icon

Sebaničiteľky

sylvia02
14. okt 2014

Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.

Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...

mamulka211
20. okt 2014

@m.i.r.i : Ty si platies zivotne skusenosti s vymozenostami vedy a techniky, aj ked ma moja babka 90 rokov a nevie nic o internete a mobile, ale jej nazory a zivotne mudrosti su daleko nad nazormy a mudorstami dnesnych mladych ludi.Lebo ona cosi prezila a cosi zvladla a aj ked sa jej zilo tazko a pochovala manzela aj dve male deti, zazila vojnu, hlad, nikdy ju nenapadlo spachat samovrazdu ako dnesnych rozmaznanych zasranov, co v 14 sa ide otravit, lebo ho nechala frajerka a v 15 nema zmysel zivota.

mamulka211
20. okt 2014

@mima4 : Ja nepoznam naplnene manzelstvo ani po 15 rokoch, kazde jedno prejde z fazy vasnivej zamilovanosti do fazy utlmu, vsednosti a nudy. Blba predstava dnesnej doby, manzelstvo bude cely zivot nadherne a plne romantiky, lebo tak to je v knihach, telenovelach a aj clankoch na internete.

mima4
20. okt 2014

@mamulka211 ja pisem o tych starsich - tradičnych paroch, ktore su spolu za kazdu cenu...
A jasne, ze su manzelstva, ktore po 15 rokoch "nevyhasli", ale tie maju uplne ine principy vzivote... a staraju sa o svoj vztah.

mima4
20. okt 2014

@mamulka211
mudrost a vek nemusia mat vzajomny suvis. Fica a smer volia vacsinou dochodcovia, detto to bolo tak u HZDS.

Sorry, ale vysmievat sa z 15 rocneho, ktory sa pokusi o nieco take strasne..nema zmysel zivota atd.. Ano, nie je to druha svetova, ani hlad, ale u neho je to jeho najvaznejsi problem. Sici sa zraneny, nestastny, nema napln zivota... toto su vazne veci. Niekto sa nezlozi v koncentraku, iny pri rozchode preplace mesiace - ved sme roznorodi ludia... ale vzhladom k veku, k vyspelosti atd...

gretocka
20. okt 2014

ak sa mozem trochu pridat aj ja do tejto debaty. Necitala som celych 13 stran, len som zbezne prebehla posledne dve....
moj pohlad je, ze v prvom rade je potrebne premyslat hlavou uz pred vstupom do manzelstva. Casto totiz pri hlbsom zistovani situacie takej "sebanicitelky" zistite, ze on vlastne bol zgrlos, ziarlivec, nasilnik.... a podobne predtym ako sa zobrali. Takze asi treba skor sledovat s otvorenymi ocami ako zamilovanym srdieckom.... je potrebne chodit do jeho rodiny, sledovat ako sa spravaju k sebe rodicia, ako sa sprava on k rodicom a surodencom..... v ramci rande absolvovat aj nieco ine ako kino - napriklad velku brigadu, nejaku dobrovolnicku aktivitu, kde toho cloveka uvidite aj v akcii.... a hlavne veeela spolu hovorit, rozpravat o tom ako si predstavuje fungovanie po svadbe, aku ma predstavu o financovani rodiny, ako vnima travenie volneho casu, ako si predstavuje rozdelenie domacich prac, kolko chce mat deti a s akym odstupom a tiez ako si vie predstavit, ze to tak nemusi vyjst ako si to naplanujete.... je toho velmi vela o com sa da hovorit a znovu sa vraciam k pozorovaniu - vela z tychto veci sa da vidiet v jeho rodine.

No a potom ked sa uz dvaja zoberu, je dobre zlozit ruzove okuliare a necakat ze vztah po rokoch bude taky isty ako par mesiacov po svadbe. Samozrejme, ze stereotyp pride, ale ked je na to par pripraveny, lahsie to zvladne.

A na zaver mala poznamocka o neexistujucich stastnych paroch po desiatkach rokov..... v mojom okoli je velmi vela ludi, ktori aj po 20, 30, 40 rokoch manzelstva hovoria o svojom partnerovi s uctou a laskou a je toho velmi vela co sa od nich mozme poucit......

