icon

Som precitlivená, alebo je to začiatok konca?

gabika87
28. jan 2016

Ahojte, nebudem si meniť nick , je mi jedno či ma niekto spozná alebo nie. Chcela by som počuť váš názor, či som precitlivená (unavená, depresívna, to je jedno čo) alebo je toto začiatok konca.
Takže od začiatku. Manžel je vojak, odvelený na Cyprus. Doma 2,5 ročná dcéra a ja na TPP v práci. Po deviatich mesiacoch prišiel na 2 týždne na SVK na dovolenku (v lete sme boli 3 týždne za ním). Nevedela som sa dočkať, kedy príde, škrtala som hádam všetky možné kalendáre a odrátavala kedy príde. A prišiel na 15 dní (vo štvrtok v noci). Prvú sobotu sme boli na oslave svokrovej 60 (malá svadba), v nedelu doma. Ja som chodila do práce, ale chodila som skôr domov, škrtla som všetky moje aktivity (beh, crossfit), aby sme boli viac spolu. a výsledok? teraz v sobotu ráno odchádza a za ten čas sme boli raz v detskom kútiku na hodinu a u mojej babky na obede (vzdialená cca 40 km). Keď išiel prvý krát na pivo s kamošmi, brala som to OK, prekusnem, veď sa chce asi chlapsky porozprávať, no včera to bol podľa mňa už vrchol – išiel o piatej sa pozerať na hokej, odtiaľ si prišiel prezliecť ponožky, lebo mu zatieklo do tenisiek a odtiaľ hneď na pivo, keď som sa ho opýtala, kedy príde, povedal, že nebude dlho, cca o deviatej, prišiel o štvrť na jedenásť. čakala som ho na gauči len v osuške, aj keď mierne nasratá, ale tak myslela som si, že pochopí zmysel, prečo tam tak sporo odetá ležím. ale on si len sadol ku mne a kukal telku. keď som sa po pol hodine zdvihla, že idem spať, tak nič a ležala som v posteli cca ďalších 15 minút. potom sa dovalil, že kam som zmizla a či spím. keď som mu povedala, že ešte nie, tak si len ľahol a zaspal. Z celého tohto mám také stavy z neho, normal som sa na neho pozerala s nechuťou, dnes som si dala obrúčku z prsta dole, proste mám v sebe taký pocit, že si ma všíma ako ženu, len vtedy keď on chce sex. myslela som, že keď príde domov po takej dobe, že sa od nás takmer nepohne, ale on ako keby sa nič nestalo, veď je normal doma... za tie 2 týždne sme nič poriadne nepodnikli, raz sme boli cca na dve hodiny vonku bez malej, to je všetko. máme ísť zajtra na večeru, popravde nemám ani chuť s ním niekam ísť. Rada by som mu povedala o mojich pocitoch, ale ani neviem ako mu to povedať, a hlavne čo, aby som sa pri tom nerozplakala alebo nevybuchla. Myslela som, že tieto 2 týždne budem skákať meter osemdesiat od šťastia, avšak, so mnou len lomcujú pocity depresie, zúfalstva a zlosti. Manžela milujem (aspoň myslím), ale nejak často mi chodí po rozume, či by mi nebolo lepšie samej.
Som naozaj len precitlivená, prepracovaná alebo je chyba niekde inde? Ďakujem za vaše názory.

