Sebeckí svokrovci
Ja sa naozaj nerada miesam do zalezitosti druhych a najma financnych ale neda mi to. Vrta mi to v hlave a trapi ma to kvoli mm. Jedna sa o jeho rodicov a ich vztah k nemu co sa tyka pomoci. Ktora je minimalna az ziadna. Ja viem ze ludia su rozni ale ked ja nieco vyzadujem od ineho tak to beriem tak ze ked mozem urcite mu na oplatku pomozem zase ja. Moji svokrovci su asi ini..este nie su taki stari si myslim (obaja 50nici). Byvaju s druhym synom a my byvame sami s mm. Ked sa od nich odstahoval jeho mama to nesla prezit bola dlho urazena. A uz som pochopila preco. Mojho vyuzivala na vsetko mozne aj to co si vedia spravit sami ale asi sa im nechce. Ten druhy nerobi dokopy tiez nic. Aj teraz ked uz byvame sami stale ho otravuju s niecim. Pomoc rodicom je pre mna samozrejmost ale vsetko ma svoje hranice. Ja sa mu do toho nemiesam ale nechapem ako mozu byt jeho rodicia taki.
prečo by boli sebeckí. No sú iní ako tvoja mama. Za to nemusia byť sebeckí. Okrem toho nie sú povinní vám finančne pomáhať.
Ja ti to teraz napíšem z môjho pohladu. Celý život sme pracovali. Všetko čo sme ušetrili sme investovali. Teraz po 20 rokoch máme 3 nehnuteľnosti, 2 z nich splácame stále. Najstaršie dieťa (dajme tomu, že má 20 rokov). O tých 5 rokov by sme chceli jednu nehnuteľnosť predať (všetky deti budú dospelé) a začať cestovať bez nich. Deti majú nacestované dosť, keby niekto rýpol. A teraz si zober, že príde taká ako ty (synova žena) a začne jej vadiť, že máme síce peniaze, ale sme sebeckí alebo nedajbože lakomí. Alebo sme si dovolili cestovať sami, bez vnúčať. Keď budem chcieť prispieť, prispejem. Keď budem chcieť pomôcť, pomôžem. Ale nie je to moja povinnosť už. A že im syn pomáha? A čo je na tom. Jednoducho sú takí. Buď len rada, že ti vychovali normálneho starostlivého manžela. Viac nepotrebuješ
@sasa1310 nemyslím že autorka hovorí len o peniazoch, ale taký bežný záujem. Mna sa napr. veľmi dotkla situácia: začala prvá vlna kovid, ja v pôrodnici, škôlka zatvorená, muž v prvej línii nemohol ostať doma so starsim. Svokra mala kovid voľno v práci. ani raz nezavolala či nepotrebuje pomôcť s malým, postrážiť, nič. Keď som sa jej po mesiaci spýtala či im nemohla aspoň zavolať či majú čo jesť, odpoveď: či sa ona mala starať či majú čo jesť... Ona má veľa svojich starosti (rozumej obskakovať najmladšieho synčeka s celou štvorčlennou rodinkou ktorí u nich žijú). Myslim že autorka skôr narážala na takýto druh pomoci...
@mariet24 ja by som pomohla, nerobila by som rozdiel. Ale to som ja. Vás dvoch to akurát posilní do budúcna, že vám nikto nestojí za zadkom a nepomáha so všetkým. V konečnom dôsledku tvoja svokra tým druhým nepomáha ale škodí. Ale na to prídeš až po rokoch. U nás bolo presne toto isté. A kde sme my a kde su tí, ktorých nonstop obskakovali. Stonásobne je nám lepšie ako im.