0silvia0
20. okt 2014

@mamulka211 každý človek žije v inej rodine, v inom okolí a iné má odpozorované... by si sa čudovala, ale ja osobne poznám dosť manželstiev, ktoré sú skutočne naplnené, ako píše @mima4, láska je tam cítiť aj po tých 15-tich rokoch a títo ľudia sú skutočne v manželstve šťastní a ich vzťahy sú skutočne ukážkové.
A tiež sa pripájam k názoru, že vysoký vek a prežitie vojny nie je zárukou vyzretých názorov a tých správnych životných múdrostí. Poznám kopu starých ľudí, ktorí životnou múdrosťou neprekypujú... a poznám aj dosť mladých ľudí, ktorí sú skutočne vyzretí na svoj vek. Nie každý sopliak ide spáchať samovraždu a nie každá babka je prototypom Němcovej Babičky. Záleží od konkrétneho človeka, od jeho rozhľadenosti, ľudskej vyzretosti a iných vecí...

yanni
20. okt 2014

@valentina5 a ty si myslis, ze v zahranici na ludi cakaju s otvorenym narucim, zamestnavatelia chodia klopat ludim na dvere a ponukat pracu a ludm padaju pecene huluby len tak same do huby? Skus si a potom porovnavaj.
Na tuto temu sa uz vyjadrrovat nejdem. Stale dookola opakovat to iste. To nema vyznam.

mamulka211
20. okt 2014

@0silvia0 ja ta nebudem presviedcat o nazore, ze dnesni ludia su rozmaznani a maju preidealizovany zivot. Menej znesu, maju zle hodnoty a su strasne egoisticki. Nemju uctu k starsim ludom, uz v 12 sa citia byt najmudrejsi na svete, len ked citas tie nazory dnesnych mamiciek na modrom koniku, ake hluposti ich niekedy trapia ohladom deti, je to na zaplakanie, aky je dnesny svet.

m.i.r.i
20. okt 2014

@mamulka211 ono to stale bolo a bude --dnesny svet je zly---- kam to teraz vsetko speje--- dnesna mladez je zla, to za nasich cias nebolo------ dnesne zeny su take a onake, muzi hentaki......to tu proste bude vzdy..ako sa striedaju generacie a rastie pokrok tak sa tomu nikdy nik nevyhne..my sme uz teraz pomaly v "strednom veku" ( teda spon poniektore tu🙂 ) a uz rozmyslame rovnako..uz spominame na nase detstvo..nase babky na to svoje...uz pozorujeme dnesnu mladez, dnesne deti..co z nich vyrastie atd...lebo my sme toto a hento nemali, tak co oni..ale spytaj sa babky a budes vediet, ze oni to videli rovnako u svojich deti..mozno nesla ta doba tak rychlo, tym, ze technika teraz umozni strasne vela, globalizacia a networking a vsetko co k tomu patri, ale v globale nie je nic ine ako bolo...
a veru, ja som rada pocuvala moju babku rozpravat o vojne a dedka o chudobe, mojho otca o prvej novej telke a ja uz rozpravam synovi ze som nepoznala tablet, pocitac ani mobil..a ovocie som mala na Vianoce hlavne a na maso stal otec rady v masiarstve...su to veci, ktore by sme mali vediet a aj nase deti by mali vediet, ako sucast vyvoja, historie, vediet ako sa kedysi zilo..mna to aj zaujima...ale tak ako kedysi to naozaj platilo, ze starsi clovek bol automaticky "mudrejsi", tak teraz to uz neplati ani zdaleka......kedysi sa dalo nieco naucit len zo zivotnych skusenosti a z rozpravania starsich...neskor z knih atd..teraz je to uz uplne ine..neznamena to, ze nam starsi ludia nedaju vela do zivota, daju nam lasku, daju nam svoje hodnoty a koniec koncov - dali nam zivot...ale zial, vacsinou uz nestacia na tuto dobu vedomostami, skusenostami atd...

0silvia0
20. okt 2014

@mamulka211 sú aj takí mladí ľudia, o akých píšeš... ale rozhodne nie sú takí všetci... neviem, prečo sa v diskusiách hádžu všetci do jedného vreca... poznám ľudí aj rohľadených, aj obmedzených, aj láskavých aj srdečných, ale aj arogantných a sebeckých. Či už medzi starými, či už medzi mladými. Nemá význam kydať na mládež, predsa ju vychovávame my, nie? Presne tak ako nás vychovávali naši rodičia. Kydanie do vlastného hniezda nepomôže, ani bitie do pŕs aký sme my úžasná generácia a generácia našich rodičov ešte lepšia a tá ďalšia ešte lepšia... nie každý sa správne zorientoval v dnešnom rýchlom svete, vždy je doba v niečom zložitá. Kedysi išlo o prežitie, dnes ide o morálku a o hľadanie tých správnych hodnôt.
A opakovať stereotypy - kydanie na mládež - to tiež o niečom svedčí - o nedostatku tolerancie.