natalym
28. jan 2016

@oldman50plus U nás taky tak. 😀

horana
28. jan 2016

@gabika87 To su tiez typy chlapov, kasmoka si nasla takeho z dediny, sikovny, rekonstruoval velky rodicovsky dom, ktory zdedili, aj s kusom role pri nom bars kusok od BA, kde chodi do prace ako IT ckar, taky vsestranny, uplnu vacsinu svojpomocne, ked dosiel z prace, po vikendoch, takto cakala 5 rokov, stale sa upinala k tomu ze raz to bude hotove, raz budu mat cas pre seba. Za tie roky ho par krat uvarila na spolocny vylet ci inu rodinnu aktivitu cez vikend ale na prstoch ruky by sa to dalo zratat. Velmi za zapierala, cakala. A potom zrazu bolo vsetko hotove, ale aj na tento styl si chlap zvykol a nechcel ho uz menit. Nechcel uz viac travit cas s nou a detmi, radsej nieco majstroval. A deti si zase zvykli ze su skoro stale doma, a nechcu uz ani chodit na vylety, lebo sa na ten styl nenanucili, cize ta zena je ako medzi mlynskymi kamenmi. Uz rezignovala, raz do roka maju dovcu v Chorvatsku, este raz tyzden v Tatrach a niektory rok aj na par dni sami dvaja na nejaky wellnes. Ale to je koniec a mimo to ziju cely zbytok roka skor popri sebe ako spolu a minaju sa. Je to realita zial mnohych domacnosti, niekto sa zmieri niekto nie.
Su vsak pary, ktorym sa to paci a praveze take vyhladavaju, je to o nastaveni.
Ja mam chlapa viac aktivitoveho, a menej povedzme robotoveho, kutila. Ma to dobre aj zle aspekty vsetko, nie je to ciernobiele. Mna zas niekedy stve ze neporobi co by bolo treba ale radsej vymysla nejake dobrodruzstvo. Ale potom sa zas zamyslim a poviem si ze takeho som chcela a keby som sa mala rozhodnut opat, asi by to opat vyhralo ako priorita. Neda sa mat vsetko naraz. My sme nastastie obaja typy ze radsej ideme viac na dovce a mame povedzme starsiu sedacku, starsie auto, ale do tych zazitkov zase investujeme hodne dost aj s detmi. Tiez by som mohla rozmyslat co vsetko by sme za to uz mohli mat. Ale ja by soom to nevymenila, uprimne nie. Pre mna tie hmotne statky nie su nejake extra dolezite, ked mame zakladne veci to co potrebujeme, a funguje to, netuzim to upgradovat a rozmnozovat, do hrobu si to nevezmem, som skor za ten kvalitne straveny cas.
Akurat je dobre ked sa dvaja zhodnu v tomto, aby sa jeden nevyzival a druhy netrpel.

katrin21
28. jan 2016

@gabika87 citam len zaciatok...
no, toto je tazke.. tomu sa hovori podla Plzaka a Uzla Namornicke manzelstvo..
Ono zena si aj zvykne na svoj system, lebo je vacsinu casu sama... muz sa doma objavi raz za cas a su dve moznosti... Bud sa zene hodi do narucia a tesi sa na rodinu a chce si uzit kazdu chvilku, alebo chce dohnat veci aj v inych smeroch a teda aj kamaratov a vsetko....
Ty si skor ten druhy pripad a hlavne, on je vojak, takze ma narocne povolanie na psychiku a pobyt doma vnima asi inak, ako niekto kto chodi makat rukami a domov pride a je rad ze je doma. on potrebuje vypnut... ale preco nechce sex, to je podozrive, ale aj za tym moze byt stres... nikto mu nevidime do hlavy...
Lenze mlcanim a zduvanim sa nic nezmozes... Skus mu povedat na rovinu, ale s citim, ze CO TY CITIS, tak bez vycitiek, len ze proste ako sa na neho tesis a spytaj sa ho, preco to tak nie je, ze aj on na teba... ci je za tym nieco, ako stres, alebo co vlastne....
Lebo mozne je vsetko... dovodov moze byt X...
Mas to tazke, ja som tiez nervozna, ked muz chce ist niekam s kamosmi a oni su taka partia zo strednej, asi 5 chalanov, ze stale si nieco vymyslia a niekam idu... minimalne k sebe navzajom, alebo na chatu, alebo si robia Expedici idixed ako S tebou mne bavi svet a chodia s detmi lyzovať.. sami 😀. to je ten lepsi pripad... Ale zas viem, ze su dobra partia a je mu tam s nimi dobre, psychicky si oddychne, aj ked pre mna je to ťažke ,lebo som v tom case sama doma a on dost pracuje, takze aj pocas beznych tyzdnov som casto po veceroch sama doma...
NO takze vsade mas nieco...
Nie, nie si precitlivela, treba sa s nim lenn porozpravat a uvidis, co sa dozvies a podla toho ist dalej..
Aj nasi mali take manzelstvo, ocino robil v Nemecku a chodil domov niekedy len raz za 3 mesiace a sice travil cas doma, ale zase mame isiel niekedy na nervy, lebo ona uz mala svoj system s 2-3 detmi a on bol ako rusivy element doma zrazu 😀, takze ked tam prestal pracovať a bol zase doma, museli si nanovo zvykat, ako je to byt spolu... To caka aj teba... Ale neboj, da sa to zvladnut .. Su spolu uz 50rokov 🙂

