icon

Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?

8. aug 2024

V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.

Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?

modrykolibrik
10. aug 2024

@mateson2004 ked pojde do zahranicia a zarobi povedzme 1300 sud povie, ze na to ma a ma prispievat matke.

benit
10. aug 2024

@modrykolibrik ty bud stastna, ze mas normalnu mamu.
Nie kazdy ma take stastie.
Navazat sa do mladej holky, co si s vlastnou mamou uzila je od teba zakerne. Plasit ju sudom tiez nie je normalne. Autorka sa chce postavit na vlastne nohy, starat sa sama o seba. Odchadza pracovat do zahranicia aby sa mala lepsie. Vidi doma priklad, ktory je odstrasujuci a asi nechce skoncit tak isto alebo robit len na matku. Matka mohla aj doteraz nieco robit a nepracovala, lahsie je mat natrcenu dlan a davajte, nech sa kazdy postara.

modrykolibrik
10. aug 2024

@benit ten ID jej nepriznali len tak. Ja len hovorim, ze dcera je nevdacna a ano strasim ju lebo to moze byt rralne

mateson2004
10. aug 2024

@modrykolibrik vieš koľko ľudí s ID pracuje. Mám kamošku , staršiu od jej matky, taká istá diagnóza a pracuje.

mateson2004
10. aug 2024

Ako píše, jej matka nemá dokonca plný ID. Má čiastočný.

kp7333
10. aug 2024

@mateson2004 ciastocny ID ma u nas kopec ludi, ktori nedokazu vykonavat sustavnu pracu, no SP im neuzna plnu invaliditu, napr. aj mnohi tazko chori psychiatricki pacienti.

mateson2004
10. aug 2024

Navyše ten čiastočný ID ma priznaný 5 rokov. Prečo nepracovala do takmer 40 rokov? Mohla mať vyšší ID. Normálne už mňa to ser.. ako ju tu deptate niektoré. Asi Vás to baví, strašiť mladú babu...inak neviem. Akože napísať ,že pôjdeš na súd a nikto sa nebude pýtať či na to máš 🤦🤦🤦 takové žvásty , nezmyselné

weleda123
10. aug 2024

@modrykolibrik ten ID jej priznali po 7 rokoch, a súde. Takže asi tak. Môj otec nemá na pravej ruke prsty, prišiel o ne v práci (je pravák), na nohách má kŕčové žily, ktoré už mal 2x operované, po druhej operácii sa ku dokonca roztvorila rana a pol roka mal dieru v nohe. Inak nohy má úplne až čierno-modré celé. A hádaj čo... Pracuje. A to poberá celý invalidný dôchodok. Nevidím dôvod, prečo by autorkina mama nemohla. Môže robiť upratovačku. Môže robiť na vrátnici. Môže ísť do jednoty sadnúť si do pokladne a blokovať. To by zvládla ľavou zadnou... Ale to by ovšem musela chcieť.

mateson2004
10. aug 2024

@weleda123 presne tak. Neverím, že ak by sa jej chcelo, nenašlo by sa nič, aj keď na skrátený úväzok , by si mohla privyrobiť.

benit
10. aug 2024

@modrykolibrik nie je nevdacna dcera, ale matka. Za co jej ma byt vdacna, ze ju porodila? Cely zivot nerobila preco? Nezivila svoju dceru preco ked studovala a este dcera zivila ju? Ver tomu, ze aj na to by sud prihliadal.
Pisem ti, bud rada, ze mas normalnu mamu. Tam koncim.

benit
10. aug 2024

@modrykolibrik mam sesternicu na id a chodi do prace, nic jej nie je. Akurat zneuzila system. Este sa z toho smeje. Takze aj tak sa prideluju id.

