icon

Sociálne byty

12sona_12
5. sep 2016

Dobry den chcem sa spytat ci je normalne ze v socialnych bytoch byvaju ludia co maju svoj dom a my mlada rodina nemame kde byvat , Kto to kontroluje alebo kam mam poslat staznost naozaj pomoze len televizia?????

Strana
z6
mateson
7. sep 2016

tak som sa dnes vrátila k tejto téme a pozrela som si blog butterfly333. Ja neviem, či iba mne pripadá nenormálne , že niekto, kto býva s 2 detmi v 1izbovom byte / aj ten mu požičal štát/ tu vystavuje "moje tetovačky" a "darček od mojej lásky" apod a ešte chce dalšie dieťa. To do toho 1izbáku? Bože moj ak nemáte kde bývať a ešte šomrete na štát tak neflákajte peniaze na také ptákoviny a splácajte hypo keď teda obaja robíte. Ufff. Hlavne mi tu prosím nepíšte, že súdim ludí podla tetovania a že každý má právo mať detí kolko chce. Nech sa dá tetovať aj na r.ti a má aj 10 detí ale nech na to nenatahuje ruky.

jajka257
7. sep 2016

@mateson myslim rovnako ako ty.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jajka257
7. sep 2016

@fidka79 no vidis, este som bola na neho dobra. Ale to bolo vychovou a zvykom, ze vsak mi vsetci daju. A kym som nebola, mama s tatom vsetkym davali a davali. Stacilo, ze prisli, poplackali a uz nasi tasili penazenku😵😦a vlastne aj v state to tak funguje, pridu na socialku, poplackaju, daju reportaz alebo napisu Vilkovi a ludia daju. Teda zacina to vychovou doma.

maciatkolulu
7. sep 2016

@mateson tak ja som sem napisala podobny nazor....patri medzi snazilky!!42 plus!!! a nemaju normalne byvanie....no commnet

lucka1987
7. sep 2016

@eeffka to ze nesmies vlastnit nehnutelnost, nikdy nikto neskumal. poviem ti tak. na mna boli pisane dve nehnutelnosti ( rodicovsky dom, rozostavany dom spolosny s manzelom, a nejake pozemky ) a aj napriek tomu sme koser mali byvanie v " socialnom " inak skor povedane najomnom byte pre mladych. pretoze dom je pisany ofic na mna, ale nebyvam v nom, dalsi sme mali rozostavany, neobyvatelny ... inak co sa tyka platenia, nebola to najlacnejsia zalezitost ako si mnohí myslia.., ked sa to prepocitalo na m2 aj s energiami tak to vychadzalo cca 6 € /m2 podlahovej plochy bytu + milion neprijemnosti k tomu ( dedina 20 km od okresneho mesta ) a ... v podstate tak poznam xy rodin ...
viem, je to nespravodlive voci tym, co ozaj hovno maju.. ale co uz. co je dnes spravodlive vsak ?
inak my sme mali v stanovach obci, ze urcite % bytov, moze pridelit osobam prospesnym obci ( napr, lekar, pracovnik na miestnom druzstve, postarka na poste, alebo aj podnikatelovi, ktory rozvojom podnikania prispieva do obce .. ) a teda sa to u nas aj naplno tak vyuziva

maciatkolulu
7. sep 2016

@lucka1987 jeeej, to je chutne a preco ste teda isli do najomneho byvania, ked mate kde byvat a vies, ze je to nespravodlive? 😉Toto nepochopim, ostatni, ti slusnejsi a empatickejsi idu do prenajmu, alebo k rodicom, ked nemaju kde, kym sa dostavia a naozaj ti vychcanejsi to urobia ako vy. Presne o tomto pisem, ze ludia vycicavaju kde sa da a potom nadavaju na stat, uplne zbytocne, lebo tu kazdy odrbava kde sa da a zial je to tak, ze ti slabsi maju proste smolu....

lucka1987
7. sep 2016

@maciatkolulu preco ? lebo dom bol len ofic moj. tlacit sa s otcom a surodencami ? 😨 a preto,. ze sme s muzom boli dospelý, vzali sa, a planovali rodinu, stavali dom, a potrebovali sme byvat co najblizsie miesta, kde sme stavali, a zaroven byt sami, nie otravovat rodicov ako to zvykne robit polovica dnesnych mladych
apropo, nikto sa ma nikde nikd ynepytal, ci vlastbnim nejake nehnutelnosti, jedine na plat, ktory som musela vydokladovat... tot vsjo. takze ziadne odrbavanie systemu, nakolko som postupovala v sulade s obecnymi stanovami

lucka1987
7. sep 2016

@maciatkolulu a ano mas pravdu.. slabsi maju smolu.. bolo to tak odjakziva a bude to tak stale

maciatkolulu
7. sep 2016

@lucka1987 predpokladam, ze si myslela dospeli, ze ste boli, vsak? No, tak ste si to poriesili sikovne, vsak a co? Mas pravdu neviseli ste rodicom, ale statu.... 😉 a nevadilo vam, ze to potreboval niekto viac ako vy....Vy ste tu rodinu iba planovali? Ale to je jedno, poriesili ste si to a hotovo, kazdy clovek nech mysli len na seba a bude sa nam vsetky super zit.

