stabilneho partnera/. A to je dost velky pruser 😀 Toto su velke vyzvy do buducnosti a je otazkou, ako sa s nimi vyrovname. Jedinou z moznosti je osveta a vzdelavanie - socialna evolucia, lebo ta biologicka trva strasne dlho, toho sa isto nedozijeme 😝
@sibare
v novom zakone sice Pavel hovori zene, aby bola podajna muzovi, ale ja osobne toto chapem ako upozornenie na to, aby zena sa nesnazila ovladat muza, aby si ho vazila, mala k nemu uctu, vedela kedy rozpravat a kedy mlcat.
Ale netreba si len vypichnut tuto "stat", taktiez je napisany prikaz muzovi, aby miloval zenu, tak ako Jezis miluje svoju cirkev... pre ktoru dal vlastny zivot. Muzom je prikazane milovat zeny, starat sa o ne, robit im dobre veci... Podajnost zeny k muzovi nie je pre zenu zatazou, pokial muz ju miluje a podporuje, jej jej najlepsim priatelom a je pre nu ochotny zivot dat. Na toto sa velmi casto zabuda. Zena, ktora sa totiz citi milovana, ktora vytvara s muzom jeden "tim", ktora nemusi riesit veci sama ale vie, ze na vsetko su dvaja a jeden podrzi druheho a naopak.. nema problem respektovat muza, pretoze muz nedava rozhodnutia s tym, ze zena sa bude trapit, ze bude nespokojna.... on proste zenu miluje a hlada riesenia, ktore budu dobre pre oboch... Toto vyzera velmi idealne 😀 ale napr. ja aj ked som feministka, rada davam priestor svojmu muzovi, podporujem ho v tom, co robi, snazim sa kontrolovat, ked ma pred ludmi nastve, lebo viem, ze nechcem znizovat jeho hodnotu... ucim sa s nim komunikovat bez histerickych zachvatov atd... ale zaroven viem, ze mam v nom partnera, rovnoceneho partnera, ktory ma podporuje v mnohych veciach... a viem, ze ma miluje.
Tiez by som to "krestanske" nebrala tak vseobecne, vela zavisi, ako je to podane a ako to zena mysli, aj papez ma len vlastny subjektivny nazor. 😉
Pietruchova - ja som sa na vlastne oci presvedcila o jej praci... plate... nie je to "jedna babka/medium povedala/napisalo" 🙂
reakcia na prispevok: 10:59 - s tymto sa ja nestotoznujem s tym ich myslenim. pre dieta je podla mna dolezite aby rodicia mali stabilne manzelstvo/partnerstvo.
Taktiez materstvo - nepaci sa mi take jeho vyclenovanie, ako niečo, čo by človeka brzdilo.. prave naopak, politika a mentalita a všetko by malo byt smerovane k tomu, aby materstvo obohacovalo a nebolo brdzou pre zenu...čo v sucasnosti je. Aj ked nie som matkou, stat sa matkou vnimam ako jeden velky dar pre zenu, ale to, ci zena ma alebo nema dieta - nič nehovori o jej hodnote, charaktere atd... Bez ohladu na volbu nedaju sa tieto veci specifikovat a vobec nezavisia od materstva.