lenbea
28. jan 2016

@gabika87 máš podla mna normálne pocity. ani ja to nechápem. skús mu to všetko povedať, ved vlastne nemáš čo stratiť. ako si sa strašne tešila. na to ako budete spolu ako rodina, ale aj na to ako budete len vy dvaja. že si si zredukovala všetky možné aktivity len kvôli nemu. uvidíš, ako bude reagovať.

oldman50plus
28. jan 2016

Povedz mu jasne a konkrétne čo od neho chceš, 2, najviac 3 veci. Uisti sa že im porozumel správne. Ak ho zavalíš požiadavkami tak si cih alebo nezapamätá, alebo nadobudne dojem že chceš od neho toľko že aj tak to nemá šancu všetko urobiť tak nebude robiť nič. Až jednu vec urobí tak môžeš chcieť ďalšiu ale vždy ho poriadne pochváľ a prípadne odmeň 😀 . Sama si to premysli lebo sa mi zdá že tak nejako nejasne chceš "aby bol empatický" a chlap ak nie je tak nie je, to akoby si sa s ním chcela rozprávať čínsky. Pomer spoločné trávenie voľna/práce na dome musíš určovať ty, inak on stále bude robiť na dome a aj tak nebude to úplne hotové nikdy.

snezienka3
28. jan 2016

@stary_ujco zrejme nevies o com pises... Ak budes ten zeleny, absolvujes aspon jednu misiu - ano, aj tu podla teba dovolenkovu, potom tu pis. Garantujem ti, ze tieto slova by si opat nenapisal !!!! To vsak nemeni nic na situacii ...
@gabika87 ano, tiez by mi to vadilo. Myslim si, ze ste sa odcudzili a on si zvykol na "iny" zivotny styl. Alebo chce len vsetko postihat. Ake bolo vase privitanie? Skuste sa pozozpravat na tej vecery, asi by nebolo vhodne pre teba, keby ti tvoje otazky zostali nezodpovedane po jeho odchode. Drzim palce.

nikuliak
28. jan 2016

@gabika87 A kolko bude este na tom Cypre? Ci uz sa vracia na SVK?

gabika87
autor
28. jan 2016

@nikuliak ešte 6 týždnov a koniec, ale tak sám povedal že už misiu ani vidieť, chce druhé dieťa aj keď ja už som začala trochu váhať, či ísť do druhého, som zvedavá v akej "nálade" sa odtial vráti. možno som mu až moc ukázala, ako viem byť samostatná...

majrab
28. jan 2016

Ahoj necitala som si vsetko tak ti napisem iba podla tvojho prispevku. Musis sa s nim porozpravat tu nic nevyriesis, malu daj k niekomu a aj nakric na muza ak treba ( u mna to pomaha si aspon "vybit" nervy) a potom, ked pride tak po karantene chodte aspon na vikendovy welness pobyt bez malej a tam aspon uvidis ako to bude. Rok je dlho nech tu nikto nepise,ze si treba zvyknut. Moj bol tiez prec este ako moj priatel, ale " iba" na pol roka va Afgane no skajpovali sme kazdy den a rok si neviem predstavit. Aj ked je pravda Cyprus je taka platena dovolenka, cize si vazne mohol zvyknut na iny sposob zivota. No ty si ostala v tom istom kole. Podla mna si iba unavena a cakala si viac preto si frustrovana. Hlavne sa a nim porozpravaj 🙂 drzim palcek

gabika87
autor
28. jan 2016

@majrab dakujem, myslím že si to velmi vystihla.

margaretkamirka
28. jan 2016
Používateľ margaretkamirka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od margaretkamirka.

