icon

Som ja lakomá?

6. nov 2021

S priateľom sme spolu rok, cca polroka spolu aj bývame v jeho byte.Ja si pri tom platím aj svoje bývanie, do budúcna pôjde do prenájmu, ale momentálne je byt v rekonštrukcii. Na bývanie u neho neprispievam, myslím tým vodu, energie. Avšak starám sa o jedlo a to je kameň úrazu. Priateľ má rád, keď varím, v domácnosti nechce pomáhať s vecami, ktoré pokladá za ženské (varenie, umývanie riadu, upratovanie celkovo). Co sa mi nepáči je ze ma stále necháva platiť v obchode. Nechcem byť zameraná na detaily, ale za prvé, keďže je to chlap samozrejme potrebuje oveľa viac, plus kopec potravín je iba on. Napríklad sladké vody a podobne. Keď ideme von sa najesť, väčšinou platí on, aj keď zase platí, že ja na rozdiel od neho vypijem 1 pivo a nie 4.Zaraba niekoľko násobne viac ako ja. Som lak

leskovael
7. nov 2021

Ste spolu rok, pol roka spolu žijete. On doma nepohne ani prstom, nakup potravin platíš ty. On platí SVOJ BYT a jedlo v resštike co predpokladám nieje na dennom poriadku.. a vstupy do kina a výlety cca na polovicu... Tak len tolko ti poviem ze si rozmysli ci chceš o pár rokov plakať že si doma s deťmi, ťaháš stravu z materskej a doma robíš slúžku...veľmi rýchlo by som si zbalila veci a zabuchla za sebou dvere

ivik4
7. nov 2021

Akoze napisem to este raz ale davno by som uz bola rozidena lebo potom Ti za 5 rokov splechne do ksichtu ze si doma s dietatom ci detmi a poriadne neprispievas,pripadne budes musiet minut matersku do posledneho eura

nexuska
Odpoveď bola odstránená
ckocka
7. nov 2021
zmrzlinka2021
7. nov 2021

@viestta problem je, ze mnohe zeny nemaju rovnopravnost este vo svojej hlave. Este stale sa stavaju do pozicie "upratovacky a opatrovatelky", este stale sa snazia hlavne naplnat ocakavania inych, este stale povazuju za normalne, ze ony zarabaju menej ako muzi... a tak by sa dalo pokracovat.

natalienka12
7. nov 2021

@ckocka Ja pisem o byte v osobnom vlastnictve kde najomne platis spravcovi a to zahrna vodu, upratovanie spolocnnych priestorov, poistenie domu, poplatky do Fondu, osvetlenie spolocnych priestorov atd. Nemyslim komercne najomne, ked si prenajimas cudzi byt. Podla autorky ziju v byte partnera, teda v byte, ktory on vlastni. Uz tomu rozumies?

taga
7. nov 2021

Ja mam inu otazku, ktora tu este nezaznela..
Mas svoj byt, ktory budes prenajimat.
Planujes si najom nechat len pre seba?
Lebo jemu najom neplatis, cize ked si aj svoj nechas, kupujes vlastne len tu stravu. Pises o veceriach, ja teda neviem, ale hlavne jedlo zvykne byt obed a ten si kupujete za gastrace ak som dobre postrehla.. alebo teda ok pol na pol. Ale pises, ze obcas aj on zaplati nakup.
Ja ti neviem, ja by som to tak cierno s tym tvojim nevidela. Z jeho pohladu ty neplatis ani najom, ani elektrinu, internet, staras sa o typicky zenske prace (co sa tak ci tak stara vacsina zien ci uz pred alebo po manzelstve) za to ta ten tvoj zoberie na dovolenku, spravi program... mozno keby sme videli jeho vypocet, dostali by sme iny pohlad na vec.
A baby, akoze preco by mala JEMU robit upratovacku a sluzku??? Ci, keby nebyvala v jeho ale vo svojom tak si neupratuje, ale zije v spine?? Ved upratuje tam, kde akurat zije. Na druhu stranu, jej chlap neupratuje teraz a mozno bez nej by si v tej spine kludne zil sam 🤣 mozno je to proste len ten typ chlapa

ckocka
7. nov 2021

@natalienka12 Ak som vlastník bytu (čo som) tak tu v žiadnom prípade nenechám nikoho okrem manžela bývať za napr. polovicu svojich náklad za byt, tobož zadarmo. Budem chcieť nájom.

