icon

Som divná ja alebo on?

9. aug 2022

som 2 roky vo vztahu. a v poslednej dobe som z neho velmi frustrovana.

a neviem, ci som ja pricinou, ze som stale nespokojna a prilis narocna, alebo su na moju nespokojnost objektivne priciny.

v skratke o nom:
40 rokov, nikdy zenaty, ziadne deti, ziadne zavazky, byva sam v prenajatom jednoizbaku, zije viacmenej od vyplaty k vyplate - rad sa o seba stara, dozici si.
ma velmi blizky vztah k rodicmi, chodi k nim takmer kazdy den.

v skratke o mne:
40 rokov, rozvedena, mam deti, financne zabezpecena, rodinu nemam. mam iba deti a jeho.

pricina mojej frustracie:
sme spolu takmer dva roky, ale nemam pocit, ze sa ten vztah niekam posuva. sme spolu denne cca 1-,5-2 hodiny, z coho minimalne 1 hodinu su okolo nas aj moje deti.
v noci nebyvame spolu vobec. so mnou a s detmi ide obcas na celodenny vylet cez vikend, ale to sa stalo tento rok presne 3 krat.
byvat s nami nechce. ze zatial sa na to neciti.
ja neviem, ci je to vekom alebo cim, alebo ci som ja divna, ale proste mam predstavu, ze clovek vo vztahu chce s tym druhym travit co najviac casu. on taky nie je vobec. on ma proste svoj rezim a ide podla neho. ked som bola tyzden prec, tak mi povedal, ze on je s tym v pohode, vsak nie je vsetkym dnom koniec.

napr. teraz v lete ma rezim, ze chodi kazdy den taky mensi vystup na kopec. pride z prace, urobi si kavu, posedi, oddychne, okolo piatej ide na kopec, vrati sa o siedmej, ide k rodicom, lebo mama mu chysta obedy do prace, tam sa zdrzi 1-1,5 hodiny, lebo to sa nepatri, len prist a zobrat jedlo, a ked ide odtial je uz pol deviatej. takze za mnou uz nejde, lebo chodi spavat o pol desiatej, a to uz mu potom casovo nevychadza.
a absolutne nechape, ze preco mi to vadi. argumentuje tym, ze jemu ten vystup na kopec robi psychicky dobre a ze k rodicom si pre obed chodit musi, ked uz mu mama navarila.

a to je stale takto. aj teraz v nedelu, deti boli prec, bola som sama doma, ale neboli sme spolu, lebo on si potreboval dat oprat, upratat, nakupit a tieto cinnosti mu zabrali cely den. taka alternativa, ze by som mohla byt s nim napr pri nakupe, to mu vobec nenapadlo.

vobec nehlada sposoby akoby sme mohli byt spolu viac, on ma proste svoj rezim a toho sa drzi. ked sme spolu, tak je uzasny, to mu naozaj nemam co vycitat. ale mi chyba ten pocit, ze on akokeby nestal o to, aby sme boli spolu viac. ze jemu to takto vyhovuje. a ja som z toho frustrovana, lebo potom nemam pocit, ze ten vztah ma nejaku buducnost. on mi stale hovori, ze potrebuje viac casu.

ja som taka, ze chcem stale vsetko hned. to si priznavam. ale aj tak, no, dva roku su celkom dost dlha doba, nie? ci moc tlacim na pilu?

Strana
z12
autor
27. okt 2022

analyzy som chcela napisat 🙂

katkine_terapie
27. okt 2022

Autorka: Ono sa neda poradit tak, ze teraz sprav toto a potom toto a bude to vyriesene. Praca na sebe je dlhodoba. Terapeut zacina zvycajne pracovat najskor s traumami z detstva, takze skus sa i ty zamerat na to, ake bolo tvoje detstvo, ako si sa v nom citila, ci bolo naplnene tvoje emocionalne potreby ako dietata, aki boli tvoji rodicia atd. Pokojne mi napis do spravy, ak by si si chcela nieco odkonzultovat, nasmerovat.

autor
27. okt 2022

@elli333 napisane to vyznieva zle, ale hej, aj je to cele zle, lebo on ma uplne inu predstavu o vztahu ako ja. je vela veci, ktore mi dava, ale mi aj vela berie. a myslim, ze to je obojstranne a ze skor ci neskor dospejeme k rozchodu. momentalne toho ani jeden z nas nie je schopni.

