Sestre sa nedari otehotnieť a ja chcem tretie dieťa
Ahojte mamicky..chcela by som sa s Vami podelit o moj problem, aky mate nazor na moju situaciu..Sme 3 sestry, najstarsia ma 3 deti - syna a dvojicky, stredna sa uz 5 rokov pokusa otehotniet a ja najmladsia mam 2 deti, ktore sa mi narodili za poslednych 5 rokov..cize v case, ked sa moja stredna sestra pokusa otehotniet..taha jej pomaly na 35, par vysetreni ma za sebou, ale nic svetaborne - par cyklov sledovane ovu testami, potvrdenie ovulacie folikulometriou a krvou a manzel spermiogram, ktory nebol dobry, ale stale berie vitaminy a uz sa mu zlepsil, sice nie je idealny ale vraj na prirodzene otehotnenie je celkom ok..podla mojho nazoru su trochu prispati, ja by som to uz davno nejako intenzivnejsie riesila, ale oni su take povahy, stale dufaju, ze sa im to raz podari, bez toho aby behali po vysetreniach, strasne si davaju nacas, idu na nejake vysetrenie a potom aj polroka - rok nic..a tak to trva uz 5 rokov..radila som im, nech idu do centra, nikto nehovori o IVF, len by im urobili vsetky vysetrenia v kratkom case a vedeli by, na com su..ako na jednej strane je dobre, ze sa tak nenahanaju a nesleduju kazdy cyklus, lebo psychika robi vela, ale 5 rokov je uz naozaj dlha doba..my by sme chceli tretie dieta, ale ja mam normalne z toho obavy, ako to prijme rodina..kazdy caka na sestru, kedy uz otehotnie a ja by som si otehotnela s tretim..sestra by to brala si myslim v pohode, ale urcite by jej to nepridalo..uz pri druhom mi povedala, ake je to nespravodlive..cize obcas ma nejaku taku poznamku ale inak je celkom nad vecou, nezenie sa za tym ako vacsina inych co nevedia otehotniet..temu tehotenstva vacsinou zacnem ja, ona velmi o tom nehovori, je taky introvert skor..ale ked uz zacneme, tak normalne diskutujeme, predstieram jej moznosti, ake maju, ona ich berie na vedomie, ale potom sa nic nedeje..resp.kym sa niekde dokopu prejde polroka..keby otehotnela, asi by som vyskocila z koze a hned sa vrhla na tretie dieta..ale takto neviem..ako by ste to vnimali vy?
Poviem ti za seba asi tolko. Aj ja s manzelom som sa snazila o babo 3roky. Aj sestra o 11 rokov mladsia ma obehla a mala 2 deti skor ako ja 😀 . Ale nikdy by som to nebrala, ako nejake obiehanie. Zial, niekedy sa neda, ale dopriala som vsetkym okolo seba, aby mohli mat vlastne deturence. Aj kolegyne v robote sa mi bali povedat, ze su tehotne. Nakoniec to tak dopadlo, ze som bola nasrata hlavne na to, ze mi to vzdy povedali ako poslednej 😀 Nakoniec sa mi podarilo po ivf otehotniet a jednym vrzom sme to vyriesili dvojickami 🙂 Sestra, pokial chce dieta, nech zacne svoj problem s manzelom riesit. Nemusi ist na ivf, mozno mozu skusit aj IUI, co nema ziadny velky zasah do organizmu. Ty sa hlavne neobmedzuj, nebudes predsa cakat dalsich 10rokov, kym bude mat ona babo. Urcite sa nenahneva. Verim, ze je smutna, ale ked ta ma rada, bude sa s tebou tesit
tym, ze odmietnes mat dietatko, aj ked ho chces, situaciu tvojej sestry nijak nevyriesis. Ty nemozes za situaciu v akej je, mozes jej byt vsak oporou, priatelkou, blizkou osobou... ale to, kolko mas deti, je cisto na tebe a manzelovi.
@tehula2016 nerozumiem tvojmu zmyslaniu. Spravas sa, akoby si ty mohla za to, ze sestra je zatial bezdetna. Vyjadrila si uz urcite na sto krat pred nou, ze ti je luto, ze ich zatial take stastie nepostretlo, ale ty si zijes svoj zivot, ona svoj. Ked tuzite po tretom, tak ho majte, snad sa nebudes obmedzovat vzhladom na nu, je to dost zasadna vec.
