icon

Sebaničiteľky

sylvia02
14. okt 2014

Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.

Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...

mawka
14. okt 2014

@michaelkanr ach moj ty smutku.. smiesne to vobec nie je. preoze utahana zenska vo vacsine pripadoch na ten wellness ist chce, proste zeny maju taku potrebu. vypnut a skarslit sa. muzi zase odlezu na futbal alebo cumia tri hodiny na F1... ktora zena by nechcela byt tri dni rozmaznavana od mani-pedi, kupel, peelig, zabal, masaz, virivka, full servis, nevarit, nepratat a len tak nic nerobit? takmer kazda. a ktora nie, tak asi nie je tak velmi utahana alebo ju muz posiela sam na wellness. aj taki skveli chlapi su, ano. ale tato tema je o uplne inom. ze sa tu denne objavi neraz aj niekolko tem na rovnakej vlne. ako manzel nedava penaize. ako su zeny utahane, manzel nepomaha. ako si nemozu zajst ku kadernicke lebo chlap v krcme a to je dolezitejsie... tema je o tom, ze tie zeny sa tyraju same tym, ze z takeho prostredia neodidu. doma som si ako dieta mohla vzdy prejavit emocie, vacsinou mi to bolo prd platne a chvalabohhu, lebo by som bola ako dive vajco a mozno v 15 by som od samej drzosti mame vylepila facku. vzdy mi mamka prizvukovala, nech nerevem. nech nerevem za kazdu hovadinu. nech predycham, nech popremyslam. nech som silna. neznasala som to. ale teraz jej len mozem podakovat. nemojkala ma kazdu chvilu za kazdu hovadinu a ja teraz nemam pocit, ze potrebujem na niekom visiet lebo sama nic nezvladnem. hovori sa tomu odolnost. aj rodicia k tej odolnosti mozu viest. ale nehnevaj sa na mna, aby jedna dospela zena nedokazala povedat staci! to nech mi nikto nehovori. chapem, nie vzdy to ide hned, aj u mna to trvalo. ale ved tam ma doma deti, ved talkej zene musi byt jasne, ze ak chce mat z deti normalnych ludi, tak predsa nemozu byt svedkami takeho niecoho....

@natalym financie, financie. su zeny, ktore proste nemali na vyber. zbalit jednu tasku, jedno, dve deti a vypadnut, kym je cas. a dnes su uspesne. prave tie, ktore sa neboja a nehladaju dovody preco to este nejde, take to potom dotiahnu vacsinou do absolutnej spokojnosti. a su zeny, ktore stale hladaju dovody, take nebudu sppokojne nikdy. a decka si budu zelat cim skor vypadnut z baraku z dusnej atmosfery. a take zeny ostanu same vacsinou. lebo chlap ich bude mat v pazi nadalej, decka budu prec a zena bude fnukat, ze mala nabrat skor odvahu a este zo zivota nieco mat...
@sibare nie, neviem byt hrda na kolegynu z modreho konika, ktora tu á kvartal vypisuje ako sa to uz neda zvladat a ako svoj zivot neznasa, ako ju muz tyra a ako to zmeni a nemeni nic. dokazem byt vsak hrda na zeny, ktore potvrdili svoju zenskost a zensku silu tym, ze povedali STOP! a urobili hrubu ciaru a zacali odznova. ano, na to som hrda. nie na ufnukane zeny, ktore chcu a najdu milion dovodov preco nie a nie a nie.

