Sme s partnerom rok a on stále nerozmýšľa nad deťmi
Ahojte baby,
Mám takú otázku. Akurát sme mali s partnerom 1. Rok. Partner má už po 30ke, ja ešte nie.
Moj názor na dieťa je taký, že keby príde tak sa aj poteším ale z rozumu ešte na to nie je správny čas. Ani bývanie, ani len zásnuby, ani kariéra.... ale som toho názoru že dieťa by malo vzniknúť vtedy, keď sa dvaja až tak milujú, že im proste prírastok nebude vadiť. Partner na druhej strane vobec nerozmýšla nad dietatom dokonca ani nevie kedy chce mat deti. Celý čas len premýšlam nad tým kedy budem môcť mať dieťa. Zo zdravotných dovodov si aj myslím, že to nebude na prvý krát. Proste ja sa aj bojím či vobec budem moct mat deti. Uplne som už chorá z tých myšlienok. Aj z toho či ma naozaj lúbi ked nad takým nerozmýšla.
Myslíte si že ja robím chybu? Alebo ze rok je este malo vobec na rozpravanie sa o tom kedy by sme mohli mat dieta?
Ja sa mu asi veľmi nečudujem... ak nemáte vyriešenú bytovú otázku, nehrň sa do dieťaťa. Áno, je to dar a radosť, ale treba myslieť aj na praktickú stránku veci a teda, aby si mala zabezpečené základné veci.
A pri tom, ako čítam čo si napísala ma napadlo aj to, či ho nemáš len ako prostriedok k tomu, aby si mohla mať dieťa... lebo podľa mňa si na tú myšlienku príliš fixovavaná
A preco sa ho nespytas, ako to s tebou mysli? Ci chce s tebou byvat, ci ta chce uzivit, ci je vobec povahovo "otec a manzel" alebo chce len skusat, co mu zivot prinesie? A mozno je skoro takto stresovat a rozmyslat, spoznavate sa aj takto. Z vlastnej skusenosti ti mozem poradit, ze na neho netlac, ak odpovie, ze sa na to neciti.
@andrejkap123 rok je kratkto na to aby si zistila ci bude dobry otec a manzel. Ja mam 33 a zatial som nepocitila tu tuzbu mat dieta pretoze budem uprimna som sobec. Nechce sa mi peniaze davat za plienky a vsetky tie serepeticky okolo toho a ked citam ake su dnesne deti tak ja by som asi vychovala sice milujuceho cloveka ktory je empaticky laskavy milujuci prirodu ale neschopneho sa zaradit do tejto spolocnosti a z druhej strany by som sa bala,ze ho spolocnost pokazi alebo bude pre nich podivin. Takze nastastie moj rozum aj srdce mi nastastie materinsky cit dal pre ludi ktory to potrebuju vyse a zvieratka. Znie to hlupo ale kdo vie mozno kebyze otehotniem tak sa vo mne ta materinska laska a tuzba objavy ale zatial som spokojna tak ako som a nechcem to vobec menit
@nikpa ano nikdy nie je správny cas na dieta.. preto sa staviam k tomu tak ze ked by prislo tak by prislo s dako by sme to už dali nie? Ci je to velmi naivne? 😃
@petkaaa no ja tiez nechcem dieta do podnajmu. Len ja by som uz kludne riesila aj nase buduce byvanie. Ale on este nechce.
@tosomja no nebavili sme sa pravdupovediac este o tom ci je povahovo “otec a manzel”. Viem ze keby sa teraz nejakym sposobom postastilo tak by sa o nas postaral. Aspon tak mi povedal. Ale on ani nevie kolko chce mat deti, ani kedy... som z toho nestastna ja mam tieto veci “vysnivane”. On zije TU A TERAZ.
