Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?
V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.
Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?
SM nie je tazka choroba???
A čo sú jej aktivity?
Ja som po VS 4 roky byvala u rodicov, kym som nezarabala tolko, aby som si mohla dovolit podnajom a neskor hypoteku. Dnesni mladi chcu vsetko hned, aj vysoky plat bez skusenosti. Neviem, aky odbor si vystudovala, ale v zahranici si pracu v odbore tazko najdes, to chces robit nekvalifikovanu pracu? A potom po navrate (ak sa vobec vratis) zas len nebudes mat prax v odbore. Naco si potom studovala?
@kp7333 Nie neni tazka choroba. Mama vsetko v pohode zvlada, len sa na vsetko stazuje. Ked dokaze sama spisat tolko navrhov na sud a trestnych oznameni, zvladla by aj vyplnovat dotazniky za 2 eura. Ohovorit 5x za den kazdu susedku a stalkovat manzelku otca. Ja sa chcem osamostanit, byvat teraz s priatelom v zahranici, buduci rok mat svadbu, potom mozno deti. Ja nemozem zostat na vychode, pracovat za 600 eur z toho dat 200 mame a byvat s nou vecne. Pretoze zo zvysnych 400 eur sa sama neuzivim.
@kp7333 Ale ja mam prilezost byva sama resp. s priatelom v zahranici. Po navrate sa mozno na vychod nevratim, su aj ine mesta na slovensku, len potrebujem mat zaklad na byt. Vystudovala som marketing a tam je nutne i zdokonalenie v jazyku.
Ides na to hrrr. Kolko mas rokov, ze uz chces deti rodit? Dnes zeny bezne rodia pred 40-kou, ked uz maju nieco odrobene, byvanie zabezpecene a na matersku nasetrene. Tie co sa ponahlaju rodit hned po skole, potom vyplakavaju na MK, ako im nevychadza.
@kp7333 A co o 4 roky? Budem platit aj vlastny podnajom aj 200 eur mame? Z platu na vychode?
@kp7333 Ja nechcem rodit hned. Mam 24. Rok/dva zahranicie, potom svadba, potom byt na hypo, potom praca na SK (mimo vychod) a potom deti. To je tak v 29. Nechapem, preco by mi mala znicit plany mama.
@kp7333 a byvanie zabezpecene chcem mat, ved preto idem dp zahranicia, aby na hypo bolo. Pisem to tu celu dobu. Ci ako si mam podla teba to byvanie inak zabezpecit? Z platu na vychode, kde polku platu dam mame?
Sm je ťažká choroba, rozdeľuje sa na dva druhy. Jedna je hodne agresívna, odíde svalstvo a človek sa doslova udusi, odídu pľúca aj srdce. Druhá je ľahšia forma. Človeku sa urobia lezie na mozgu, mení sa psychicky a je to s ním ťažké. Môj muž to mal, dýchala by som aj zaňho, ak by som mohla, zomrel mi v náručí. Žil s tým päť rokov zhruba a potom odišiel.
Autorka, každá ti poradí podľa seba, ale to morálne hľadisko tam jednoducho je.. ak sa jej zhorší stav, buď sa budeš ty o ňu starať, alebo pôjde do takého zariadenia a tam treba platiť. Sadni si s mamou a prejdite si jej zdravotný stav a jej výdaje na život , ohľadne bytu. Správaj sa k nej ako človek a prejav svoju ľudskosť. To čo bude v budúcnosti nevieš, ries čo je teraz. Napíš si to na papier a zisti si o tej chorobe. Matka je len jedna. A to že to je takto, ako to je, treba to vyriešiť.
Sa tu spamatajte poniektore, jej mama je na invalidnom mozno poslednych 7r a ona napriek tomu nepracovala cely zivot (to jej muz este 3 roky po rozvode platil) Teraz ju podla vas ma zivit dcera? 🤷🏼♀️ ano matka ma diagnozu a je na ciastocnom invalidnom, ale k tomu je jednoducho leniva pracovat a tak vydiera psychicky dceru (ked uz muza nema ako) aby jej prispievala 🤦🏼♀️
Nech mama teda preda byt a kupi si garzonku.
Moja mama ma kolegynu so sklerozou multiplex (diagnostikovali jej ju 15r dozadu) a normalne robi kvalifikovanu pracu s vysokoskolskym vzdelanim vo financnej institucii (posledne 3 roky na polovicnu uvazok uz iba), lebo je horsie hybna a chodi na fyzioterapie alebo nejake cvicenia viac krat do tyzdna.