A este tak na zaver k mojmu nazoru: niekedy to "oslobodzovanie" (napr. 3 deti s troma partnermi - opat nehladiet cierno bielo!!) vnimam skor ako pravy opak... a to zotrocovane zeny, dobrovolne zotrocovanie, vycerpanie, vnutorna prazdnost... ale bum! zvitazili sme nad chlapmi! 😀
Ja napr. čo mam manzela, nemam problem povedat, áno, potrebujem ho, je mi pomocou, snazim sa mu byt pomocu tiez... Prave lezka, robi do prace si veci + poti sa (je chory) a ja idem emancipovane mu pripravit obedik 🙂
@sibare Sibare, ked ja mam niekedy pocit, ze emancipacia spolocnosti uskodila. Lebo jej zavednie nebolo zalozene na nejakom silnom hodnotovom zaklade, tak ako bol konzervativizmus zalozeny na krestanskom hodnotovom systeme. Ze tym, ze to ludia neprecitili, ze to neslo z podstaty, ze sa v tom modeli nemali o co opriet, tak to sklzlo do toho, ze na zeny toho bolo nalozeneho este viac. Im ostala zodpovednost za starostlivost o deti, domacnost + pracovne povninnosti, navyse ocakavania, ze budu dobre vyzerat, reprezentovat a excelovat vecer v spalni. Od tradicnych zenskych roli ich nikto neoslobodil, pribudla im ta muzska. A muzom bola "ukradnuta" ich tradicna rola a tej zenskej sa nejako neujali. Vojny uz u nas nie su, vacsina zije v bytoch, orat a lovit netreba a o do toho lovu v prenesenom vyzname im uz rovnocenne vstupuju zeny. Niektori muzi na to reaguju posnunom k empatii, starostlivosti, ale vacsina konci s pocitom menejcennosti, ktori si kompenzuje nasilim na zenach. Ja neviem, pozeram okolo seba. My nie sme nijako cirkevne organizovana rodina, ale deti chodia na cirkevnu skolu, kde sa ale nevyzaduje prislusnost k cirkvi. Deti z rozvedenych rodin tam je absolutne minimum, vacsinou je to pomerne tradicny, ale z toho co pozorujem aj velmi dobre fungujuci model rodiny. Je pre mna radostou a inspiraciou stretavat sa s ostatnymi rodicmi a diskutovat s nimi o tom, ako oni zvladaju svoje manzelstvoa rodicovstvo. Bola som za slobodna velmi liberalne zalozena, ale chodim s otvorenymi ocami a moj postreh je, ze tradicny model zalozeny na vzajomnej ucte, respekte a oceneni je pre deti aj rodicov taka ta naistejsia volba. Mam pocit ze uspesneho fungovania oslobodeneho od tradicnych roli, nezalozenom na tradicnych hodnotach su schopni len mimoriadne vyspeli jedinci a pary, trenovane v komunikacii. Ze vacsine, proste takemu tomu mainstreamu to vyslovene skodi.
A este co pozorujem, tak napriklad na Orave, baste konzervativizmu sa sa tradicny model zacina rozpadavat. Viac a viac mladych slobodnych dievcat rodi deti, dievcata piju prvu ligu s chlapcami. Kedze vacsina pracovnych miest tam je v stavebnictve, dievcatam je ta emancipacia na nic - murovat opreteky nepojdu, tak sa vyrovnavaju v tom chlastani. Ich rodicia ziju este v pevnych manzelstvach, ale kvoli uz spominanemu odchodu za pracou uz nedali ten zaklad svojim detom. Z mojho pohladu to ide k horsiemu a odnasaju si to hlavne deti.
@mima4 Ano, v Novom zakone je urcite vyrazny posun. Jezisova myslienky "Miluj svojho blizneho, ako seba sameho. A odpustaj inym," sa preniesli i do vnimania vztahu muza a zeny. Z mojho pohladu sa vztah majitel - majetok, transformoval na "rodic - dieta". Kym v Starom zakone je poddajnost a poslusnost zeny vynucovana silou v Novom zakone je vynucovana laskou. V podstate je to posun. Aj ked rovnost tomu podla mna stale chyba.
Co sa tyka materstva. Ja som biologicka matka aj nebiologicka, k tomu celu svoju pracovnu karieru sa venujem detom. Vlastne polovicu mojho doterajsieho zivota su deti nejakym sposobom v mojom zivote pritomne. Materstvo vnimam ako prirodzenu sucat mojho zivota, nie ako moju ulohu, ani nic extra vynimocne, hodne velebenia, ci celospolocenskeho uctievania. Jednoducho som naplnila moju potrebu a uplatnila svoj potencial.
Glorifikacia materstva mi je cudzia a myslim ze je to aj pre zeny kontraproduktivne. Doteraz to neprinieslo ziadne realne ovocie, ak si odmyslim "velebenie matiek na den matiek" a skladanie prvoplanovych od na ich pocest. Realne prinosy v legislative prisli az s myslienkami rodovej rovnosti. Ochrana tehotnych, RD, MD, moznosti upravy prac casu..atd. V skutocnosti je legislativa na Slovensku postavena dobre, akurat, ze do praxe sa neprenasa.