@gabika87 nehadz flintu do zita 🙂 treba aby ste isli niekam spolu, oddychli si, aby ste zistili ze ste sichybali 🙂

gabika87
autor
28. jan 2016

@margaretkamirka no máme na to už len zajtrajšok, tak hádam sa zadarí.

margaretkamirka
28. jan 2016
Používateľ margaretkamirka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od margaretkamirka.

@gabika87 hlavku hore a usmev! 🙂

severanka90
28. jan 2016

@gabika87 ozaj a kde bola cele tie dva tyzdne ta 2,5rocna dcera? V skolke ci doma s nim? Nikde o tom nepises co vlasne robil muz do obeda kym si bola v praci. Ked pises ze ako si prisla domov tak sa vybral za kamosmi.

bodka13
28. jan 2016

@gabika87 ono je to v tom,že každý ste si za ten čas odlúčenia zvykli na "svoj" spôsob života...tiež mi chvíľami napadla myšlienka,že načo mi je vôbec chlap keď všetko zvládam aj sama 😀 ale chýbal mi,veľmi
Muž bol tiež na Cypre a po celkovom návrate nám chvíľu trvalo kým sme sa zžili dokopy a aby to fungovalo tak ako predtým....on tam mal iba prácu a sám seba, plus partiu kolegov s ktorými to spolužitie tiež nie je vždy ružové (ponorka) ...mne tu ostali dve deti,domácnosť a zamestnanie-na začiatku som nevedela čo skôr, ale vytvorili sme si systém s deťmi a všetko klapalo ....
Keď prišiel na dovolenku na tých 13-15 dní, tiež nastali aj krízové situácie, pretože je to krátky čas ktorý neskutočne letí ...chcete byť spolu, isť navštíviť rodinu, on kolegov do práce a ešte chce byť aj s vami (teda náš chcel) a večer padal od únavy čo sme stále niekam chodili...pôsobil na neho aj časový posun hoci je tam iba o hodinu viac ako u nás a celkový režim,aký mal tam (slúžil tam 24ky) a tu zrazu fungoval inak ...ja som našťastie v čase keď bol na SK mala dovolenku,takže keď boli deti v škole sme mali čas pre seba
Takže ešte to vydrž a keď sa vráti môžeš začať riešiť vašu situáciu...tvoje pocity....ak sa ti zdá,že rozhovor nezvládneš kvôli pretlaku emócii tak zober papier a píš....list mu nechaj s prosbou,aby si to prečítal a nejako sa k tomu vyjadril- môže rozprávať,alebo aj odpísať....možno niekto povie,že je to blbosť, ale u nás to fungovalo - ľahšie sa píše ako hovorí o všetkom čo ťa trápi, veď aj počas tej misie sme boli viac v písomnom kontakte,telefonáty či skype občas,aj to väčšinou deti chceli s tatinom kecať ...pomohlo nám to,postupne sme sa zase naučili rozprávať ,hoci pri prvých rozhovoroch bol aj krik a moje slzy
Nechcem ti brať ilúzie,že už žiadna misia nebude..toto po príchode povedal aj môj...a už to nie je pravda 😀
Držím palce, aby ste to zvládli 😵 po návrate mu však treba nechať čas aby sa zorientoval,že už je doma

marietuska
28. jan 2016

to asi preto,že je vojak nie ?má také tvrdšie spôsoby,becztiný,
ale zase nečakaj,že budepo takej misii skákať meter dvadsať ,asi aj on je v depke,z toho ,že je doma,zrazu si nevie zvynúť.čítala si e.m.remarque ?na západe nič nové,?
dosť silno mi to pripomenulo hlavného hrdinu,ktotrý ked došiel domov z frontu,tak sa nevedel aklimatizovať.nehovorím,že je to tá istá situácia,ale dosť sa mi to podobá.
je to na tebe,ako sa s tým zžiješ.si naučená žiť sama,možno ti to prekáža.
inak? sex ste vôbec mali aspon nejaký odkedy došiel?či tam daku inu nema či ?