michaelkanr
14. okt 2014

@mawka nehovorim o 15 r. dievcati ale o detoch, malych detoch. Nehovorim ze wellness je zly, ale urcite to nie je riesenie hlbsich problemov, ked ma zena v sebe pocit menejcennosti, tak to manikerka ani teply bazen nespravi 😉

liebling98
14. okt 2014

@mawka práve som "otestovala" svojho muža, či ma finančne neobmedzuje. Zavolala som mu, že som videla v obchode pekné čižmy, či si ich môžem kúpiť. Nechápal, prečo sa ho to vôbec pýtam. Jeho odpoveď, ak sa Ti páčia, choď si ich rýchlo kúpiť, kým majú tvoje číslo.
🙂

mawka
14. okt 2014

@michaelkanr hej, ani ja som nerevavala ako mala a v prejavovani emocii som bola brzdena, ale aj tak nemam pocit, ze by som bola pre to submisivna. praveze som odolnejsia.
a ano, aj ta manikerka moze pomoct s problemom v samom sebe. nikdy nevies, kto ta cim inspiruje, nikdy nevies aky napad dostanes, ake riesenie sa ti zjavi v mysli prave pri tom oddychu. tu ide o to, aby tie baby vypli a uvedomili si svoje ja. a nejalepsie clovek vypne mimo domu. ved vacsina tych zien je imrvere zavretych doma roky roky, nikam na vylety, naozaj nikde. len do obchodu, k leakrovi, do skolky a dovidenia.... ako potom v takom prostredi mozu vypnuta rozmyslat o sebe?

mawka
14. okt 2014

@liebling98 perfektny je 🙂 takto by to malo fungovat. za pekne cizmy on bude poteseny niecim inym prijemnym a funguje to, lebo je tam harmonia. predpokladam, ze si davate navzajom nieco a tak to ma byt 🙂

michaelkanr
14. okt 2014

@mawka nuz ano, mame sklony vsetko vidiet svojou optikou, nie kazdy je vsak silny jedinec. Ked ma dotycna slabsiu povahu a do toho autokraticku vychovu, casto sa v dospelosti potyka s problemami (a to je zase z psychologie) typu-nizke sebavedomie a sebahodnotenie, zavislost od vonkajsieho hodnotenia, vacsia snaha vyhnut sa neuspechu nez dosiahnut uspech atd, tieto body si pamatam🙂 . Myslim ze prave take zeny maju stastie na debilov, ktori piju, otlkaju ci inak obmedzuju (psychicke nasilie je casto horsie nez fyzicke). Najma ak su same z podobne disfunkcnej rodiny. A taketo zeny nie su casto schopne najst pomoc same v sebe ale potrebuju radu odbornika aby to zle v sebe odburali. Samozrejme, su vynimky, ktore najdu vnutornu silu a vzburia sa, su hodne obdivu.

yanni
14. okt 2014

@liebling98 ja sa mojho ani nepytam. Ja si jednoducho kupim 😀 Aj detom oblecenie atd. jednoducho kupim. Nekonzultujem s muzom, ci im to treba, a ci nie je lacnejsie atd. Jemu tiez obcas nieco kupim, hlavne spodne pradlo, ponouky, to si nemusi skusat. OStatok chodime spolu, lebo si musi vyskusat, ci pasuje. A jemu sa aj paci, ze idem s nim. Ze vraj "moja stylingova poradkyna". 😀
On sa ma tiez nespyta, ked nieco potrebuje na bicykel, alebo nove bezecke boty atd. A teraz mi kupil na moje auto na zimne kolesa puklice, nepovedal nic, zistila som to az po tyzdni, No ja akurat tak kukam po kolesach 😀 Sa az smial, ked som to zistila. 4 roky som behala tak a teraz mi poviem, ze kupil, lebo uz sa na tie kolesa nemoze pozerat. Hlavna vec, ze je 3 tyzdne v mesiaci na sluzobke a len tyzden doma. KEd to mna netankuje.... 😀 😀 😀 😀 😀 😀

liebling98
14. okt 2014

@mawka treba si nájsť aj čas pre seba. Každá možno nemá na nejaký wellness, ale jedno popoludnie hoci aj domáceho skrášľovania vie urobiť svoje. Keď vidím niektoré mamičky, je mi do plaču. To, že som na materskej, neznamená, že budem chodiť s mastnými vlasmi neurčitej farby, v teplákoch a ogrckanom tričku. Budem sa opakovať, nech mi nikto nehovorí, že sa to nedá. Ak to zvládam ja s troma malými deťmi, zvládne to každá. Netvrdím, že idem von namaľovaná ako veľkonočné vajíčko, ale dať si pekné oblečenie, pohodlné topánky miesto rozchodenych tenisiek, učesať sa a pretrieť pusu farebným leskom na pery nevyžaduje toľko námahy.
Chce to len trochu viac sebavedomia.

