Skúsenosti s bývaním pri rodičoch a ich pomocou
Ahojte, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosť s podobným štýlom fungovania rodiny. Mám 6r dcéru a 9 mesačného syna. S mužom máme pekný vzťah, bez nejakých vážnych hádok a problémov. Bývame v rodinnom dome pri Bratislave, sme spokojní aj s domom, aj s lokalitou. Mám tu aj pár kamarátok, ak sa chcem s niekým stretnúť, vkľude môžem. Avšak veľmi mi chýba pomoc rodiny, také maličkosti, ako na hodinku ísť syna pokočíkovať cez deň, kým si ja upracem, postrážiť deti na 2 hodinky, aby sme si s mužom dali rande atď. Práce máme obaja v Bratislave, sme s nimi spokojní. Ja som účtovníčka, v terajšej práci som 10 rokov, väčšina práce je z domu, ak sa vrátim do práce, viem si dohodnúť dochádzku 1x do týždňa (už som tak mala dohodnuté pri 1 dieťati). Muž mi doma pomáha, umyje riady, kúpeľňu, povysáva, aj sa so staršou sa pohrá. Ale úprimne, fakt je to na nás dosť. Aj sa aktívne venovať dcére, upratovať, kosiť, o záhradu sa starať, ak je nejaké dieťa choré, iba prežívame. Teraz sa napríklad motame už 3. mesiac v chorobách, najskôr Streptokok dcéra, syn, potom Ja s manželom, potom kiahne jedno dieťa, druhé dieťa, teraz sme znova chorí aj ja s mužom. Moji rodičia sú od tohto roku na obaja na dôchodku, radi by mi pomohli, ak by som bývala blízko. Svokrovci sú tiež obaja na dôchodku, sú ochotní tiež pomôcť, bývajú v rovnakom meste. Teraz zvažujem, že by som sa s deťmi cez týždeň presťahovala do rodného mesta, chvíľu by som bola u rodičov, majú veľký rodinný dom a potom by sme si kúpili menší byt, kde by sme mali súkromie. Dom by sme si nechali, býval by.tam muž, keďže by bola.skoda ú
Tak ale 6-rocnu uz mozes nechat na hodinu samu doma. Pusti jej rozpravku a ty zatial vybehni von kocikovat alebo do obchodu. Ja som nemala nikoho z rodicov poruke na pomoc, tiez som obcas musela vybehnut do obchodu, na postu, mladsie dieta uspat a netahala som starsiu skolkarku vzdy so sebou, obzvlast nie choru. Obcas sme si pomahali so susedou, navzajom sme si strazili deti, ked jedna z nas musela ist k lekarovi alebo nieco vybavit.
@lili2015 sak nech prídu tvoji rodicia ku vám ak ich máš kde ubytovať, nevidím zmysel chodít týždeň hore dolu
Toto mi príde ako nápad "bolo koze dobre, išla na ľad sa šmýkať".
Absolútne nerozumiem vašim myšlienkovým pochodom 🙄 máš fungujúcu rodinu a potrebuješ si to pokaziť. Veď ste dospelý, tak sa podľa toho správajte. Ty potrebuješ aby ti dieťa hodinu pokočíkovali, potrebuješ 2hodiny aby si si oddýchla, a preto odídeš od manžela na týždeň. Zaujímavé riešenie. Veď si nájdi študentku, ktorá ti dieťa chvíľu postráži.
Cely napad zle, ak potrebujes pomoc zaplat si na par hodin niekoho. Mas dve deti , z ktorych je jedno uz dost rozumne a nepotrebuje ta permanentne pri sebe. Chces vybehnut … zaplat pani na strazenie, nebude ta to stat tolko kolko byt a zaroven budes mat aj muza pri sebe cely tyzden
Ziadna pomoc od rodicov by mi nestala za to, aby som opustila svojho manzela.
