Sme Rómovia a susedom sa to nepáči
Nevedela som sa rozhodnúť či písať anonymné alebo nie, no nakoniec som to dala na anonyma. Kúpili sme byt v bytovke veľmi tak rodinné založenej. Máme aj záhradu k nemu, no proste krásne bývanie, Vďaka Bohu za to.Bola zámnou tak dva dni do zadu suseda, že od kedy tu bývame chodí tu strašne veľa Rómov. Áno sme Rómovia. A že keď k nám niekto príde mám im ho predstaviť. Ja som ostala pozerať ako puk. Susede som zo slušnosti nič nevravela, ale nejak si to neviem predstaviť, to akože príde svokra, mám zaklopať všetkým a povedať to je moja svokra?Atď? A ešte mi povedala že susede sa stratili štipce, a druhej hračka z kociara. Dotklo sa má to.
@sashka22 Ďakujem, áno je to nepríjemne, minule som počula ako sa rozprávali medzi sebou že odkiaľ majú cigáni toľko peňazí že sme si kúpili byt
Predsudky a hádzanie do jedného vreca sú v slovenskej spoločnosti hlboko zakorenené.
Róm rovná sa cigán rovná sa lupič zdierac prizivnik.
Držím palce a nabudúce sa slušne ohrad
@mareka49 hej, neskutočné sa má to dotklo. Mala šťastie že sa vo mne neprebudila moja krv 😀 že som jej na to nič nepovedala
Jemi to luto. Zial spadatw do mensiny, ktora je aka je, aj ked nie vsetci romovia su rovnaki, zial, ludia su hlupi a vsetkych hadzu do jedneho vreca. Ked vas spoznaju budu sa hanbit, moz o sa aj ospravedlnovat, nevsimajte si to
@zazvorka87 Mali by nás brať ako všetkých ostatných, nie iných. Hluk skôr ona robí...na jedno malé dieťa no ten vybraný slovník.....ach. Minule mi vravela že naňho ani bitka nezaberá...na syna jej
Povedz jej že svet sa nedelí na dobrých ľudí a ciganov, ak to pochopí,čo tým myslíš, tak si vstúpi do svedomia.ak nepochopí,tak je to puca obmedzená aj keby bola biela,fialová,strakata…
@mareka49 Ďakujem, jed ja neviem tak pohotovo reagovať, alebo sa asi zdrzim, vieš aby som nepovedala niečo nevhodné...
@limetka69 Áno viem že rómovia sú aj taký aj taký a že sme menšina. Ale my sme nikdy nebývali v osade, vieme sa správať slušne.
Je to smutné že sú ľudia takýto nevšímaj si ich ved do tvojho bytu na návštevu môže prísť kto chce upne by som ich ignorovala ak ta budu obťažovať tak by som sa im na tvojom mieste pohrozila že ich udáš za rasizmus
To zamrzí. Celý život vedľa nás bývala jedna rodinka slušných romov a vždy sme sa pekne pozdravili a išli si svojou cestou. Rodičia u nich dokonca boli párkrát na návšteve. Doteraz si kývame až z druhej strany chodníka. Ale na druhú stranu chápem ak majú ľudia predsudky keď poznajú len tých "horších" Rómov z osád čo ale váš prípad evidentne nie je. Dajte im možno viac času nech vás spoznajú. Možno sa budú potom aj hanbiť za to ako reagovali. Človek má strach z neznámeho a možno často nevhodne reaguje. Žite si svoj život a oni časom pochopia že vás mali za niekoho kto nie ste a ich obavy boli neopodstatnené
No hrôza. Ale ber to pragmaticky. Máte veľmi veľa návštev? Sú hlučné, neporiadne? Ak nie, tak sa nabudúce slušne ohrad, či aj ona tebe bude chodiť predstavovať svoje návštevy Hlavne zachovaj chladnú hlavu, ale názor si povedz Po čase aj tak bude každému jedno či ste Rómovia, Číňania alebo Eskimaci, dôležité bude len vaše správanie. A k tým stipcom by som jej povedala, že či si myslí, že ty potrebuješ brať niekomu stipce, keď máš na to, že si si kúpila dom so záhradou. No bude to asi tak trochu slepica, pevné nervy.