vejula
14. okt 2014

@sibare super napísane 🙂

liebling98
14. okt 2014

@yanni veď ja sa tiež normálne nepýtam. Toto bol len test, že čo mi povie. Preto bol taký prekvapený. 😀

sibare
14. okt 2014

@mawka nepisala som, ze mas byt hrda na kolegynu, ani na inu zenu. Pisala som, ze zeny maju byt hrde na svoje zenstvo, spojene s vedomim som zena. A nie na nejaku inu zenu. Lebo len tato hrdost im prinesie schopnost s empatiou a RESPEKTOM pozerat na ine zeny. Aj na tie, ktore su ufnukane. "Zenstvo" je viac ako len sila, zatatie zubov, prestanie fnukat, povedanie STOP, nastolenie hranic, bojovnost, udernost argumentov, nebojacnost, hrdost, vedomie ceny.......................je to aj slabost, strach, neschopnost odporovat, sebaobetovanie, pochybnosti o sebe, pocity menejcennosti, podriadenost, ustupcivost, citlivost, neha. Toto je cely ten balik - ZENA. To prve, na co si hrda je v beznom ponimani MUZ. Toto je prekliatie zeny, ze ocenenie inych zien a hrdost ziska len vtedy, ak bude ako muz. Byt slabou, ubitou, nestastnou, nemoznou a skaredou byt ZENOU je FUJ. Nehodne hrdosti a ocenenia. Smutne.

mawka
14. okt 2014

@liebling98 chcem takym zenam pomahat. pretoze oni potrebuju zacat odznova hned. nie chodit na kognitivno-behavioralnu terpaiu este dalsi rok dva, na ktoru bud aj tak nemaju penaize alebo im manzel na to neda peniaze alebo nemozu vytiahnut paty z domu a umerne cim ona bude viac casu travit na terapii, tym to bude doma horsie. chcela by som im pomoct v tom smere ze teraz alebo nikdy. ber deti, ber par svestiek, ideme. ale neviem, ci takyto charitativny unos nie je u nas limitovany legislativou. proste tie baby potrebuju otvorit oci, vidiet, ze sa to da aj realne nielen virtualne. a jednoducho to urobit. nejaky cas na pripravu ale nie tyzdne, nie mesiace. pretoze zivot hovori, co mozes urobit dnes, neodkladaj na zajtra. a plati to aj v tomto pripade. chcem tie zeny vidiet znova na startovnej ciare a silnejsie.

mawka
14. okt 2014

@sibare ano je fuj a vies preco? lebo na zenach to tu cele stoji. a kto si mysli opak, je naivny.

mawka
14. okt 2014

a rozhodne mi nepripada v poriadku, ak zena preukaze svoju zenskost tym, ze bude ubita, nestastna, slaba a my jej este budeme tlieskat, ale ved si zena, jemne kacatko, nemozes byt ako chlap, nemozes si tresnut do stola. nechaj sa ubijat a tyrat, si slaba zena... akoze fuha...

yanni
14. okt 2014

@liebling98 inak to pytanie-nepytanie, to je v niektorych rodinach kapitola sama o sebe. Ja som tu v meste mala jednu znamu Slovenku a ta ukazovala muzovi veci na nete z h&m za nejaku dvacku a pytala sa, ci si moze objednat. Ja som snes tiez poposielala muzovi linky na saty, mame na Vianoce velku rodinnu oslavu a uz zhanam nove satstvo pre celu rodinu, ale len s otazkou, ci sa mu pacia a nie, ci ich mozem objednat. A to su ine ceny: od 200 € vyssie 😕