Možno je to tým, že nemáš deti, až vtedy by si pochopila, koľko obety, penazi, casu ta stoja. Ja som otca vozievala niekoľko rokov po pive s kolegami domov každý tyzden a nerobilo mi to problem. On má roky vozieval po krúžkoch, tanečných. Šoférovanie som mala rada, takze som spojila prijemne s užitočným. Aj teraz veľa pomáhame mojim rodičom, najmä muza poslem(vymenit im letne/zimné pneumatiky, porylovat, odniest auto do servisu, odviezt starý nabytok na skládku, vyniesť nový nabytok, ja idem mame odniest papiere klientom, nakúpim, napečiem, vybavim doktorov,...), muž má brata, ktorý býva s mamou, tak je po ruke on, ale tiež jej pomaha a dokonca keď bolo treba niečo vybaviť, či úradne, či doktorov, tak som jej s tým pomohla aj ja.
Ako dieta rastie a vidim, koľko sa mu musím obetovať, tak citim viac morálnu povinnosť niečo rodičom vracat. Mám sesternicu, ktorá si nechava rodicmi(s malými dochodkami) platiť sukromnu škôlku a príde mi to úbohé, lebo v prvom rade sa o ich rodinu má postarat ona s manzelom a keď nemá na nadštandard, tak má dat dieťa do statnej skolky. Jej rodičia si na starobu nemôžu dovoliť kvôli tomu ani niekde nejaký víkendový pobyt a musia sa uskromnit.
booze toto doverne poznam jeden syncek ma asi na rukach plutvy a moj muz musi chodit nonstop makat na ich sne ich zahrade a chalupe..pritom tatko je doslova v kondicii ale len si hlada kadejake zamienky ze sak to bude vase bla bla..moz muz ma k tej chalupe uz doslova odpor lebo je ine pomoct a ine doslova vyuzivat pre kazdu pi...vinu ktoru by si vedel ist vybavit sam..ja mam otca o 10 rokov starsieho od svokra a nikdy nas s nicim neotravuje aj ked ani chvilu by som neevahala mu ist pomoct ale on maximalne raz za rok ze potrebuje s niecim pomoct pritom ma problemy s chrbticou atd....nuz jedine co pomoze je to co urobil moj muz zacal hovorit nie a posielat ich do kelu s blbinami....
@katpox starí rodič by mal brat svoju pozíciu aj s povinnostami👍👍👍👍no comment
@lubiss a keď vidis, že tvoj otec má problem s chrbticou, tak mu aj tak sama od seba nejdes umyt okna, doniest nákupy, nepoprosis muza, aby mu vymenil gumy na aute a pod? Ja by som zase toto nevedela ignorovat.
@tramtada31 a co mu mam kazdy den vyvolavat ze co potrebujes???? on je sebestacny vzdy bol a aj bude vsetko si rad vybavi sam a riesi si hned...tym by sme mu akurat liezli na nervy aj ked nahodou o niecom vieme ze sa chysta robit tak nam povie nie...a nikde nepisem ze zije sam moji rodicia su samostani 60 tnici to ze ma problem s chrbticou neznamena ze je na vozicku, problem s chrbticou mam aj ja tak neviem co ty tu mna riesis ze ja niekoho ignorujem ked vies prd o tom ale hned sa musis ozvat aby si sudila smiesne....
@lubiss nemusis prehnane reagovať, normálne som sa na to pýtala. Moji sú tiež 60tnici a z roka na rok vidim, že sú na tom zdravotné/cipernostou horsie, preto im z roka na rok viac pomáhame. Majú zdravotné problemy, tiež sa tvária, ako všetko zvladnu sami, ale už chcem vidiet, ako by môj otec rýľoval. Mal by take bolesti, že by potom tyzden ležal. Preto mu poviem, že nediskutujem, manzel príde vtedy a vtedy a urobi to. Rovnako im zavolam, keď idem do obchodu, či nepotrebujú niečo kúpiť a aj keď sa tvária hrdo, tak si pomôcť daju a vidim, že sú radi. Môj súrodenec zije v zahranici, takze to zostalo na mne.