mamulka211
20. okt 2014

@m.i.r.i podla toho v com mudrejsi ja stale hovorim o emocnych veciach, duchovnych hodnotach a zbytocne ma tu budes presviedcat, ze dnesna generacia ma lepsie duchovne hodnoty, ako mala ta stara, preto je vsetko tak ako je dnes. dnes vladne svetu materia, ludia su tak sprosti, ze sa zadlzuju, neraz aj zbytocne, aby mali lepsie auto, lepsie vybavenie bytov, domov, potom nevladzu splacat, kazdy pozera len na seba a vlastne potreby aj vo vztahoch, vsade. Ked sa na mna manzel dnes skaredo pozrel, zejtra podavam ziadost o rozvod, lebo v telenovele to takto nebolo, preco sa so mnou nerizprava po veceroch, preco nemame sex 5 krat do tyzdna, ale len raz za dva tyzdne, aku oslavu spravim svojmu rocnemu dietatu v style lienky, smolka, alebo barbie, akoby to tomu rocnemu decku nebolo suma fuk, sa mi paci, ako v Anglicku oslavovali rok princa Georga, kralovna sa vyjadrila, ze rocne dieta nepotrebuje honosne oslavy a oslavili to uplne jednoducho bez ceremonii. a nechce sa mi uz pisat dalej, lebo mam rozpozerany film :D

terezka1947
21. okt 2014

@mima4 suhlasim...kazdy ma mat ten svoj priestor...ale ver,ze su aj manzelia a stari rodicia,od kt.sa da "ucit"
samozrejme...asi sa od vstekych nenaucime ako pouzivat PC,net....alebo ako sa niekedy operovalo,rodilo...atd
aby som neopisovala skusenost s rodicmi a starymi rodicmi(na kt.som mala ozaj statsie)...skusim napisat skusenost s kolegynou 😀
ma skoro 60r. aaaaa...a normalne obdivujem jej vztah s a k mladym....nie je klasicka "stara zena,kt.zjedla vsetku mudrost sveta"....a ked ju aj nezjedla,tvari sa tak 😀
aaaale,ona sa nema problem od mladych naucit cokolvek,opytat sa na to,co je teraz IN...chce poznat nazory mladych na vsetko...neboji sa povedat-vies,co...ja to neviem,ale prosim ta,nauc ma...chcem to vediet
neboji a nehanbi sa povedat-prepac,zmylila som sa,...jooooj,mne to uz tak nemysli,ale mas super napad-urobime to tak....
chcela by som raz byt taka-skratka,nebyt velmi zatazena na svoje sediny a svoju pravdu,lebo ved ja som uz dost stara a predsa musim mat VZDY pravdu
no a paci sa mi prave toto na strasich ludoch....resp.paci sa mi na rodicoch,kt.aj keby mali chut stale radit,kritizovat,komentovat-povedia nieco -svoj nazor-aaaale,nechaju deti a neskor aj partnerov deti,aby si to svoje rozhodnutie urobili sami...atd,atd
ono aj to viacgeneracne byvanie je urcitym sposobom dobre v tom,ze sa clovek nauci trosku kompromisom a jednaniu s ludmi...utlmi svoj egoizmus atd,atd
nauci sa trpezlivosti...skratka,aj starsi ludia su velkym prinosom a je len na nas,ci a co sa chceme naucit...
no a co sa riesenia rodinnych,partnerskych problemov tyka...taaak pozorovanim sa da tiez vela naucit 😉 😉 😉

medovka7
22. okt 2014

@mawka V nasej rodine mame dost skusenosti so zahranicim, je to velka pomoc, zarobit si, ale aj odvaha ist, to sa musi nechat. Mam dobru robotu, ale nemam istotu dokedy... to nema nikto... Nemec, American, Anglican nie je odkazany na to, aby odisiel za robotou do cudziny, lebo musi, Slovak ano... chyba je v systeme a v tom, dokedy ludia dovolia aby to takto fungovalo... ani zahranicie nebude davat donekonecna robotu, maju dost imigrantov, ktorych je stale viac a vyvolavaju nepokoje, domaci na priselcov nadavaju, ze ich oberaju o robotu /napr. Anglicko Francuzsko/.
Treba sa na to pozerat nie ja, ale my vsetci, lebo toto je o nas vsetkych... nic sa nezmenilo, nasi pradedovia chodili za pracou do cudziny... lebo museli... ludia chcu pracovat doma a za poriadne platy.
Samozrejme, ze su aj taki, ktori si robia v zahranici karieru, alebo ludia, ktorych to taha do sveta.
Ze je lepsie robit aj za ovela nizsi plat ako sediet doma, aby ludia nestracali pracovne navyky, to si vymyslel niekto, komu sa to hodi, kazdy kto pracuje, mal by zit a nie prezivat, vsetci musime platit poplatky... mozno keby sme vsetci komplet odisli do cudziny, vlada by bola nutena konat... kto by ju zivil... kto by zostal na Slovensku, Cinania...?

