Sme na tom naozaj tak zle?
Je to dlhsie takze dakujem za precitanie mozno mi otvorite oci ze sa trapim uplnou kravinou. Mam 23 rokov a zijem s priatelkou ona ma 20, sme spolu 5 rokov. Zacal by som tym ze ja som z rodiny kde sa az tak nedbalo na lasku ale po materialnej stranke som mal vzdy vsetko. Priatelka nema ziadnu rodinu, rodicia zomreli a pochadza z chudobnej a nevzdelanej rodiny na com samozrejme nie je nic zle, ona je uzasna, inteligentna, ako jedina z jej rodiny isla na vysoku, je naozaj skvela to len aby ste si predstavili nase vnimanie zivota a penazi. Brigaduje popri studium a ja som vzal hypoteku na maly bytik pokym dostuduje potom predame a kupime vacsie uz spolu. Ja zarobim tak 800e a ona do domacnosti prinesie 300e a riadi celu domacnost, vari, upratuje, o vsetko sa stara, samozrejme jej pomozem ale v tomto je topka. To ze ona nema tolko penazi vobec neriesime pretoze to su nase spolocne peniaze, nieco z nich budujeme a aj ked ona ma teraz menej viem ze robi vsetko preto aby sme mali este viac hned ked dostuduje takze to kolko zarobim ja a ona nechcem aby sa riesilo, to mame medzi sebou urovnane. Hypoteka je 215e, energie 120, ine vydavky 100 a jedlo tak 300 a ostatok na sporiaci ale problem je ze niekedy mame problem hospodarit, este v tom nie sme taki rozbehani a niekedy spravime zly krok.
A potom je tu moja sestra ktora ma 32r ma priatela ktory podnika on ma 33r u rodicov byvala este pred tromi rokmi, ja som z domu uz 2 roky prec. Ona zarobi tych 750e ale teda jej priatel zaraba naozaj vela. Tak potom vyzeraju aj tie dary co dostavame a citim sa hrozne zle a trapne ked ja za nimi pridem s tastickou kde je 50e dar a k tomu mam strasny pocit ze nasi rodicia nas proovnavaju. My sa mame so sestrou velmi radi, vsetci 4 spolu vychadzame aj s rodicmi, toto je len take skryte co citim. Akoby nas porovnávali ze nemame tolko penazi co moja sestra.... pritom vlastne mame len moja pristelka nie je podnikatelka. Ano od nas nedostanu drahe sperky.. dostanu od nas bonbonieru a kvalitne vino alebo nejaky spotrebic proste nemozme sa moc rozhadzovat kedze nase hospodarenie este nie je dokonale. Sestra s priatelom si postavili krasny domcek a my im to vsetko tak hrozne prajeme, ani kus zavisti nejde z nasich srdc ale citim sa zle ze oni nam davaju hodnotne dary a my dary do 50e... priatelka mi vravi ze to nemozem brat do uvahy ze sestra je starsia o 10 rokov ona je uz inde ako my pockaj kde my budeme za 10 rokov... ale aj tak ma to trapi chcem sa rodicom zavdacit ale vidim na nich ze chcu aby som bol ako ona. Priatelka mi zas vravi ze vacsina ludi v mojom veku este zije u rodicov ze na to kolko mam rokov som toho dokazal dost, ona je take moje male ponahadlo, ktore ma taha hore ale rodicia ma potom kopu dole a ja sa im nechcem vyhybat mame sa velmi radi ani so sestrou nemame ziadne problemy navštevujeme sa na obedy a tak ale tuto krivdu citim a neviem ako sa nad tym povzniest. Jediny kto mi dava pocitit ze som niekto je moja priatelka akoby som sa nevedel zavdacit rodicom a velmi chcem, aj na nich vidim ze chcu nieco za co na mna mozu byt hrdi ale zatial toho asi neni dost.
Úprimne , už len to , že si taky mladý a mas byt na hypo a nežiješ s rodicmi je parada . Keď budes mat o 10 rokov viac , možno absurdne zarábať viac ako oni . My sme pred 10 -15 rokmi boli tiež kdesi na 0 až mínuse a pozri , teraz zarábame nadštandardne . Byt tvojou mamou som na teba hrdá a bola pyšná aj na seba ako som ta vychovala . Ps: moja mama by sa od hanby prepadla , ak by som jej nosila stále zadarmo veci a v živote by ich neprijala
Mne sa zda aj 50€ dar dost. Hlavne ked to je nieco co potesi, alebo sa vyuzije. Darmo bude dar za 200€, ked bude stat v skrini a zaberat miesto. Nasi su tiez materialne zalozeni, ale to je ich problem. Ja im uz asi 3roky na vianoce davam robit fotoknihu s vnucatami, max 20€. Este to je spolocny dar 😁. Ale naco im kupovat sprchace, parfemy, uteraky, hrnce, neviem co ked toho maju plne skrine. Volakedy som vymyslala a odkladala peniaze aby ten dar STAL zato, ale uz nie. Niekedy sa clovek nezavdaci ani so 100€darom. Casom mozno pochopis, ze to nie je podstatne kolko dar stoji. A uz vobec by som sa neporovnavala s niekym.
Joooj hlavne popracuj na zvýšení sebavedomia.
