icon

Som na onkológii s mamou a nevyzerá to dobre. Ako zastaviť plač?

21. feb 2025

Zienky som na onkologii s mamou, uz to vyzera s nou velmi zle, uz to riesime vyse roka. Ale mam problem ze mi je strasne do revu. Drzala som sa cely rok pred nou, boli strasne tazke chvile, ale drzala som sa. No teraz mam pocit ze vybuchnem. Ale musim sa udrzat, aj kvoli nej, aj kvoli inym pacientom tu, prosim mate nejaky napad co robit? Ako to udrzat?

Strana
z3
kavasmliekom
21. feb 2025

Je mi to ľúto. Ak sa dá, choď sa prejsť, choď si dať kávu, a kľudne sa vyplač. Je to úplne v poriadku, že sa tak cítiš. A nedrž to v sebe, je to najhoršie, čo môžeš urobiť.

autor
21. feb 2025

@kavasmliekom no nemozem bude to vidiet na mne.

pribinak
21. feb 2025

Neviem z ktorého si mesta, ale Luga proti rakovine k pre príbuzných zdrama psychologické poradenstvo
Ti psychológovia sú skvelú venuju sa tejto problematike, skús sa na nich nakontaktovať

https://www.lpr.sk/siet-onkopsychologov/

A keď budeš nikde sama, tak sa poriadne vyrev, nedus to v sebe.

Veľa síl

marcellka32
21. feb 2025

Choď von kde budeš sama alebo s niekým kto ťa podrží a vyplac sa, plač toľko koľko treba....bojujte ❤️

guudy
21. feb 2025

Tiez odporucam prestriedat sa s niekym pri mamine… nebojuj so smutkom, pokojne ho pusti…si clovek, nie robot. Mamine prajem pokojny odchod❤️❤️

jana_eyre_2
21. feb 2025

Smútok treba vypustiť, inak udrie veľmi silno... 😞 Mrzí ma čo prežívate...

janinah
21. feb 2025

Kup si persen forte,neoťapuje.Ak si veriaca tak daj na omšu,za mamku aj za seva.Veľa sil.

petracandle
21. feb 2025

Je mi to ľúto 🥲

autor
21. feb 2025

@guudy dufam, ze este nie odchod. Ale ked ju vidim.. chcem dufat. A nemam s kym striedat. Obcas pride pomoct jedna pani, ale inak je vsetko na mne. Moj brat je nepouzitelny.

Dakujem vam.

@janinah mam obcas neurol, pomaha. Ale ten plac, to uz musim niekde pustit. Ale ked som stale s nou..

Dnes mam psychologa, tak ok. Ale musela som to teraz zastavit, sme tu, tak nech sa tu nezrutim. Dala som sa do reci s jednym panom a trocha pomohlo.

kavasmliekom
21. feb 2025

A čo mama ta nikdy nevidela plakať? Je to hanba sa báť o ňu? Myslis, že ona nevie, ako to s nou je? Kľudne si poplač.

alex49
21. feb 2025

Vyplac sa, bude ti lepšie. No a čo, že to bude vidieť. Nepotláčaj svoje pocity.

zuzinka888
21. feb 2025

Je mi to luto, co prezivas- ale preco skryvat plac? Je to emocia bolesti a smutku a ty trpis a si smutna! Ty places sama v "kupelni" a mamka sama na posteli? Aj ju boli co preziva - na tele aj na dusi- a bili ju aj to co s nou zdielas. Kludne placte spolu- takyto plac vie "liecit" a posilnit vztahy. Plac nie je nic zle.

tilly
21. feb 2025

@kavasmliekom nie je hanba pred ňou plakať, ale načo jej ešte nakladať. Za mňa najhoršie bolo lamentovanie a vzdychanie mojej rodiny. Aj preto som chodila na onko sama. Mala som čo robiť sama so sebou, nie ešte niesť smútok môjho okolia.

Autorka, drž sa. Mne pomáha v takých chvíľach odreagovať sa. Mozog dobre otupia videa na insta/fb, alebo podcasty, hudba...

kavasmliekom
21. feb 2025

@tilly aké nakladanie? Aké lamentovanie? Píšem o plači.

autor
21. feb 2025

@zuzinka888 bojim sa, ze ju tym placom oslabim, vystrasim, ze ju v mysli pochovavam, ze ked uz placem tak je velmi zle. A navyse su tu ini ludia, ini pacienti, ktori maju tiez strach. Vcera som to nezvladla v obchode, kamoska mi volala, ale kukali na mna ludia ako na zjavenie. Tam som ale nebola s mamou.
@tilly dakujem, ze tomu rozumies.

marcellka32
21. feb 2025

Keď to príde, kľudne plač aj pred mamou....aj spolu, niekde som čítala, že to práve dodá silu potom bojovať, veď plač nie je len prejav smútku, ale aj pocit, že nam na druhom človeku veľmi záleží, posielam objatie ❤️

kavasmliekom
21. feb 2025

A to si tam celý deň?