autor
27. okt 2022

@katkine_terapie ano, problem spociva v mojom detstve a nasledne v manzelstve. bola som dieta narcistickych rodicov (oficialna diagnoza od psychiatra, nie je to moje skatulkovanie) a moje emocionalne potreby ako dietata neboli naplnene vobec. otec na mna nikdy nemal cas a mamina "laska" bola podmienena tym, ako moc som bola uspesna 🙂
u terapeuta som aj povedala, ze mi chybala materinska laska a on sa ma opytal, ze ci som za nou niekedy prisla a povedala jej, ze ma ma objat alebo vyznat lasku 🙂
fuu, to keby som na nu skusala, tak by ma asi zozrala od nervov 😀

bolo mi povedane, ze mam nabeh na schizoidnu a anxioznu poruchu, ale nebolo mi povedane, ze ako s tym pracovat.

katkine_terapie
27. okt 2022

Autorka: no vidim, ze sa hybeme spravnym smerom. Suhlasim, prist za narcistickym rodicom a nieco vysvetlovat ci nebodaj chciet, dozadovat sa je ako chodenie po rozbitom skle bosou nohou. Skus vyhladat ineho terapeuta, toto je na dlhodobu pracu.

elli333
27. okt 2022

Z toho co pises mi praveze vobec nepride, ze ta frustracia je obojstranna ,on je spokojny az az. Stary mladenec, ktory ma svoj klud a zaroven ma aj sex. Co viac si moze priat ? To, ze ty nie si stastna jeho netrapi ani trosku, hlavne, ze je stastny on. To mu bohato staci a nemyslim si, ze sa to zmeni. Maximalne tak ako tu uz bolo spominane, potom co strati rodicov, vtedy sa ti moze stat, ze mamu vymeni za teba lebo nebude mat na vyber. Opytaj sa sama seba ci to je to co chces a co ti staci ?

gertrudaosem
27. okt 2022

Podľa mňa si si odpovedala už na začiatku keď si napísala jeho charakteristiku... Jeho život je presne o tom. A v tomto veku ho asi veľmi nezmení, keďže celý život žije tak ako si písala.

vikiki29
27. okt 2022

Ja sa čudujem, že vôbec ešte máš energiu riešiť toho chlapa. Ja už len keď čítam toto všetko, tak som z neho unavená. Vzťah ma prinášať radosť. Tento chlap ma úplne u riti ako sa cítiš, neurobí pre teba žiaden ústupok, lebo ta neľúbi. V takom vzťahu by som ja nevydržala ani deň.

autor
27. okt 2022

@katkine_terapie ano, vsak skusam, nasla som aj taku, co robi rodinne konstelacie, len ona je sukromna a este je aj z ineho mesta, jedna navsteva u nej ma vychadza dokopy aj s cestou okolo 110 eur. co je celkom dost na nejake pravidelne chodenie :(

autor
27. okt 2022

@elli333 dakujem, ze si si nasla cas a chut reagovat. nie, toto urcite nie je to, co chcem. je to nieco, co mi moze ako tak vyhovovat teraz, ale do buducna som s nim uz prakticky prestala ratat. chcem niekoho s kym mozem zdielat veci, nie niekoho kto sa urazi, ked s nim nieco zdielat chcem.

autor
27. okt 2022

@gertrudaosem on mal kopu reci praveze akoby veci zmenit chcel, ako si predstavuje spolocne byvanie, dieta, atd... ale nejako z toho vzislo. samozrejme, mojou vinou lebo neudrziavam dokonaly nekonfliktny stav 🙂

autor
27. okt 2022

@vikiki29 presne to som si dnes hovorila. ze vztah ma prinasat radost. ale mne neprinasa. dnes mal polhodinovy monolog po tom, ako som sa k nemu chcela pritulit uprostred debaty a on mi vysvetlil aka som neslusna a ze on ked bude mat naladu na tulenie, tak potom sa mozme tulit.
ze takymto chovanim sa snazim kontrolovat a ovladat nas spolocny cas 🙈

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
vikiki29
28. okt 2022

Tak toto by som ja určite nedala, hneď na začiatku jeho dôležitého monológu by som mu ukázala dvere. Povedala by som mu, že tak ako sa on nemieni pritúliť, tak ja nemienim počúvať tie jeho dristy. Ved je to naozaj psycho. On nabúrava tvoje sebavedomie s úsmevom na tvári, snaží sa navodiť v tebe pocit viny ak na to nie je dôvod tak si ho proste vyrobí. Takze k tvojej prvotnej otázke: nie, ty nie si divná. A áno on je divný a ešte k tomu je to manipulátor ako vyšitý, toxický a ťažkopádny človek.