Mne sa tiez chlap nespytal, ze si sa mi chce ist na hokej, alebo pred dvomi tyzdnami do divadla, alebo ci mi ma kupit retiazku s diamantovym priveskom. Jednoducho kupil, zabukoval, zaobstaral atd. Takto pred rokom bol v Parizi. POslal mi mailom letenku. Ta bola ako spam 😕 Keby sa neopytal, ci som nic nedostala, tak asi ani neletim. Takze som to tu musela za par dni zorganizovat, a letela som. Nepytal sa, jednoducho ma chcel prekvapit.
Jasne, ja chapem, za hlavne na SK ludia nemaju prach nazvys. Ale prekvapit muza/zenu clovek moze aj malickostami. Mna vzdy potesi ruza vo vaze na kuchynskom stole.
Ja viem co mam v muzovi, on vie com ma vo mmne. Keby sme sa nedoplnali, nespolupracovali, nepodporovali, tak by sme to nezvladli.

mima4
14. okt 2014

@sibare
ale ty silne vymedzujes rodove stereotypy.. - mysliet si, ze sebaobetovanie, podriadenosti, ustupcivost, pochybovanie o sebe je prejavom ZENSTVA.

Ja by som tvoje, cit.: "Pisala som, ze zeny maju byt hrde na svoje zenstvo, spojene s vedomim som zena. "

hradila:

"zeny maju si vazit svoju hodnotu, ako hodnotu človeka, ktory si zasluzi lasku, pochopenie, akceptaciu..."

mawka
14. okt 2014

@mima4 doplnim:
.....a nenecha sa urazat a bit len preto,a by dokazala, ze je to slabsie pohlavie.

prd makovy, my zeny sme silnejsie nez chlapi. len to nevieme dat najavo. lebo sa bojime, CO BY LUDIA POVEDALI.

mima4
14. okt 2014

@mawka

a uplne je trapne "ty si zena, ty vydrzis, si silnejsia ako muz!!!!" 😀

Nie, nie, som zena, ale tiez mam svoje limity, nemienim vydrzat niečo, ked nevladzem, s odovodnenim, ze mam medzi nohami nieco ine ako muzi a este mi to spolocnost navrava...bez ohladu, aka je skutocnost. 🙂

sibare
14. okt 2014

@mima4 sebaobetovanie, ustupcivost, podriadenost ROVNAKO ako aj bojovnost, neustupcivost, nebojacnost, dominancia........zenstvo som naplnila roznymi atributmi. Je to tam v prispevku. Mnohe su dokonca opozitami. Skutocne mi nemozes vycitat rodovy stereotyp.

mawka
14. okt 2014

@mima4 ved to, ze ked ta chlap tlcie alebo tyra inak, tak si silna zena, vydrzis. ale ked si silna v tom, ze tomu chujovi facku vratis a odides od neho, tak to uz sa chovas ako chlap a potlacas svoju zenskost. stale je to o tom ako sa komu co hodi.
aj keby mi malo narast desat penisov, tak sa budem chovat ako muz v situacii, kedy na mna bude chciet chlap polozit ruku alebo polozi.
vlastne, ja som to aj zazila. ked sa raz /a uz nikdy/ na mna ex zahnal. dosrata som bola neskutocne, pretoze som si v tej chvili povedala, ze ked ma udrie ten dvojmetrovy chlap a ja jebnem hlavou o ten krb, je po mne. ale potom som si povedala nie, nie som slaba. som silna zenska. postavila som sa mu na odpor. a povedala s absolutnym pohrdani v hlase a v pohlade, chladne, hnusne NO UDRI SI A BUDE TO TO POSLEDNE, CO NA TOMTO SVETE UROBIS... jebol do steny, ohryzok na krku mu poskocil a ja som zvitazila. lebo posrany bol v tom momente on. ze ja som sa skoro postala od srachu, tlak som mala 500 na 800 a srdce az kdesi v usiach, to je fuk. ale dokazala som to.