natalienka12
7. nov 2021

@ckocka Prosím? To akože si jej priateľ má pýtať polovicu komerčného nájomného? A ona mu bude v byte ešte variť, upratovať, platiť stravu, on bude zadarmo sex kedy sa mu zachce a ona si bude ešte komerčné nájomné platiť. Bože ženy. Pracujem v mužskom kolektíve a nečudujem sa, že sa o ženách vyjadrujú ako o sliepkach, čo len nohy vedia rozťahovať.

natalienka12
7. nov 2021

V každom prípade to uzavriem tak, že ak si po pol roku bývania vyčítajú peniaze, že ona nakupuje potraviny, on ju niekam zaviezol atď...je to začiatok konca. Vo vzťahu, kde sa dvaja majú radi si peniaze nikdy nevyčítajú a už vôbec nie drobnosti typu, ja som zaplatila vstupenky do kina, ty si ma niekam odviezol...tento vzťah je vopred odsúdený na ukončenie a čím skôr ho ukončia, tým sa menej budú trápiť. Z kratšej cesty je to vždy jednoduchšie.

ckocka
7. nov 2021

@natalienka12 Prečo by si moj priatel/priatelka mal riešiť svoje bývanie bez platenia len preto že ja svoj byt mám?
Tým platením potravín a poskytnutou službou platí za bývanie, a podla mňa je to viac než velkorysé.

mpg
7. nov 2021

Vyzerá to aj tak, že oni plánujú, že jej byt budú po rekonštrukcii prenajímať za približne 400-500€ a tým bude mať aj ona vyšší príjem (zárobok + prenájom), ale aj tak to nemusí dobre dopadnúť, lebo najdôležitejšie je, aby sa vedeli ľahko dohodnúť, nie prepočitavať drobné sumy, aby mali podobný pohľad, aby sa necítili, že na niekoho doplácajú.

taga
7. nov 2021

@natalienka12 on bude mat zadarmo sex? 🤣🤣🤣 a ona nema ten sex zadarmo?? Kedy sa jej zachce, ked u neho byva?? To je co za pohlad toto.. ved sex je hadam obojstranna zalezitost, akt lasky.. zeny zo seba presne takymito nazormi robia akesi sexualne otrokyne. Smutneeeee

nexuska
7. nov 2021

@natalienka12 Sex zadarmo kedy sa mu zachce? A hadam by jej mal zaplatit?Tebe snad platia? 🤦‍♀️ Ved sex nie je nieco za nieco 🤷‍♀️

nexuska
7. nov 2021

Ja si dovolim vyzvat aj ostatne baby s podobnym nazorom ako je prezentovany vyssie ⬆️...zamyslite sa nad tym, neucte tomu aj svoje dcery 🙏

zuzliq
7. nov 2021

Ja si myslím, že je chyba, že ste sa k sebe nasťahovali len tak, bez plánu, bez rozhovoru o budúcnosti. Bolo sa treba dopredu dohodnúť, kam smerujete a jasne si stanoviť pravidlá (aj financie, starosť o domácnosť). Ak ste takého rozhovoru neboli schopní, znamená to, že zatiaľ nie ste v tej fáze vzťahu a spoločné bývanie neprinesie výhody, ale nepríjemnosti. Skús sa s ním dohodnúť teraz, preberte peniaze, upratovanie, varenie, budúcnosť. Ak sa vám to nepodarí, vráťte sa o krok späť a znovu skúste randiť, nech sa chlapec posnaží. Ak sa snažiť nebude, vlastne ti tým dá najavo, ako to s tebou myslí.