mawka
22. okt 2014

@medovka7 prosim ta, neprehanaj, ok? a prave preto, ze treba platit seky, tak som bvonku ja aj kopa mojich znamych. ano, na slovensku som doma, ale kedze tam z platu sestry 450 eur nevyzijem, tak som tu a nelutujem. ucim sa jazyk priamo v prostredi, kde sa pouziva a uz to je fajn deviza do buducnosti. nie, neodidu vsetci von, lebo aj na slovensku sa da slusne zarobit a spravit si karieru. len to musi clovek chciet a zdviihnut prdel a prestahovat sa z hladovej doliny niekam do lepsieho regionu. a nie vyplakavat. do zahranicia nie, prestahovat sa 300 km v ramci svojho statu nie. tak potom co ti ludia chcu????
a ano, odjakziva sa migrovalo za pracou. odjakziva. ja sa tiez vratim na slovensko, ale urcite nebudem robit sestricku. aj sa chystam do skoly. aj ostatne kroky k tomu, aby mi potom u nas mohlo byt lepsie. a ked takto sa k veciam zacnu stavat aj ostatni, budu hladat sposoby a nebudu sa vyhovarat, tak sa kopa veci zmeni.
to mas tak ako s politikou. kazy nadava, ale nikto nic nerobi.

m.i.r.i
22. okt 2014

@medovka7 v mnohom mas pravdu...a tak by to bolo idealne...ze mozes byt doma a mat pracu aku chces..ale..mozno nemec nemusi chodit do zahranicia za pracou, ale migracia uz len v ramci krajiny je tam tiez velka...praca je vo velkych mestach a vsetko co zije okolo a dalej musi dochadzat, prestahovat sa....v Nemecku som mala kamaratov co cestovali 2 hodiny rano do prace a 2 vecer spat domov z prace...sice po dialnici, nie ako u nas vacsinou, ale ano...ostatni sa za pracou stahovali..nehovoriac o USA....fajn, oni nechodia do inych krajin mozno za pracou, ale vezmi si ake je USA velke a vidis to hoc len v americkych filmoch -- ze v malej dedine a mestecku skapal pes...mladi bud ostanu doma farmarcit alebo robit nieco v malom alebo idu studovat ( a vacsinou si na studium sami zarabaju ) do mesta a tam skusaju stastie s pracou..ked uz su uspesni, tak sa aj niekolko krat stahuju za pracou na druhy koniec ameriky..ja mam kolegov v Texase povacsine a kazdy jeden pochadza z inakadial...zo severu, z New Yorku....rodicia inde, surodenci inde...oni odisli za pracou a za ponukami..A tie vzdialenosti ozaj su ovela vacsie ako ked ty pojdes robit do Nemecka ci Rakuska...akurat holt, jedina nevyhoda --- treba sa naucit jazyk..lebo zial Slovensko nie je pupkom sveta a slovencina nie je svetovym jazykom...
Ja nevravim, ze je to takto vsetko super..zial rodiny nie su spolu, kazdy zije inde..ale ked je to brane ako normalna sucast zivota a nie ako v nasej krajine, kde sme za sociku boli zvyknuti mat pracu a dostat byt vo svojom rodnom meste a nemoznostou cestovat sme vlastne ani nemali prilezitost ist niekam inam....ja mam pocit, ze toto proste stale v ludoch ostava, este aj tato generacia takto mysli, ze nam ma stat davat a my natrcat ruky...a len vyplakavat...

medovka7
23. okt 2014

@mawka Odjakziva si Slovaci nechali s...t na hlavu, ine je realizovat sa a ine z donutenia, nic si nepochopila z toho co som napisala, zbytocne dalej komentovat...ok 😉

mawka
23. okt 2014

@medovka7 ocividne sme to viacere pochopili inak. ale nevadi. ako pisala vyssie @m.i.r.i tak to proste bezi. u nas sa clovek zaviaze este navyse hypotekou a uz sa nepohne vonkoncom nikam. a teda pobehala som toho uz dost, vidim, ze hypo si tu beru ini ludia. a bud cestuju za pracou tie dve hodiny hore dole kazdy den alebo si zbalia par slivak a idu do najomneho domu blizsie k praci. tu proste ludia su mobilni, flexibilni. nie su zavisli od jednej hypoteky a jedneho miesta a jednej roboty. jaj sak ano, byvam v berline, ale dostanem ponuku v mnichove, idem. na SK maju ludia problem sa prestahovat hoci 100 km, lebo su zatazeni vazbami a hypotekou. na ktoru bud nemaju alebo ju budu splacat do 65 a buducnost neista, je to obrovske riziko. no a potom to vyzera tak ako to vyzera.