gabika87
autor
28. jan 2016

@severanka90 malá bola v jasličkách. muž bol doma, niečo upratal, nakupil, cvičil. nejaké drobné opravy spravil, čo bolo treba dotiahnuť, vyčistiť a tak. bol so psami sa prejst..-

gabika87
autor
28. jan 2016

@marietuska sex sme mali každý den okrem mojich dní. lenže to je jediná chvíla, kedy mi venuje pozornost ako žene... asi máte pravdu, že sama mám v tom chaos, bola som na niečo zvyknutá, on prišiel, narušil moje "rituály", mala som očakávnia, ktoré sa nenaplnili a neviem čo skôr, či plakať, nadávať, rozprávat, mlčať....ale asi to musí ist zo mna von, lebo takto nikdy nepochopí že niečo je iné....

bodka13
28. jan 2016

@gabika87 mlčať určite nie ....rozprávať...rozprávať...rozprávať....nikto nevie čítať myšlienky 🙂

0silvia0
28. jan 2016

@gabika87 teraz si to dobre zhrnula - jednoducho neprišlo k naplneniu tvojich očakávaní... Fakt ti nezostáva nič iné, ako sa porozprávať. V pokoji, bez nejakých vyhrotených emócií, treba to dosťať zo seba von.

severanka90
28. jan 2016

@gabika87 no vies,mozno si mu dcerku mala nechat doma. Vies, prisiel domov po dlhej dobe, hura na sex, potom vyspat sa a .....rano si dceru dala do jasli, ty do roboty a on co? Upratal, pomotal sa, cvicil. No to mohol rovno zostat aj tam, kde bol. Ja si ho nezastavam, ale vzi sa do jeho koze. Prisiel za vami a vy dve si fungujete ako keby ani neprisiel. Ty potom ked prides z prace cakas ze sa zblazni od radosti, bude sa ti venovat a pod. Ked uz si nemohla zostat doma a isla do prace,mozno aspon dceru si mu mohla nechat. Urcite napises ze nechcel. Ale aspon jeden dva dni, potom ty dovolenku a tak na striedacku. Ty sama si mu dala najavo, ze jeho prichod nie je az taka udalost, tak sa tak aj chova.

marietuska
28. jan 2016

@gabika87 tak ked sex bol,aspon .lebo v uvodnom prispevku,sa mi javilo,ze si inak písala.že si ta nevšimol na gauči atd.tak som myslela,že vôbec nemá zajem.
a rozprávať,ako ti tu radia panie,rozprávať,nie mlčať ,ale ani nenadávať,proste v kľude,nech sa nerozzuri.
možno si si mohla vziať aspon den volna,piatok,sobota nedela,tri dni by ste boli spolu.,alebo tak.
neviem,ako dlho bol vlastne preč ?a na koľko prišiel a zase na kedy ide preč?

peter582
28. jan 2016

moze v tom byt uplne vsetko a je na tebe aby si zistala ako to je ap odla toho sa rozhodla co dalej. Najhorsie co mozes spravit je jednoducho zlomit nad nim palicu. Jednoducho rozpravat, komunikovat a kludne aj emocie ale zase musis sledovat aj jeho reakcie aby si to nedotiahla niekam kde si aj on povie tak toto nemusim. Urcite ako vojak to ma tazke i ked nieje v bojovej zone a bude chvilu trvat kym sa znormalizuje. Ale kym to k tomu dojde tak sa s nim rozpravaj.