Tieto upravy su ale viazane /vacsinou/ na rodicovstvo a nie na materstvo. Mozno preto, ze som si ohmatala vlastne hranice materstva a zistila, ze ja ako matka mam svoje limity a nie som vsemocna a mam zazitok ako dokonale dokaze otec matku zastupit, mozno preto si myslim, ze pokial ma byt nieco spolocensky velebene a ocenovane, ma to byt RODICOVSTVO, nie materstvo.
@rutie Ano, muzi pomalsie prechadzaju do "zenskych sfer" ako je starostlivost o deti a domacnost. Kym zeny sa novych prilezitosti zmocnuju rychlejsie, muzi stale vahaju. Sposobuje to potom to dvojite zatazenie, ktore spominas. Tento myslienkovy koncept je ale novy. Radovo dajme tomu nejake storocie. Je to vela? Je to malo? Mozme za 100 rokov cakat zazraky, ked tradicny model delby prace medzi muzom a zenou trval tisicrocia?
Pises o tom, ake inspirujuce je pre teba bavit sa s manzelmi, ktorych vztah je zalozeny na tradickych konzervativnych krestanskych hodnotach. Bolo by to ale take inspirujuce i pred 200 -300 rokmi?
To, co vidis je vysedok nie len tradicnych hodnot, ale i zmien spolocenskeho kontextu, ktore medzi casom prebehli.
Pises, ze emancipacia nema silny hodnotovy zaklad. Myslienky rodovej rovnosti, emancipacie su zalozene na rovnosti ludi. Vsetky ludske bytosti maju pravo slobodne rozvijat svoje schopnosti a vyberat si z moznosti bez ohladu na to, ci sa narodili muzmi, alebo zenami a bez obmedzeni rodovymi rolami. Toto je v sirsom kontexte vztahovane na ludi ako takych. Kedy v minulosti boli napr. tak silne snahy o integraciu a zvysenie spolocenskeho statusu a uplatnenia napr. u ludi so zdravotnym handicapom, psychickymi alebo fyzickymi ochoreniami, inymi odlisnostami? Kedy v minulosti spolocnost tak intenzivne pracovala na tom, aby tymto ludom vytvorila podmienky pre ich plnohodnotne fungovanie a tlacila na zmenu predsudkov v sirsej verejnosti?
Je to silny, ci slaby hodnotovy kontex? Alebo skor novy.
@sylvia02 a to ťa naučilo, aby si zosilnela a vážila si si samú seba...o to ide...človek, ktorý si váži samého seba, verí si, nedovolí, aby mu druhý ubližoval...
@alby2014 Nie kazdy fnuka kto byva u rodicov, to len ludia sa vedia navzajom kritizovat... platy na Slovensku su otrasne, takze pre vela ludi je problem zobrat si uver,... Su prace kde ludia makaju a su taki unaveni, ze su radi, ked po robote idu domov, nevladzu ist do dalsej prace, ucitel sa nepretrhne v robote, tak moze robit aj dve roboty, nemaka od rana do vecera, ma kopu volna, dovolenky, je rozdiel aku ma kto pracu... dolezite je zit v pokoji, radsej menej a mat dobre rodinne vztahy, ako sa vytahovat co kto ma a pre peniaze sa mu rozpadne rodina, alebo ho predcasne klepne pepka...
@yanni Vidno, ze nezijes na Slovensku... ludia su radi, ze maju nejaku robotu aj ked zarobia 400 E a narobia sa... keby mladi mali cakat pokym budu zabezpeceni, tak by sa aj rozisli, prave to je pekne, ze si postupne buduju nieco spolocne.