lenkasarka
10. aug 2024

@modrykolibrik ako to že nikoho nebude zaujímať či nato má a tak či tak platiť bude. Prečo potom ženy majú minimálne výživné ? Vtedy už niekoho zaujíma že druha strana nato nemá? Prečo toto píšeš pre ježkove oči.🙄

modrykolibrik
10. aug 2024

Moja mama bola po tazkom infarkte, je imobilna chodi pomocou vozika. Musi chodit k lekarovi, hrozi jej zlyhanie obliciek. Maju domcek.
Ziadala o ID neuznali jej ho vsak jej nic neni. Nabehla som tam a navrieskala na doktora nech sa spamata. Zena ktora je odkazana na invalidny vozik lebo neprejde, ma strojcek, zlyhavaju jej oblicky, berie mnozstvo liekov lebo jej vseobecny lekar nezistil, ze prekonala infarkt. Intubovana, 2 krat jej menili pristroj. Srdce jej pracuje na 20% a on povie, ze jej nic neni moze ist pracovat. Mama robila cely zivot ucitelku. Nema narok na opatrovatelsky, na auto na upravu domu. Kupe sa doma v obyvacke. Je plne odkazana na otca a rodinu
Podla teba takeho cloveka posadis za kasu vsak na blokuj nic ti neni?

mateson2004
10. aug 2024

@modrykolibrik ak je to takto, ako píšeš, tak neverím, že nemá nárok na nejaké príspevky. Ak sa nepohybuje bez invalidného vozíka. Príspevok na asistenciu atď... Bolo jej to zamietnuté z UPSVaR?

subartic
10. aug 2024

@mateson2004 ja mám dojem že nežiješ v tomto na Slovensku . Vieš akú tortúru podstupujú niektorí ľudia aby získali invalidný, ťažko chorí ľudia a tam sedí nejaký blbec a od stola ti povie že nemá nárok . Alebo len polovičný , akú tortúru podstupujú matky hendikepovaných detí aby dostali príslušné dávky na ktoré majú zo zákona nárok . Účtujeme právne kancelárie , mnoho ľudí sa súdi so SP aj kvôli dôchodkom .

kristinka92
10. aug 2024

@modrykolibrik dcéra je nevďačná?😂 myslíš tá dcéra, ktorá jej dala za 5 rokov 12.000€, z výživného určeného pre ňu? tá dcéra ktorá počas štúdia na vysokej škole namiesto toho aby brala od rodičov tak poctivo brigádovala a davala matke, ktora jej nedala nic? tak to je teda nevďačnosť!
vo väčšine normálnych rodín rodičia podporujú deti, aj dokym študujú na vysokej škole, tu nie len že dcéra nič nedostala, ona ešte platila matke

kp7333
10. aug 2024

s invalidmi a rodicmi starajucimi sa o postihnute dieta tento stat uz dlhodobo najviac vydrbava. Nielen ze tie davky su strasne nizke, ale ich priznavaju len % z tych, ktori ich naozaj potrebuju.

cacianka
10. aug 2024

@kristinka92 a ešte aj nákupy vecí museli byť také, aké hystericky vyvrieskala

modrykolibrik
10. aug 2024

@kristinka92 a z coho akoze jej mala platit? Moji rodicia boli na dochodku ked som sla studovat a nemali tiez z coho. Mama mala dochodok 300 a otec 250 a mala som im dat noz pod krk aby mi platili skolu?

skeblicka777
10. aug 2024

Autorka tiež som na tvojej strane,mala som podobnú matku, všetko čo dá dalo rozflakala, keď bolo najhoršie,zobrali sme ju k nám, to nevydržalo ani rok, všetko bolo zlé, nič sa jej nepáčilo a silno pracovala na tom, aby sme sa rozviedli 😳, kto nezažil, nepochopí. Nakoniec odišla, zomrela niekde ako bezdomovec, bohužiaľ,komu niet rady, tomu nieto pomoci. A aby nám ľúto nebolo, aktuálne pani svokra ide žiadať výživné, lebo chuderka má malý dôchodok,ale že táto pani posledných 20 rokov pred dôchodkom nikde nerobila,lebo jej stačila sociálka, to už je nepodstatné 👌. Nedaj sa vydierať a za mňa kľudne nech ťa dá tvoja matka v najhorsom prípade na súd, budeš mať rozhodnutie, peniaze pošleš,aj keď to nebude jednoduché a nech si žije sama svoj život

kristinka92
10. aug 2024

@modrykolibrik žeby z vyplaty? jaj aha pardon, 35+ ročná a nerobila a ani nechce ani sa nebude snažiť.
vy ste aj prispievala rodicom zo svojich brigád okrem platenia všetkých výdajov na seba ako tu autorka?