keď sme sa s manželom spoznali, on mal po 30, ja skoro 30, po 5 mesiacoch chodenia sme sa zasnúbili, hneď na začiatku vzťahu som mu povedala, že žiť s ním pred svadbou nebudem, rešpektoval to, po roku bola svadba, bývanie sme riešili, ja som odišla z práce, lebo sme k sebe dochádzali 170 km, takže sme sa mohli stretávať iba cez víkendy a sviatky, a všetky veci sme sa snažili si vydiskutovať úprimne a skôr ako sme sa vzali, dnes sme spolu 5 rokov manželmi, o chvíľu sa nám narodí 3tie bábo, nie vždy je všetko ideálne, ale vieme, že sa ľúbime, vieme, že keď má jeden ťažké obdobie, druhý to potiahne zaňho, vieme, prečo sme spolu, aj keď by človek niekedy do toho praštil, to zas nejdem idealizovať, určite nie, bolo kopec situácii, kedy by som sa zbalila a vypadla, a podobne aj manžel, ale vieme, čo sme si sľúbili, sľúbili sme si to pred Pánom Bohom a po búrke vždy výjde slnko, odpustíme si a ideme ďalej 🙂 toľko moje podelenie sa
a randiť sa dá, aj keď už máme deti ;) stačí si len určiť priority, nájsť niekoho na tú chvíľku k deťom a ide sa, a to blízko nemáme žiadne babky, dedkov
@andrejkap123 a prečo nad tým takto moc uvažuješ keď sama vieš, že ešte sa na to necítiš resp. nie je na to teraz správny čas.
@andrejkap123 bud rada, ze nie je snilek ale zije v realite.
@andrejkap123 on nechce ani len spoločné bývanie riešiť a ty o dieťati... nebliká ti žiadna kontrolka? 🙄
spoločné bývanie je podľa mňa o dosť menší záväzok ako spoločné dieťa, ak v jeho veku po ročnom vzťahu (teda v čase, kedy by ste mali byť ešte najviac zamilovaní) netúži po spoločnom bývaní, tak to posledné po čom túži, je dieťa.
A tvoj postoj "ja by som sa aj potešila" je teda tiež trošku pritiahnutý za vlasy - uvedomuješ si, že je to presne ten smer k tomu byť osamelou matkou a súdiť sa o výživné?
@sissy27 my uz byvame spolu 😃 to som zabudla spomenut...
@zdenusa4 lebo si myslim ze budem mat problem otehotniet.... chore ja viem. Nemam to ani nicim podlozene az tak. Ale predsa..
nečítala som komentáre, Ale: v prvom rade by som riešila bývanie, prácu, aby ste mali aspoň toto poriešené. Treba sa spolu porozprávať. Aha, už bývate, lebo si písala že žiadne bývanie. Tak sa ho spýtaj na rovinu. Muž môže mať deti kľudne aj v 50-ke ak ho to pochytí ale žena nie. Ja by som sa s ním porozprávala ako vlastne vidí váš vzťah, ako si ho predstavuje, akoby mal vyzerať, fungovať a či ON vlastne deti chce. Aby si nebola prekvapená, keď začneš o pár rokov na neho tlačiť, a on ti povie, že nikdy ti dieťa nesľuboval a deti ani nechce. To si musíte vydiskutovať vy dvaja. Má len 30, takže z tohto pohľadu má čas. Možno to teraz tak necíti ale to neznamená že nemusí chcieť o 5, 10 rokov. Spýtaj sa priamo jeho a uvidíš čo ti povie. Povedz mu aj ty svoje obavy.
@andrejkap123 ale prestaň, prečo by si mala? Ak na to nemáš papier, zbytočne riešiš a privolávaš si stavy, Majte vlastné bývanie, maj prácu, príjem, dnes je mať dieťa luxus. Ak chceš mať kariéru buduj ju. A ak ste spolu rok je to dosť krátka doba na to, aby si riešila dieťa podľa mňa.
@andrejkap123 veď píšeš, že on odmieta riešiť vaše budúce bývanie. Pre mňa by to bol jasný znak toho, že v budúcnosti so mnou neráta.
@andrejkap123 Ak si myslis, ze ak proste dieta pride, tak to uz nejako date, tak si precitaj desiatky alebo stovky diskusii tuto na MK, kde zeny pisu, ze otheotneli neplanovane, alebo planovane - ale len z ich strany a ze ako teraz muz doma absolutne nic nerobi, nepomaha, o babo sa nezaujima a nestara, ked pride domov tak chce svoj pokoj, volny cas travi so kamosmi a venuje sa svojim hobby, od zeny ocakava ze ked pride domov bude navarene, upratane a bude mat pokoj od vsetkeho a este ze v intimnej oblasti to bude rovnako ako pred babom.
Pripadne ti bude vykrikovat, ze vas vlastne zivi, ze mas z materskej a rodicaku platit polovicu vsetkych vydavkov a pod.
A vacsina z nich si povedala, ze ved nejako to uz dame, ved on sa zmeni. No snivaj dalej... cast sa "zmeni", uvedomi si, ze ok, stalo sa, postavim sa k tomu ako chlap. Ale vacsina tych co o dietati neuvazovali, co neplanovali takuto buducnost ukazu svoju pravu tvar...