katarinamarkova
14. okt 2014

@sibare nepaci sa mi tvoja definicia zenskosti, prepac.
podla mna zenskost je - hrdost na to, ze viem vynosit, porodit, vychovat potomka, hrdost ze k tomu mi pomahaju aj moje obcasne hormonalne vykyvy nalady, citovejsie postoje k svetu....
zenskost v ziadnom pripade nema byt o strachu, ma byt o opatrnosti, rozvaznosti
nema byt o neschopnosti - ma byt o tom, ze som zena, matka tvojich deti, straj sa o mna, ochranuj ma, som slaba a neschopna v niektorych fyzickych zalezitostiach, na to mam teba, ty mas mna, lebo som silna citovo, emocne, navzajom sa doplname, vytvarame harmoniu, pomahame si.....
preco by mala byt zenskost o sebaobetovanie- o sebaobetovani je masochismuz - zenskost je o tom, ze ja ako zena som schopna davat zo seba strasne mnoho pre dobro okolia, ale strasne mnoho za to aj ocakavam 🙂
zenskost nie je o pochybnostiach o sebe - to je len nizke ubite sebavedomie - zenskost je o pocite - chcem byt krasnou a atraktivnou a robim pre to vela, preto sa niekedy necitim dobre......zenskost je o narocnosti k okoliu i k sebe
zenskost v ziadnom pripade nie je o pocite menejcennosti - ani o pocite viaccennosti - je to o pocite ze ja ako zena mam svoje krasne postavenie zeny - viem byt matkou, viem byt rafinovanou zenou, muz si ma vazi, tak ako aj ja jeho
ustupcivosti? ako preco? - zena vie robit kompromisy, rafinovane zenske kompromisy su idealne 🙂
citlivost - suhlasim - ale nie precitlivenost, to uz nie je zenskost ale decka ufnukanost
neha - samozrejme - zeny su nezne, musia byt a nehu MUSIA pre svoje spravne zenske fungovanie aj dostavat.....to uz je zase o zenskej hrdosti a rafinovanosti presvedcit usmevom pohladom muza aby sa k nej ako k zene spraval 🙂))
zenskost teda v skratke podla mna - zena je rovna muzovi - nie v tom, ze ide lovit, rubat drevo atd....v tom, ze obaja su hodni rovnakej ucty jeden k druhemu pre kvality im typicke, obaja maju byt zdravo sebavedomi, zdravo hrdi na to, kym su!

doty1
14. okt 2014

možno to tu už niekto spomenul, ale ešte jedna vec je nám ženám celkom vlastná....my presne vieme, prečo nemôžme odísť od partnera - lebo by sa stalo to, potom toto, začal by byť taký, a potom by spravil zas niečo (my presne vieme čo) a suma sumarum načo vlastne, bola by som tam kde teraz 😠 ja už keď počujem tieto argumenty tak mám dosť....s argumentom, že to kvôli deťom to tvorí dokonalú kombináciu....je ťažké zobrať život do vlastných rúk a drvivú väčšinu z nás to doma nenaučia, ale keď na to nazbierame odvahu....mária, tej slobode sa nevyrovná nič...

sibare
14. okt 2014

@mawka vies, ak si toto vsetko prezila a dokazala sa vzopriet, je to obdivuhodne a mas byt na co hrda. Ale ak to ina zena nedokaze, ak si proste netrufne na 2 metroveho chlapa, ak sa zlakne a neciti sa silna ako ty, ak sa boji, ze jebne hlavou o stenu a zomrie....to neznamena, ze je horsou zenou ako ty. Ze je hodnou pohrdania pre jej slabost. A jedine, co som chcela povedat je, ze tato zena si zasluzi rovnaky respekt ako si ho zasluzis i ty.

katarinamarkova
14. okt 2014

@natalym keby bola odvaha davno konas 🙂

mawka
14. okt 2014

@sibare slaba zena si zasluzi pomoc a ankopnutie, aby sa stala silnejsou. tu nie je co respektovat, ak sa dobrovolne necha otlkat. sorry...