@valentina5 dalo by sa povedat,ze suhlasim s tym,co si napisala...az na vela volna u ucitelov a ich bezstarostnu pracu-je pravda,ze su aj taki,kt.toho maju menej(aj dost mala skupinka) ,ale rozhodne ani praca ucitela nie je to prave orechove,co sa casu tyka 😒
ale je samozrejme rozdiel,co clovek -aku pracu robi
su zamestnania narocnejsie na fyzicku a na psychicku pracu
potom su zamestnania,kde clovek aj ked ma narocnejsiu pracu,konci trebars okolo 15tej....coooo mu este dava aspon obcasnu moznost nejakeho prilepsenia,je praca,v kt.je clovek dlho a aj ked nezarobi,jednoducho mu na inu pracu cas neostane a su povolania,kt.pohltia celeho cloveka-sice su aj lepsie ocenene,ale vyzaduju aj volny cas,samostudium,atd
no a je aj skupina ludi,kt.vecne placu,ze spokojni nie su,ale v skutocnosti ani zamestanie tazke nie je,aj pracovna doba je ok...aaaaale....je lahsie sa stazovat 😒
no realita je taka,ze zena,kt.ma deti a nema niekho na pomoc-hoci iba na hodinu denne,alebo aspon nejaku tu pomoc=aj ked pri pracujucich st.rodicoch,tak taaaa to ma narocne pri malych detoch
lebo-stale na vsetko sama(samozrejme s manzelom),ked aj nastupi skor do prace,aj tak pri detskych chorobach sa musia prestriedat iba s manzelom,no a prazdniny-taaaak to je bonbonik 😒
lebo pri naozaj malych detoch je tazke poriesit starostlivost IBA dovolenkou manzelov...a na kadejake kruzky a prazdninove programy pre deti nie su vzdy peniaze
takze-povedala by som,ze v dnesnej dobe su stari rodicia(aj ked este pracujuci) na nezaplatenie-pripadne sirsia a ochotna rodina-lebo si vedia vzaojmne pomoct a aj clovek moze aj zarobit,aj si pomoct aspon trosku poriesit "karieru"v praci...atd...atd
ale stale ostava faktom,ze casto su ludia vyuzivani v praci stylom-nepaci sa ti????mozes odist,na tvoje miesto je mnoho dalsich-stavy sa znizuju-ved kriza...atd,atd....atd
Zeny, namiesto studovania psychologie a vedeckych vyskumov sa staci pozriet na zivoty nasich starych rodicov a prarodicov, ako oni zili v manzelstve a nejako sa toho drzat. Aj oni mali rovnake trapenia ako mame my, len oni akosi to inac vnimali. Co sa pokazilo, to opravili, nie ako dnes, zahodili...aj oni mali nasilie, alkohol, nevery, ale napriek tomu rodiny drzali pokope, deti sa vychovali, spolocnost bola mravne zdravsia.
@mamulka211 prepac, ale s tymto ja moc nesuhlasim...samozrejme, bolo menej rozvodov a zdanlivo bola spolocnost zdravsia..ale nemyslim si, ze naozaj bola...stale boli veru nevery, od nepamati...aj alkohol a nasilie...ale ved prave o to ide..zeny boli za nic, viacmenej bud na okrasu a pochvalenie sa a na odrodenie deti, najlepsie synov...a zeny trpeli..trpeli nevery, trpeli nasilie..trpeli alkoholizmus a tym, ze neboli vzdelene a okrem vena od rodicov nemali nic...museli drzat hubu a krok a zit s tymi muzmi nasilnikmi....a nepaci sa mi vyraz " deti SA vychovali" atd..ja nechcem aby moje dieta SA nejako vychovalo..ved nejako bolo a bude, prezije, aj my sme prezili...to je vlastne cele zle a myslim si, ze cela tato tema prameni prave tam..v minulosti, v tradicnom postaveni zeny ako tej, co musi predsa strpiet muzove nevery, ved je to chlap, oni su uz taki..ze musi trpiet nasilie, ved ona je ta slabsia a musi posluchat..len nech navonok na papieri udrzime manzelstvso a nech ma ludia neohovoria, ze som odisla od muza alebo sa rozviedla...podla mna je to takto cele zle.
Ja jedine jedno trosku zavidim nasim predkom -- a to take to spolunazivanie viacerych generacii, to, ze deti sa neucili googlenim po internete ale vela sa ucili od starych mam, rodicia nemuseli riesit kam s dietatom ked je chore, vzdy bol niekto z rodiny doma, po ruke.....to sa mne velmi paci, lebo teraz sa tie rodiny velmi rozdeluju, stari rodicia pracuju, pripadne si uzivaju ( mnohi), rodiny maju menej deti, lebo im nema kto pomoct..atd...ale zena ako taka -- nie, to im nezavidim co bolo kedysi
Buď držal hubu chlap alebo žena, alebo pracovali od rána do večera a nemali kedy na nevery a pod.