lucka1987
7. sep 2016

@maciatkolulu samozrejme, rodinu sme si planovali ako dvaja normalny ludia.. ( rodina.. definicia : je tvorena aspon jednym rodicom a jednym dietatom ) a teda dietatko, zial , nie vzdy pride na zavolanie. teda sme planovali, snazili. nemienim sa tu vypisovat. opakujem, a teda prosim citaj s porozumenim. v case podpisu zmluvy nebolo v stanovach, ktore si kazda obec mohla upravit individualne v ramci kompetencii, ze najomnik, nesmie vlastnit nehnutelnost. cize mam ciste svedomie..

ak ches byt naivna cely zivot, tak sa rozdavaj, mne je to jedno, ja zakony neporusujem, nevyciciavam stat, nie som na pridavkoch, cely zivot pracujem, no zaroven, ked mam na nieco zo zakona narok, tak sa toho nevzdam, len z lutosti k niekomu, kto je na tom horsie ako ja

maciatkolulu
7. sep 2016

@lucka1987 tak kludne hor sa do toho, ale uvidis, ze raz sa kazdemu vsetko vrati, aj dobre a aj to zle. 😉 Ja sa nerozdavam, len neviciavam stat a necpem sa tam, kde viem, ze su druhi, ktori potrebuju viac. Lebo predpokladam, ze by mali byt uprednostnovane rodiny s detmi, vsakze, ale vsak neva, pozerame len na seba, to je take prave slovenske 😝 a este treba aj krivo pozeram, lebo zuzu od vedla ma uz medaka a dostala vyssiu podporu a janci z piateho zase dostal vacsi bytik pre syna a my sme v dvojizbaku a co sa tu budeme tlacit kym si dostaviame domcek a na rodinke popracuje 😉 potrebujeme predsa klud a nebudeme zavadzat nasim ked mame moznost pumpnut stat, kde sa nam skladaju aj ini ludia, juchuuuuu, hor sa do toho, podme dat vsetci ziadosti o socialne byty, ved staviame dom - ach jaj 😔

maciatkolulu
7. sep 2016

@lucka1987 a nie som naivna, iba slusna a je na vracanie z ludi ktori odrbavaju 😠

lucka1987
7. sep 2016

@maciatkolulu skoda ti tu vypisovat, ked nepoznas pozadie veci . o dietati, ktore sme udajne vtedy nemali si tiez trochu prehnala. netusis, po akej ceste som kracala... aj na popracovani na rodinke. poviem ti. z celkoveho poctu bytov sme boli asi najmenej majetní ( neporovnavam, a nemusim mat viac ako jozo z hornej dolnej ) .. vies preco ? na tie byty , rodina s detmi a prijimom 600 € spolu, jednoducho nemala. a obec snad nenecha byty prazdne, len preto, ze niekto nie je schopny platit najom .. ale hold mala som vtedy 19-20, iny rozum .. naskytla sa moznost, sla som..
tymto koncim tuto nezmyselnu debatu..

povodny moj prispevok mal poukazat na to, ze nie v kazdej obci ( ktovie mozno BA a okolie su v tomto opat ine ) platia rovnake podmienky pre pridelienie bytu, a boli casy, ked sa znacne lisili, podla toho aky starosta kde bol ( pisem o obecnych novych bytovkach s najmom pre 3 izbovy byt cca 350-450 € , niekde daleko od okresneho mesta ) ake su ceny v ba " socialnych " bytoch netusim.

jajka257
8. sep 2016

@lucka1987 a vies kolko stoji prenajom bytu 3 izby v BA 600 az 800 + energie, tie byvaju cca 150 - 250€. Teda je to velky rozdiel, socialny byt a normalny byt.

lucka1987
8. sep 2016

@jajka257 to co si pisala je zcestne. viem kolko stoji, a viem aj ake su rozdiely priemernych platov u vas a v nasom okrese, a viem aj kolko stoja stavebne materialy ked chces stavat na zapadnom slovensku a kolko u nas... ( vzdy sme zohnali ceny vo vasom okoli lacnejsie ) takze nechapem na co narazas.. ide to ruka v ruke, vyssie vydavky na byvanie, no aj vyssia moznost zamestnania sa , lepsie vybavenie, lepsie hodnotena praca ... je mi smiesno, ked ma 2 dosp + 1-2 deti prijem 800 € max ( bezna realita mimo BA ) , splnaju posmienky na pridelenie soc, bytu, a najom na byt s energiami su 55 % z ich prijimu. to mi pride nenormalne vela na malu obec
ale o tom sme sa nebavili s maciatkolulu sme si to privatne vyriesili, kto co ako myslel.

jajka257
8. sep 2016

@lucka1987 pozri, mne je to jedno. Len aj v BA su nizke platy. Len som reagovala, ze ludia si to nemozu dovolit. Podla mna by socialny byt mal byt docasne riesenie. Mozno fakt len jednoizbaky a za smiesnu sumu. Lebo ak sa nieco vola socialne, malo by to byt dostupne tym najchudobnejsim vrstvam a malo by to byt ako odrazova plosina. Len vidis, ludia beru soc.byty akoze musia byt velke, lacne a najlepsie zadarmo. Ale zle sme sa pochopili.

jajka257
8. sep 2016

@lucka1987 a niekedy mam pocit, ze aj miestne urady dost zneuzivaju status soc.bytov.

Strana
z6