m.i.r.i
23. okt 2014

@mawka uplne presne si to vystihla..aj s tymi hypotekami...a kupovanim bytov...lebo chcem mat "svoje"..ale tym sa tak limituje mobilita ze az..ja si tiez hovorim, ze radsej podnajom a nic ma neviaze...akoze ja nemam nic proti ked sa chce niekto usadit na jednom mieste a tam vidi svoju buducnost, ak ma tie istoty co potrebuje, ze mu to zaruci..fajn..ale inak budem radsej flexibilna a pojdem tam, kde je praca, kde je ponuka, kde moje dieta moze ist na lepsie studia, pripadne sa moze realizovat v sporte, hudbe - ak ma talent..atd...za takymi vecami sa proste stahuje..nevravim, ze 100x za zivot, ale ide sa za lepsim a nie splacat 30 rocnu hypoteku doma na zadku a plakat, ze neviem jazyk, nemozem odist lebo to, lebo toto...a stat mi neda pracu v mojej dedine

mawka
23. okt 2014

@m.i.r.i ano, aj ja to takto vnimam. napriklad som si vsimla, ze v nemecku a v rakusku si hypo beru ludia, ktori na to maju. ktori uz maju stabilnu pracu a zazemie, ktori maju nasporene peniaze, keby nieco. v takom pripade hej. ale na sk si beru hypo ludia, ktori na to nemaju. a potom placu, ze roboty neni, na splatky neni... a do prenajmu ani za ten svet. ja teda v prenajmoch fungujem uz 5 rokov a neviem si vynachvalit, pretoze najom sa sklada z toho, co ide majitelovi do vacku a z energii. ked odratam energie, ktore musim platit aj keby som mala vlastny byt, dom na hypo, tak majitelovi ide do vacku tak cca 100 eur. nech som to pocitala akokolvek, stratim an tom menej nez preplatene uroky v banke. ono je sice pekne, ze by som mala nieco svoje, ale s predstavou, ze to svoje budem mat v 65, kedy a.) nemusim sa dozit b.) s najvacsou pravdepodobnostou predam ten dom, aby moje deti mali nejake startovne do zivota a c.) hodnota toho domu nebude zdaleka taka kolko som vdaka urokom do toho vrazila a po 35 rokoch budem musiet este nieco vrazit do udrzby. takze sakumprask, ja kupim dom za 50 tisic, banke vyplatim nejakych 70 tisic, plus budem casom do neho investovat, ale pravdepodobnost, ze ten dom predam za 90 tisic po 35 rokoch je takmer nulova. nie, hypo nie je u nas dobra investicia. sla by som do toho, keby som na to mala, keby som mala vynikajuci job, stabilny, zazemie, istoty vo forme nasetrenych eur. takto som v prenajme, stoji ma to menej, tym padom mozem odkladat na startovne do zivota detom. aj tak mi z bytu odidu v priebehu 10 rokov maly, 15 rokov /cca/ mala a aj tak ostanem sama. naco by mi bol taky velky dom samej? mozem ist potom do mensieho rpenajmu a platit menej. a navyse nie som viazana na nic a mozem sa slobodne presuvat kam len chcem kvoli praci, ktoru chcem. 🙂

m.i.r.i
23. okt 2014

@mawka uplny suhlas..ja sa toto snazim vysvetlovat ludom uz davno...ale u nas ta nik nepochopi, lebo to kazdy pozera, ci mas "svoje" byvanie...rodicia su nestastni ked deti ziju "len po podnajmoch"..Byvanie v podnajme ma stale u nas status, ze nemam peniaze...a som chudak..
Jedno ale musim podotknut co je rozdiel oproti podnajmom v zahranici..( tiez som si odzila v Nemecku, Irsku, sestra vo Svajciarsku atd)...a to je to, ze po prve --- v Nemecku aj Svajci napriklad je velmi vela najomnych bytov...byty tam patria statu/mestu ..ktore su postavene za ucelom prenajimania..tam bezne ziju ludia v prenajatych bytoch aj cely zivot...ale malokedy ta odtial niekto vyhodi...tak ako kedysi u nas za sociku viacmenej, ked nam byty nepatrili ( teda statne byty) a proste ak by sa nezmenil rezim tak takto byvame vsetci hadam dodnes...u nas sa najomne byty stavaju velmi malo a prevazne pre socialne slabsich iba...cize ostava uz len druha moznost a to prenajom od sukromnikov/investorov...ked je stastie na investora, tak sa to ako-tak da...ze je to dlhodoby prenajom na x rokov z ktoreho ma nik hocikedy nevysackuje..lebo investori povacsine kupia nehnutelnost,/postavia za ucelom prenajimania....ale ked prideme k druhej moznosti,ktorych je u nas viac, tak je to o tom, ze byty prenajimaju u nas sukromne osoby ( zomrela babka, kupili sme vacsi a mensi prenajimame atd) a to byva casto tak, ze nevies ci o rok-dva si majitel nezmysli, ze to chce predat/ze sa chce syn ktory sa vratil z ameriky nastahovat/ze si to rozmysleli a chcu sa vratit atd...a tak su ludia, ktori niekedy nemaju stastie a za 5 rokov vystriedaju 4 podnajmy....studaci fajn, s detmi o drzku..lebo aj ten podnajom chceme mat stabilny
Takze ja sice uplne suhlasim s tebou, mam na to presne ten isty nazor co sa tyka hypoteky, ja by som nechcela vyhadzovat peniaze za uroky v banke a bytu klesne hodnota ked sa vobez dozijem jeho splatky a bude "moj"....ale na druhej strane u nas je ten trh vytvoreny na to, aby sa byty kupovali ....tak to bolo aj v Irsku napriklad na rozdiel trebars od Svajciarska