@tramtada31 vies ja som to spomenula v kontexte v porovnani so svokrom ze moj otec je na tom aj vekovo starsie aj zdravotne horsie a aj tak je schopny si veci vybavit sam a obehat, najst si na internete, zdvihnut sprosty telefon a zavolat si atd atd narozdiel od svokra ktory je v takej kondicke ze mlady mu mozu zavidiet a on doslova zneuziva a citovo vydiera...priklad zabezpecit vrthak na jamy na plot na zahrade - chod, zavolaj, vybav to a potom ked prides z roboty chod pre nho a dones mi ho na chalupu a svokrik pritom co ? cely den je na chalupe posmotka sa po zahradke a cely den caka kedy moj muz skonci v praci a jak blbec leti ani sa nenaje aby mu ho ako DHL doniesol, vybavene zariadene full servis a ked nie tak potom tie spravy primitivne citovo vydieracne....pritom ma aj druheho syna po ktorom nechce nic my sme prote na robotu a na plnenie sprostosti a svagor na to aby sa prisiel napapkat...a toto by zacalo srat kazdeho cize presne viem o com autorka pise ale to si treba zazit
rodicia su rôzni...su taki ktorí daju dietatu posledne, su taki ktori povedia staraj sa sam....nikde nieje napisane kolko musia pomoct. ze ti tvoji rodicia pomahaju je pekne, nie vsak povinne a svokrovci niesu povinni to dorovnat....chapem ale co ti vadi....ze stale otravuju o pomoc vas a beru vam tak vas volny cas. treba si uvedomit ze ani vy nieste povinny a stanovit si na to hranice.. proste im nepomahajte. povedzte ze nestihate ze mate kopec prace na vlastnom dome alebo naplanovany vylet....nieco podobne bolo u nas tiez....svokra len otravovala slusne povedane, moj tam chodil snad uz kazdy vikend...no toto proste nejde. treba povedat staci. ja som to zvladla ale poviem pravdu tiez mi to trvalo....no je to sloboda na nezaplatenie a hlavvne pokoj.
@lubiss iba jedna otázka, ta chaluoa nepôjde do dedičstva tvojmu mužovi vôbec? Nikto nehovorí, že tam ma dret ako mulica každý víkend, ale tiež trochu prispieť a pri to nerieši kondíciu svokra by bolo ok. Rovnako ako neporovnavat tvojich rodičov a muzovych, kedy sme iný, každa rodina ma svoje zvyky aj ta vaša bude možno pre tvoju nevestu, ženícha divná.
@mariet24 presne ako pises
@miriam11 trapna si jedine ty lebo si vobec nepochopila co pisem. Ako je pisane vyssie to si treba zazit a takej ako ty to prajem. Takych svokrovcov co su horsi ako male decka a nevedia si s nicim rady. A mozno si ty rovnaka ze svoje deti otravujes s kazdou hlupostou abybti skakali okolo riti. Prepac ze nedokazem pochopit zneuzivanie pomoci druheho..aj ked je to dieta/rodic ale odvdacit sa nevedia nijak
@nistika presne tak. Nie je to povinnost jasne ze nie. Ale vyzadovat stale nieco od druheho a nevediet mu za to cos ja viem napr upiect kolac raz za rok alebo nieco to som uviedla len alo priklad..tak to mne pride divne. A k tym financiam to som tiez viedla ako priklad ja ich oeniaze nechcem ani nepotrebujem. Ze nedaju vlastnemu synovi je ich vec ale aj to nieco o nich hovori. Ked vieme ze maju a ked sme sli priklad pred dvoma rokmi na welnes vikend tak mu este nezabudla svokra zavolat ked sme tam boli a povedat ako by aj ona sla a ako nam zavidi. No neviem co chcela tym povedat ze sme ju asi malo zobrat s nami na romanticky pobyt. To ma vtedy dorazilo 😄
@lubiss presne tak kto nezazije nepochopi. Ale toto som si vsimla aj inde v rodinach ze jedno dieta je milacik a jedno len na robotu. Divne no
@maciatkolulu ma k nej taky odpor ze aj keby isla tak ju nechce a co druhy syn nemusi nic ????? jeden si to odmaka a druhy pride k ako slepy k zrnu ? a co sme uz ozaj sproti na hlavu? lenze vec sa ma praveze tak ze kazdy tyzden sa ocakava ze tam budeme dret a popritom ho vyuzivaju nonstop na zbytocnosti ako zdvihnut si telefon a vybavit si vec sam a mimochodom my sme si to tam oddreli a ked sme chceli pre maleho tam bazen postavit v lete tak ani za svet cize na taku chalupu im mozem z vysoka srat makat ano ale aby sme si tam aj my cosi mohli tak to uz nie a to nie je moj pohlad ako nevesty mojmu muzovi jeho rodicia uz vyslovene lezu na nervy a nie raz ich uz poslal niekam s ich napadmi...ale zbytocne pisat niekomu kto vobec si to ani nevie predstavit...