tak to ma velmi mrzi. Skus na nu reagovat tak ako doteraz. Viem, ze sa ta to dotklo, no je to jej hlupost a obmedzenost, ze vas hadze do jedneho vreca. Asi to nie je jednoduche ale skus to ignorovat. Ak bude mat nejake poznamky, len sa slusne ohrad, povedz slusne co si mysis a casom si zvyknu. Normalne jej povedze, ze si sice romka alebo ciganka - nech ta nazyva akokolvek ale nikdy si nevyrastala v osade a vies, co sa patri. Nech sa pozera na tvoje spravanie a na farbu pleti. Daj im cas, snad to prejde........A co sa tyka toho predstavovania, tiez by som sa asi pytala, ci aj ona ti bude predstavovat navstevy- ci je tam taky zvyk 🙂 Si mozno uvedomi aku sprostost povedala 🙂
@lilika2891 Vieš keby sa moja návšteva správala, neslušné, alebo boli hlučný ok priznám si chybu. Ale ak príde raz alebo dva krát na návštevu svokra s vnúčatami alebo švagriná s deťmi...a sedíme buď v záhrade, kde je trampolína, bazén a sa šantia no tak ok deti trošku narobia hluk. .. alebo sedíme doma pijeme kávu...tak ja nechápem
@lilika2891 Ďakujem, no presne som písala že naše návštevy vôbec niesi hlučné ani časté
Máš jedinečnú šancu ukázať, že ste práve tá menšina. Ja osobne proti slušným susedom akejkoľvek pleti by som nemala žiadne výhrady.
@kkovacovak Ďakujem ti za reakciu. Vieš mňa len mrzí že celý život musím niečo niekomu dokazovať len kvôli farbe pleti. Vidím to aj pri deťoch, manžel v práci. Deti v škole tiež , smejú sa im že sú cigáni, tak mi je to ľúto. Keď idem do školy, učiteľka mi povie že ona nemôže nariadiť rodičom ako majú vychovávať detí...keď konfrontujem rodiča, povie že niesi na nich naučené ich deti
Keď sme ešte bývali v panelák, naši priami susedia boli Rómovia. Každý nás varoval, aké to budeme mat ťažké, že to pri nich nevydrzime... No nakoniec boli veľmi slušní a veľmi dobre sme vychádzali. Dodnes, keď sa stretneme hodíme rec, ako sa máme, ako deti...
Verím, že aj vaši susedia dojdu na to, že je jedno akej farby pleti je človek, ale záleží, aký je...
Sami vychovavame rómske dieťa, 13 ročného chlapca s rôznymi poruchami a sama na vlastnej koži som zažila, akí vedia byť ľudia netaktni. A to ide len o dieťa...
Mali sme takych vo vnutrobloku. Nikdy sme to neriesili. Byt v centre si sedlak z osady urcite dovolit nemoze. Normalna slusna rodina.
Bohuzial, laska k palenke, homofobii, xenofobii.....to je take slovenske.
Vobec to neries, takito rasisti su obvykle horsia spolocnost nez ti ktorych sami sudia 😉
@podmostom Ahoj, práveže vôbec veľa návštev nemáme, tak dva krát týždenne. Aj to buď sedíme v záhrade alebo doma. Jasné keď príde svokra tak aj s troma jej vnucencami plus tri moje detí
@zuzikak Vieš mne nejde o to že niekto povie cigán, ide o to akým spôsobom to povie, ako výsmech, niečo zlé. Ale asi to bude potrebovať čas, hoci mu už fakt poviem ti pravdu, ide na nervy stále niekomu niečo dokazovať
a tak to mas asi susedov aj primitivov.
Nechaj to tak,nic niesi povinna im oznamovat.uvidis ako to bude neskor.
@janulka1802 Viem, a ďakujem za reakciu. Len mi príde také nefér stále niekomu niečo dokazovať. Nech nás berú normálne, ako každú inú rodinu
Podla mna si to neber osobne (suseda zjavne moc rozumu nepobrala). Zivot v bytovke je podla mna taky, vzdy sa najde sused co ma pocit, ze sa ma pravo do kazdeho starat ci si biely alebo tmavy. Jednym uchom dnu a druhym von, ignorovat ich, ked si ich nebudes vsimat a otvarat im ich to prestane bavit. Druha moznost je dom s vysokym plotom a nikoho nepustit na pozemok a ma clovek pokoj 😁...
@ktochytavzite Uvidím, zatiaľ som nikoho nikomu nepredstavovala a ani neplánujem. Tak dúfam a verím že to pochopia
@missdiva Ďakujem ti za reakciu. Je mi z toho smutno. Ale nemôže byť všetko ružové, keď má človek zdravé deti, super manžela a lásku a vieru k Bohu dá sa všetko ❤️❤️
Nechápem prečo toto riešiš už od pradávna nás
,, cigánov,, hádžu do jedného vreca ak si si nevšimla 🤣Pozri mám bielych kamošiek viacej ako tých našich 😄Ide o to kto ťa pozná ten nerieši kto nie ten súdi hneď podľa obalu 😄

Musia vás len lepšie spoznať. Verím, že je to nepríjemné ale ak je to bývanie snov, vydržte.