icon

Som nevďačná, keď vnímam nespravodlivosť?

ela22ela
29. dec 2023

Ahojte, pripadám si nevďačná ale ako by ste sa vy cítili v takejto situácií ? Moja sestra má priateľa, sú spolu takmer rok. Nie je to nič vážne, ako vždy... od puberty strieda partnerov ako topánky. Každý rok sedí na Vianoce na návštevách iný chlap.So sestrou mám zlý vzťah a asi aj preto vnímam situáciu ktorá sa dnes stala dosť zle. Ja som vydatá. S mužom sme 5 rokov, moji rodičia ho zbožňujú a aj ja mám s rodičmi krásny vzťah.S manželom máme spolu dcéru ktorá má rok a pól. Dnes sme boli na návšteve u mojich rodičov, dávali sme si darčeky a bola dobrá nálada. Moji rodičia sú vždy veľmi štedrí, neraz sme im hovorili (ja aj sestra) aby to tak nepreháňali že nám stačí nejaká drobnosť. Dnes tomu nebolo inak. Prvý sme si rozbalovali darčeky my s manželom a dcérou. Dcéra dostala drevené sánky (jedny už doma máme a rodičia o tom vedia), knihu (aktivity pre dieťa do pól roka ... dcéra má rok a pól), oblečenie (všetko jej je malé lebo netrafili veľkosť a mama už nemá bloky takže to ani nevráti) .My s manželom sme dostali 2 lístky do kina na ľubovoľné predstavenie (hodnota 20€). Sestra s jej aktuálnym priateľom dostali 600€-vý pobyt do Tatier. A tu nastal šok. Nedalo mi to a neskôr som sa opýtala mami osamote či jej to nepríde nefér. Povedala mi že im dali viac preto lebo naša dcéra dostáva od nich darčeky aj na meniny aj narodeniny počas roka a im nedávajú lebo dieťa nemajú. Ako by ste to brali ? Všetko čo dcére kúpili nevyužijeme, kniha je pre menšie deti, oblečenie je malé a nejde vrátiť a sánky už máme... my sme dostali po 10€ na kino.Takže mne ako dcére dali 10€ na kino a partnerovi mojej sestry 300€ na pobyt ? Akože čo on stým má že moje dieťa dostáva od babky a dedka darčeky na narodeniny a meniny ? Na jednej strane si pripadám totálne nevďačná a hovorím si že nerieš to buď vďačná za to čo máš a dopraj ostatným a na druhú stranu ma ide poraziť z toho že moje dieťa nedostalo ani tretinu z toho čo nejaký chlap čo tu určite zas budúce Vianoce nebude... čo si o tom myslíte ?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
natall113
29. dec 2023

Mňa prekvapuje to zmýšľanie že porovnávajú darčeky čo dali sestre a čo tvojmu dieťaťu. U nás ja a sestra dostávame rovnako plus ja mám dcéru a tá dostáva zvlášť

0kristina0
29. dec 2023

Tvoja mama velmi zle zmysla. Ako moze porovnat kratkodoby vztah s manzelstvom a jednym dietatom? To nie je vasa chyba ze sestra nema dieta. Obdarovana bola dcera a tvoja mama ma dcery dve takze mala vas obdarovat rovnako, aspon tak by to malo byt lebo v opacnom pripade je jeden zo surodencov ukrateny, co si v tomto pripade ty. Ja chapem ako to myslis, ide o princip a nie o zavist. Toto bolo prvy krat co urobila taky rozdiel medzi vami alebo sa to deje pravidelne?

summer23456
29. dec 2023

@ela22ela vy ste čo dali rodičom?

mamina7070
29. dec 2023

@ela22ela aky darcek ste dali rodicom? a aky si dala sestre a ona tebe?

heln
29. dec 2023

@ela22ela ja ta chapem, tiez by som sa tak asi citila, a asi by ma to stvalo. sanky nechaj rodicom, budu ti len zavadzat, knihu a oblecenie odloz ak planujete aj druhe dieta, ak nie tak predaj (cez aplikaciu ktorej meno sa nesmie na mk napisat, lebo vymazu komentar). a s tym ostatnym sa vysporiadaj, bolo to rozhodnutie rodicov, mozno uz tiez tuzia potom, aby sestra mala staleho partnera.