Som v podstate v situacii tvojej sestry a toto nemusis absolutne riesit, deti v blizkej rodine sa beru uplne inak ako tie cudzie. Teda mna zamrzi ked niekomu znamemu sa len tak podari, pricom casto viem aky zivotny styl vedu, ale to je o inom, pri surodencoch taketo veci neriesim.
No poviem ti jedno, ty trt velky vies o prispatosti svojej sestry. To ze sa ti zda ze nic neriesia je len tvoj nicim nepodlozeny pocit. Mozem ti povedat, ze ak deti chcu a naozaj sa im nedari, tak to sestra riesi 24 hodin denne a urcite ti nevesia na nos kde vsade bola a co vsetko skusila a teda mne keby niekto kto ma bez problemov vlastne deti zacal radit nech idem do CAR a nech to zacnem riesit, tak mu asi oci vyskriabem, toto je nieco co by ma fakt nahnevalo. Sestra urcite nie je vcerajsia, dobre vie aky maju problem, ci je riesitelny, ako je riesitelny a nepotrebuje pocuvat tvoje, hoci mozno dobre mienene rady. Ver ci nie, prave tymto jej najviac ublizujes, ked ju zacnes "poucovat" co ma robit. Nie vsetci tuzia po detoch az tak, aby isli kvoli tomu do CAR, niektori to riesia uplne inym sposobom, hoci naoko sa mozno okoliu zda ze nerobia pre to vobec nic, no je milion inych moznosti ako to riesit okrem navstevy centra. Mozno ma sestra o reprodukcii daleko viac informacii ako ty, teda som si tym takmer ista, kazda jedna ktora nemoze mat deti si prejde stadiom ze studuje vsetko mozne den-noc a o tejto problematike by mohla ist aj prednasat, ale samozrejme, nebude to vesat na nos okoliu a navonok sa tvari ze nic. Viem podla seba.
@miriam11 ja tomu rozumiem,sama som bola v situacii,ze sestra sa snazila pol roka a my na druhy sup sa nam druhe podarilo. Trosku som sa bala,ako to prijme,ze my aj druhe dieta hned a oni,mladsi od nas nic.. Ale vzala to skvele. Doteraz deti nema, ale zas nase lubi a ja stale dufam,ze predsa ich mat este bude. Aspon jedno.
@tehula2016 aj ked ta chapem,pocet deti je len a len vasa vec.
Drzim sestre palce. Aj vam.
Ja si myslim, že by ste nemali brať ohľad a kludne ísť do toho tretieho avšak ak má sestra poznámku,ze je to nespravodlivé tak to neber zle.ved sestra má pravdu.to v akej je situácii je nespravodlivé. Niekomu je dopriate a inému nie. Ona to nemyslí v zlom, ale jej pocity sú vzhladom k situácii opodstatnené a normalne.rovnako ako su opodstatnené tvoje obavy.ste sestry a záleží ti na nej.no aj tak by si sa nemala obetovať. Ak chcete tretie choďte do toho.d rzim palce tebe a aj sestre
@prasiatko30 je krstnou mamou oboch mojich deti..
@lal pracujem v CAR, takze nemyslim si, ze sestra ma viac vedomosti ako ja 🙂 .. a stale ked nieco riesi, tak mi povie, ale podla mojho nazoru to strasne natahuju a roky im ubiehaju .. pol roka sa iba odhodlavaju kym vobec zavolaju a objednaju sa na spermiogram, potom cakaju 3 mesiace kym sa to zrealizuje a rok je pomaly fuc .. vsetko co zatial riesili som jej poradila ja, len ma to uz prestava bavit .. ked som jej povedala, ze ju objednam do centra, povedala mi, ze ok, ale az niekedy na jesen, leto si chce este uzit leto .. tak asi taky ma ona pristup ..
@tehula2016 no ale podla mna to Su jej zalezitosti ako rychlo co riesi.. Uplne by som to nechala tak a neriesila.. Ak bude potrebovat poradit urcite za tebou pride..