lujza123
7. nov 2021

Podľa mňa oveľa jednoduchšie by bolo spočítať si vaše celkové mesacne náklady na spolocny život - nájom, strava, drogeria, + nejaky fond na zábavu, dovolenku, tuto sumu si rozdeliť napoly.
Peniaze vybrať z banky hneď po vyplate a dat doma do spoločnej kasicky. Z toho hospodáriť, nakupovať, čo ostane minút na nejaké to pivo, benzín na spoločné výlety.
Takto nemáte prehľad, kto čo koľko platil, každý ma svoj pocit krivdy že platí viac než ten druhy...

viestta
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
7. nov 2021

všetky ženy, ktoré zarabate 1000 eur a váš partner 4000 eur a mate všetko 50:50, auto ma vyhradne on a vy mu platíte servis, poistky, robíte všetky domáce práce a muž nepohne ani prstom a ešte ste mu vdačné ,samé sa pozývate na kávu pripadne platíte aj za neho, robte to tak aj nadalej !! a nezaťahujte do toho ostatnych, ktorí to robiť nechcu a ešte ich dávate na výstrahu...

lujza123
7. nov 2021

Ináč chlap ktorý sa v panelákovom byte hra na ženské/muzske práce je vychcana lenivá hnida. Zena ktorá mu na to pristane a robí zo seba sluzku je jednoducho hlúpa hus.

Takýmto panáčikom by som dopriala aspoň rok života na veľkom statku, s rolami, zvieratami a krbom do ktorého treba nachystat 7 kubíkov dreva na kazdu zimu. Aby pochopily význam delby práce, dôvod prečo si ženy a muži delia robotu v takomto prostredí.

Ale aby dvaja bezdetni zamestnani ľudia žili tak ze jeden robí všetko a druhy ani prstom nepohne tak je to moc.

Celkovo by mi pri tomto chlapovi blikala kontrolka. Nielen blikala ale priam hukala ako požiarny alarm.
Lakomec a lenivec.

kristiii
7. nov 2021

Najprv som lajkla niektoré príspevky typu, že tvoj priateľ je vychcaný, ale postupne ako pridávaš príspevky, som na vážkach. Asi by to chcelo hodiť nejaké čísla. Koľko platíš ty cca mesačne za tie nákupy a koľko on za bývanie, menučká (je rozdiel, či na ne chodíte raz za mesiac alebo 3krat do týždňa), koľko ťa vyváža a čo všetko myslí tými ďalšími vecami, ktoré platí (napríklad tie welnessy a pod...).

zmrzlinka2021
7. nov 2021

@taga
treba sa pozerat na plat, ktory maju ludia vo vztahu a primerane podla toho platit. Osobne poznam muzov, pre ktorych je ctou, ze ich manzelky nemusia robit, a velmi radi sa postaraju.
Co sa tyka domacich prac, ak od niekoho vyzadujem, ze mi bude riadit domacnost, ja mam toho cloveka financne zabezpecit, nie ocakavat sluzku a este nech plati.

kristiii
7. nov 2021

A čo sa týka toho upratovania, tak také by nehrali, aby som ja všetko robila. To už aj môj 11 ročný syn vie a chápe, že musí pomáhať.