natall113
29. dec 2023

@heln prečo vymažú komentár? Je to tá aplikácia na V? Je to pre mňa novinka že je to tu zákazane

deedol
29. dec 2023

@natall113 je to konkurencia mk bazaru, tak preto 😒

natall113
29. dec 2023

@deedol ahaa to mi ani nenapadlo na MK bazár nepoužívam ale dáva to logiku ďakujem za odpoveď

ela22ela
autor
29. dec 2023

@kittykat22 nechápem ten útok 🙂 rodičom som kúpila kuchynského robota za 230e, sestra im nekúpila, ako vždy nič ... To že nám stačí drobnosť sme rodičom hovorili viac krát spolu so sestrou avšak jej dávajú za 600e a prestali dávať iba mne 🙂 keď už čítam takýto útok vytiahnem aj to že to nie je ani o tom že by mali rodičia pocit že my sa máme dobre a oni nie, pretože peňazí majú o čosi viac oni. A že si myslím že som lepšia lebo som "klofla chalapa a spravila si dieťa?" Čo ? to som povedala ? Ja som povedala že že sestra bola problémová nie žeja som lepšia. A darčeky porovnávam lebo dcéra je ich vnučka a sestrin priateľ je človek, ktorého tento rok videli 10x a všetci sme ho počuli povedať dokopy 50 viet. A sestru ľutovať netreba, vážny vzťah nemá preto, lebo každého podvádza. A vetami si neprotirečím, boli veľmi štedrí ale k nám o čosi menej. A to nehovorím o tom že to robia celý rok. Na narodeniny mi dali kyticu, potešila ma ... ale keď som zistila o mesiac že sestre dali 100e thajskú masáž pre dvoch z rovnakého dôvodu, "lebo moja dcéra" tak mi to prekážalo. Každopádne ďakujem za názor a teším sa stebou, že si taká ľudská a chápavá osoba, musí sa ti super žiť keď sa na nikoho za nič nehneváš a vo všetko hľadáš dobro 🙂 !

ela22ela
autor
29. dec 2023

@summer23456 kuchynského robota za 230e, sestra nič ... a tak je to vždy. Už si všetci zvykli že sestra Vianoce proste nerieši. Zato s priateľom si kúpili na január pobyt do Ománu.

natall113
29. dec 2023

Nechápem prečo tam ťahajú tvoju dcéru, hovorím u nás sa to vôbec tak nerobí teraz boli Vianoce ja som dostala kozmetiku a 100€ sestra tak isto. Ja mám dieťa ona nie, dcéra dostala normálne darčeky od starých rodičov a nekratili preto darčeky mne. Stále mi to nejako nejde do hlavy čo má tvoja sestra s tvojou dcerou

ela22ela
autor
29. dec 2023

@0kristina0 deje sa to pravidelne, na jednej strane mi povedala že im dali tento pobyt aby vyrovnala to že moja dcéra dostáva darčeky k narodeninám a meninám počas roka ale na druhej strane mi pred rokom (keď mala sestra narodeniny) povedala že jej dáva dva krát to čo mne lebo ona nemá aktuálne priateľa (vtedy bola asi mesiac sama). Čiže dostala aj to čo dáva môjmu mužovi.

lenicka999
29. dec 2023

Tvoji rodičia mají dvojaký meter na vás dve a sami to nechcú vidieť. A teraz baba raď ako na to. Sama neviem.

ela22ela
autor
29. dec 2023

@mamina7070 rodičom som dala kuchynského robota, sestre sme dali ručný vysávač ale sestra nedáva darčeky nikomu lebo ona vraj "vianoce nerieši"

mikadooo
29. dec 2023

@ela22ela určite by som za mamou nechodila riešiť čo kto dostal v akej hodnote. Áno, si nevďačná a vypočítavá. Čo ťa do toho, nie sú to tvoje peniaze, evidentne sa to nestáva pravidelne, nemáš to vôbec čo riešiť. "To neni fér" riešia moje neplnoleté decká a nie my, ktoré si môžeme kúpiť čo chceme a kedy chceme.

ela22ela
autor
29. dec 2023

@mikadooostáva sa to pravidelne od kedy je dcéra na svete 🙂

subartic
29. dec 2023

my sme traja súrodenci , všetci traja sme ženatý / vydaté , máme rozdielny počet detí ale na Vianoce dostávame rovnakú sumu , bez ohľadu na partnera a počet detí . Ja mám detí 5 , brat 2 , sestra 2 . Na počet osôb mám menej ako moji súrodenci ale nikdy som to neriešila , ani ma to len nenapadlo .