Sestru neriesit...niekedy prilisna pomoc aj ked dobre mienena je horsie ako ziadna pomoc alebo rada. Ako sorry, ale dobre ze nechcete niektore urcovat ci a kolko krat si vrznut..alebo co je tu obava ze diwta tvojej sestry bude brane ako nieco viac ako tvoje? Lebo ty uz mas a jwj sa este len zadari a bude mat prve???? Ako radia ostatne zienky, pohoda. .klidek. ...aj ked si sestra, rodina do toho ako-co maju doma "do spalne" a "do kuchyne" nikoho nic. Tam si gazduje kazdy sam 🙂
ahoj, my sme mali so sestrou iný problém, ja som otehotnela hneď po nej, vlastne sme mali termín po mesiaci, ja som potratila, malo to byť moje prvé, jej druhé, ona vynosila zdravého chlapčeka, Jakubka, aj jej bolo trápne a hlúpe okolo mňa chodiť s bruškom a tak, ale ja som s tým bola v pohode, to nič, že je mladšia, že už má dve detičky, ja som proste mala mať až teraz, teším sa na svojho drobca, a vlastne ešte aj termín je len s dvojtýždňovým rozdielom, takže drobček sa rozhodol, že predsa len ku mne patrí 🙂 neriešila by som to a určite nebude ani tvoja sestra, ja som však nikdy na jej adresu neutrúsila také poznámky, aké je to nespravodlivé a tak, aj keď jej v podstate rozumiem, ale toto si má nechať pre seba, k nám to zrazu prišlo, malý drobček bude každú chvíľku s nami a zo sestriných drobcov mám neskutočnú radosť, moji malí čerti 🙂 no a Jurko príde po takmer 4 rokoch od potratu 🙂
@tehula2016, nerozumiem ako co s tym mate vy? Ved sa jej nevysmievas, neublizujes jej, ked chcete tretie, majte tretie. Poznam aj pripady, kedy sa sestra obetovala a cely zivot venovala sestre, ostala slobodna, bezdetna, stara dievka. Ked je sestra psychiky ok, bude sa z vasho dietatka tesit a ked jej prepina z toho, ze sa im nedari, stvu ju aj tie dve co uz mate.
@tehula2016 skratka ju nechaj konecne tak. Mne by teda takato sestra riadne liezla na nervy. Ries si svoj zivot a ju nechaj zit ten jej. Nie kazdy ma potrebu chodit do centra, kde cloveka len deptaju vysledkami spermiogramu a podobne. Som si ista ze sestra to riesi, len inym sposobom ako si zrovna ty predstavujes.
sla by som do toho, ak chces tretie, maj ho, ved ty nemozes za to, ze im zatial nebolo dopriate dietatko, dieta nie je pravo, ale privilegium, ak chcem dieta, neznamena, ze ho budem mat len tak, dieta je dar. Ak sa dvaja zosobasia, mozu a nemusia dostat tento dar, to nie je automatika proste... Su proste pary, ktorym jednoduche nie je zhora dopriate a mozu sa aj snazit akokolvek (poznam z okolia) a su pary , ktore ani nevedia, ze chcu a maju (toho sme my prikladom :D ). My, co nam je pozehnane a mame deti, nemozeme za to, ze tym druhym, co sa tak snazia a chcu, nie je dopriate....
Nam sa s muzom tiez nedari uz rok a pol a mame znamych ktorym sa podarilo na druhy sup. Ci je to spravodlive? Neviem...ale rozhodne nebudem na nich zanevierat, ved oni nemozu za to ze nam sa nedari. Samozrejme ze som sem tam z toho smutna, ale rozhodne sa tesim ze ludia ktorych mam rada nemaju take problemy akk my. Myslim ze tvoja sestra to uz nejako psychicky nezvlada, no musi predovsetkym riesit seba ako sa oni posunu dalej. Takze je to volba tvoja a tvojho muza ci sa rozhodnete pre dalsie dieta. Nikto iny do toho nema pravo hovorit. Prajem vela stastia tebe aj sestre.
@tehula2016 joj ja keby som mala rodinu co robi v CAR, tak uz cakam trojcata 😀
@bobulazelena no len ona ma predstavu ze CAR rovna sa IVF, na ktore ona nepojde, ale tak su aj ine moznosti predtym, ved neboli ani poriadne vysetreni..