Inak ja pracujem v nadnarodnom korporate v oblasti marketingu a mozem ti povedat, ze takych, co mali v zivotopise uvedene, ze po skole robili auparky, ci inu nekvalifikovanu pracu v zahranici, sef (z Uk) ani na pohovor nepozval. Preto ti radim (v dobrom), sustred sa na ziskanie praxe, kym pojdes na matersku, aby si sa potom mala kam vratit (idealne do prace s moznostou home officu). Ked stratis roky v zahranici (ktovie ci nieco usetris, naklady su tam vysoke a nekvalifikovana praca platena zle), budes mat neskor problem sa uplatnit na trhu prace. Nemusis zostat na vychode, uplatnit sa da aj v BA, ci inom vacsom meste.
@kp7333 Nie na vychode. Prax ziskam, ale nie na vychode pri mame. Pochop to uz.
ved ti pisem, ze hladaj v BA. je tu kopec prac. prilezitosti v oblasti marketingu.
@kp7333 Ano, budem hladat. Pridem o rok, s priatelom nieco nasetrime, kupime byt a potom bude aj prax.
good luck
@kp7333 diky
Pri tej závažnej ako to poviem laicky, človek sa mení psychicky a všimla som si unho, ako keby mu odchádzal mozog. Pokiaľ má tu ťažšiu formu, tam sa s ňou moc nepohne. Takže nejaké predávanie bytu nehrozí, musela by byť dohoda a naozaj by jej matka musela v to hodne veriť. Ale chorý zväčša nechce ísť odtiaľ, kde je doma. Teraz ona je v dosť blbej situácii, je chorá , aj keď není stará 44 r, to nie sú srandy, pokiaľ si neusetrila nič , hrozí aj ulica.. tá liečba ak má, jej trochu predĺži život.. ale treba všetko prezrieť, lekárske správy a ja môžem len hádať . To že vrieskala na ulici, je prejav aj choroby, nielen povahy .
@miskatucnakryska A to ze na otca podavala trestme oznamenia, jeden za druhym, ktore musel preverovat znalec je prejav choroby?
@elizabeta56 súd by prihliadal na to, či by výživné na rodiča nepodporovalo dobrým mravom.
Celý život nepracovala - súd si overí na sociálnej poisťovni pracoviska a príjmy
Má malý ID - takže nemá ťažkú formu poškodenia zdravia, mohla pracovať pred ochorením a nie parazitovať na manželovi a teraz na dcére , mohla by pracovať na vhodnej pozícii, združenie pacientov s touto diagnózou by jej veľmi efektne a efektívne pomohlo. Nastavená liečba ohromne pomáha, najme keď chodí iba raz za polrok na liečbu nebude to také zle, aby nemohla pracovať , aspoň na kratší úväzok, jednoduchšiu prácu, zarobiť aspoň pár stoviek .
Kolegyňa dcéra iba o pár rokov mladšia má obdost ťažšiu formu, má menšie dieťa, je v demisii, aké pracuje na celý úväzok a zarobí veľmi slušné, takže táto pani matka má šancu zarobiť aspoň na vlastný život. To len na doplnenie.
@roja01 preco by "mala" ?
@haa_space je to matka. Ak dcéra bude rovnako zlá ako tento svet bude vyzerať? Jedine ak bude.lepsi človek tak to všetko tu má nejaký zmysel. Takto len v sebe roznecuje nenávisť. Základ je byť lepší človek a pomoct ako sa dá a môže. To urobí slušný človek bez ohľadu na to aká ta matka je.
Ľahko sa vzťahy a morálne hľadiská hľadajú ľuďom s dobrými rodičmi. Ja sama mam skvelých rodičov a nemám problém im pomáhať. No poznám priveľa toxických manipulátorov, čo boli doslova schopní svoje deti zničiť pre svoj prospech a ešte zo seba urobiť obete.
Autorka, ja by som si osobne všetko od matky odhlásila, zariadila si svoj život a nech ma pokojne dá na súd - to výživné bude vymerane nim a je dosť možné, že bude o dosť nižšie, hlavne ak vydokladujes, že si ju už živila a ten súd bude prihliadať aj na jej zdravie - je len čiastočne ID, robiť aspoň pol úväzok môže. Ja poznám dve staršie ženy so SM a pracujú full time.
Stále môže byt predať a ísť do menšieho, na to bude súd tiež prihliadať, matka má len 44 - ešte má šancu žiť normálne, nie ako kverulantská príživníčka.