elli333
28. okt 2022

Cim viac o nom pises tym viac nadobudam presvedcenie ,ze ma psychopaticke sklony. Ruky prec dievca ,ak nie kvoli sebe tak kvoli detom a dvihaj ruky k nebu z vdacnosti ,ze a tebou este nechcel zit ,mala by si o dost tazsie ho opustit a dotklo by sa to aj deti

katkine_terapie
28. okt 2022

Autorka: skus radšej klinicku psychologicku/psychoterapeutku. Rodinne konstelacie ako doplnok nemusia byt uplne zle, ALE je to skor doplnok, treba skuseneho terapeuta a nasledne dlhodobu pracu so psychoterapeutom. Pri sume 110€ by si sa nedoplatila a vysledok by nemusel byt podla tvojich predstav.

mirkita
28. okt 2022

V lete som Ti pisala, ze mne nepride taky zvlastny... ale teda po precitani Tvojich novsich prispevkov si myslim, ze je strasny manipulator...on chce ovladat ako sa citis- to vyvolavanie pocitu viny a potlacanie Tvojich prirodzenych emocii...napr. ako pises ze vyvola dlhy rozhovor a potom Ta zabije tym ako Ta presviedca ze Ty robis nieco zle a to hovoris o pocitoch(!)...nesmies sa tesit, byt smutna, robit si s nim plany...namiesto aby ste boli spolu, Ty si robis analyzy. Na TED som videla pekny prejav- pohar vody nevazi vela,ale ak ho budes nosit cely den, bude Ta boliet ruka a mas pocit, ze vazi tonu... takto to mas aj s pocitmi a vecami, ktore riesis- ak to budes riesit dlho, uplne Ta to bremeno polozi. Mozno prvy krok uvedomit si, ze toto Ty si uplne v poriadku je prestat to riesit. Mna by tak experimentalne zaujmalo co sa stane ak by citil z Teba ochladnutie...manipulator by vtedy pritlacil a spravil daco co by si povazovala za zazrak... neprisli vase sobotne vecery vtedy ked si sa tak nejak vzdala myslienky ze toto je vztah?

autor
28. okt 2022

@katkine_terapie dakujem. bola som u psychoterapeuta, ktory mi bol odporucany z centra pre tyrane zeny, ale nesadol mi. vobec nemal skusenosti s narcismi - to je ten, co ma poslal pytat si objatie od narcistickej matky. takze asi musim hladat dalej, chce to niekoho ozaj skuseneho s takymto typom osobnosti.

autor
28. okt 2022

@mirkita ked ja neviem. on to vsetko tak zaobali, ze ja sa vzdy citim vinna a zla.

ano, sobotne vecery prisli, ked som prestala riesit, takze to bola kvazi "odmena" za to, ze nanho netlacim a je mi to samozrejme opakovane, ze nech si uvedomim ako velmi sa on snazi a co vsetko on pre mna robi.

takto spisane to znie uplne hrozne, mne nepride vobec ako psychopat alebo manipulator, skor mam z neho pocit, ze on ma proste sam seba na prvom rebricku priorit a nevie sa ziadnym sposobom prisposobit, ze nevie ako sa ma normalne fungovat vo vztahu plus je extremne precitliveny na akykolvek naznak akehokolvek natlaku (nielen voci mne, ale ani v praci neznesie stres).

katkine_terapie
28. okt 2022

Autorka: Niekedy je to trosku narocnejsie najst, pretoze aj ked je dobry a ma skusenosti, tebe nemusi sadnut osobnostne alebo moze mat vycvik v psychoterapii, ktora tebe nebude vyhovovat (je vela psychoterapeutickych smerov a niek kazdy musi kazdemu sadnut). Ale verim, ze urcite sa najde taky, co ti bude vyhovovat 🙂

katkine_terapie
28. okt 2022

Autorka: a este k tomuto "ked ja neviem. on to vsetko tak zaobali, ze ja sa vzdy citim vinna a zla." Vina a strach su presne tie emocie, ktore sa v nas snazi toxicky clovek vyvolat.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
gagik
28. okt 2022