kavasmliekom
21. feb 2025

Tvoja mama plakala pred tebou? Ako sa správa? Rozpráva? O čom? Môže chodiť? Sadnúť?

guudy
21. feb 2025

Autorka, podla mna je uplne v poriadku si poplakat. Tiez si myslim, ze aj spolocne vypustenie emocii je prospesne. Pomaha to psychicky spracovavat situaciu. Dobre, ze ides k psychologovi👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
V ktorom meste ste?

zuzinka888
21. feb 2025

Nie cloveka co je ci bol na onkologii a neplakal by. To nie je o " nakladani" ale o zdielani. Tvoja mamka preziva obrovsku neistotu, strach z bolesti co bude dalej, co ak to nezvadne( moze byt silna a maximalna optimistka- no tie myslienky pridu na kazdeho), strach zo smrti- a hlavne strach z opustenia a z toho ako vam jej odchod velmi ublizi a ako vas zrani, a ako to zvladnete. Bud k mamke uprimna a vyplacte sa spolu. Ked mi zomrelo dietatko -sme s manzelom plakavali kazdy zvlast a " tajne" aby to ten druhy nevidel a netrpel tým ze sa ten dryhy trapy. Potom sme sa tak raz "prichytili" a plakali sme spolu. Bolo to veelmi narocne a tazke- no bolo to aj istym sposobom uzdravujuce.

tilly
21. feb 2025

@kavasmliekom plakať pred mamou. Myslíš, že jej tým nenaloží? Mama vie, že dcéra sa o ňu bojí, nemusí plakať pred ňou

marcellka32
21. feb 2025

@tilly každý je iný, ona si svoju mamu pozná najlepšie a áno vyplakať sa spolu pomáha...nie od rána do večera plakať a vzdychať, ale dať to von zo seba, nie je normálne neprejavit slzy v takom stave aspoň podľa mňa...

tilly
21. feb 2025

@zuzinka888 nie je to o zdieľaní. Matka potrebuje oporu a nie ešte robiť oporu dcére. Matka nech plače. Nech si aj spolu doma poplačú, ak to tak cíti, ale na onko musíš byť pragmatik. Ísť, roboticky robiť, čo ti odporučia alebo prikážu, ideálne s úsmevom alebo úplne bez emócií

tilly
21. feb 2025

@marcellka32 áno, každý je iný, ale nikomu nepomohlo zložiť sa pri liečbe, to práve škodí. Treba máme vlievať optimizmus, nie plakať.
Potom doma kľudne, ale počas liečby, vyšetrení si treba nazbierať všetku silu, optimizmus a byť v pohode.

marcellka32
21. feb 2025

@tilly nikto nepíše, že má plakať pred lekármi, vzdychať, či sa nebodaj zlozit.....ale tíško pustiť slzy aj pred chorým rodičom je ok, aj tak vie, že plačeme, prečo sa pretvarovat? Ja viem ako to myslíš, že treba dodávať človeku energiu, chuť žiť, ale aj plač je súčasť choroby a uzdravenia. A keď bude sama, vyrevat sa riadne

kavasmliekom
21. feb 2025

@tilly a o keď to je tak, že mama plače tajné, aby nevidela dcéra a dcéra tiež tajne? A ich to ubíja ešte viac, ako by plakali spolu. Nevieš okolností, a možno ani jej dcéra netuší, ako sa jej mama tajne vyplakava a čaká kedy odíde, len aby sa mohla "opustiť"
Treba byť úprimný aj k druhým a dať vedieť o svojich pocitoch. Možno ich to posilní a možno nie, ale je to jej mama, kto iný ma vedieť o jej pocitoch, keď nie ona. A ver tomu, že to vie, len sa tvária, že su obe silné. Spoločne sa vyplakať niekedy dodá viac sily...

autor
21. feb 2025

Inak za rok a asi 70 krat co sme tu boli, som tu cloveka nevidela vyronit slzu. Ja som akurat revala v aute ked som ju tu nechavala na prvu chemo :(

balerina2025
21. feb 2025

my sme sa trapili 2 mesiace a pol.
a ubralo nam to snad 10 rokov zivota
nebudme pisat cim sme si presli my
ostala som sediva a tiez mam porblemy odvtedy zdravotne
takze urcite nepodcenuj psychohygienu
prajem vela sil
kludne mi napis spravu ak chces🍀

tilly
21. feb 2025

@marcellka32 ja som to pochopila tak, že je teraz na onkológii a nevie udržať slzy... ako píšem, doma, ak to pomôže, nech to spolu vypustia, ale pri liečbe a vyšetreniach je potrebné mať pozitívnu energiu.

tilly
21. feb 2025

Autorka áno. Za 8 rokov som videla plakať jednu mladú ženu pri chemo a jednu moju kamošku pri poslednej chemo museli dokonca prispať, lebo sa zložila. Ale doprovod bol vždy s úsmevom, držali sa všetci. Nato je to doprovod. Má to byť opora. Drž sa

Strana
z3