@kvetinka75 Zevraj deti v buducnosti chce mat.. ale nevie kedy to pride na neho
@sissy27 no odmieta ho riesit hned tu a teraz. Ale do roka resp. Buduci rok by ho chcel riesit.
@fokuska A mas pravdu musia to chciet obaja nie len ta zena lebo nakoniec takto dopadne... chcela by som aby to aj on tak citil ze ano podme si spravit dieta
@andrejkap123 Malo by to byt tak, ze obaja si babo praju. A viem ze by si to chcela, ale nedonutis ho.
Otvor debatu o buducnosti, co si ako predstavujete a asi v akom casovom horizonte. A uvidis...
@andrejkap123 správny čas neexistuje. Poznám páry, ktoré čakali dieťa už po prvom roku co boli spolu a dodnes sú spolu. Poznám zas páry ktorym sa dieťa narodilo v manželstve po 5 rokoch a už nie sú spolu. Poznam aj páry, ktoré bývajú v podnájme, rátajú sú koruny z mesiaca na mesiac a sú šťastní. Poznám zas páry ktoré majú domy, byty, peniaze, autá a nie sú šťastné. Takže chcieť a mat dieťa nezávisí od materiálnych veci, ak sa dvaja ľudia milujú, vždy si nájdu cestu, pokiaľ nie, Vzdy si nájdu výhovorku prečo sa to nedá.
Tak co mam robit? Ist k psychologovi ze sa neopodstatnene trapim? Nechcem nad tym dennodenne premyslat. Mne by stacilo od neho aj len to ze mi povie: ano spravime si dieta o rok ked budeme mat poriesene byvanie. Alebo ano chcem S TEBOU dieta len si to este nemozeme dovolit. Len som nikdy od neho toto nepocula este. Je kratko po roku nieco take vyslovit?
@andrejkap123 myslím, že v prvom rade by ste si to mali vyriešiť vy medzi sebou. To by ti asi aj psycholog navrhol. Možno je to pre neho priskoro. Rok je krátka doba. Alebo sa na to možno ešte necíti, tak ti nechce nič sľubovať. Ja si myslím, že v prvom rade by mal prísť s myšlienkou, že chce byť s TEBOU, že ty si pre neho tá pravá. A od toho sa odvíjajú pootm ďalšie veci. Manželstvo, deti. A už ste sa o tom rozprávali? Povedal ti niečo k tomu? Vieš, môže sa stať, aby mal pokoj, povie ti OK, môžeme o rok, 5 rokov, a ty spokojná, keď k tomu príde cúvne a bude ti vyčítať že si ho do toho tlačila , on chcel mať kľud, tak ti klamal. V kľude sa porozprávajte, Povedz mu čo ťa trápi. Nech ti povie čo k tebe cíti a ako si to ďalej predstavuje. A k tomu že nebudeš môcť mať deti alebo budú problémy. Skús ísť za dr. a spýtaj sa na jeho názor. Neviem aké máš problémy ale možno aj preháňaš a nebude žiadny problém. Ale v prvom rade komunikuj s partnerom. Mne sa tiež nepáči, keď druhý rieši s niekým niečo ohľadne mňa čo by ako mal a pritom stačí prísť za mnou a spýtať sa alebo sa aspoň porozprávať.
🙈 Na čo tak tlačíš na to, aby sa vyjadril, že budúci rok chce dieťa? Na tejto vete ti stojí svet? Netlač na neho toľko, lebo mu to vyslovene sprotivíš. Rok je pre niekoho dosť času, pre niekoho iného je to ešte krátka doba na tak veľký záväzok ako je dieťa.
@andrejkap123 no tak potom skús toho psychológa. Zbytočne sa trápiš tým, čo bude o pár rokov a možno ani nebude. Môže sa stať, že sa zaľúbiš do iného. Čo ty vieš čo bude? Užívaj si prítomnosť, príp. zájdi za dr. aby ti povedal ak sa to bude dať ako to bude u teba s tehotenstvom, keď si myslíš, že budú problémy.