@miriam11 bože môj... Asi vás tu veľa nevie čítať. Ona od nikoho nechce peniaze ani materiálnu pomoc. Ten príspevok je o Tom že svokra hoci má doma syna zo všetkým aj najmenšimi blbostami otravuje jej manžela ktorý býva inde !!! Svokra si vynucuje pomoc a pritom ona sa ich nespýtal ani len ako sa maju. Tie financie boli príklad. Treba čítať viac ako prvý príspevok.
@annamivo mozno syn co zije doma, neskace vzdy ako mama piska...
Vela zien tu komentuje ze jeden robi vsetko a druhy nic.. ok to nie je v poriadku tiez ale....
Uvediem priklad.. jeden surodenec hoc zije blizsie / tam proste mame x krat povedal ze teraz nie / nemozem / dnes mam ine plany / toto robit nebudem...
Kdezto druhy dudre doma ale mame nic nepovie / bez slova sadne do auta a pride a zrobi co treba.
Logicky, ten rodic sa obrati na koho casom len???
Moj brat je taky isty, nasim pomoze vynimocne aj to su z toho cely happy, inak si vie povedat nie a zije svoj zivot. Ja to neviem a riesim kazdu prkotinu co sa vyskytne u rodicov, lebo vedia, ze na mna sa mozu obratit s hocicim.. nestazujem sa, ale proste vninam to, ze to je tak, aj cim to je....
vyjadrenie ako “ jedno dieta ( dospele ) nemusi nic, druhe vsetko... toto ked vidim och!!! Ved otvorim usta ked sa mi nieco nepaci..su ludia ktori to robia radi / beru ako samozrejmost/ radi.... kazda rodina je ina, neodsudzujem ani obskakovacov rodicov, ani tych “ ingorantov” .. kazdy mame inu vychovu a vztahy v rodine.
@sasa1310 vies z mojej strany nema starych rodicov, iba od manzela, nikdy sme nepytali ani nic nedostali od manzelovych rodicov,... Vsetko, co mame sme si vybudovali, takze skor, ked oni budu potrebovat raz ritky utierat, pomoze rovnako... Vnucatko, na ktore sa tesili, tak fakt max. 30 minut su s nim a to raz za 2 tyzdne, ked som ich poprosila postrazit kym pojdem zubarovi s bolestou, muzovi sa vtedy nedalo, tak odpoved nie, oni toho maju vela. Tak potom ma muz zobral na pohotovost, ked sa vratil z roboty, vydrzala som na paralene nejak,.... Ide o to, ze moj nebohy dedko bol fakt uzastny a nikdy nepovedal nie na strazenie, vzal si nas, postrazil, osvojil si moju choru sestru a staral sa o nu, ked mi mamina zomrela.. No jedna sa o to, ze treba brat vsetko aj s povinnostou,...to ze spravia kolecko s kocikom po ulici medzi dverami mi maleho vratia a idu prec, nie je v poriadku,plus ma maly zdravotne problemy, neopytali sa ani raz ako dopadli vysledky, ci sa to uz zlepsilo, nic.

@gbgb no presne toto je velmi divne. Kazde dieta by malo mat v akomkolvek veku podporu svojich rodicov. Citit aspon ten zaujem a nie ignoraciu. Pre mna je to zvlastne. Ozvat sa len ked nieco pptrebuje niekto..