mawka
23. okt 2014

@m.i.r.i ano, su v zahranici mestske, statne byty, na dlhodoby prenajom, to je fakt. u nas ludia vykrikuju, ze za sociku kazdy dostal byt. hovno s makom pod padakom, nikto nedostal byt zadarmo, tiez mu bol prideleny statny byt, v ktorom musel platit najomne, energie a po 20-30 rokoch si byt mohol odkupit do OV. a tak je to aj teraz vlastne. u nas v meste rastu ako huby po dazdi najomne byty, bytovky, kde si ludia mozu po 20 rokoch byt tiez odkupit. tak ja neviem, co vsetci vyskakuju. co sa tyka sukromnych bytov, ano, to mas pravdu, presla som si tym, ale zase neberiem to tak tragicky. konecne som zakotvila v najomnom byte. podnikatel renovoval celu bytovku a ma tri vchody po 6 bytov k dispozicii a ja som spokojna. a takych je po celom slovensku kopec, staci len pozerat a hladat. pripadne si dobre nastavit najomnu zmluvu. ale tak vies, u nas ludia radsej maju milion vyhovoriek nez aby nasli sposob, ze sa to da. ja toto u ludi nechapem. napriklad nasi. kupili kedysi stary dom, ok, za velmi velmi lacno. potom do toho kvoli celkovej rek. slahli asi 33 tisic eur a este musia nieco tam porobit. vlastne okolo domu je stale co robit, ze ano. takze za 12 rokov ich mohol dom aj s opravami stat cca 45-50 tisic eur. a pritom tam u nich v dedine sa taky stary dom, porobeny pohybuje niekde na urovni 35 tisic eur s prizmurenymi ocami. takze cena domu klesa, do domu sa investuje stale, ale v konecnom dosledku nasi do neho trcli viac penazi. neoplati sa. ved teraz aj banuju. tiez si kolko krat povedali, ze mohli ist do obecneho bytu a kupit si kusok zahradky ci chatku na relax. takto stale investuju, nema to konca kraja, ale nikdy v zivote za ten barak uz nedostanu tolko, co do neho vrazili... a ako pises, toto ludom proste nevysvetlis. mne je jedno, co si kto o mne mysli, ze beham po prenajmoch, ale ja som taka stastna a slobodna... priatel ten stale chce hypo a dom, som povedala ok, beries hypo, budem u teba v prenajme. ziadne ze na polovicu a podobne veci. nie. uz jednu skusenost s hypo mam, nedopadlo to dobre, v konecnom dosledku sme prisli o vela penazi, barak nie je, mam voci hypotekam averziu a nikdy v zivote by som do takeho uz nesla ja osobne. ked sme ju brali, bola praca, bolo vsetko a potom sa vsetko zosralo a banke bolo uplne u riti. a nakoniec ani peniaze, ani barak, este doplacat. no nie. uz nie.

mima4
23. okt 2014

@terezka1947 ale podla mna mat vlastnu domacnost a robit si v nej to co chcem ja (teda obaja s muzom), to nie je egoizmus.

terezka1947
23. okt 2014

@mima4 joooj,to nie...jasne, ze to nie je egoizmus 😉
ja som len poukazala na to,ze niekdy clovek musi-kvoli rodicom na chvilu nieco "svoje"potlacit...ale tak v rozmumnej miere a u rozumnych rodicov,s rozumnym dovodom...a nemusi to byt pre vztah vzdy iba zle,da sa aj v tejto situacii vela o partnerovi a vlastne aj o sebe naucit....prip.si zobrat do zivota neskor
inak-musim len suhlasit...vlastne sukromie je naozaj dolezite a vela manzelskych problemov sa casto vyriesi prave v splocnej domacnosti...prip.sa ja vela veci ukaze AZ pri spolocnej samostanej domacnosti 😉

jolinka
23. okt 2014

@mawka s tou flexibilitou vdaka najomnym bytom s tebou uplne suhlasim a tiez suhlasim s tym ze nasinec nie je taky ochotny cestovat za lepsou pracou ako je to bezne v Europe ci Amerike.