@lili2015 veď máte dom. Na dvore si s ním kľudne mohla byť, aj dať ho tam spať v kočíku. Veď keby niečo dcéra zakričí. Už máte kiahne našťastie za sebou. Pozvite občas k nej domov nejakú spolužiačku zo škôlky, a tak sa striedať že môže sa mať aj ona kde ísť pohrať. V také náročné dni, kedy toľko pracuješ by mohla ísť zo škôlky ku kamarátke. Alebo na tieto dni zavolať babky na striedačku
@michelle567 syn už v kočíku nespáva, resp. Zaspí, ak ho dostatočne dlho kočíkujem, niekedy aj vyše hodiny. Rád sa pozerá, je to pre neho zaujímave. Aj som to 1x vyskúšala, ale po 15 minútach už bol nervózny. Dcéra má 1 kamarátku v škôlke, aj bola u nás 2-3x, ale s jej mamou si až tak nerozumiem, nebolo by vhodne, aby tam bola do neskorých hodín. Cez uzávierky mi chodili babky presne takto na striedačku pomáhať k nám, ale teda babky sa vyjadrili, že im je lepšie, keď chodíme k nim, že tam sú doma. Ja ich chápem, doma je doma. Doteraz som to potom robievala tak, že som dcérku vzala na týždeň zo škôlky a boli sme na striedačku u našich a u svokry, tak to fungovalo. Bohužiaľ tento systém si už so školáčkou nebudem môcť dovoliť. Chápem, čo mi chceš povedať, všetko sa dá, keď sa chce. Dá sa fungovať aj tak, že celý týždeň cez uzávierku budú deti v škôlke a škole do pol 5 potom do nejakej 9 budú u opatrovateľky. Je to masaker, aj tak sa dá. Riešenie je aj podať výpoveď v práci a ísť robiť nejakú menej kvalifikovanú prácu za menej peňazí, kde je práca od do a potom nebudem musieť riešiť deti. Rovnako muž môže podať výpoveď a ísť robiť menej kvalifikovanú prácu za menej peňazí, jeden sa vzdá kariéry kvôli deťom. Finančne by nás to určite nepoložilo, aj keď mne napríklad by bolo ľúto, lebo práca ma bavila.
@lili2015 nenechala by som muza, aby chodil na tyzdnovky, aby mi mal kto deti zabavit.
Moze vam to narusit vztah.
Babky su super, raz za cas.
Byt tebou, na uzavierky si najdem opatrovatelku.
Deti relativne rychlo rastu a za 5 rokov uz budu samostatnejsie. Budete sa potom stahovat naspat?
Pises, ze v tom mensom meste nie je tolko roboty, takze ty budes mat po kariere a otca budu deti vidiet cez vikend … ja v tom ziadne extra vyhody nevidim.
@lili2015 ideálny nápad ,do roka,bude bývať v dome s novou ženou....🤣💪
@lili2015 inak ma fascinuje,že pri takomto živote,nestíhate. Kocikovat budeš dokedy,to šesťročné je akože dosť veľké. Práca z domu,muž pomáha. Naozaj sakra dôvod sťahovať s k maminke na týždeň. Ja rozmýšľam,ako som to dala s dvomi deťmi a chlap vkuse v praci a neskôr rozvedená. 🤣🤣🤣Ako a tie matky,čo majú dvojičky novorodencov a k tomu dvojrocaka a tak. No ja neviem. neviem si predstaviť,čo by som robila y mamičky celý deň. Ja sa rada s mužom rozprávam,rada s ním pijem kávu ja terase,malý sa nahí teší. Ako 🤷
@lili2015 prosím ťa a škola ako? Nejaké zvláštne,nie😉?
Myslím si , že si takýmito “pobytmi” len skomplikuješ život a rodinne fungovanie . Polovica rodín , čo poznam , majú na rodicov na druhej strane Slovenska alebo už nežijú . Hlavu hore a nezabudaj , že všetko je len obdobie, ktoré raz prejde.
Ps: ja som napríklad na deti sama a ani by mi nenapadlo zavolat babku k nám , keď sú deti choré , lebo by sa nakazila aj ona .