dossy
14. okt 2014

@sylvia02 uz som dlhsie chcela napisat nieco podobne ! zhrnula a napisala si to presne tak ako to tu citam aj ja ... Casto krat cloveku chyba k tomu sebavedomie a peniaze . Ale vsetko sa da, len treba chciet.

terezka1947
14. okt 2014

@mima4 ked tak citam pribehy na MK-vystihla si vsetky oblasti (teraz neviem ci dat taky 😀 alebo taky ☹ )
aaaale,trosku nesuhlasim s niektorymi myslienkami...ja som napr.nikdy nebola vychovavana ako "zena trpitelka"...jednoducho je to aj o vychove...
dokonca si myslim,ze vela zalezi pri vychove dievcat od otca-teda aky vztah ma k ich matke,k nim,ked dospievaju,k zenam ako takym-potom maju aj dievcata dobre vzory vo svojich otcoch a hladaju podobnych partnerov-co samozrejme tiez nemusi platit pausalne(ale moje pozorovanie 😉 )
aaa,este zalezi aj od matiek tych dievcat,lebo kazda je ina...ked dievca vidi nejake sprvavanie doma-nejako sa jej to premieta do podvedomia-aaale,zase moze platit,ze praveze nesuhlasi so svojou matkou a nechce vztah svojich rodicov a vytvori si idealnejsi a lepsi "svoj"vztah ...teda-bud sa to napozerane skopiruje( ci uz dobre alebo zle) alebo sa urobi pravy opak doma naziteho
a dalsia vec-zeny pri rozhodovani o tom,kedy a v akom veku svadba,rodina....ked tak sledujem svoje kamosky a okolie...nedelila by som nizsie vzdelania a dedinu...atd
skoooor...zeny s malymi cielmi,zeny s jedinym cielom(svadba) a zeny ambiciozne,kt.nieco do zivota chcu-teda chcu aj rodinu,chcu byt aj super manzelky,aj super mamy....nezabudaju byt zenami,aaaale...chcu v zivote aj nieco dokazat a chcu,aby si ich tenich partner vazil nielen ako matky a pomocnicky v domacnosti,menzlky,kucharky....ale aj ako partnera pre zivot,na rozhovor,na spolocne konicky...atd,atd
a co ja poznam niektore kocky-tak praveze mesto je skor zamerane na pipiny,kt.su na diskotekach od 12tich a jediny ciel je isty,resp.aj konicky su zamerane iba jednym smerom-dbat na svoj zovnajsok s cielom zabezpecit si "dobry"vydaj 😉
samozrejme teraz nemyslim,ze mesto je plne zien-povedzme,ze zlatokopiek-to urcite nie
skratka-nie je to vsetko ohranicene bydliskom,iba vychovou doma,atd,atd...ale samotnymi zenami

snopkulka
14. okt 2014

@sylvia02
@mima4
@mawka baby, palec hore, úplný súhlas 😉

doty1
14. okt 2014

@sibare ale v prípadoch týrania predsa nejde o to, či je žena lepšia horšia, ani o nejaké pohŕdanie (veď väčšinou je to o ľútosti)...ide o to, že taká žena možno svoj problém nevidí, nechce vidieť, v každom prípade ho však má....a rešpekt...no poviem ti tak, veľké množstvo žien svoj problém riešiť nechce, v lepšom prípade sa požalujú, zistia, že nie sú jediné a že treba vydržať do smrti a po smrti šup do neba....veľa žien pomoc vytrvalo odmieta...takže jediný rešpekt, ktorý druhá strana môže poskytnúť je ten, že sa proste rozhodli trpieť 😖

liebling98
14. okt 2014

@doty1 toto som aj ja chcela napísať. Že sú ženy, ktoré len hľadajú výhovorky, prečo to nejde. Niekedy mám pocit, že im to tak vyhovuje a lamentujú skôr z princípu. Nemyslím, teraz prípady fyzického týrania, skôr také tie horekovania nad peniazmi, autoritou manžela. Sťažovať sa, to áno, odísť, to nie, lebo milión dôvodov. Akoby sa báli prevziať zodpovednosť za svoj život do vlastných rúk.