Ty musis byt strasne zufala alebo sa nudiť kombinácia s nervami zo železa, ked sa takto natahujes s takym debilom…

mirkita
29. okt 2022

Isto ho poznas lepsie nez my ostatne.. len teda manipulatori sa vacsinou javia uplne normalni. Mas sancu vidiet ho aj v nejakom okruhu priatelov? Mne by asi najviac vadilo tie pocity- aby si sa v kuse citila, ze robis nieco zle a mas byt vinna za to ze prejavis smutok alebo sklamanie. Asi mu treba narovinu komunikovat, ze je uplne v poriadku ak mas pocity a prejavis ich a pokial ich on berie ako vydieranie, je to jeho problem a nezrelost, ze neviem pracovat s vlastnou reakciou. Mozno mali doma taky "studeny odchov" alebo nejake zvlastne nastavenie ked nesmel prejavovat ako sa citi, lebo tym u rodicov vyvolaval nezelane reakcie. Toto mna tak z toho najviac uputalo. To ostatne, ze sa riadi podla seba a ste spolu malo a pod...to su take bezne veci a je to otazka priorit...

autor
29. okt 2022

@mirkita ja ho poznam uz 20 rokov, on je velky dobrak, len ano, tie pocity viny co vo mne vyvolava su tazke pre mna lebo ja neviem proste co je v poriadku a co nie. Ked mu poviem, ze unho nie som priorita cislo 1, co proste ocividne nie som, tak sa urazi do krvi. A povie mi, ze on mi dava vsetok svoj volny cas. Ano, dava mi svoj volny cas ktory mu ostane medzi oddychovanim, pracou, prechadzkami a rodicmi.
Dnes ma cely den volno, a jeho plan? Spat do 10, potom nic, potom berie mamu na obed, potom si ide pospat a potom vecer o 7 pride za nami.
Ale inak mi venuje vsetok svoj volny cas 🙂

Ale nemozem mu na to absolutne nic povedat, lebo sa okamzite urazi. Takze ja mam proste neustaly pocit, ze sa nemozem na nic stazovat, lebo miesto toho aby moje vycitky prijal a skusil s tym nieco urobit, tak sa nastve a otoci to proti mne. Pride mi to ako velka krivda ze proste nie som jednoznacne unho na prvom mieste a nie je ochotny si to priznat.

No nic, uz som sa zmierila s tym, ze toto proste buducnost nema, aj ked zamilovana som stale velmi 🙄

borabalazova
29. okt 2022

Predstava o sobote, až na ten obed s matkou, je sen veľkej časti mužov, len mi im zorganizujeme čas inak. 😉 Môj muž síce išiel s dcérou na huby, ale najradšej by dnešnú zahmlenú sobotu prespal tiež. Aká bola Tvoja predstava o dnešnom dni?

mircalla
29. okt 2022

@borabalazova Ja som nemala nikdy partnera, co chcel v sobotu spat....A skutocne nikomu nic neorganizujem....

martinka150
25. nov 2025
@anonym_autor

@mirkita ja ho poznam uz 20 rokov, on je velky dobrak, len ano, tie pocity viny co vo mne vyvolava su tazke pre mna lebo ja neviem proste co je v poriadku a co nie. Ked mu poviem, ze unho nie som priorita cislo 1, co proste ocividne nie som, tak sa urazi do krvi. A povie mi, ze on mi dava vsetok svoj volny cas. Ano, dava mi svoj volny cas ktory mu ostane medzi oddychovanim, pracou, prechadzkami a rodicmi.
Dnes ma cely den volno, a jeho plan? Spat do 10, potom nic, potom berie mamu na obed, potom si ide pospat a potom vecer o 7 pride za nami.
Ale inak mi venuje vsetok svoj volny cas 🙂

Ale nemozem mu na to absolutne nic povedat, lebo sa okamzite urazi. Takze ja mam proste neustaly pocit, ze sa nemozem na nic stazovat, lebo miesto toho aby moje vycitky prijal a skusil s tym nieco urobit, tak sa nastve a otoci to proti mne. Pride mi to ako velka krivda ze proste nie som jednoznacne unho na prvom mieste a nie je ochotny si to priznat.

No nic, uz som sa zmierila s tym, ze toto proste buducnost nema, aj ked zamilovana som stale velmi 🙄

@anonym_autor ako to dopadlo s nim?

Strana
z12