ale musim odporovat v tom ...ze by tu boli ludia AZ taki sprosti aby si nevedeli zratat vyhody prenajmu s branim hypoteky. 🙄

tak ako tu niekto pisal, byty prenajimaju hlavne sukromne osoby a cena prenajmu {co co zaplatis navyse energii a vydavkov} je tak vysoka v pomere ku prijmu a tiez v pomere k beznej hypoteke ze sa to fakt v mnohych pripadoch neoplati. Ty si napr. spominala ze preplatis cca 100 eur na najomnom...ale v tvojom pripade je to mozno desatina prijmu {alebo aj menej} zatial co na SK je to patina ci stvrtina prijmu... 😝 a to preplacanie o 100 eur je veeeeelmi dobry prenajom, bezne preplacas 150 eur a viac na dvojizbaku, tu na vychode a okolo Blavy este viac {ano tam su aj lepsie prijmy takze sa to vyrovnava} 😝 😝 takisto hypoteka , casto krat je vyska splatky porovnatelna alebo blizka preplateniu na najme...preto si ludia casto zvolia hypoteku, ze ked uz platia tak za svoje...

m.i.r.i
23. okt 2014

@jolinka ved to..ja som tiez odporca hypotek ako takych, skor mam nazor ako mawka, ale je pravda, ze u nas to nie je take cierno-biele..pretoze je ine ak niekto plati najom v najomnom byte 20 rokov a potom mu ho daju trebars odkupit za ovela vyhodnejsiu cenu ako len tak platit najom...ono aj zalezi ako si to ludia skombinuju a prepocitaju..napriklad moja sestra byvala v podnajme v BA v dvojizbaku, 40 rocnom, ciastocne prerobenom za 550 EUR mesacne...rozhodli sa nakoniec vziat si hypo na trojizbak v novostavbe na 30 rokov dalej od BA, ze sice dochadzaju, ale hypo platia 270 EUR + energie..a celkovo jej to vyjde menej ako tych 550..tak ona presne tak si hovori, ze plati mesacne menej ako vtedy za najom a zaroven ma 3 izback, novucky, vlastny...aj ked zas na ukor dochadzania...lebo keby taky byt kupovala v BA, tak tazko jej to vyjde hypo na 270 mesacne..tam by sla jednoznacne do vyssej sumy ako za tej najom....ja ju chapem ako to beru, ze si gazduju vo svojom,nik ich nevyhodi, chcu tam ostat...ale zadlezni na 30 rokov, byt preplateny 2x...o 30 rokov hodnota klesne...financne podla mna aj tak prerobi..a este aj precestuje do mesta...ale pre nich je dolezite to, ze TERAZ plati mesacne menej, splaca SVOJE a tak mesacne lepsie financne vyjdu....ja ale vravim, ze vsetko zalezi od situacie..lebo je sice fajn menej mesacne platit, lebo ludia nemaju vysoke prijmy, ale zas ak co len jeden pride o ten prijem, tak su nahrati...30 rokov je neskutocne vela, nikdy nevies co sa stane a ja by som take riziko nechcela podstupovat...z prenajmu sa zbalim a dovidenia...zaplatim posledny mesiac a idem za niecim lepsim...jasneze pri hypo sa da tiez zbalit, odist, byt dat do prenajmu, nech splaca hypo a tak..moznosti su..ale ja celkovo nemyslim, ze je riesenie sa neustale zadlzovat..

mawka
23. okt 2014

@jolinka no neviem, byvam na zapadnom slovensku v celkom fajn regione, na hraniciach s CR, v zaujimavom okrese, vsetko mam po ruke, dedina to nie je a platim 300 eur najom. z toho len 180 su energie /voda, kurenie, elektrina/. byt je velky, 3 izbovy.
vies, staci len hladat. su prenajmy a prenajmy.
Ked som ratala hypo na 3izbovy byt v tej istej lokalite, spplatka by bola 250 eur. plus 180 eur energie, vsakze.. plus rozne tie fondy oprav a kadejake ine veci. takze okolo 400 by som platila,. cize minimalne o 100 e viac. 30 rokov? urok ako svina. ja po 30 rokoch mozno umriem. ale deti budu mat aspon nasetrene, moze mi byt potom nejaky vlastny byt u zadku, vies.... deti sa postavia na vlastne nohy a nemusim ich zatazovat dedicstvom. budu mat svoje peniaze davno. alebo budu cakat, kym vystriem nohy, aby mohli zacat konecne ako 40 rocni zit? ee. o tomto nesnivam a ani to nie je predstava o zivote.
ale chapem, pre slovakov je lepsie mat hypoteku a zit v opermanentnom strese, ci budem mat na splatky nez rozmyslat troska inak 😉 kks to kto uz je taky odvazny, ma deti, prijem oboch dokopy 700 eur a este si da na krk hypo? ludia nevedia, co robia...

jolinka
23. okt 2014

@mawka nechap ma tak, ze ja preferujem hypoteky, ja hypoteky a celkove zivot na dlh, poziciavanie si na spotrebu atd... nenavidim 😠 😠 😠 Sama by som svojim detom nikdy neradila aby brali hypo, ked uz chcu zostat doma na SK, radsej nech si idu zarobit inde a tu potom z toho investovat byvanie alebo potom najst taky vyhodny prenajom ako mas ty 😉 😉