@bonavoxa no jedna maminka tu niekde pise, ze vsetci sa ucime na vlastnch chybach, a neskor to nazyvame životné skusenosti. Velmi pekné. Ono to ale nie je take jednoduche ako to zakladatelka temy popisala, ze s treba zbalit a odist a neskor už píše že by nebolo od veci mať aj nejakeho spoločnika... To by potom 1/2 alebo aj 3/4 republiky šlo od seba. Nehovorim, že sa treba nechať tyrat, to je na každom z nás ako uvaži, či je lepsí odchod od muža alebo ne. Určite to nie je lahke, či už pre deti a pre finančnu situaciu, ktoru podla mna žena "bohžial v našom štate" asi moc neutiahne. Zvažovala som a zvolila som inú metodu, pomali sa vzťah upravuje, i keď niekedy hromy blesky bijú, ale ja si už nenecham brnkať po nose. Ono to vždy zavisi od situacie, od rodiny, či ma človek za sebou ešte nejaku oporu alebo sa teda "sebaničí". Tak asi tak, uvidime čo bude ďalej, čo prinesie čas.
@m.i.r.i to hej...bolo zaujimave byvat viacero generacii pokope,malo to vela vyhod,samozrejme aj nevyhod-lebo prisposobovat sa bolo treba...no,myslim,ze aj tak vyhody casto prevysili nevyhody spolocneho byvania
teraz sa tiez da byvat viacero generacii pokope-ALE...casto je to o tom,ze kazdy chce mat svoje sukromie,svoj zivot....vyhody by bral kazdy...ale nevyhodu uz malokto... 😒
ono ta minulost mala nieco do seba....z kazdej doby sa da poucit a zobrat to dobre
@tomi16 A jak tu psaly další maminky, respektuju to a do jisté míry obdivuju. On každý vztah je každodenní práce, nikdo není zamilovaný a jen tak spokojený navěky. Každý člověk je jiný, každá situace je jiná a i stejný člověk ve stejných situacích nereaguje vždy stejně. Neberu nikomu možnost poučit se. U nás cesty zpátky nebylo, i když jsem se snažila...ke konci už jsem to pravda vypustila... a hledala radši jinou alternativu. Nelituji. Pán si myslel, že na všechno je čas, že se to jako samo nějak, že když ho miluju, vydržím všechno, urážky jeho matky, podezřívání, že budu s malou věčně sama a ráda za to, že si přijde s námi o weekendu schrupnout u telky..zatímco já se normálně starám o malou. To byl podle něj společný čas. Apellovala sjem, že jediná možnost je se odstěhovat, ale na to on už neměl koule... Naše dítě rostlo...a krom materiálna, potřebovalo i otce. To nepochopil, ani po dobrém, ani po zlém. A já teď s jiným mužem, který se jí věnuje o hodně víc, tak se to snažíme napravovat. tam už nebylo kam jít, on mě nechápal, já jsem jeho musela pochopit vždy...je to amnipulátor, sexista, workoholik, mamánek,...Taková smršť se nedala vydržet. Když sjem viděla, že nejvíc ztratná je na tom právě naše malá, nebylo co řešit. Ale také nejsem zastánce toho, aby dva lidé šli hned od sebe. Mám dobrý pocit, že sjem udělala opravdu všechno, co se dalo. Bez výčitek jdu dál. Jaký byl on...a jaké má teď možnosti na kvalitní vztah, to je jeho boj....