fiafia
7. nov 2021

Kým niesu záväzky, utekaj. Žiť s takýmto chlapom keby máte dieťa tak budeš denne počúvať,že vás musí živiť a ty budes musieť otrocit v domácnosti a dieťa bude tvoja starosť. Gentlemani nevymreli, len treba hľadať. Niekde žije muž čo si váži ženu, na ktorého sa dá spoľahnúť, je pilierom rodiny a rodina je a bude vždy prvoradá. Podľa opisu to ten tvoj nebude. 😁

taga
7. nov 2021

@zmrzlinka2021 suhlasim
Ale je tu pre mna jedno velke ALE!
My nevieme, ci on od nej skutocne pozaduje aby mu denne upratovala, varila, prala... mozno by to v pohode zvladol aj sam, len ona sa usadila do tejto pozicie 'chudatko sluzka som'.. vies, ako ja ked somrem muzovi, ze upratujem stale len ja a on mi povie, ved sa na to vykasli, nemusis to robit 😄 chod von s detmi a ja upracem (a potom si ja predstavim, ako by to spravil on, ako ja, vyzeniem ich von a upracem 😄)

taga
7. nov 2021

@zmrzlinka2021 dalsia vec, podla mna sa absolutne neporozpravali o financiach. Proste sadnut si a povedat: ja zarabam tolko a ty tolko.. zrarajme si spolocne mesacne naklady, a podelme si to tak, aby sa nikto necitil ukrivdeny, aby to nevyslo ze jeden na konci mesiaca usetri 1000 a druhy ma posledne tri dni prazdnu penazenku. Ak ona zaraba 1000 a on 2000 a maju naklady 1000, asi by to nemalo ist na polovicu ale nejakym pomerom, na ktorom sa dohodnu..
Ja si skor myslim, ze napr ten odvoz autom jej vyhodil na oci nasledne potom, ako mu ona vyhodila na oci nejaku blbost, tipu 'ty si vypil 4 piva'. tak to na mna posobi. Proste nemaju ziadny system, len si vyhadzuju na oci co kto plati a neplati..

karolinakr
7. nov 2021

@taga ja som zjedla 3 buchty, ty si zjedol 6 buchiet...inak každý to auto spomina, ja to nevidím v žiadnom príspevku

monka105
7. nov 2021

Kolegyňa má s priateľom excelovskú tabuľku. Zapisujú si tam každý výdavok. Na konci mesiaca si to všetko pekne rozdelia na polovicu. 🤷🏻‍♀️😄 ale teda v prvom rade, skús sa s ním o tom porozprávať, aby vedel, že ti tieto veci vadia a na druhej strane, aby si ty vedela, ako to vníma on. Nakoniec vieš, akí sú niektorí chlapi. Kÿm ich s prepáčením nekopneš do hlavy, nič im samým od seba nedôjde. 🙂

vlastnynazor
15. dec 2021

Rekonstrukcia tvojho bytu moze trvat tak mesiac/dva mesiace predpokladam. A potom chces byt prenajat, cize byvat uz len u priatela. Ako ste dohodnuti potom na vydavkoch? Predpokladam, ze ked si sa nastahovala k nemu docasne s tou vidinou, ze byt prenajmes, tak ste sa mozno o tom bavili. Teda, keby som v rovnakej situacii ako ty, myslim, ze by doslo i na tuto diskusiu. Osobne by mi asi tiez viac vadil jeho pristup muzska a zenska praca v domacnosti, kedze v byte tej muzskej prace nie je az tolko. Hoci ked si spomeniem na exa, tak tam tiez na zaciatku sluby, ze ako ma chce hyckat, co som brala, ze ktora zena sa nepotesi hyckaniu, ale i tak vsak zarabam aj ja, ci

vlastnynazor
15. dec 2021

@vlastnynazor (sorry som to nechtiac odoslala nedokoncene) cize je normalne, ze tiez sa financne zapajam a nakoniec sme dosli do etapy, ze z delenia sa nejakom stalo, ze ako sa on zvykol pritom zasmiat, ze mne to vzdy vychadza platit viac. A plus ani neviem ako, ale ma tak dobre zmanipoval, ze som platievala bezne aktivity, kt.bavili jeho a sucasne i aktivity, kt.bavili mna, pretoze ak ho to nebavilo, tak tam nechcel ist, ked som to zaplatila, tak isiel. A ked som opat dostala rozum, tak som videla kopu inych vystraznych znameni a ukoncila som to.