Mne keď príde niečo neadekvatne, nestáva sa, ale keby bolo, proste nevezm dar.
Proste poviem, že ma to zaväzuje a nechceš byť takýmto štýlom obdarovaný.
Ide o rodičov? Prepáč, príspevok som preletela.
To ti môžem byť úplne jedno čo dávajú oni.
Vy sa staráte o seba, budujete si budúcnosť, máte fakt nízky príjem, ale snažíte sa.
Nechápem ľudí, čo sa dokážu takýmito vecami zožierať!
Zober si to inak. Ak sa chceš porovnávať, porovnávaj sa so súrodencom. Ty máš 23rokov a plat 800€, sestra má o 10rokov viac a plat 750€. Kto je na tom lepšie? 🙄
Popracuj na sebavedomi. Vzhladom na vas vek a situaciu posobite dost vyspelo a super zodpovedne. Mozno to ani rodicia tak nemyslia, len si to namyslas. Ak ti to fakt vadi a mate so sestrou dobry vztah, normalne jej povedz, ze je ti to blbe a nech vam nedavaju take drahsie veci, isto to pochopi.
Nerozumiem tým 50 e.darom. S tým platom čo máš s priateľkou by som naozaj len drobnosť do max 20e dala, víno, čokoláda. Pochádzaš z extrémne materiálne založenej rodiny. Tam je ten problém. Tie vzorce máš z tadiaľ, a nie sú pekné. Porovnávaš sa potom s rodinou, s okolím, pretekáte sa kto dá lepší krajší dar🙄 Popracuj na tom. Povedz si, že toto nepotrebuješ k šťastiu, lebo tá to štátnym nerobí. A začni aj rodičom asertívnejšie hovoriť, že odtiaľ potiaľ. Tak nesprávnu hodnotu čo sa týka materializmu máš od rodičov až sa mi to ťažko píše.
nič si z toho nerob, každý sa prikrýva s takou perinou akú má.. vieš, niekedy ani keby si im daroval zlatú a diamantami vykladanú pračku/chladničku/telku by to nebolo dosť.. proste sa odosobni, dávaj len také dary na aké máš a buď na seba hrdý, že sa vieš obracať a zaobstarať nie len seba a priateľku, odložiť na horšie časy ale ešte aj rodine na darčeky (ktoré sú predpokladám dobrovoľné)
Určite môžeš byť na seba hrdý čo si dokázal... a isto toho ešte veľa v živote dokážeš. To skôr tvoja mama by sa mala nad sebou zamyslieť, keď trúsi takéto poznámky.
Prepáč, pri dobrých vzťahoch v rodine sa medzi rodičom a dieťaťom takéto poznámky nemali vyskytovať. Mám dve dospelé deti, majú vlastné rodiny, ale v živote by som žiadnemu toto nepovedala, že si mohol doniesť niečo, ako sestra, alebo dať výdavok. O to viac, že rodičia sú dobre situovaní. A čo sa hodnoty darčekov týka, mali by ste si to vyjasniť, v akej hodnote si ich budete kupovať, keďže ty nemáš nemáš príjem, aby si im mohol opätovať v rovnako drahé.
Píšeš pekne od srdca. Najdôležitejšie je zdravie a aby si každý vážil to čo má. Porovnávanie je zlé. Naučíte sa odkladať treba si písať. Chce to cvik.
Chcela by som mat priatelov s takymito hodnotami ako mas Ty. Citit z Teba, ze mas dobre srdce a riadis sa mottom, praj a bude Ti dopriate. Si este mlady a neskazeny touto dobou...prajem Ti vela stastia a spokojny zivot.

ja som v 23r bola doma u rodicov a studovala. Ze ste taki mladi a samostatni je super, prijem mate adekvatny. Ale chapem pocity...mam starsieho brata, manzelka zubarka, mozu si kupit co chcu a rovnako...nasim detom kupovali na Vianoce ci sviatky na nas drahe hracky a darceky. Covid to vyriesil a darceky uz detom sa nekupuju. Aj my sme to riesili, ze na navstevu donesu aj kopec darcekov aj pre ostatne deti (mame 3). Ale u svagriny je to tak zauzivane a uz sa to snazim v hlave neriesit...proste kazdy sme iny. My sme stale radi, ked sa stretneme s rodinou, deti sa pohraju a vobec nam nejde o dary. Manzel vyrastal v skromnosti, takze aj jemu to je cudzie, taky "materializmus", skor mu ide o vztahy, on je zase zrucny, takze co by moj brat mame niekoho zaplatil, moj manzel pride a to opravi. Moji rodicia nastastie v tomto nerobia rozdiely. Zijeme si v laske, mame kde byvat, pracu, sikovne deti, to je zaklad. Ze niekto zarobi 1000e ci 3000e to nie je zarukou na stastny zivot.
Tvoji rodiacia maju zle nastavene hodnoty...malo by im ist o to, ci dobre zijes, si spokojny, mate dobre vztahy, a nie o to kto kolko zarobi.
Moj manzel sa obcas pyta ako som si ho mohla zobrat, ked nema VS ako vsetci ostatni v nasej rodine,... a ja mu poviem, ze je to najlepsie co ma mohlo stretnut, lebo ma dobre a milujuce srdce.