Kedze so SM ma v okoli ludi, mozem v kludepovedat, ze sa s nou pracovat da... do urcitej doby, do zhorsenia stavu atd a to podla mna nema, kedze na liecbu chodi velmi malo... to mame urcite aj lekari povedali. na jednej strane, je to pre nu tazke, lebo prijem nema, z minima nevyzije. Mna by zaujimalo, preoc nikdy nepracovala. NIKDY. Lebo bezne prace zvladaju. Znama robi ako rpedavacka v malom obchode, ma tam klud, dalsia robila dlho dlho ako casnicka, potom zmenila pracu... maju deti, nemozu sediet doma a cakat. SM casto diagnostikuju prave zenam v aktivnom veku...
na tovjom mieste ratam s tym, ze pomahat jej budes musiet, ak nie z pravneho, z moralneho hladiska je to tvoja mama. Nechala by si ju na ulici? co ak o rok, dva, tri skonci na invalidnom voziku, alebo sa jej stav rapidne zhorsi? Bude potrebovat opateru (nejaky domov, zariadenie... )?
Na tvojom mieste idem do zahranicia, najdem si pracu, ucim sa jazyk, a ostanem na zapade. tam kde nie je praca = na vychod, by som sa uz nevracala. A tvorila si aku taku rezervu. AK by mama mala velky problem, trvaly pobyt si mozes zmenit.
@cacianka súd bude prihliadať na aktuálny stav človeka v čase podania . Áno bude skúmať či sa neprieči dobrým mravom a podľa mňa sa neprieči . To musí byť tak závažné pochybenie zo strany rodiča aby sa to posudzovalo ako priečenie dobrým mravom že až . Je chorá je , je to progredujúce ochorenie je , stav sa jej jednoducho bude zhoršovať a ako píšem príde sa raz do bodu kedy bude odkázaná na výživné od dcéry. Zamestnatelnosť nulová (hlavne vek a ochorenie ), progredujúci stav .
@autorka načo toľko emócii . Však sadni si s mamou ,vysvetli jej situáciu a povedz jej že jej nájdeš prácu ( veľa štastia ). A až potom uvidíš čo je to nájsť prácu chorému človeku po 40 s nepriaznivo sa vyvíjajúcim zdravotným stavom .
Odísť do zahraničia a doma nechať matku s 200 eurovým dôchodkom chce na môj vkus silný žalúdok ,tak ako ho máš tak choď. Viac ti k tomu povedať neviem . Keby bola zdravá nepoviem ani pol slova. Ale takto ja osobne by som z toho nemohla spávať.
@subartic svojim sposobom mas pravdu, ale jej mama nie je nevladna, k tomu NIKDY nepracovala, cize jej podla mna vyhovovalo byt doma a brat si financie z "vyzivneho". Co cakala, ze ju bude dieta do smrti opatrovat? ona nema pravo na svoj zivot, studium, cestovanie, vybrat si KDE bude pracovat/zit? Podla mna ma.. a ked to jej mama nema DLHE roky zle, mohla pracovat aj ciastocne, mohla si pirjem zvysit. Nerobila to... proste sup, hodit zodpovednost za vlastny zivot na dieta. Uzasne.
Ja by som max odisla a podla vysky prijmu jej nejake peniaze poslala. Lebo na ulici ostat nemoze, to je fakt. Ale neskutocne by som bola vytocena. A duplom ,ked to mama poda stylom "ked tu chces mat trvaly pobyt". Odhlasila by som sa aj dalsi den.
@simca06022011 no každý má právo na svoj život , len ten život nie je rovná čiara. Niekto má chorého rodiča, niekto postihnuté dieťa, niekto muža / ženu tyrana. Nie to čo nastane v živote je rozhodujúce ale to ako sa k tomu ten človek k tomu postaví . Vravím , nech jej nájde prácu a uvidíme tú úspešnosť ( takmer nulová ), nech sa popasuje s tým a nie len na tu matku nadávať . Ona jej neodpustí že sa tri roky nestretávala s otcom a do tých 11 rokov a po tým 13 rokoch čo potom , vyrástla len tak z okapu ? Mnohí študujú na VŠ a nemajú podporu ani od jedného rodiča , lebo na to nemajú tí rodičia a sú radi že vôbec vyžijú , a napriek tomu ich deti majú radi . A tu jej posiela sms vlastná dcéra a žiada o pomoc na radu tatka , hoci vie že tá mama jednoducho nemá , no choré , čo na to povedať.

@kp7333 Ona neni tazko chora, len si cely zivot vymysla a terorizuje vsetkych ludi naookolo. Vsak o invalidny ziada uz 15 rokov, aj sa sudila, nic nevysudila, az teraz na 7 poziadanie jej priznali ID a to ten najnizsi stupen.