@tehula2016 ved jasne...my riesime vysetrenia sice mimo CAR, je to sice lacnejsie ale trva to dlho. CAR mame najblizsie 150 km 🙈 ale tak my sme este relativne mladi. Je to zvlastne ze tvoja sestra to vobec netlaci dopredu. Neviem si predstavit 5 rokov cakat ze motyka vystreli. Ja by som skoncila na psychiatrii.
@bobulazelena no zase na druhej strane ju obdivujem, ako to vnima..raz mi naznacila, ze sa uz aj pomaly zmieruje s tym, ze sa to mozno nikdy nepodari..ine uz po roku snazenia idu rovno na IVF, nie preto, zeby ina moznost nebola, ale jednoducho uz nechcu cakat..to tiez celkom nechapem..
@tehula2016 jasne...to je druhy extrem. Teda pokial nejdu z nejakeho vazneho dovodu. Ak su napr. nepriechodne vajcovody alebo nizka ovarialna rezerva tak je blbost cakat. Je to tazke najst tu zlatu strednu cestu. A preco nechcu IVF? Teda ak mozem vediet.
@bobulazelena z nabozenskych dovodov..
Ak by som chcela dieta tak by som neriesila okolie. Samu seba ukracujes o moznost byt s dietatom co najdlhsie. A aj vekovy rozdiel by bol lepsie pre surodencov. Ty za problemy sestry nemozes a to ze odkladaju vysetrenia je ich rozhodnutie. Takze by som to ozaj neriesila. Moja sestra tiez nemoze mat deti a s manzelom sa rozhodli ze na umele nepojdu. No aj tak je super teta a nikdy mi nedala pocitit, ze jej vadi moje dieta, druhe na ceste. Venuje sa, pomaha atd... Za to moja "naj" kamoska, ktora tiez nemoze mat ale riesi IVF, odkladala vysetrenia ako len mohla. Je kopka nervov a od kedy vie ze som tehu prestala so mnou komunikovat a uz aj ked som prve porodila tak sa stiahla z mojho zivota. Po 25 rokoch co sa pozname to zaboli. Mohla som jej byt oporou a ona mne tiez. Byvame 10 metrov od seba. A co narobim??? Aj tebe odporucam, smelo do toho, nie je nic krajsie ako priviest na svet novy zivot 😉
@tehula2016 v prvom rade ti chcem povedat, ze je pekne od teba, ze sa nad tym vobec zamyslas. Pre vela ludi je strasne tazke pochopit resp. vobec si predstavit, co prezivaju neplodne pary, pokial si tou skusenostou nepresli sami. Ked chcete tretie, majte tretie, je to vasa vec, ale takisto je vec tvojej sestry akym sposobom a tempom riesi svoj problem. Co ale mozes urobit, je vyjadrit jej svoju podporu. Bud pri nej, povedz jej, ze pri nej stojis, vypocuj ju. Pripadne sa jej opytaj, akym sposobom jej mozes byt napomocna. Ver mi, ze je to pre nu velmi tazke, aj ked sa ti mozno zda, ze "to az tak neriesi". Drzim palce.
@tehula2016 aha...ja ako ateista tento problem nemam a pride mi to aj nelogicke. Ale je to kazdeho rozhodnutie. Tak snad im bude dopriate prirodzene
@tehula2016 Ja by som sa otvorene so sestrou porozpravala, psychicky ju na to upovedomila, ze v blizkej buducnosti planujes dalsie dieta. Predsa mas vlastny zivot, na druhej strane je to tvoja sestra, ale mala by to respektovat a prijat. Preco tvoje deti neprijme za "svoje" ??? Ja mam taktiez sestru, obidve sme boli naraz tehotne rozmadzie cca 2tyzdnov. Vyzeralo to ako velky dar, kym jedna z nas nepotratila. Ja nosim babo nadalej, sestra sa z toho tesi. Povedala by som, ze potrat som znasala ja horsie ako ona. Mojej dcerke je ako druha mama, zboznuju sa navzajom a ja som z toho velmi stastna. Treba sa o tej situacii otvorene porozpravat, pokial je rozumna ma ta rada mala by to prijat.

@tehula2016 ak si presvedcena ze chcete mat aj tretie tak chod do toho mozno by som sestru poprosila aby bola drobcovou krstnou mamou aby sa mohla aj ona tesit z drobca