@lili2015 myslim,ze mate vyzvy porovnatelne s inymi rodinami.aspon sa mi nezdaju okolnosti natolko extremne aby si vyzadovali extremne riesenia.ano,poznam par rodin co to takto riesili,ale tam islo o fakt narocne veci,napr.onko ochorenie manzela ktory sa nemohol nakazit od deti a pod.taketo bezne vyzvy ako je praca,zahrada,choroby deti sme bez velkej ujmy prekonali vacsina..
@lili2015 prosím ťa nemysli si že zato že máš rodinu blízko ti aj pomôžu. S mojimi rodičmi bývame v jednom dome , každý samostatný byt. a nemal mi kto kocikovat ani nemôžeme s manželom ísť večer von lebo nemá kto byť s deťmi. Musíš sa spoľahnúť na seba. A to že sľubujú pomoc tomu never. Nám tiež sľubovali.
Podľa mňa je to blbosť. Vlastne rozdelis svoju rodinu. To má aký reálny zmysel?
Veď na upratovanie/ staranie o záhradu vieš najať firmu/človeka to isté k deťom.
A nie sťahovať sa k rodičom a bez manžela. Nový byt to sú peniaze navyše + réžia, 2 domácnosti živiť. To už výpomoc vyjde lacnejšie a rodina pokope.
Akože s čím by mali pomôcť rodičia na dôchodku,ktorí chcú mať svoj kľud???radi pomôžeme,je občas len slovná formulka...a aby ste sa sťahovali,len aby ste mali hodku,dve pre seba?tak im zapnem telku a je to...mám 3 deti,nemá mi kto strážiť a vypijem aj pár káv denne...ešte bývate v dome,vyjdem na záhradu,dieťa je na vzduchu🙂 premyslite si to,teraz vám to možno pripadá super ale nie je nič lepšie ako súkromie...
@misicka31 no a tu hodku dve pre seba by ani nemali...lebo muž od nej dve hodiny ďaleko
Za mňa určite spolu, nie muž v dome, ty a deti v byte. Nájdite si radšej študentku, čo postráži detičky občas, či staršiu pani.
@lili2015 a to ti nevie nejaká kamoska postrážiť dieťa na pár hodín keď pôjdete na rande ? Pripadne si zaplatiť niekoho k deťom ja pár hodín do týždňa, nech si oddýchnete s mužom a povenujete sa aj iným veciam ako deťom? Ak máte s mužom dobrý vzťah, myslím si že toto by moc tomu vzťahu nepomohlo. Myslím si že rozmýšľaš takto preto, lebo si doma teraz dlho s deťmi keďže sú stále choré a to je vyčerpávajúce pre rodičov, je to úplne pochopiteľne. No ja osobne by som takto nerozmyslala. Ale však je to tvoj život.

@mamina7070 každý deň kontinuálne nie, ale sú situácie, kedy by som pomoc ocenila. Napr. Tento mesiac bola dcéra v škôlke 3 dni. Mala kiahne a syn bol zdravý. Bohužiaľ som nevedela dcéru s kiahňami nechať samú doma a syna ísť kočíkovať aspoň na hodinku. Muž mal akurát celý týždeň pohotovosť, z práce prišiel o 8, tak 7 dní chudák syn musel trčať doma. Keď som chodila do práce, 4-5 dni do mesiaca máme uzávierku, vtedy zvyknem robiť 12 hodín denne. A to naozaj makám, ledva sa stihnem najesť a ísť na WC. To je daň za to, že iné dni končím o 15. Ak má akurát muž vtedy pohotovosť, že je tiež v práci dlho, je to veľmi náročné skĺbiť. Nehovoriac o tom, že dcéra je frustrovaná, keď sa od 4 do 8 môže akurát tak hrať sama a pozerať rozpravky. Samozrejme sa to zvládnuť dá, ale človeku by pomohlo, keby tych pár najnáročnejších dni pomohol niekto blízky.