timea7
28. jan 2016

@gabika87 nerob teraz medzi vami dusno, o pár týždňov príde domov nastálo. Ani potom by som nerobila somariny typu - dolu obrúčka a pod. čo si tak či tak máloktorý muž všimne.....nechala by som ho po príchode taký týždeň vydýchnuť, ako prekvapko, že sa teším z jeho príchodu by som objednala víkendový pobyt a tam budete mať more času si vydiskutovať, ako si svoj ďalší život predstavujete. Tam mu môžeš bez výčitiek predostrieť svoje predstavy, on svoje a keď obaja z nich trošku zľavíte, mali by ste sa stretnúť. Dôležité je, aby ste tie predstavy dokázali aj zrealizovať. Ty musíš byť v prvom rade pre neho priateľka, potom milenka, až potom manželka. Musíš mať rada samú seba, mať priestor pre svoje koníčky, ale nesmiete zabudnúť žiť ako rodina, vy traja. Chápem, že keď bol doma dva týždne, tak sa chcel stretnúť aj s priateľmi, pokecať, ale keď už bude doma nastálo, tak to nesmie byť na úkor času stráveného s tebou, alebo s rodinou. Držím palce, aby tvoje pocity boli spôsobené len dlhým odlúčením a všetko sa opäť dostalo do starých koľají.

katarinapekna
28. jan 2016

Kazdej schopnej,sebestacnej zene je logicky najlepsie samej. Muz - otec dieta sa moze s dietatom stretavat kedy chce a plnit ucet. Tot vsjo, viac upotrebenia pre chlapa skutocne nevidim. Logika nepusti😉

bodka13
28. jan 2016

@katarinapekna to ako vážne ? či mám za tým hľadať iróniu
....mne osobne by chýbala spriaznená duša, niekto kto pohladí,objíme ale aj poradí a vypočuje ... sex som zámerne vynechala,keďže aj na to sa dá "hlupo" odpovedať,že takých nájdeš hocikde,ale to je neuspokojujúce (pre mňa určite)

qidko
28. jan 2016

@katarinapekna Mas trochu cudny nazor!!!!!!!!Bud si nespoznala ozajstnu lasku cloveka ktory je Tvojou druhou polovicou stoji pri Tebe v dobrom aj v zlom vie sa s Tebou smiat ale aj bit smutny dokaze bit vybornym otcom super manzelom a uzastnym milencom a viem ze aj my co mame nieco take doma sme sebestacne a velmi schopne

tetkabetka
28. jan 2016

@horana Reagujem na tú tvoju kamarátku..... čo- "Uz rezignovala, raz do roka maju dovcu v Chorvatsku, este raz tyzden v Tatrach a niektory rok aj na par dni sami dvaja na nejaky wellnes. Ale to je koniec"
Ja len, že neviem, či mám tiež rezignovať, alebo sa rovno zabiť 😀 , na dovolenke pri mori sme boli za 13 rokov 1x, na wellnese 1x (keby som ho nevyhrala, tak ani ten by nebol) a Tatry som ešte nevidela nikdy v živote.
😉

katka1981
28. jan 2016

@gabika87, to odlucenie vam neurobilo dobre, najma tebe. Zistila si, ze dokazes zit aj bez neho. Mam vela kamosiek, co su slobodne alebo rozvedene mamicky a uz by ani chlapa u seba doma nastahovaneho nechceli, lebo maju svoj rezim a su spokojne. Kamoskin muz robi v IT na lodi, domov chodi raz za 3 mesiace na 2 tyzdne, na Vianoce spolu este ani neboli, len ked robil v Kanade, ale to sa nevideli 11 mesiacov. Ked ma prist ani sa na neho netesi, lezu si strasne na nervy. Len dcerka vzdy place ked odchadza. O par tyzdnov sa ti vrati manzel spat a za nejaky cas by sa to malo znormalizovat, malo by sa....

cervenaruza123
Autor odpoveď zmazal