ela22ela
autor
29. dec 2023

@subartic ja by som to tiež neriešila keby nevidím že na sestru dali za rok a pol čo je malá na svete hádam 3 000 len tak mimo sviatkov pritom moja dcéra určite nedostala veci za 3 000... tak nechápem čo kompenzujú

prosimopomoc
29. dec 2023

@ela22ela predaj knihu, oblecenie, sanky a urobte si 1 dnovy vylet

ivik4
29. dec 2023

Ved sa upokoj uz a predychaj ze tvoji rodicia mozu so svojimi peniazmi nalozit tak ako chcu

luccija
29. dec 2023

@ela22ela to tak zariadila príroda🙂rodičia vždy viac ľutujú to dieťa, ktoré sa nevydarilo, majú potrebu pomáhať zamrzelo by ma to, ale nerob rodičom výčitky tak to je.Mame takú švagrinú🤪

lenicka999
29. dec 2023

@luccija Ja mám takú istú situáciu v rodine, a musím sa priznať že neviem ako sa cez tu neprávosť preniesť. Ako to robíš ty u seba?

nerko
29. dec 2023

@ela22ela a to sú len darčeky na Vianoce….Moji starší súrodenci dostali od rodičov byty, keď ešte podnikali. A ja s mladšou sestrou sme vyšli na prázdno, lebo už podnikanie zavesili na klinec. Takže čo Ti poviem 🤷‍♀️… Ja mám deti dve a snažím sa byť spravodlivá, hádam mi to ostane kým budem žiť.
Ty s tým asi nič nenarobíš, sú to ich peniaze. Často robia rodičia tú chybu, že dotujú problémovejšie deti, ako by im kompenzovali to, že nie sú v niečom úspešné. Ty sa teš zo svojej rodiny ❤️.

misiak7777
29. dec 2023

@ivik4 nechápeš o čo ide. Moja mama mne a sestre vždy dáva spravodlivo. A robím to aj ja a sestra. Pamätám si z detstva, ako stará mama z maminej strany vždy uprednostňovala maminu sestru a jej dcéru. Ona dostala 10 kinderiek, ja 1... A ako dieťaťu mi to bolo ľúto, aj mojej mame. Preto som aj túto stranu rodiny už ako dieťa nechcela a aj prestala navštevovať

ivik4
29. dec 2023

@misiak7777 ako mozes napisat ze neviem o co ide a ci som takuto ,,nespravodlivost" nezazila. Keby nie od mami, kludne od niekoho ineho.

luccija
29. dec 2023

@lenicka999 nijako mňa to netrápi kvôli sebe či dcere, ale kvôli mužovi.Nikdy ho nepochválili a majú za co každý rozhovor na návšteve či u nás je o jeho sestre.On je starší šikovný brat, ktorému nič netreba, lebo veď je šikovný ona chudá nemá partnera, rodinu ešte on platil sestre vodičák, kožené bundy a pod ..keď boli mladší nemusel chcel...od malička bol vychovávaný, že sestra je o 10 r mladšia a miláčik rodiny
Ja som vzťahy prerušila pred 6 r a som spokojná.
Nič neviem, nič ma netrápi.Ale nikdy nepochopím opiciu lásku voči jednému dieťaťu na šťastie mám jedináčika

dzejny656
29. dec 2023

Mne by to bolo fuk koľko dostali súrodenci a koľko ja, sú to peniaze rodičov a môžu si s nimi robiť čo chcú. Ja si viem na svoje potreby a veci čo chcem zarobiť sama, nepotrebujem už dávno nič od rodičov. A nie som ani veľmi typ na darčeky, na Vianociach ma tešia iné veci. Skôr to zvyknem robiť tak že keď moji rodičia idú rozdeľovať peniaze medzi súrodencov tak im poviem aby môj "podiel" dali najmladšej sestre, ktorá ešte nepracuje, nemá manžela ani bývanie. U svokrovcov je to podobné, viac podporujú rodinu môjho brata, ktorá je na tom "horšie" ako my. Ja som šťastná že si na všetko vieme zarobiť sami ❤️

luccija
29. dec 2023

@lenicka999 ale muž hovorí, že ho to netrápi on je taký skromný typ človeka ja to cítim ako krivdu, ale čo už.Ale tu nehovorím o darčekoch, peniazoch skôr o tom, že sa nemusela o nič postarať býva s nimi, mama otec robia raňajky, obedy a my sme niekedy padali na hubu a nikto sa nespýtal či potrebujeme pomoc, keď sme sa sťahovali, malé dieta....Ale naučili sme sa starať sa sami o seba teraz s odstupom času hodnotím, že nas to zocelilo;)

ckocka
29. dec 2023

Možno jej chcú nejako vynahradiť to akú má nenávistnú sestru.