@m.i.r.i to sa ani nedá porovnávať, výhody so strážením detí sú super. Ale dnes sa deti už pomaly nemajú čo učiť od starých mám: ručné práce sa nenosia, deti sa o chove hydiny a domácich zvierat nemajú záujem nič dozvedieť, chytiť do ruky slepačie vajce sa dnešným deťom hnusí, lebo vypadlo z "nehygienickej" sliepky 😀 😀 😀 (vlastná skúsenosť s dcérou), čiže tá praktická stránka učenia sa od staršej generácie odpadla a dnes musí mladšia generácia zaúčať staršiu generáciu do tajomstiev internetu, informačných a komunikačných technológií, aby aj staršia generácia ako-tak zapadla do tohoto sveta 😒
@0silvia0 ale ved prave 🙂 To ze ta doba je ina, je ina vo vsetkom...mne sa to len tak pacilo, ze stari ludia boli brani kedysi za skusenych a mudrych...teraz uz nie..teraz mozu obcas nieco o zivotnych skusenostiach povedat, ale inak su mladsie generacie uplne inde a vedomostami ovela dalej ako oni...to je tou dobou 🙂 Mame uz uplne ine zaujmy...
Ja som to len spomenula, ze mne osobne sa tieto veci pacili v minulosit...ze si ludia viac navzajom pomahali a aj to ako bolo tu spomenute, ze museli aj kompromisy robit a prisposobovat sa viac...lebo kazda stranka ma svoje za aj proti...
Ale ze sa mi urcite nepacilo to ako zili samotne zeny a ako dobrovolne trpeli..lebo tak sa to patrilo a zena mala cusat...
@m.i.r.i ok, ale ja by som to viacgeneračné spolunažívanie tak ružovo nevidela. Nebolo to vždy len o vzájomnej pomoci, záležalo aké zloženie mala daná rodina. Z rozprávania mojej babky viem, že keď boli v rodine napríklad už vydaté/ženaté deti a mali už svojich partnerov, intríg medzi švagrovcami nebolo nikdy dosť 😒
Ale pre malé deti je určite obrovský prínos tráviť čas so svojimi starými rodičmi.
Jaj, ale som sa vzdialila od témy, odpravedlňujem sa.
@0silvia0 prepac, to ja som zacala🙂 vsetko ma plusy a minusy samozrejme...mne toto imponuje asi preto, ze to nemam...ze mam velmi malo pomoci z akejkolvek strany a moj muz si podmienuje aj dalsie dietatko velmi tym, ze kedze nam nik nepomoze tak nezvladneme viac deti..tak som z toho trosku smutna a stale si predstavujem, ze taaak by mi pomohlo ak by som takyto problem nemusela riesit 🙂
Kazdopadne ale by som nikdy s mojimi babkami nemenila....
@terezka1947
podla mna, tak ako ma mat dieta vlastnu izbu a mat vlastny priestor, prečo by dospelak nemal mat svoje sukromie.
Okrem toho, zit viac generacii pokope nie je ani biblicke.. Muz ma opustit rodicov a ist za zenou... uz vtedy sa vedela, aku neplechu to moze narobit 😉
pre mna vlastny priestor je vtedy vlastnym, ked mozem po nom behat naha 😀
@mamulka211
uprimne? Je ZAZRAK najst starsi par, od ktoreho by sa dalo niečo učiť... vacsinou su to vztahy uz len (a to dlhe roky) zo zvyku, kvoli majetkom, susedom, rodine, nabozenstvu,... atd... Nie su to vobec naplnene manzelstva. Len dvaja ludia ziju vedla seba ako spolubyvajuci kvoli urcitym vyhodam...

@mima4 Co sa tyka Norov. Skusenost tvojho kamarata je pre mna nedostatocna, chcelo by to nejake oficialne cisla. Napriek tomu, som nachylna jej svojim sposobom verit, lebo to dava zmysel pokial beries do uvahy kopec inych poznatkov, uvah, informacii, z vied a oblasti zivota. Odmietam ale jednoduche utvaranie zaverov , ze toto je jednoznacne znak upadku spolocnosti ako norskej, tak i nasej. Toto su skor konspiracne teorie ako solidny pristup.
Dam ti ale otazku. Ako je to na Slovensku? Nerastie i tu pocet zien, ktore maju deti od viacerych muzov? Kolko len rozvedenych s dalsim partnerom a dalsim dietatom tu denne napise? A to tu zijeme v silne konzervativnom priestore. Nemame este ani jednu generaciu, ktora by bola vychovavana rodovo citlivo. Feminizmus tu kriva jak stary kon a odbor pre rodovu rovnost nic nerobi, len berie prachy.