Mne je doslova smiesne a zaroven do placu 😕 😕 😕 ked zakazdym otvorim stranku banky a vyskoci na mna ponuka na "supervyhodny uver" 😝 😝 😝 este nemame dosplacany stary, a to sme mali v beznom ponimani nizucky uver s kratkou dobou splacania {12 rokov, ostava nam splatit uz len 5 r}, do byvania sme dali prevazne vlastne peniaze {zarobene aj v zahranici}

Z uveru a zadlzenia ludi ma radost jedine banka a nepriamo aj zamestnavatel, ktory ludi tak drzi v sachu v slabo platenom zamestnani ☹ {len ho nestratit aby sme vladali platit splatky}

jolinka
23. okt 2014

@mawka preto...ked sa vratime k teme "sebanicitelky"....tato ekonomicka situacia a dlzoby, vlastne napomaha ekonomickemu tyraniu zeny. Zeny su v slovenskej spolocnosti napriek nejakemu malemu pokroku, nadalej platovo znevyhodnovane, mensie moznosti zamestnania s detmi atd atd. uz to bolo x krat preberane...

a tak kazdy tyran ci manipulator ma hlavne ekonomicku paku na zenu, ktora je s nim nutena zostat, lebo nema kam ist s detmi, nevie zaplatit byvanie a zivobytie.
Vacsia ekonomicka samostatnost zien by tomu branilaj ti tyrani su zbabelci, oni velmi dobre vedia ze mozu lepsie utocit na zenicku v nevyhodnej situacii.. bez praxe, bez vzdelania bez vlastnych penazi a moznosti sa zamestnat. ☹ ☹

mawka
23. okt 2014

@jolinka ano, suhlasim. ja mam priame skusenosti s hypo, aj s tym, ked sa ti zoserie zivot, praca a z chlapa sa vykluje ehm, ako to nazvat - darmozrac a flakac. viem, ake to je prist o barak, dovvtedy zaplatene peniaze a este doplatok. viem, co je to drazba nehnutelnosti a viem, kam clovek moze az padnut. pre mna bola nevyhnutnost ist do prenajmu a ako cas plynul,. zacala som si uvedomovat vyhody toho vsetkeho.
poratala som si veci, uvery, atd, o kollo penazi som prisla a stale prichadzam a za co? za chvilkovy pocit stastia? nie. a vdaka bohu za moznost posobit aj mimo sk, kde si mam sancu aspon vyriesit tie sracky. ano, potom sa mozem vratit ako cista osoba a robit, co ma bavi. jj. fakt mi je luto ludi, ktori nemaju prijmy, zazemie a vrhnu sa do hypo lebo nemaju kde byvat a potom prichadzaju pady alebo prebudzania zo sna do reality. o tom sa vsak nepise. ludia sa nechcu chvalit tym, ze maju exekucky na krku, ze v drazbe prisli o dom. ja uz som sa s tym v sebe vysporiadala. uz nemam problem o tom hovorit. len ma mrzi, ze v mojom okoli ma maju za exemplarny priklad a aj tak im neblika kontrolka, ked niekoho upozornim, kam sa ruti. potom uz je neskoro. no co uz.

jolinka
23. okt 2014

@mawka my mame o par domov taky pripad 😝 😝 rodina s dvoma detmi, stavba dvojposchodoveho baraku na hypoteku, on sa dal na pitie, vyhadzov z roboty, prosenie o inu pracu, dalsie postavenia a pady...az banka sahla na krvopotne dostavany velky dom , rozvod a manzelka naspat s detmi u rodicov...

Dom stoji uz rok neobyvany ☹ ☹ ☹
Dalej co ja nechapem, ze ked je taka drahota a problem s pracou, kazdy knuci ze nema peniaze...ale keby si videla tie baraky co ludia okolo nas stavaju...rychlo, rychlo, investuju uver, hruba stavba od jari do jesene hotova, potom utlm, nie su peniaze, dom stoji a stoji par rokov, rodina sa nestahuje, niet za co dostavat. 😝 😝 😝 Nechapem naco take hausy??? sak to treba kurit a obhospodarovat, zariadovat atd.

My sme fakt ze velka rodina, 4deti, a mame domcek so 110 metrakmi a staci nam to. 😉 😉 😉 ked poviem ze mame komplet naklady energie aj so smetami a danami za pozemok a psa ...100 eur, tak neveriacky ziraju.. ale hlavne ze v baraku pomaly s 3 poschodiami ziju traja styria... 😒

No ale mame na to, ludia kukajte 😀 😀 a ako vravis...pride pad do reality 🙄 🙄