mandarinka555
10. aug 2024

@monsterablue Ty budeš zrejme taká istá, ako jej matka...čiže vyciciavať všetkých naokolo a ani za boha neísť do roboty, že?

cacianka
10. aug 2024

@modrykolibrik že z čoho ?! Mala pracovať , zarábať aspoň na seba a nevyciciavat dieťa ! Zdravá mladá žena 30+ nemôže pracovať ?

kristiii
11. aug 2024

Nezávidím ti situáciu autorka. Asi by si sa mala pripraviť na možnosť, že mama sa s tebou bude súdiť o výživné. Ak nie hneď, tak časom. Lebo ona bude finančne proste v prdeli a neverím, že bude hľadať riešenie svojej situácie hľadaním práce. Inak s tým TP, neviem či sa to tu spomínalo, nečítala som úplne všetky odpovede, ale ak sa nič nezmenilo, tak TP ti musí najprv zrušiť tvoja mama, čo teda neviem, či by bola ochotná a až následne si ho môžeš prihlásiť u otca. Ak kecam ma opravte, ale takto to bolo pár rokov dozadu, keď si bývalí majitelia vtedy už môjho bytu chceli prehlásiť TP. Ale teda neboli sme rodina, tam to platí možno inak? 🤷
@draik na základe akého zákona má povinnosť vyzivovat jej matku aj po 10rokoch od rozvodu exmanžel. To ma zaujalo.

draik
11. aug 2024

@kristiii
1. Kecáte
2. Zákona o rodine. Keďže je na ID, je možné, že by bol predĺžený aj na dobu po 5. rokoch od rozvodu. A je to príspevok, nie výživné.

kristiii
11. aug 2024

@draik tak díky za rozsiahlu odpoveď. Akože ja ťa tu rešpektujem ako odborníka, ale fakt je taký problém napísať (pre niekoho iného, nie pre mňa, lebo sa ma to aktuálne vôbec netýka, v čom konkrétne kecam?). Lebo takto to v mojom prípade pár rokov dozadu prebiehalo. Za odpoveď číslo 2 ďakujem, pozriem si.

skeblicka777
11. aug 2024

@draik jemime to fakt, keď sa niekto rozvedie, tak sa bude celý život triasť , aby bývalý/á riadne pracoval, lebo keď náhodou ochorie a bude musieť na ID, tak potom si môže pýtať aj po 10 rokoch príspevok,no ufff

draik
11. aug 2024

@kristiii
Ospravedlňujem sa, ale nemám kapacitu obsiahlejšie opravovať každý nesprávny príspevok. Píšem sem v rámci voľného času a istého spôsobu relaxu, spravidla popri práci.
Ani vo Vami spomínanom prípade to nebolo tak, ako ste uviedli. Stačilo prihlásiť TP na novej adrese

cacianka
11. aug 2024

@kristiii TP môže odhlásiť majiteľ nehnuteľnosti, vezme na ohlasovnu pobytov list vlastníctva a za 5 minút odhlásiť nevlastníka, kohokoľvek ( okrem výnimiek )
Každý dospelý človek sa môže odhlásiť kedykolvek slobodne z pobytu, prihlásiť sa môže tam, kde mu vlastník nehnuteľnosti dá súhlas ( ide s ním na ohlasovňu). Takže v tomto kecaš.
Príspevok na rozvedeneho manžela/ manželku má tiež svoje pravidlá, ktoré sú uvedené v zákone o rodine, súd rozhodne podľa všetkých relevantných údajov ( dôkazy)
Buďme radi, že draik odpovedá na podstatné problémy, lebo to robí zadarmo, vo svojom voľnom čase, kto chce vedieť viac , môže si zaplatiť konzultácie v právnickej/advokátskej kancelárii.

kristiii
11. aug 2024

@cacianka prišli mi domov klopať bývalí majitelia, aby som ich odhlásila, lebo inak sa nemôžu prihlásiť inde. Preto som to napísala. Ak je to blbosť, tak som rada, že to niekto objasnil. Ďakujem. Ku zbytku sa radšej nevyjadrujem.