Rok je málo. Ale tesne pred 30kou je to podľa mňa vysoko aktuálna téma. Je jasné, že mladšie a zdravšie nebudeme. Ani fyzicky odolnejšie vekom nebudeme. Chlapi to majú (zas a opäť) jednoduchšie - oni môžu počať aj v 60ke 😀 Ale mne by sa napríklad v 40ke nechcelo jazdiť s autíčkami po kolenách po zemi 😀 Ale to je je iná téma. Môj cieľ bolo mať dve deti do 30ky. Ale my sme s manželom spolu dlhoooo, aj sme si užili, aj sme precestovali kus sveta, aj sme sa riadne spoznali, aj bývanie sme poriešili dávno pred deťmi. Prvé dieťa sa nám narodilo keď som mala 27 a druhé 29, takže cieľ splnený 😀 I keď keby bolo na nás, tak prvé sme chceli tak keď som mala 24 rokov, no len bohužiaľ príroda si to nemyslela, nedarilo sa nám 3 roky. Ale aspoň som si poriešila nazvime to kariéru 🙂 Ale úplne ťa chápem, proste potrebuješ vedieť na čom si. Tikajú ti biologické hodiny, to je normálne. Určite by si sa mala s partnerom porozprávať. Že ty by si časom chcela deti a že ako to cíti on? I keď jedna vec je čo ti povie a druhá vec je, že keby došlo na "lámanie chleba" a ty by si zostala tehotná, tak ktovie akoby sa zachoval. A o spoločnom bývaní ste sa bavili? Vy máte každý svoj byt alebo bývate v podnájme alebo u rodičov? Či ako to máte?
@andrejkap123
@ysseba tak to ste nakoneic dopadli super 🙂. Az na to snazenie to neviem ako by som dala... asi s depresiami. Ale je pravda ze si si aspon karieru poriesila ja tiez tak chcem. Aktualne byvame v podnajme...
Aha, až teraz čítam, že spolu bývate. Tak to je fajn, aj keď mne by vadilo a bolo by mi čudné, že nechce ešte do vlastného. Tak nech radšej platí cudziemu 🙄 Ja by som asi mala paranoje, že či to vlastne so mnou plánuje "natrvalo". Vieš čo? Tie tri roky neboli až také hrozné pre psychiku, lebo som si hovorila, že mám čas, lebo som mladá. Ak by sa nepodarilo prvé do 30ky, tak my sme sa bavili aj o umelom oplodnení. Ale tak dopadlo to výborne 🙂 Držím palce aby ste si túto tému aj dieťa aj bývanie ujednotili a aby všetko dobre dopadlo 😉
No ja sa nečudujem, že partner nad dietatom nepremysla keď ste spolu rok, byvate v podnajme to by žiaden normálny chlap nepremyslal.
@ysseba ale chcel by len v nasom hlavnom meste to nie je jednoduche kupit si vlastny byt. Ked uvazujeme aspon o trojizbaku za 180 (tolko stoja) tak potrebujete 36 tisic hotovosti.... hmmm tolko k byvaniu... ved to aj ja mam v hlave hnusne paranoje aj ked nam je spolu super 😃 ach
Ja by som asi najskôr zistila či si ťa chce vziať a riešila svadbu, lebo ak si ťa chce vziať, tak to je znak, že to s tebou mysli vážne a že aj dieťa by potom nevadilo. Ale to som ja, ja by som si neurobia dieťa s partnerom, ktorý si ma nechce vziať za manželku, lebo to by pre mňa znamenalo, že to so mnou nemyslí vážne a má zadné dvierka. Lebo väčšina mužov sa oveľa viac boji manželstva ako dieťaťa.
@andrejkap123 u nás to tak prišlo a záhadne sa behom pár mesiacov dalo všetko čo sa predtým nedalo. Byt, zmena práce aby nemusel muž toľko dochádzať. Proste sme museli vyriešiť isté veci do ktorých sa nám normálne nechcelo. A dali sme to 😀 myslím, že keby som nezostala tehotná doteraz bývame v podnájme 🙄😁

@andrejkap123 nikdy si nepovieš, že teraz je ten správny čas, vždy bude niečo čo budeš chcieť ešte stihnúť, dokončiť, vylepšiť, pripraviť. Veci o ktorých píšeš ako kariéra, bývanie sú veci ktoré neprídu hneď, môžu prejsť roky kým to bude tak ako si predstavuješ. Na druhej strane podľa mňa rok je málo ale to už musíš vedieť ty ako si rozumiete. No z vlastnej skúsenosti viem, že naozaj nebude nikdy ten ,,správny,, čas čo sa týka veci o ktorých píšeš😉 takže ak máš materinske pudy tak to je ten správny čas 😄 bez ohľadu na kariéru a pod.